alexander7

Regisztráció: 2019-12-10 16:41:55

Hozzászólások száma: 70

Utolsó hozzászólás: 2021-09-14 13:12


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Lakás/Ingatlan árak topik kedd, 13:12
Szerintem már sokszor ki lett tárgyalva és igen, ezek erős érvek a visszatérés mellett. Ha valaki csajozik, pasizik, vagy unja a banánt otthon bármilyen okból kifolyólag. Én visszamentem nem rég egy napra. Amit tapasztaltam, hogy call centerként működik a cég, mert ki itt, ki otthon ül. Az ebédnél sorban lehet állni 10-20-30 percet. Ha esetleg külső helyszínre mész, még több idő. A kis kávézásokkal, trécselésekkel, kivel miújság, ugyanúgy megy az idő. Ehhez még hozzájön, hogy elment másfél óra is a napomból az ingázás miatt. Jó volt újra bemenni? Igen, jó volt, mert kimozdított a megszokottá vált mindennapi rutinból, ami a HO lett. Van értelme minden nap bejárni? Semmi az égvilágon. De meghatározott minimum napszámokon sem. Ugyanazt csináljuk, ugyanúgy. Mint ahogy sok más helyen, nálunk is hatékonyabb lett a munkavégzés HO alatt. A személyes kapcsolatok ápolására, a változatosság fenntartására, közös workshopokra, brainstormingra, szocialozálódás miatt szükséges a bejárás, _de csak ha indokolt és van értelme_. Azért, hogy a kisstílű mikromenedzser középvezető team-leader be tudja x-elni, hogy mindenkinek meg volt az elvárt x nap a héten az irodában, semmi értelme. Ez csak a felnőtt napközi és a bizalomhiány része.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 09. 02. 16:12
Pont ezek a mondatok hagyták el a számat 2016-ban, 2017-ben. Szóval ez a fázis nem most van, hanem most már közel 5 éve. 2016-ben is jósoltak már platót, meg utána minden évben - lásd Balla elemzései. Bánom is, hogy akkor nem ncseed volt az indikátorom. 
Tény, hogy azóta még durvább lett a helyzet és minél magasabbra megyünk annál kisebb az esélye, hogy tovább menjen felfelé. Csak azt akarom mondani, hogy több éve már sokan azt gondolták, hogy innen már nem lehet tovább, aztán mégis. Budai agglóban már értelmezhető ház nincs 1-1.2m/nm alatt, hihetetlen.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 08. 29. 12:34
Ha mindenáron demagógiát kiáltotok, legalább ne populista durrogtatásokkal lőjetek vissza. Százszor le lett már vezetve, hogy a CSOK elhanyagolható az elmúlt évek árdrágulásában. Főleg a lakásoknál. Mellesleg próbáltál már CSOK-ot vagy BV-t igényelni? Közvetlen ismerős közel 10 éve prémium ügyfél a bankjánál (havi min 500k beérkezés, de neki jóval több, ez több évre visszamenőleg látszik is a kivonatból), mégsem kapta meg, mert nem fizetés címszó alatt érkezik be. Ha ő pénzügyileg analfabéta, akkor Warren Buffet sem tud osztani szorozni. Aztán más banknál megkapta nagy nehezen. Pedig itt a bank csak közvetít. CSOK-nál dettó. Tudod hányan igazolni sem tudják az OEP-et 3 évre visszamenőleg? Ők alapból kiestek. Szóval bőven vannak fékek a rendszerben, ezért is mondom, hogy a CSOK-os károsultak éveit felesleges várni és az abból következő hú de nagy eséseket. 
