Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 26. 18:19
Előzmény: #115292  berlini
én is jobban szeretem a céges bérlőket, ha nem egy sunyi köcsög a cég tulaja/ügyvezetője, ami ritkaság, de örülök neki (tényleg) hogy vannak, akik ilyeneket is kifognak... nekem a hazai kkv-szektorral csakis rossz tapasztalataim vannak, persze nem kiadás terén, mert inkább pároknak adtam ki mindig is a portfolióm... általában amúgy én kifejezetten az olyanokat kerestem (használtat), amit át is lehet alakítani - a Varsányi utcában akartam venni egy 100+ nm-eset még a nagy emelkedés előtt, csak nehezen tudtam volna átalakítani, így részben ingatlanba ment a lé, részben meg kriptóba :) hát, utóbbival jobban jártam volna 100%-ban, de nem bántam meg, mert az is szépen ment, amit megvettem, és elég sok tapasztalatot szereztem azzal is... mind felújításilag, mind egyéb tekintetben... persze a felújítás kivitelezői mindig is megbízhatatlan trógerek voltak, már ami az időpontokat illeti, mert a munkát szépen elvégezték. (dícsérte is magát az egyik brigád állandóan... én meg mindig csak annyit mondtam, hogy ez így jó, ezt meg inkább úgy kell, stb. - lehet, hogy dícsérgetnem kellett volna néha őket, bár szerintem elég öröm lehetett nekik az is, hogy meghallgattam a sztorikat, amiket mondtak, hogy mi van USA/UK-ben :) - már amikor nem arról regáltek, hogy mikor milyen bulát húztak meg, mert ez volt a 2 kedvenc témájuk, amiből nyilván csak az egyik érdekelt... elég sok érdekes megoldást ecseteltek, hogy a britek meg a jenkik mit hogy építenek, stb.
Törölt felhasználó 2021. 04. 26. 18:14
Előzmény: #115290  Törölt felhasználó
Valld be neki, hogy igen, évek múlva majd vissza fogsz ide somfordálni, és a szőnyeg alól fogsz szólni a nagy prófétához, aki most is megmondta neked, hogy mi a frankó és mi lesz a frankó.
Ha nem teszed, még 20x meg fogja kérdezni, hidd el, semmi bajod nem lesz, csak valld be, érted ugye? :-)
berlini
berlini 2021. 04. 26. 18:13
Előzmény: #115288  upgrayeddAKS
Én már elég régen visszajöttem.
Fórumozó nevem a leghosszabb néemtországi tartózkodásom (és egyben kedvenc) városa. Ott 9 évet éltem.
berlini
berlini 2021. 04. 26. 18:11
Előzmény: #115283  Murdoch
A lokációt amúgy rosszul irtam:
helyesen:
Lenhossek/Balázs Béla u. sarok.
Törölt felhasználó 2021. 04. 26. 18:09
Előzmény: #115294  ncseed!
Okés, én meg majd pár év múlva válaszolok, mert jelenleg nem tudom megmondani
berlini
berlini 2021. 04. 26. 18:09
Előzmény: #115283  Murdoch
Először is.
At továbbra is tartom, hogy a környék nagy változáson megy keresztül.
Másodszor, a kis garzon megvételének célja az egyetemi közelség miatti, jó kiadási kilátások.
Szépen berendezve kapkodni fog érte az orvosin tanuló több ezer külföldi. Most azok ugyanis tényleg egy omladozó 100 éves bérházban laknak egy sötét udvari 2-3 szobás lakás egyik szobájában közös wc és konyha használattal.
ncseed!
ncseed! 2021. 04. 26. 18:06
Az előző kommenteddel már helyre került a dolog. Igen azt hitted potenciális vásárló vagy mert nem néztél körül rendesen a piacon. Mostanra rájöttél hogy mégsem vagy vásárló.
Ez a kérdésem még most is áll:
"Kíváncsi leszek ha véletlenül nem úgy alakulnak a dolgok ahogy szeretnéd a piacon akkor hogyan fogsz itt nyilatkozni pár év múlva!"
