Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 06. 20. 16:58
Előzmény: #248034  J0hnnyEnglish

NER bekebelezés indul, Hévizi tó felkészül(t):
https://www.economx.hu/api/v1/cikk.php?cikkId=810631&os=
Annyit mondok csak, hogy a tó melletti erdős terület egy részének annyi, lakópark épül, nem kicsi.
Gondolom a sok cement jót tesz a tónak, a fürdőház lezárásának időpontja sem véletlen.
Pistike12 2025. 06. 20. 16:58
A nemzeti vagyon orzoi, akik a gonosz szocikkal szemben a nemzeti vagyont gyarapitjak. 
"Ezer milliárd forintnál is nagyobb vagyont ajándékozott el az állam négy év alattSokat ajándékozott az állam az elmúlt években, ennek töredéke az a pénz, amelyhez privatizációs bevételként jutott."
"Az ezer milliárd forintnál is nagyobb ajándékozás legnagyobb része azonban ingatlantulajdon, ezeket alapítványok, néha önkormányzatok és más szervezetek kapták meg."
Ennyit a fideszes barom szovegrol... 
Goldstein17 2025. 06. 20. 16:54
Előzmény: #248037  Törölt felhasználó
Itt lett volna igazi építész feladat, de arról már letettünk higy megállapodjunk egy jó epitesszel, belefaradtunk a dologba. A VanczaMűvek például ellvallalta, azzal hogy ez egy nagyon szép feladat, aztán lemondta azzal, hogy nincs képe megmondani hogy mennyibe kerülne, ha velük csinaltatnánk.
Törölt felhasználó 2025. 06. 20. 16:46
Előzmény: #248035  Goldstein17

ezek nem mérnöki feladatok hanem technikusi
.
8 évig volt ács cégem ( csináltam több tornaterem tetőt, egy templom tetőt és egy lopott Makoveczet is), volt egy ideig Pécsi Pollákon végzett építész üzemmérnök alkalmazottam is, és több építésszel is szoros kapcsolatom volt időnként
több műegyetemen végzett építésztől is hallottam, hogy amit ő egész életében csinált az igazából technikusi munka
és azt is tőlük hallottam hogy az építészek 2-3 %-a végez valódi építészi munkát, ezt a fiatalabbik Vadásztól is hallottam a saját szájából a saját irodájában
.
de ahogy gondolod
Goldstein17 2025. 06. 20. 16:29
Előzmény: #248033  Törölt felhasználó
Azért köszönöm!
Goldstein17 2025. 06. 20. 16:28
Előzmény: #248032  Törölt felhasználó
Tető csere is lesz és a tető egyáltalán nem egyszerű formájú, mindenképpen rajzok kellenek a kivitelezéshez. Ezen kivűl, miután két lakás kerül kialakításra egy új bejáratot is kell tevezni, ott tereprendezés kell, meg kell oldani vizelvezetést, plusz terasz kerül kialakításra, egyedi nagyméretű terasz abalakok/ tolóajtók lesznek, szóval azért egy kicsit bonyolultabb egy egyszerű lakásfelújításnál, amit már sokat csináltunk.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 06. 20. 16:27
Előzmény: #248023  Tibi123

Én erre nem látok rá a korom miatt, bizonyos szempontból nincs összehasonlítási alapom. Az negatív érem másik oldala a mérhetetlen mennyiségű pénz hatása az épített és természeti környezetre. Nem értem, hogy pl egy falusias védett övezetben, hogy tudnak full dózer mellett 5 lakásos társasházat építeni. Valaki betonfallal veszi körül magát, a másik a hegyet dózerolja le, utóbb valaki mélygarázst épít egy helyen, 6-7 méter mélyen kiszedte a sziklás telken a területet (kb a telek 2/3-a), a partfal megtámasztás nélkül, 4-5 méterre 2 öreg ház is, a fene s tudja, biztos mélygarázs lesz a 3 Lotus-nak.
Meséltem nektek a térkő mániáról, borzalom :(
Törölt felhasználó 2025. 06. 20. 16:25
Előzmény: #248032  Törölt felhasználó

pl a Mátyus Attilát Nagykovácsiban
https://matyusepitoanyag.hu/
Törölt felhasználó 2025. 06. 20. 16:15
Előzmény: #248031  Goldstein17