***
Az egyedülálló örök szinglik állandóan siránkoznak a CSOK miatt és mindenben ezt látják búnbakként. Kérdezem, mégis kit támogassanak? Ha saját tapasztalat nincs, tessék már körbekérdezni mivel jár egy gyerek nevelése. Akár anyagilag, akár emberileg. A 40 éves szingli vagy aki saját döntése miatt maradt gyerek nélkül (nem egészségyi okok miatt) miért irigylik állandóan a CSOK-ot attól aki vállal gyereket? Annyira unalmas már. Támogatni kellene, hogy járhasson nyaralgatni és a naphegyi lakásokat szingliknek? Mielőtt kifordítanátok a mondandómat, nem azokra gondolok akiknek egyéb okok miatt nem jön össze a gyerek, hanem akik saját döntésük miatt szinglik/nem vállalnak gyereket és minden fillért sajnálnak a családosoktól, szerintük a plusz 10 millióért potyogtatnak (nem is azért mert már korábban is tervezték) és abból a plusz 10 millióból ma egy gyerek szoba ára jön ki. 
***
Tihamérnak most igaza van, tessék menni tanulni, dolgozni, vállalkozni, fejlődni, előre lépni.
***
Ja igen, legutóbb melós is írta, hogy valami ismije a 10 milkás BV-ből vállalkozást indít, meg persze autót vett. Hát mit csináljon? Persze van aki MÁP+-ba teszi, de inkább legyen több vállalkozásunk, amiből később akár lehet is valami, akár export is egyszer, mint SSC droirok a 125. multinál nyomott kelet-európai bérért.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 08. 25. 10:30
Egyelőre jól elvagyok itthon, szerencsés helyzetben, nincs tervben külföldre menetel, de... Mindig felhozzák előnyként, hogy itthon mennyivel olcsóbb a bölcsi, ovi, egészségügy. Árnyaljuk egy kicsit a képet. Állami bölcsőde hely országszerte hiánycikk. Budán, megyeszékhelyen, kisvárosban egyaránt. Ahol pl most lesz két éves a gyerkőc és szeptembertől mehetne bölcsibe, visszautasították a jelentkezést, mert egyúttal jön a második gyermek és anyuka nem fog még dolgozni, emiatt nem ő a prioritás. Logikus? Nézőpont kérdése. Támogatják a nagy családokat, csak valahogy nem megfelően. Marad a bébiszitter vagy a drága magánbölcsi a nagy család felépítéséhez. Vagy anyuka pedig otthon lehet a két évessel és az újszülöttel egyedül. Aki tudja milyen egy élénk, hiperaktív két éves, annak nem kell bemutatni, hogy milyen lehet mellé egy újszülött. Szóval ennyit az olcsó és minőségi bölcsi ellátásról.
***
Egészségügy. Persze, van ingyen, de mindenki magánba jár aki megteheti. Nem csak a felső 10%. Fogorvos már csak magánban létezik a középosztály számára. Nőgyógyászat, bőrgyógyászat tipikusan azok a területek ahol már nem gondolkodsz államiban. A nagy műtétek persze továbbra is kórházban mennek, de nem véletlenül nőnek gomba módra a magánklinikák országszerte. Úton vagyunk az amerikaihoz hasonló rendszer felé, vagy legalábbis az erős magánszféra függés felé.
***
Szóval ezek már nem annyira erős érvek a nyugattal szemben.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 08. 24. 13:35
Így van. Az időben felvett hitel (3-5 évvel ezelőtt) az új kárpótlási jegy. Itt is írták már korábban és szerintem is a nyugati irányzat felé haladunk, vagyis az írtó drága ingatlan árak felé. Drága a segédmunkás, még drágább a jó szakember, az alapanyagokat pedig már említeni sem kell. Nem látom hogy lesz ebből érzékelhető áresés. Ha pedig lesz, akkor nem a bevásárlás lesz sokak legnagyobb gondja. Az ingatlanra úgy kell tekinteni, amiben benne áll az egyre drágább munkaerő. Aki megtermeli az alapanyagot, aki szállítja, aki felépíti, stb. 
***
Írta valaki, hogy miért nem fele annyi a régi, 20-30 éves ház, mint az új. Egyrészt lokáció, lokáció, lokáció. Valszeg jobb az infrastruktúra, közelebb a bolt, buszmegálló, tópart. Másrészt ugyanez történik az autópiacon is. Az egyre drágább újak húzzák a használtakat is. Az 5 éve vásárolt autómat egy hete annyiért adtam el, mint amennyiért 5 éve vettem. Tény, hogy patika állapotban volt, szervizelve, karbantartva. Gondoltam akkor az autó az új középtávú befektetés mostantól :).