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 26. 18:05
Előzmény: #115263  ingatlan22
sőt, az oktatási rendszer is jobb volt! :) meg akkor még nem grasszáltak köztörvényes bűnözők az utakon, stb. REND volt, bevarrták a zsebtolvajokat, az erőszakos seljetet meg még hosszabb időre... és még lehetne sorolni annak a rendszernek az előnyeit... de TE ANNÁL ugye intelligensebb vagy, hogy leragadj ennyinél? mit szólnál egy SWOT-hoz? leírod? (én nem, amúgy az S-ből egy párat az imént leírtam) - ja és Mo.-on nem kapitalizmus van, hanem feudálkommunizmus :) a kapitalizmushoz kissé nyugatabbra kellene menni, mondjuk A már belefér, de inkább Svájc. Én egy olaszos kapit.-sal is ki tudnék békülni, elvégre az osztrákok mindig is fegyelmezettebbek voltak, mint a sok "okos" honfitársunk. (Nota bene: a VALÓBAN okos magyarokat én is annak tartom... örülök is neki, ha ilyenekkel tudok diskurálni pl. egy fórumon. Persze akadnak olyanok is, akik okosak ugyan, de NAGY GYEREKEK, pl. Ncseed, és inkább csak arra kaphatóak, hogy... nem ragozom, valahol a dicsekvés és a mások fikázása, csesztetése jut eszembe, de biztos volt már olyan mondata is, ami ezen a poligonon kívül esett :) csak nem olvastam eleget a fórumot...)
berlini
berlini 2021. 04. 26. 18:04
Előzmény: #115284  upgrayeddAKS
kb 92m2.
Már közel egy éve bérli egy olyan szabadúszó családos vállalkozó akint a munkája évente - pár évente eddig költözésre késztetett (eddig Magyarországon belül nagyvárosok között.)
Cégesen vette ki számla ellenében. Ha jól emlékszem 320 ezer ft/hó + rezsi. A lakásban a kiadás előtt kész konyha, kamra és előszoba, fürdő butorzat készült. A többi bútort a bérlő hozta. Most hosszabb távra számit, 2 éves szerződést kötött.
Igy a kiadás most nem tesz szükségessé azon gondolkodni, hogy hogyan lehetne a lakást önnálló egységenként kiadni. (Amúgy elég nehéz lenne akár ketté vágni is a 2 fürdő ellenére.)
Abban igazad van, hogy a kis lakásokat könnyebben ki lehet adni.
Ma beszéltem egy szomszéddal. Illetőleg ő nem itt lakik a Cordia thermál 3. ütemben épült társasházban, csak van itt egy kétszobás és egy garzon lakása. Ő itt Zuglóban ezeket 120 ill. 160 ezer /hó +rezsi adja ki.
Törölt felhasználó 2021. 04. 26. 18:03
*eredetileg :D de most tényleg elment a kedvem a lakáspiactól
Törölt felhasználó 2021. 04. 26. 18:02
Előzmény: #115286  ncseed!
“Nem erről volt szó idáig” igen, mert megnéztem ezer 1,5es kispanelt és hiába ez volt a terv, egyszerűen sz.rul éreztem magam bennük. Nem kezdek el szabadkozni, mert igenis potenciális vásárlóként jöttem ide. 
ncseed!
ncseed! 2021. 04. 26. 17:56
Előzmény: #115285  Törölt felhasználó
Kicsit elbeszélünk egymás mellett... a határ amilyen finanszírozás számodra belefér az a te választásod, írtam is, de ha ezen választásod alapján adott piaci körülmények között nem tudsz ingatlant venni akkor nem azért nem tudtál mert te úgy döntöttél hanem csak mert nem tudsz vásárolni! El se jutottál addig hogy konkrétan a vásárlásról dönthess!
Ennyi erővel én is sokmindent meg tudnék venni mivel be tudok terhelni több ingatlant meg személyi hitel meg uzsora és már vehetem is. De mivel ez nekem nem pálya ezért én azokat a dolgokat amikhez ezek kellenének nem nem akarom megvenni hanem NEM TUDOM megvenni.
