Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
XisCixis 2021. 04. 28. 15:57
Törölt hozzászólás
tihamer
tihamer 2021. 04. 28. 15:53
Előzmény: törölt hozzászólás
👍⬆️
XisCixis 2021. 04. 28. 15:52
Törölt hozzászólás
Törölt felhasználó 2021. 04. 28. 15:51
Előzmény: #115655  ncseed!
Jaja, jogos, volt aki "csak" 5-10 milliót kapott, tehát nem egy komplett lakást, de ez is valóban óriási segítség volt és azonnal  talált is lakást
Törölt felhasználó 2021. 04. 28. 15:44
Előzmény: törölt hozzászólás
Hát most az egyedülálló ismerőseimről beszéltem főleg, párkapcsolatban a támogatások miatt nyilván sokkal könnyebb :)
ncseed!
ncseed! 2021. 04. 28. 15:43
Előzmény: #115651  Törölt felhasználó
Nem feltétlenül kell komplett lakást kapni! Ha kapsz pesti viszonylatban 6-8 millió forintot akkor máris vastagon megvan az önerőd és 5-10 év bérleti díj helyett a törlesztőt fizeted és végig a sajátodban laksz! 
Amire a másik összerakja az önerőt addigra neked lesz egy majdnem kifizetett lakásod!
Gondolj bele, a havi bérleti díjon felül amit ő önrészre félretesz azt te is félre tudod tenni a törlesztés mellett. 
Ha meg a munka úgy hozza kiadod és bérelsz ahol neked jó, szebbet, nagyobbat, akármit!
**
6-8 milcsi nem akkora pénz amit egy közepesnél jobban szituált család ne tudna simán kicsapni bármikor... főleg a gyerekére!
XisCixis 2021. 04. 28. 15:38
Törölt hozzászólás
ncseed!
ncseed! 2021. 04. 28. 15:33
Előzmény: #115650  alexander7
Azt hiszik mert ez az egyetlen reménysugaruk... Ennyi!
Te miben reménykednél ha példának okádék két éve tátott szájjal néznéd ahogy emelkednek a kinézett ház árai? Azt mondanád hogy "hülye voltam hogy nem vettem két éve de akkor úgy döntötttem pufi árak vannak és spekizek inkább de eddigi állás szerint bebuktam anyagilag! Közben a gyerekek nőttek, szorít a lakás, megy a TIK-TAK de bár most is tudnék venni nem teszem mert még mindig spekizek..."
Nem hiszem.. inkább mindenki másban látnám a hibát ahelyett hogy magamba néznék és azt mondanám ezt elb*xtam! Ja és reménykednék a mindenkori ellenzékbe hogy majd jól földbe döngölik a gazdaságot amivel leverik az ingatlanárakat! Mit számít pár millió ember életszinvonala..