Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
impudent 2020. 07. 30. 11:32
Előzmény: #82012  CyrusTheGreat

ez nem tud számulni a 104 ezer bérleti díjbúl adót és egyéb költségeköt köll füzetni ami nettó max 80 at eredményez.
151-80 az 71ezer /hó amit Ű perkál a banknak és kamatvesztesége van 8 éven át ezután az összeg után
ez évi kb. 900ezer-1000ezer  ft ha a közös költséget se a balek füzeti
8 év alatt 8 milliú
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 11:19
Előzmény: #82017  CyrusTheGreat
Itt nem, de a sajátomét én határozom meg :)
Eddig úgy néz ki jól működik a dolog:)
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 11:16
Előzmény: #82015  Törölt felhasználó
Persze senki nem vitatja, hogy az igazi aranyéveknek egy darabig vége, de ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne jó bizniszeket most is csinálni. 
-
Sztem az én lenti példám is azt mutatja hogy van azért jó lehetőség most is. Persze ismerni kell az összes szereplőjét ( helyszín, árak, helyszín jövője, kamatok, stb. stb... ) a piacnak ahhoz, hogy lehessen jól és rosszul is csinálni ezt a befektetési formát.
-
Én megmondom őszintán ha most nem lennék "ráállítva " a nyaralós projektre vennék még min. 2 lakást Tatabányán ( vegy lehet egyet Tatabányán egyet Szfváron ) úgy, hogy kb 30% önerőt raknék bele mindkettőbe. Mindkét helyet biztosnal érzem ezért vagy azért minden szempontból.
CyrusTheGreat 2020. 07. 30. 11:11
Előzmény: #82016  fogpaszta
Szívből remélem, a gyártósori volumenpályát nem te határozod meg a cégnél.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 11:10
Előzmény: #82012  CyrusTheGreat
Lehet csürni-csavarni 5,5 Mft vs 16,5 Mft a végén... :)
Törölt felhasználó 2020. 07. 30. 11:09
Előzmény: #82010  fogpaszta

A békeidőkben, amikor a fidesz éppen nem erőszakolta a lakáspiacot, 2014 előtt a lakáskiadással gyakran még a sima banki kamatszintet se lehetett elérni., nemhogy az állampapírokat.
A lakásárak sem rakétáztak, tehát különösebb értelme nem volt kiadásra lakást venni. Ha valaki örökölt vagy vett a gyerekének egy kéglit vagy kiköltözött az aglóba és meghagyta a lakást is, akkor kiadta, inkább, mint hogy ott álljon üresen.
Szerintem ugyanez a világ fog visszajönni, mert a fidesz vezetők se lehetnek annyira hülyék, hogy ne lássák be, nem vezet sehova ez a szaporításra szórjuk a pénzt.
Tudom, hogy a babavárót meg fogják tartani, mint a nemzeti szaporodás gránit szilárdságú talapzatát, de a piac kiheveri, főleg, hogy a nagy hullám már lement és a jövőben már egyre kevesebben fogják ezt felvenni. Csökken a hatása, idővel elenyészik.
Jó, ha a felcsúti fáraó kicsit többet eszik egyik este és lázálmában kitalál valami újabb baromságot, akkor tovább erőszakolhatják a piacot, de ez egyre kevésbé életszerű.
Vagy ha a másik nagy álmodozó a kuszaszem megvalósítja az életkezdési hitel nevű baromságát, akkor is borulhat minden.
Szerintem a nagy álmodozók a fityeszben most takarékra teszik magukat és a piac visszaáll a békebeli időkre jellemző arányokhoz.
Akkor pedig a kiadás bizniccnek annyi.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 11:07
Előzmény: #82011  Alexander_Greybeard
Így van, és amerre megy a világ egyre több ilyen van/ lesz.
-
Miről szól minden vegyél, valósítsd meg önmagad, ergo költsd a pénzed mindenre... És ugye mindenki probál az életben megadni mindent magának pláne a gyerekeinek. Egyre többet költünk ugymond olyan dolgokra amikre régebben jóval kevesebbet költöttünk.
-
Kevsebb jut így arra, hogy sajét ingatlan legyen...
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 11:04
Előzmény: #82009  impudent
Döntsd el, hogy a balek ( egy újabb jelző :)) bérlő most a luxusomat fizeti vagy a lehető legroszabb befektési formát finanszírozza amiben benne vagyok? :)
-
Na de amúgy szép lassan eljutottunk oda hogy nem arról megy a vita, hogy megéri-e hitelt felvenni ( a válasz igen ) és aróól sem, hogy nagyon rossz üzlet lakást kiadni ( a válasz még most is jó ) hanem arról, hogy milyen galád emberek azok akik lakást vesznek ki... :)
-
Mindegy hogy mi , de valami szar és valaki hülye :)
CyrusTheGreat 2020. 07. 30. 10:58
Előzmény: #82007  impudent
Ha még hozzávesszük, hogy 151k-s törlesztő és br. 104k bérleti díj között nettó 62.6k a különbség (havi költség), míg az eredeti feltevés az volt, hogy havi 50k-t akar félretenni a gyereknek, akkor már az önerő sem annyi és az arra számolt elmaradt kamatveszteség sem.
Alexander_Greybeard 2020. 07. 30. 10:58
Előzmény: #82009  impudent
Aki nem tud önerőt összeszedni saját ingatlanhoz, az nem feltétlenül balek. Van olyan is, aki saját hibájából járt így de a többség az nem ilyen.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 10:55
Előzmény: #82008  Törölt felhasználó
Egy lakást mindig ki lehet adni maximum olcsóbban, de meg úgy is bőven megéri.
-
Amúgy meg van az a mondás hogy kockázat nélkül nincs siker.
impudent 2020. 07. 30. 10:46
Előzmény: #82008  Törölt felhasználó