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 26. 17:55
Előzmény: #115270  berlini
lakni vetted vagy kiadni? végleg hazaköltöztél Mo.-ra?
Törölt felhasználó 2021. 04. 26. 17:53
Előzmény: #115286  ncseed!
Vagy talán megtekintettem azokat a lakásokat/lakás típusokat, amiket elsőre gondoltam megvételre és megváltozott a véleményem róluk. 
ncseed!
ncseed! 2021. 04. 26. 17:51
Előzmény: #115282  CyrusTheGreat
Miről beszélsz? Csak arra világítottam rá hogy annak ellenére hogy a fórumon úgy adta elő hogy ő egy potenciális vásárló aki folyamatosan keresi a vételi lehetőséget (ráadásul viszonylag tőkeerősnek tűnt a kommentek alapján, jobban mint Vana), erre kiderül hogy igazából nincs is abban a helyzetben hogy vegyen számára elfogadható lakást elfogadható feltételekkel. Nincsen ezzel semmi baj, csak nem erről volt szó egész eddig.
Törölt felhasználó 2021. 04. 26. 17:48
Előzmény: #115279  ncseed!
Abszolút nem valid számomra, amit írsz. “Mindezt csak azért hogy tiszta legyen igazából nem döntésből nem veszel hanem kényszerből.” Ez egy döntés a részemről. Minden embernél más a határ, ahogy te is említetted, valaki belemegy 20%os önerővel, de az én DÖNTÉSEM, hogy én ebbe nem szeretnék. Mondom, hogy simán tudnék 30-40%os önerővel venni kis másfeles panelt. Nem kényszerből nem veszek, hanem döntésből. 
upgrayeddAKS
upgrayeddAKS 2021. 04. 26. 17:44
Előzmény: #115269  berlini

- unokaöccs kiadásra vett nagy lakása a Metrodom egy korábban elkészült üteméből megmaradt pár lakás egyike volt. A későbbi ütem árához képest 10%-kal olcsóbb volt. (5-6%-os hirtelen árengedmény)
Köszönöm a válaszokat. Ez a nagy lakás különben mekkora? Hány nm? Tervezi, hogy 2-t alakít ki belőle? Bpesten a legjobb fizetők (tapasztalataim szerint) a jómódúbb diákok és a multik alkalmazottai, viszont nekik mindig a kisebb lakás kell. (Lehet utazni a családosokra is a kiadásban, annak minden ódiumával.)
Murdoch 2021. 04. 26. 17:44
Előzmény: #115278  berlini
Autóval naponta megyek arra, múlt szombaton várakozás közben direkt figyeltem a Sobieskin mászkáló népet, 11-ből 1 fő volt értelmezhető (számoltam, tényleg). Ordítozás, bömbölő zenés suzukisok, boltok előtt grasszáló fura szerzetek, szűk utcák nyakig kutyaxarral, nulla zöld = nem jó környék. 80-as években nyugodtabbnak tűnt. Az, hogy a 3-4 em.-es bérházak helyére 7-8 emeletes monstrumokat húznak fel, csak zordabbá teszi az egészet. Serdülőknek, kalandvágyóknak jó lehet.
CyrusTheGreat 2021. 04. 26. 17:40
Előzmény: #115279  ncseed!
Lassan nevet kellene az ilyen jellegű shamingnek is, egyre inkább úgy érzem.
tihamer
tihamer 2021. 04. 26. 17:38
Előzmény: #115225  mr_bob
"nézz körbe a fórumon belül: berlini, ncseed, tihamer. melyikük vett kiadásra ingatlant mostanában? "
Én még tavaly megcsiptem 2 garázst, viszonylag baráti áron, termelik is a tőkét.
Azóta viszont hiába vadásztam, nem találtam "sérült" vagy "beteg" vagy "gyerek antilopot".
Úgyhogy csak a tőkefelhalmozás maradt.
Na mindegy, az idő nekem dolgozik.😄

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek