Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Sajnos nem. Elúszott a 1,5 misa is, de ez már fel sem tűnik a 40 m körüli bukóban. A házakat már nem nézzük: elengedtük az újpesti bontandókat 100-ért, hogy talán sum 200-ért legyen egy házikónk lepattant környéken, ahogy elbúcsúztunk az északi aggló immár 150 - 200 m kóstáló elegánsabb házaitól is (bár a bejárás gondolatától mindig is fáztunk). Elúszott a (ház)hajó. És hogy egy mai korábbi polémiára is reflektáljak: hiába szálltak el a hirdetési árak, melyek a kötési árak statisztikáiban nem köszönnek vissza, az eladók szarnak engedni. Szóval a nagy lakásokat nézegetjük, és itt sincs könnyű dolgunk. Hébe-hóba találni megnézésre érdemeset.
Visszatekintve, csudálatos időszak volt, igazán megmutatta, hogy mi is a helyzet valójában: - egy évvel a BV beharangozása után itt már többen a BV2.0-át várták (többen már fantáziáltak is készülő tervekről), hogy aztán a Főni ne jelentsen be semmit; - akkor volt, hogy a vidéki Kádár-kockák energetikai korszerűsítését nem támogatják, mert nem éri meg; - pár hétre rá indult az afaakcio.hu a BigGeorge projektjeivel, ahol elkezdték az 5%-os akciózást, válaszként a Cordia jött a tavaszi/nyári/őszi akcióval, ahol szintén elengedte az ÁFÁ-t. Enter COVID, és azóta kiderült: - nagyon gyorsan még is csak rá lehet locsolni az egyszeri családos halandó 3M + 1.6M SZJA-visszatérítést; - az EU-s pénzből jövő energetikai korszerűsítésnél a Kádár-kocka azbesztes tetejére még is csak fel lehet varázsolni a napelemet, sőt igazándiból ez üdvözletes is; - valamint nagyon gyorsan rá meg kellett dobni az újlakás piacot is a 2.5%-os hitellel, nehogy egy pillanatra is át kelljen gondolni az árazást. Zseniális idők, na, világosan mutatja, hogy mire lenne képes a piac csak úgy magától, békeidőben.
Most hogy így írod tök igazad van! Az jár a legjobban akinek se pénze se ingatlana! Ők nem veszítenek semmit... 😂😂😘 Na most becsuriztam. Megyek keresek pzs-t és telesírom mert én olyan rosszul járok! Sebaj, jön az 1,6 Milka februárban! Gondolom szerinted azzal is ráb******k.
értem, ha esés lesz vesztesz a meglévokon, ha emelkedés lesz akkor meg fogy a pénzed értéke ... valojában meg erosodo tartos inflácio jon és a vele egyuttjáro ingatlan reálértékvesztés, valojában a meglevokon is bux, meg a bankbetéteden is bux, na ez a szoporoller a négyzeten, és te rajta állsz .. a tobbi hadova
És mivel nem érint hátrányosan, ezért legalább idejössz, és próbálod kielégíteni az egódat azzal, hogy belerúgsz azokba, akiket meg hátrány ér. Nem így van? Ja, de!
Mondom hogy nem érted. Én nem akarok lakást venni! Se most se később úgyhogy nem érint hátrányosan ha nő az ára! SŐŐŐŐŐŐT. ÉS TÉGED??? JA DE . Ha lesz esés veszek újra, ha nem akkor sincs semmi, ha nő akkor megyek tovább három ingatlannal.
Ha 10+% emelkedést vársz egy éves távlatban, akkor nem adod el és teszed máp+-ba kevesebb mint4%-ért, hanem hagyod üresen állni egy évet, és akkor adod el. Mert ez 4-5 milla kidobott mézecske így. Mert ha azt írtad volna, hogy rakéta fel, nem akarsz felújítani, beteszed msci-be (ahogy berlini) akkor elhiszem, amit mondasz. Az igazság meg az lehet, hogy bucsuriztál boldogságodban, hogy most van vevőd, és nem kell bajlódnod azzal a 2 lakással.
A fésszel kapcsolatban teljesen igazad van. Én sem tudok mit kezdeni azokkal, akik három naponta raknak ki képet fészre, hogy éppen a kis csöppségük mit csinál. Nekem is van gyerekem, de nem reklámoztam soha folyamatosan, hogy gyűjtsem a lájkokat, és az önigazolást. Dettó egyesek sztenderd félévenkénti képei, amikor az egész család elmegy vitorlázni. Az egész család szépen kiöltözve mosolyog a kamerába.
Jaja, persze. Mindenki aki benézte ilyenekkel jön! Várjá.... részvény, reit, arany, MSCI meg a f*****m. Meg a squid coinon csinált két nap alatt 1000%-ot és társaival... Ez tök mindegy amúgy. A lakásáras jóslatok meg vagy meg nem történése tök független attól hogy mibe tetted a pénzed!
Igen tévedsz... azért mert kettőt eladtam még nem várom az esést. Sőt, soha nem vártam az esést mert akkor rengeteg embernek nagyon sz*r lesz a világ! Elraktam a tetemes profitot és szárazon tartom a puskaport. Ennyi. A két eladott lakás ára több mint a nípek 80-90 százalékának az összvagyona most. BTW kettő meg van még meg amiben lakunk.
A hozzászólásod pontosan mutatja a problémát a magyar mentalitásba. Én csak annyit írtam, hogy Vana legyen csak büszke arra, amit elért saját erőből minimális hátszéllel, reagálva arra, amit negatívan Batiszkáf írt neki. Te a válaszodban rögtön úgy reagáltál, mintha itt most akkor farokméregetésbe kéne átmenni, hogy kinek jár több elismerés. Ez a magyar mentalitás hibája. Miért kellene egymáshoz képest mérni, hogy ki mennyire sikeres? Mondtam, hogy én jobb vagyok Vana-nál bármiben is? Viszont továbbra is állítom, hogy igenis, aki pénzügyileg tudatosan él, és nem hitelt vesz fel a nyaralásra meg sok felesleges kacatra, már önmagában becsülendő. Pénzügyileg kockázatosan vágott bele a lakásvásárlásba Vana? Ki van feszítve egy ideig a költségvetése? Igen, de ő tudatosan hozott egy ilyen merész döntést, mert tekintetbe vette a lakáspiac jövőbeli drágulását, a hitelfelvétel várható szűkülését. De ő szintet akart lépni albiból saját lakásba, és bevállalta a kockázatokat. Ha valaki nem csak él a vakvilágba, hanem tudatosan próbál egyről a kettőre jutni a lehetőségein belül, arra mindenképpen büszke lehet. Vana is, én is, te is, melós is. Akinek meg nem inge, ne vegye magára.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link