jól írud itt a kulcs a balek bérlű mert Ű füzeti másuk luxusát ahelyett hugy venne Ű is ha illen elűnyűs.
azaz mögmenekül a vérszívójátúl
Törölt felhasználó 2020. 07. 30. 10:43
Előzmény: #82000  fogpaszta

A 104e forint az bruttó és még csak nem is utalsz rá sehol, hogy adót is szeretnél fizetni :) jó, a te dolgod, addig amíg mondjuk egy másik lakáskiadó nem tudja kiadni a kéglijét mert ő adót fizet és többet kell kérnie, mert akkor meg felnyom a NAVnál. Egyik rokonomnak teherautója van és náluk ez ilyen sport jellegű dolog, hogy felnyomkodják egymást a konkurrenciáival a hatóságoknál rendszeresen, mert hátha kicsinálja valamelyik konkurrenst a hatóság, de legalábbis ellehetetleníti.
Igaz a nav amennyire én tudom, telibe sz.rja jelen állapot szerint, sőt mivel túl sok munkát adtak nekik a névtelen feljelentők, most már csak olyant fogadnak be, ahol a feljelentő minden adatát megadja :) Ami azért kellemetlen, mert ha kiderül, akkor viszont a másik fél is felnyomja a feljelentőt vagy "elbeszélget" vele.
De még így se történik semmi, mert olyanról tudok, akit a bérlője felnyomott a kaució vissza nem adása miatt úgy, hogy beküldte a navnak a szerződés másolatát is, aztán semmit nem csináltak vele, de ez nem biztos, hogy mindíg így marad.
Az meg hogy 8 év múlva 20m forintért lesz eladható a kégli, ismét csak az angol mondást tudom idézne, azt még meg kell látnunk.
Ahogyan azt is, hogy találsz-e minőségi bérlőt folyamatosan egy zsugorodó piacon.
Az egész modell azon alapul, hogy ki tudsz-e a bérlőből préselni havi 100e forintot nettóban. Kifizeti-e a bérlő a törlesztésedet?
Pesten már egyértelműen gondban vannak sokan ezzel, mert csak olyan bérlők jönnek a drága lakásokra, hogy normális üzemmódban még csak meg se fontolná senki, hogy nekik kiadja.
Vidék mitől lenne más? Sőt ott még nagyobb elszívó erő az, hogy kevés önerő kell és a babaváró jókora részt letakar a lakás árából. Eddig ezek a fiatalok önerőt gyűjtöttek évekig és béreltek és ők a minőségi bérlőknek számítottak. Most meg lakást vesznek és nem bérelnek, fogynak a minőségi bérlők, közben fogy a népesség is, kevesebb kégli kell. Vidéken ez nem a távoli jövő, hanem már ez történik. Iparvárosokban fogy 0,5%-al, egyéb helyeken, ahol semmi normális munka, ott meg akár 1%-al is évente.
impudent 2020. 07. 30. 10:34
Előzmény: #82000  fogpaszta