ne építészt keressetek ha nem építészi feladattal bíznátok meg
ehhez egy kivitelezésben, építésvezetésben gyakorlott középiskolát végzett építőiparos éppen elég
.
vidéken ahol a két lakást vettem egy darab embert sem ismertem, sőt megelőzően 1986-ban jártam ott utoljára mert a közelben voltam az egyetem utáni 6 hónapra katona
festő volt az elsző szakma amihez ember kellett, hát bementem egy nagyobbnak látszó festékboltba, és mondtam hogy most nem vennék semmit, de ajánlhatnának egy embert aki rögtön tudna kezdeni, és majd ő megmondja hogy mi minden kell
két eladó volt a boltban, egymásra néztek, és sorolgatták a neveket egymásnak, és azt is tudták hogy akkor éppen melyik mit csinál
kb a 6,-7, volt akiről azt tudták hogy most ráér
egy óra múlva ott volt a lakásban és kiváló munkát végzett
aztán a későbbi években ha más szakma kellet, őt hívtam fel, és egyből mondta a nevet és telefonszámot
.
egy tüzéppel venném fel a kapcsolatot, és náluk érdeklődnék hogy tudnak e valakit ajánlani
csapnivalót nem biztos hogy ajánlanának
Goldstein17 2025. 06. 20. 15:09
Na akkor egy ingatlanos kérdés. Adott egy XX. század eleji villaépüépület a 2. kerületben, alapterülete 220 nm, algsorban 45 nm-es szolgálati lakás, valamint pince. A tetőtér elvileg beépíthető lenne, de a gerinc magasság csak kb.220 cm, így csak úgy lenne beépíthető, ha megemelnénk a tetőt, de mivel a ház "nagyon karakteres", nem szeretnénk ezzel elcsúfítani. Több építészirodát megkerestünk, már a ház felmérése megtörtént és látványterv is készült, de azt nem fogadtunk el, sajnos egyik iroda sem értette meg hogy mit szeretnénk. Most az a terv, hogy az esztétikai kialakítás és az alaprajz tekintetében mi lennénk a tervezők és egy olyan (esetleg fiatal pályakezdő) építészt keresünk, aki lelkes és hajlandó műszaki formába önteni az elképzeléseinket. Tudtok esetleg ajánlani valakit?
tothjoco
tothjoco 2025. 06. 20. 14:40
Előzmény: #248023  Tibi123
egyetertek. Volt egy lakasom a Szomolany utcaban, egy kolleganom vette meg. A lakas majdnem az Ov utca sarkan volt ahol szinten volt egy 40nm2 es lakas. Mar Fureden eltem, ki volt adva,  gondoltam eladom berlovel egyutt. Felhivtam kt haavert, megallapodtunk hogy meg ezik kivulrol es ha tetszik hivom a berlot es megmutatja. AZ egyiknek tetszett, azonnal ki is fizette. Azert vette meg mert volt hozza egy 30nm2 garazs, es a veteran autoinak kellett a hely……
sityaki 2025. 06. 20. 14:37
Előzmény: #248026  berlini
Biztos vagyok benne, hogy ennek a fickónak valamilyen komplexusa van. Nem megyek bele, hogy milyen, és hogy miért szórja a magvas iránymutatásait felnőtt embereknek itt, mert ez a fórum elvileg a lakásokról szólna.
berlini
berlini 2025. 06. 20. 14:24
Előzmény: #248021  FatFIRE
Denunciálásban nagyon magas szintet értél el.
Talán még a fajelméleti fejtegetéseid szinvonalát nem ütöd vele, de hajrá.
DavidCamp 2025. 06. 20. 14:18
Előzmény: #248009  FR73
Ezt ennyiért soha nem adják el!
Zanza2 2025. 06. 20. 14:08
Előzmény: #248016  FatFIRE
"Ha attól válik valami igazzá, hogy Haraszti azt állítja, akkor nagy bajban vagyunk."
Az "igazmondó juhásszal" nyilvánvalóan lehetetlen versenyezni. Hazudozásban.
Ő mindig igazat hazudik.
Tibi123 2025. 06. 20. 13:54
Előzmény: #248000  J0hnnyEnglish

Aki emlékszik a 90-es évekre, azt tudja, hogy milyen pangás volt a balatoni ingatlanpiacon. Ez a kégli tipikus pénznyelő, de ha jön rá palimadár, akkor nem az eladó a hülye. Mondjuk értelmezhető árral alig találkozni hirdetésekben. 
Egy volt kollégám, akivel tartom a kapcsolatot Bvilágoson lakott sokáig, de nem talált jó munkát helyben és a távmunka se volt elterjedve akkor még. "Jó" érzékkel pont a covid, a brutális emelkedés előtt adta el nem sokkal 24m forintért :) azóta is veri a fejét a falba. Önálló családi ház, nyaraló, ki mit akar, 90m2.
Mondjuk én azt a részét nem értettem, ha akkor felajánlja nekem, lehet, hogy belevágtam volna és például nem kellett volna az ingatlanost se kifizetnie, sőt ha kérné adnék neki 2 szabad hetet nyáron. Csak nem tartaná ezt megalázónak, én simán örülnék annak, ha már muszáj valamit eladnom, akkor már inkább ismerősnek, ha lehet. Valamiért az emberek nem az ismerőseiknek szólnak először, ha eladnak kégliket és nem igazán értem az okát. 
Másik ismerős 25m -ért adott el a covid alatt egy 70 m2 tégla kéglit a 22. kerben. Bár nekem az kiesne eléggé, de szintén befektetésnek lehetséges, hogy megvettem volna, ha szól, de nem szólt. Utána meg ette a kefét, hogy 2 év alatt 3x cserélt gazdát a kégli :) mert aztán gondolkodott rajta, hogy visszavásárolja, de már elszálltak az árak. Na most csak jobban meg tudott volna egyezni ismerőssel + nincs ingatlanos költség sem, de ha nem , hát nem. 
tothjoco
tothjoco 2025. 06. 20. 13:22
Előzmény: #248013  slash
Arra a barakk negyedre gondolsz a 71-es es a sinek kozott? Mert az borzalom. 
FatFIRE 2025. 06. 20. 12:57
Előzmény: #248019  berlini
Harasztinál a szülői vonal csak egy kicsi, ám érdekes adalék volt, amivel mellesleg tökéletesen passzolt a többi SZDSZ-es ávósivadék közé. Nyilván nem véletlenül tömörültek a hasonszőrűek egy pártba.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek