Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Sötétebb vagy mint gondoltam. Egyedüli pénzkereső vagy 3 kisgyerekkel + eltartott feleséggel + csomó hitellel és az életbiztosítást is kidobott pénznek tekintenéd. Nincsen több kérdésem......ez a legalja.
MBH önsegélyező pénztáram adóoptimalizálásra = itten fán terem a píz Mi nem költünk TV előfizetésre = TV előfizetés csak alap van semmi extra Életbiztosítás? mi a francnak ? = 3 gyerek és eltartott asszony mellet teljesen értelmetlen! tanszert kapja a gyerek = a könyveket igen, az írószert, rajzlapot (10db, füzeteket nemPiacra hétvégén én járok ott veszem meg a bolti árakhoz képest csepelen jelentősen olcsóbban = Lidl/Aldi alsópolcos német import sokkal olcsóbb a termelői piacoknál -én hiszek neked!
Sose tankolok közel a a munkahely a kocsi csak kirándulásra van hétvégére . A gyerekek is gyalog járnak a suliba mezítláb :)) ( utóbbi vicc) Piacra hétvégén én járok ott veszem meg a bolti árakhoz képest csepelen jelentősen olcsóbban a gyümölcsöt zöldséget és húst stb. Vitamin gyógyszerere MBH önsegélyező pénztáram adóoptimalizálásra. (Meg hitel kiegészítésre stb) Soroljam még? Sor dologra nem költünk amire egy átlag ember költ TV előfizetés csak alap van semmi extra netflixes filmeket egyéb gépes szórakozást letöltöd és kész Étterem nuku, de emelünk az életszínvonalon minden szünetben külföldre fogok menni elkezdünk végre elég komolyan kirándulni ez tervbe van véve. (lesz miből) Életbiztosítás? mi a francnak ? tanszert kapja a gyerek volt támogatás is rá elsősnek na az pár 10 ezer de ne m vészes.
"+még egy cici is belefér 2,3 mft ért az asszonynak na azt képzeld el :)))" Azt ugye tudod, hogy ez ilyen 6-8 éves projekt, ami után mindig kell "ráncfelvarrás vagy csere". ...ha dicsekvésnek szántad, akkor sajnállak érte. Néha van baj a gondolatmenetekkel, ha emberek a pénz mennyiség és a szép nők között egyértelmű és vitathatatlan korrelációt húz, de fátylat rá...
A konyha kertbe, vagy a szomszédba jársz... egyébként mikor voltál utoljára bevásárolni ? :) egyszerűen szerényen élünk - :) ez még annál is rosszabb, te hányszor tankolsz például? vagy veszel vitamint/gyógyszert a gyerekek mellett, taneszköz, életbiztosítás (...persze minek). Tudom spórolni tudni kell :)
Magyarország jó hely szép fizetés szép város szép nők és boldog élete van akinek van egy kis gógyija mit kezdjen a pénzecskéjével és nem fél a munkától , mert magam csinálgatom a lakásokat ha van valami. Én sose vettem kész lakást mindig értéket is teremtettem ez is boostolta a vagyon növekményt.
Meglesz ha dolgozom kb kicsivel több 1,1 MFT marad havonta akkor jövő nyárra megvan a 20 misi. Ha nem dolgozom akkor is 8-9 Milla meglesz ne izgulj! DE még tervezem a végén egy kicsit megnyomni . +még egy cici is belefér 2,3 mft ért az asszonynak na azt képzeld el :)))
Részben ezért feleztem a befektetési portfóliómat pár éve. Addig kvázi mindenem ingatlanban volt! Most 60% ingatlanban, 40% pénzben (egyéb likvid befektetésben) van. Saját lakhatásról itt nem beszélek. Mivel a családban előbb-utóbb kell majd ingatlan saját lakhatásra ezért nem merem megtenni, hogy a maradék kettőt is eladjam bármennyire is jónak tűnhet most, mert ha tovább megy a lakáspiac (bármennyire is logikusnak tűnhet hogy nem) akkor cumi lesz. Nem nagy, de nem örülnék neki. Kisebb kockázat ha tartom és megyek a lakáspijaccal ha fel akkor fel, ha le akkor le. **** Megélhetési válság? Hallottam már róla. Addig amíg az összes pláza fullon van Budán és mindenki kezében 0-2 éves ájfonokat látok 50-100ezres cipőkkel addig nem tudok azonosulni a problémáikkal, nem hitelesek ha panaszkodnak. BP utakon millió autó, nem lehet közlekedni normálisan, nem lehet parkolni ilyen parkolási díjak mellett sem! Lassan már a külvárosi részeken sem!!! Nekem senki ne mondja senki, hogy csak autóval lehet BP-n közlekedni! Nem teszik le mert még nem elég drága ahhoz! Ez az igazság! Kismillióan a gyorséttermekben, kézműves hamburgerezők fullon, még többen rendelik a kaját! Mi van??????? Ez lenne a megélhetési válság??? ***** Ahol tényleg van megélhetési válság nekik (vagy ha már nekik késő akkor a gyerekeiknek) tudom javasolni jöjjenek Budapestre vagy más nagyvárosba (akár külföldre!), béreljenek és az esetek többségében többre fognak menni az életben mintha maradtak volna ott ahol. Sajnos nincs mindenki számára érvényes recept az ebből való kitöréshez... sokaknak már késő!
múltkor számoltam ki januárt és decembert.. Kaja ruha 250 e ft / hó! rezsi 30 e ft 3 gyerekkel 1 eltartott feleséggel... Mi nem költünk TV előfizetésre nem költünk étteremre , nem megyünk moziba , nincs plusz tanfolyam és nincs gyereknek befizetve ebéd ( minek párom otthon főz) egyszerűen szerényen élünk mint 15 éve. Jó azért 2-3 hétre elmegyek önellátásba a tengerpartra a családdal meg néha a kocsira is kell költeni de ennyi. Viszont ha FIRE leszek jövőre a panelekből akkor azt tervezem tavaszi téli őszi és nyári szünetekben nonsztopp a tengerpartra fogok járni a családdal.. ( télen tavasszal Kanári vagy Egyiptom - nyáron ősszel meg Görög Montenegró europai turné :)))
köszi ! DE te is oda teszed magad ahogy látom! ;-) Az írígy sleppje meg hagy sárguljon szitkozodjon azért vannak ! ;-) csak mikor hülyeséget beszélnek mennyire nincs pénz az ingatlanba (többi eszközhöz képest ) akkor akadok ki :-P
Na mi van Harry Potter, látom emeled a tétet! Eddig az volt a mondás, hogy havi 1 millát "lazán" megtakarítasz havonta, most akkor már 1,5 év alatt megvan a 20? Ezt hogyan kivitelezed? 350e helyett csak 250e ből éltek öten - én hiszek neked!
Köszi ne izgulj értem az a kevés ami van most írtam játszi könnyedséggel pár év alatt letudható. (Még ha nem dolgoznék akkor is) 13 % os hitel /tőke arányt szerintem sokan itt megírigyelhetnék :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link