Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Úristen, na ez az a színvonalú társalgás, amiből én most kiszállok inkább. Az utolsó pár kommented már csak a személyeskedésről és a sértegetésről szól csak azért, mert valaki nem ért veled egyet. Intelligensen is lehet(ne) vitázni.
Kissé kiforgattad, amit írtam. Én csak egy önerőről beszéltem, amihez társul utána egy 10-20 éves hitel. Rengeteg üresen álló lakás van pl. Pesten is, persze az állapotuk kérdéses, de mivel a népesség folyamatosan csökken, nem hiszem, hogy ez a piros porsche viszonyítás helytálló. A lakhatás egy alapvető szükséglet, amiből nagy bizniszt csináltak. Szerintem ez hiba volt.
irod:" a társadalom nagyobb része nem tud számottevő összeget megspórolni havonta, amiből összejön mondjuk egy 10milliós önerő egy lakáshoz" Tegyuk fel, a te szavaiddal elve: a tars. nagyobbik resze annyit sporol havonta, hogy osszejon a lakas Szerinted van annyi lakas Magyarorszagon???? Ha ekkora kereslet keletkezne, szerinted nem korrigalnanak az arak felfele? Tovabbgondolva: mennyi ido alatt jonne ossze a nagy tobbsegnek? 1 ev alatt? 10 ev alatt? Ha 10 ev alatt, akkor 60 eves korara mindenkinek 4 lakasra jonne ossze. Ez realis szerinted? Ez kb. olyan, mint hogy mindenki kapjon egy piros porschet. Mindenki jo kisfiu volt, mindenki jol dolgozott, mindenki megerdemelne, milyen jogon rekeszt ki a tarsadalom barkit is belole.... De sajnos nincs annyi piros porsche.
Na, hát látod az ilyen és hasonló hozzáállásra mondom én, hogy komoly morális válságban van a világ. Tudod az az alacsony versenyképességű diplomás ember neveli a jövő fiataljait, szerettet meg velük szakmákat, hat a személyiségfejlődésükre, vagy éppen amikor magatehetetlenül, betegen fekszik valaki a kórházban ezek az alacsony versenyképességű emberek ápolják, gondozzák, gyógyítják őket! Az én szememben azok az emberek a hétköznapi hősök, akik az ilyen alacsony versenyképességű szakmájukat is teljes odaadással képesek végezni, miközben egyáltalán nincs egyenes arányban az anyagi megbecsülésük a végzett munkájuk fontosságával.
Akinek ebben az országban több ingatlana volt az pár év alatt milliomossá vált ha eladta és simán hoz a bérbeadás is egy minimálbéres fizetést. Így nézve valóban sokkal jobban élünk, mint 10eve,de ez nem egy tényleges munkával vérrel-vetítékkel megszerzett vagyon, pusztán az ingatlanboom hatása. Azt a 20%-ot szivattak meg, akinek eddig sem volt saját lakása és a fiatalokat akiknek nincs háttere.
Érdekes ez a "reálbérek rakétaként nőnek" vélemény. Vajon így gondolják ezt a tanárok, óvónők, dajkák, nővérek, egyéb egészségügyi dolgozók, szociális munkások, bolti eladók, hivatali ügyintézők, irodisták stb is? Hiába nőtt egy kb. 150-200nettót kereső ember fizetése 20-30%-ot( és nem, nem mindenkinek nőtt!!), amikor az alapvető létszükséglethez kapcsolódó kiadások ( élelmiszer, lakhatás) legalább ilyen mértékben nőttek. Valóban vannak jól fizető szakmák, de azért lássuk be a társadalom nagyobb része nem tud számottevő összeget megspórolni havonta, amiből összejön mondjuk egy 10milliós önerő egy lakáshoz. Ahhoz sokaknak jelenleg egy élet munkája is kevés. Én kb 1éve vezetem a kiadásaimat, látom, hogy mi mennyire drágult. Egy nagy parasztvakítás az egész bérnövekedés, ami csak a társadalom egy bizonyos szegmensére igaz.
Először előadják, hogy 1% kellene, hogy legyen , de 70-80 ezerben meg lehet velük egyezni. Kivéve ha komplikációk vannak a szerződés előkészitésben (pld. ingatlannyilvántartásban rendezetlen dolog).
A pali leirta hogy 0 hitellel 0 tamogatassal a savosan leadozott penzen vett 27% os afas ingatlanokat. Feltetelezheto csak ujakat vehetett ugyanis a hasznalt lakas adomentes. Igen gazdag ember lehetsz ha ezt megtehetted.
olyan kivitelezhető, hogy van egy lakásom amiben állandóra vagyok bejelentkezve, meg egy másik amiben ideiglenesre ugyanazon a településen? (nem tudok a másikba gyereket vagy rokont bejelenteni)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link