***
Szóval jönnek a nyugati árak, élethosszig tartó hitelek, kérdés, hogy a fizetések ezt fogják-e követni? Rövid távon szerintem biztosan nem. A merci meg a bmw sem azért jön ide, hogy nekünk jobb legyen. 
***
Illetve a társadalmi feszültségek is nőni fognak. Egy igazán jó burkoló, kőműves már 100ezres napidíjakkal operál. A fiatal orvos aki beletolt 6+4 év tanulást, majd szakvizsgát, pedig majd nézegeti hogyan tudná kifizetni a kőművest. A tanárnak már eszébe sem jut, de sok más diplomásnak sem.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 08. 17. 11:00

https://index.hu/belfold/2021/08/17/sehol-sem-parazom-ugy-mint-itthon-pesten/
***
Régóta nem járok már az említett környékeken illetve metróval, csak elvétve. Tényleg ennyire gáz a szitu?
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 08. 13. 09:20

Minden metrómegálló és közvetlen környéke csövestanya. Már Buda sem kivétel:
https://index.hu/belfold/2021/08/13/budapesten-mashol-is-van-ors-vezer-ter/
Ez valóban szomorú. Én sem tudom ezt a jelenlegi városvezetésnek felróni. A rendőrség továbbra is Pintér keze alatt van. Ennyit sikerült összehozni, hogy adófizető, jegyfizető állampolgárként ha a méregdrága sasadi ingatlanból lesétál a metróhoz, élvezheti az összeszorult gyomor érzését és az állandó "csak gyorsan húzzunk innen" életérzést. 
****
Mindeközben izgalmas évek elé néz a vízparti nyaralók árazása  következő években. A Velencei tó idei több tonnányi halpusztulását tetézi a folyamatos és erőteljes apadás. Emellett a Balaton minősége is tovább romlik:
https://index.hu/belfold/2021/08/13/az-indokoltnal-tobb-a-vizelet-a-balatonban/
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 08. 11. 09:04
Google -> "google cut wages home office" -> 1. találat: https://www.reuters.com/world/the-great-reboot/pay-cut-google-employees-who-work-home-could-lose-money-2021-08-10/
***
Ami ebben kellemetlen, hogy az elején is ők kezdték/írták a trendeket 2020-ban a járvány berobbanásakor, azzal, hogy '20 végéig mindenkit "haza küldtek". Ezek fényében a HO-ban reménykedőknek van okuk aggodalumra. Én sem örülök neki. Főleg, hogy Budapest és az agglo megtelt, a körvasút és kapcsolódó nyugati-EU szintű infra, tömegközelekedés pedig még egy évtized, a fővárosi vízfejűség csökkentése pedig szemmel alig észrevehető egyelőre. 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 27. 09:20
De vajon tényleg lesz-e pukk? Ha lesz, annak a hatásai vajon kedvezőek lesznek-e az átlagnak, középosztálynak? (gyanítom, hogy nem) 
Aki nagyobba, kertesbe költözne, első sajátot venne, annak vajon megéri-e tovább várni a pukkra (de legalább eresztésre) vagy előállhat egy olyan helyzet, mint '15-16-ban, amikor mindenki lufit kiáltott és látjuk hol vagyunk ahhoz képest? Ezek fényében mekkora is lehetne az a pukk? 20-30%? Feleződnek az árak? Vajon melyiknek károsabbak a következményei? Ha zuhannak az árak, vagy marad a stagnálás, lassú növekedés? Melyiknek a hatásai és következményei késztetnek majd még több embert kivándorlásra a megélhetés reményében? 
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 26. 11:42
Első ránézésre semmivel sem nyújt többet, mint a fix24. Így pedig semmit nem ér, a "megbízóra" vagyis az ügyfélre hárít minden felelősséget és terhet, hogy járjon utána adott szaki minőségének, megbízhatóságának. 