hát Én nem így számulnék.
kb. 3 milliú saját erű ha béfekteted 8 évre az min. 4,2 milliu
151-104-adó költség jó esetben tisztán füzetsz a banknak havi 70-80 ezret ami kamattyal együtt amit nem kapsz mög kb évi 1 milla ez 8 év alatt 8 milla.
összessen 12,2 milla plusz időráfordítás a bérlűkkel esetleg felújítás vagy közös költség amit nem füzet a bérlű.
12,2 versus 8 év múlva mit ér egy panel.
Igy is jónak tűnik de mán nem ollan jónak akár bukta lehet belűle ,kötöttség a banknak állandójan csengetni köll, nincs balek bérlű, egyéb költség a lakásra ,rossz bérlű stb
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 10:34
Előzmény: #81997  PersonaNonGrata
Igen, ezt mondom én is. Sok embernek ez gondot okoz összetenni.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 10:32
Előzmény: #81999  Törölt felhasználó
"Egy tatabánya méretű 70e-s város évi 350 lakost veszít várhatóan bár ez kicsit gyorsulhat sajnos, ahogy a népes generáció közeledik a várható élettartamhoz (és ezzel még a jobbak között van a város egyébként), az 100-150 lakást jelent évente csak, de 10 év alatt, amíg a hiteled pörög már 1000 kégliről beszélünk, amennyivel kevesebbre van szükség abban a városban."
-
Ebből is látszik, hogy nem értesz a dolgokhoz nagyon. Tudod van a hivatalos Tatabányai lakos meg a rengeteg aki kelet magyarországról jött ide és egy nagyrészük nem ide van ( van még ) bejelntve
-
Egszer nézd meg az ipari parkot, el fogsz csodáékozni...
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 10:26
Előzmény: #82002  mr_bob
Már bocsi, de mit szarunk mi le?
-
Normális szolgáltatást nyújtok. Amint van bármi igénye a bérlőnek egyből ugrok és csinálom.
-
Ahogy írta itt valaki párral korábban lehet ezt is jól és rosszul csinálni. Ha valaki jól csinálja az mitől lenne tisztességtelen? Fejtsd már ki pls!
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 10:21
Előzmény: #81991  impudent
"Egyfajta uzsorának tűnik ,vámszedésnek amiho a bankrendszar is assisztál hugy 4-5% ra ád hitelt a vérszívóknak."
-
Összefoglalom hogy ki kicsoda az értelmezésed szerint.
- Aki lakást hirdet és ad ki az paraszt és vérszívó is egyben
- Aki lakést vesz ki az szintén paraszt
- Aki CSOK.ra és babavárra jogsult az paraszt és idióta is egyben
-
Ki a normális ember? :)
mr_bob
mr_bob 2020. 07. 30. 10:18
a bérbeadók közül te gondolkozol itt a legreálisabban és legemberibben, jó látni hogy ilyen is van. talán még unison írt pár hónapja erről, mármint az emberi, lelki részről, azt szerintem itt elég sokan leszarják, mert csak a pénz számít, mint donald kacsának.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 07. 30. 10:16
"Az alacsony kamatkörnyezet most adott, de a bérlők sem hülyék és alacsony kamat mellett érdemesebb venni, mint bérelni"
-
Tehát ezek a vételek nöbelni fogják a lakások árát? Jól értem amit mondasz? :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek