én is jobban szeretem a céges bérlőket, ha nem egy sunyi köcsög a cég tulaja/ügyvezetője, ami ritkaság, de örülök neki (tényleg) hogy vannak, akik ilyeneket is kifognak... nekem a hazai kkv-szektorral csakis rossz tapasztalataim vannak, persze nem kiadás terén, mert inkább pároknak adtam ki mindig is a portfolióm... általában amúgy én kifejezetten az olyanokat kerestem (használtat), amit át is lehet alakítani - a Varsányi utcában akartam venni egy 100+ nm-eset még a nagy emelkedés
előtt, csak nehezen tudtam volna átalakítani, így részben ingatlanba
ment a lé, részben meg kriptóba :) hát, utóbbival jobban jártam volna
100%-ban, de nem bántam meg, mert az is szépen ment, amit megvettem, és
elég sok tapasztalatot szereztem azzal is... mind felújításilag, mind egyéb tekintetben... persze a felújítás kivitelezői mindig is megbízhatatlan trógerek voltak, már ami az időpontokat illeti, mert a munkát szépen elvégezték. (dícsérte is magát az egyik brigád állandóan... én meg mindig csak annyit mondtam, hogy ez így jó, ezt meg inkább úgy kell, stb. - lehet, hogy dícsérgetnem kellett volna néha őket, bár szerintem elég öröm lehetett nekik az is, hogy meghallgattam a sztorikat, amiket mondtak, hogy mi van USA/UK-ben :) - már amikor nem arról regáltek, hogy mikor milyen bulát húztak meg, mert ez volt a 2 kedvenc témájuk, amiből nyilván csak az egyik érdekelt... elég sok érdekes megoldást ecseteltek, hogy a britek meg a jenkik mit hogy építenek, stb.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link