Ezeknek az oldalaknak így semmi értelme, főleg nem az elmúlt 5-6 évben, amikor bárkiből lehetett egyik napról a másikra kőműves, festő, burkoló. Néhány kamu referencia kép, egy kamu értékelés (ha egyáltalán), aztán lehet izgulni, hogy milyen lesz a végeredmény. Persze találtam már itt is kivételt. De ennek valahogy úgy kellene működnie, mint a beszámolóknak, ahol ellenőrzik, hogy valós-e az életkor :).
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 21. 12:26
"Kiváltságos vagy ha home officeban dolgozhatsz" - ez nem igaz, sőt inkább erős ferdítés. Van rálátásom több szektorra, start-up-ra, nagy multira, ssc-re, vaskalapos bankra és mint ahogy írtam állami CÉG-re is, de valószínűleg teljesen más szeletét látjuk a piacnak.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 21. 11:58
Hibrid módszerre igen (2-3 nap itt vagy ott), de már ezt is puhítják, mert sokan köszönik szépen nem kérnek a felnőtt napköziből (ugyanazt csinálják mint otthonról, telekonfoznak a csapat többi tagjával és dolgoznak a laptopjukon). Napokban volt egy megkeresésem állami cégtől és már ott is ezt a 2-3 napot emelik ki azzal, hogy fog ez még tovább puhulni. Nem érdemes irodista munkakörben várni, hogy visszaáll a heti 5 bejárás.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 21. 11:52
Az ideális egy USA vagy Ny-Eu szintű idősotthon lehet, ahol van egy kis apartmanod, 0-24-es ellátás, programok, társaság, mindezt megfelelő minőségben, színvonalon és igényesség mellett. Na egy ilyen az USA-ban nagyjából 5.000 dollár / hó. Cserébe az utolsó évek valóban tartalmasak, színvonalasak és senkinek nem vagy a terhére. Hogy ezt mekkora réteg teheti meg még ott is, nem tudom, de gondolom nem lövök nagyon mellé ha a népesség 10-20-%-t becsülöm.
Benzedrine-el részben egyetértek. Nálunk a szüleim nagyon lelkiismeretesen ápolták a nagyszüleimet amikor szükség volt rá, de ez tényleg sokszor másnak, vagyis a mi kárunkra ment. Értsd, még 10 éves alatti gyerek mellett ez egészen más, mint 16 vagy bizonyos kor felett amikor már "elvan a gyerek".
A Budapestre költöztetés megint sokrétű. Egy kiüresedett faluból ahol már senkije nincs vagy egy megyeszékhelyből ahol még vannak barátai, van élet, infrastruktúra. Utóbbiból idősen már nem sokan nyitnának egy zsúfolt Budapestre egy kis szobába. Ha fejlőd(ne)ik a vidék, a megyeszékhelyek, munkalehetőség, jövőkép, sokkal inkább az lenne a kérdés, hogyan költöznek visszafelé, akár a (nagy)szülők irányába, akik pedig tudnak támogatni gyereknevelés mellett.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 19. 10:16
Hétvégén Budaörsön, az áruházláncak között egy maszek zöldségesnél a magyar dinnye 600 Ft, a magyar kukorica darabja 400 Ft. Egy erősebb babazsúr már elvinné egy átlagkereset közel felét. 
A dinnyét magyarázzátok meg. Az időjárás tökéletes volt a dinnye számára, nagyon jó (és minőségi) a termés. A magyar földön lévő magyar munkás keze által kitermelt dinnye is megérezte a forint gyengülést? Konkrétan Hawaii-on a supermarket-ben vettem közel ilyen áron a dinnyét '18-ban. Hawaii pedig köztudottan az USA-n belül a legdrágább hely, de minimum California árszínvonal.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 14. 16:06
Mit jelent az, hogy többletbefizetés?
Az említett hitelösszeg 20 évre a jelzett kamattal 56m. Így inkább "csak" 10m a különbség. Mit hagyok ki?
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 07. 13:38
Igen, mert a telkek száma korlátos. Növekvő népesség (nem itthon), egyre nagyobb igények, egyre kevesebb terület. 
De a lakásokat ezekre az egyre korlátosabb, egyre drágább telkekre építi az egyre drágább munkaerő az egyre drágább alapanyag mellett, amit szintén meg kell fizetni. Akkor hogyan fog a telkekhez viszonyítva, arányosítva csökkenni a lakások/házak ára? Ja, hogy sehogy?!
