Te sem lehetsz egy befektetői bajnok ! :) Kicsit segítek megvilágítani, hogy mi mi is ez a konstrukció!
-
Asszonnyal kitalátuk, hogy mostantól 8 év múlva szeretnénk adni a lányunknak valamennyi segítséget, hogy lakást tudjon majd venni. Havi 50k-ban határoztuk meg azt az összeget amit erre szánunk 8 éven át ( azért a 8 év mert addig lakhat a pesti lakásunkban ).
-
Mindenféle lehetsőget figyelembe véve az összeg ha kincstárjegy , akár MÁP stb-be rakjuk lett volna kb 5,5 Mft a végére. Nominál értéken ugye.
-
Ezzel szemben vettem ezt a lakást 10% önerővel ami volt 1,4 Mft. Ráköltöttem 1,5 Mft-ot, felvettem a hitelt 12,6 Mft értékben 8 évre, aminek a havi törlesztője 151k. A lakást kiadtam 104k-ért havonta. A lakás nomnál értéken fog érni kb ( de inkébb minimum ) 20 Mft-ot ( a mostani felújított állapotban a piaci ára kb 17-18 Mft ) . Ha abból levonom az önerőt, a felújítást, az illetéket is fog maradni kb ( de inkább min ) 16,5 Mft .
-
Tehát 5,5 Mft vs 16,5-18 Mft . Ha még nagyon balul sikerülnek a dolgok és nem tudom kiadni évente egy-két hónapra ( de ilyen nem lesz mivel tapasztaéatból tudom 4 lakás van kiadva 12-től kezdődően és nem állt egyik sem üresen szinte semmit ) még akkor is lenne mondjuk 5,5 Mft vs 15 Mft.
-
Tehát hol van vége az aranykornak? :)
-
Amúgy még annyit árulj el, hogy miért Trébánya? :)
-
Asszonnyal kitalátuk, hogy mostantól 8 év múlva szeretnénk adni a lányunknak valamennyi segítséget, hogy lakást tudjon majd venni. Havi 50k-ban határoztuk meg azt az összeget amit erre szánunk 8 éven át ( azért a 8 év mert addig lakhat a pesti lakásunkban ).
-
Mindenféle lehetsőget figyelembe véve az összeg ha kincstárjegy , akár MÁP stb-be rakjuk lett volna kb 5,5 Mft a végére. Nominál értéken ugye.
-
Ezzel szemben vettem ezt a lakást 10% önerővel ami volt 1,4 Mft. Ráköltöttem 1,5 Mft-ot, felvettem a hitelt 12,6 Mft értékben 8 évre, aminek a havi törlesztője 151k. A lakást kiadtam 104k-ért havonta. A lakás nomnál értéken fog érni kb ( de inkébb minimum ) 20 Mft-ot ( a mostani felújított állapotban a piaci ára kb 17-18 Mft ) . Ha abból levonom az önerőt, a felújítást, az illetéket is fog maradni kb ( de inkább min ) 16,5 Mft .
-
Tehát 5,5 Mft vs 16,5-18 Mft . Ha még nagyon balul sikerülnek a dolgok és nem tudom kiadni évente egy-két hónapra ( de ilyen nem lesz mivel tapasztaéatból tudom 4 lakás van kiadva 12-től kezdődően és nem állt egyik sem üresen szinte semmit ) még akkor is lenne mondjuk 5,5 Mft vs 15 Mft.
-
Tehát hol van vége az aranykornak? :)
-
Amúgy még annyit árulj el, hogy miért Trébánya? :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link