Ha pedig az új drágul, az viszi magával a használtat is, lásd az elmúlt 5-6 évet vagy az autópiac elmúlt 1 évét. Ha az egyik zuhan (nem mérséklődik, zuhan), akkor a másik is, sok ember életszínvonalával egyetemben.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 07. 05. 11:38
Ez a film nekem is mindig eszembe jut, a mondandója pedig már sok-sok éve megfogalmazódott bennem is. Hasonló világ rajzolódik ki az Éhezők viadalában is. 
Egyébként a rózsadombi luxus társasházzá alakított szellemépületnek is pont ezt a nevet adták. 
https://www.elysiumbudapest.hu/ - finom célzás :)
300-350m-ért talán már van lakás, de ha sokallja az ember fia, bérelni is lehet havi 2m-ért - természetesen cégre, leköltségelve :).
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 06. 30. 16:24
Így van, de mint ahogy a több mínuszoló, úgy Te sem teljesen értetted meg a lényegét. Én nem azt írtam, hogy a Sasad Liget mennyire szuper hely és milyen jó. Közeli haver is nem rég vette át. Hát, olyan hibák vannak, mint amikor fix24-ről kérsz fel egy kóklert.
De én azt írtam, hogy KATEGÓRIÁJÁBAN, tehát a "hasonló volumenű" mindent egybevetve Budapesten az egyik legjobb. Nem a 20 éves 6 lakásos hegyoldalban lévő Tházhoz kell hasonlítani, hanem az Allure Residence, Dagály Residence, Marina Part, WaterFront City, Corvin negyed és társaihoz. Ezek vannak egy súlycsoportban, csak egyik sem Budán vagy a hegyoldal mellett a zöldben.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 06. 30. 15:57
Pedig az elmúlt években épült társasházi lakóparkok közül szerintem még mindig az egyik legjobb, hangulatát, lokációt, miliőt (Budán, viszonylag zöldövezet, hegyvidék mellett), tömegközlekedést (4es metró 5-10 perc), vagyis mindent egybevetve. A többi ilyen volumenű, új építésű budapesti lakóparknál ugyanezek a problémák megvannak amit írtál, csak sokkal gyengébb lokációval.
Lakás/Ingatlan árak topik 2021. 06. 30. 12:31
Jobban jársz ha magadnak csinálod. Annyi kókler és önjelölt festő, szakember van, hogy a precíz, megbízhatót már nagyítóval kell keresni és várni rá. A többi felett pedig ott kell állni és szinte fogni a kezét, mert annyira trehány munkát hagynak. Szóval időt sem spórolsz. Ha magadnak csinálod, legalább tudod, hogy szép lesz. Persze itt a könnyebb munkákra gondolok, mint pl festés. A jóhiszemű megrendelők olyanok, mint a kis védtelen bárányok, amilyen én is voltam pár napja egy kisebb munkával.
Szóval csak megbízható ajánlás, mert az ajánlásokból is voltak már kellemetlenségek. Írásbeli ajánlat, szerződés. Cég/EV leellenőriz, hogy egyáltalán működő-e, minden rendben van-e vele, be van-e jelentve, ha alkalmazott. De érdemes még a személyit is elkérni. Mindenről papír, hiteles adatokkal. Fizetni csak a legvégén, számla ellenében, de ha lehet inkább valamennyit visszatartani pár napig, amíg mindent átnézel. De ha kiderül, hogy ezek ellenére is gányoltak, igazából csak futhatsz a pénz után hónapokig, évekig. NAV, polgári per, stb. 
Évek óta ezt játszák több százan, önjelölt festők, burkolók, kőművesek, még sincs semmilyen következménye és nagyjából mindenki azt mondja, hogy nyeld le, többet ér a nyugalom, úgy sem tehetsz semmit, minek évekig idegeskedni. A különböző intézmények, hivatalok se foglalkoznak érdemben, csak a jelentős (milliós) károkkal, persze azok is hónapok, évek. 
Kicsit hosszú lett, csak sajnos megint rossz tapasztalatom volt.

friss hírek További hírek