Topikgazda: Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 05:50

A panel nyomorba dönt - meneküljön ki merre lát!  

Ugrás a cikkhez
Miért választanánk a drága biciklit, ha autót is vehetünk? Hangozhatna a kérdés, ha azt feszegetjük, mi motiválja az embereket a panellakás-vásárlás során. Ugyan ez utóbbi kategória vételi ára alacsonyabb, mint téglaépítésű társáé, ami akár rögtön gyanús is lehetne, de ha a gyanú nem lenne elég, akkor készített kalkulációnk már tényekkel igazolja, hogy valójában többe kerül panel egy otthon, mint egy téglalakás, oly annyira, hogy 25 éves hiteltörlesztésünk alatt 3 millió forintot is nyerhetünk ez utóbbi választása esetén.

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=14&i=99918
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
z0li23
z0li23 2025. 04. 11. 14:47
Előzmény: #15  slash
unidentified user 2025. 04. 11. 08:39
Előzmény: #2  Törölt felhasználó

Cikk támogatója a lakásépítő lobbi? Zseniális időzítéssel... devizhitelezés csúcsa, 2008 júliusa, rekorderős HUF! Giga bukta volt, aki bedőlt neki...
Saját tapasztalat, néhány évvel később vett, majd a válság utáni raliban hatalmas nyereséggel eladott panellakásról (amiért vételkor kb. szellemi fogyatékosnak nézett mindenki, gondolom e kedves ismerősök agyába beégtek az ilyen "szakmai" cikkek - én viszont tudtam számolni...)
Fontos, hogy a lakás panelprogramos volt (hőszigetelés, ablakcsere, szabályozható-mérhető radiátorok), illetve 2009-2010 körül csökkent a távhő ÁFA-ja, míg a gázé nem (ez a mai napig érvényes).
Távhőszámla + gázátalány (tűzhely nem mért fogyasztása után) több volt, mint egy hasonló méretű gázfűtéses lakás gázszámlája lett volna.
De! Ha beleszámolom az éves karbantartás és a kb. húszévenkénti kéményfelújításos kazáncsere hónapokra leosztott költségét, már nagyjából azonos szinten vagyunk. És ha azt is, hogy a saját kazán hajlamos a január közepi csúcsterheléskor megnyekkenni, a szerelők után futkosás, főtés-melegvíz-főzés akár napokra kiesésnek stresszét is beleszámolva már a távhőt tartottam jobb választásnak.
slash 2025. 04. 11. 06:47
Előzmény: #13  z0li23
panelek és MILF-ek! legjobb kombó! Ismerek párat..nyami! :-) 
Colas 2025. 04. 10. 17:53
Előzmény: #12  DavidCamp
Szerintem vicc, hogy egy tízemeletes házban egy átlagos- nem frissen, jó minőségben felújított -panellakás ára is már millió felett van négyzetméterenként. Akartam panelt venni kiadásra, de ez eszement ár. Láttam nagy lakásár visszarendeződést 2009-2014 között, ha ez ismét megtörténik lesz káromkodás a befektetési célból vásárlóknál...
z0li23
z0li23 2025. 04. 10. 15:17
Komoly topik :)))
DavidCamp 2025. 04. 10. 14:29
Megállt az eladások száma. 80-100 millióért nem kell már a panyel.
ronaldinyo
ronaldinyo 2025. 03. 02. 19:53
Előzmény: #10  DavidCamp
hu de régi topikhozzászolás-hu de szar a panel -olyanok mint a kripták atemetőben-de az uj 100 emeletesek még roszabbak.
DavidCamp 2025. 03. 02. 19:39
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
10 bol kb. 1 ilyen.
Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 10:51
Előzmény: #4  Törölt felhasználó
Szia Koldus!

Ugye Te most arról a Főtáv RT-ről beszélsz, amelyik a Fővárosi Önkormányzat tulajdona?
Nincs több kérdés.....
Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 10:28
most építkeztem/építkezem.

100-110-ből lehetetlen kihozni egy házat. Pont.
Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 10:26
Előzmény: #6  Törölt felhasználó
ja
s a nyári karbantartási költséggel mi van?
Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 10:15
Előzmény: #1  portfolio
Budapesten (és vidéken is) a 15-20 éve épült panelek már saját ház központi fűtéssel rendelkeznek. Az ilyen épületek szigetelése is vetekszik egy a cikkben szereplő használt téglaépítésű lakás paramétereivel. Így a költségek messze nem mutatnak ilyen mértékű különbségeket. Minden társasházra igaz, hogy ha nem törődnek a karbantartással akkor fentartási költségei nőnek. Sajnos a panelházak legnagyobb hibája is ez, hogy 30-40 évvel ezelőtt megépültek és azóta nem történt korszerűsítése. De a téglaházakra ez ugyanúgy igaz. És ott is sorra jönnek a rendkívüli plussz költségek. Gáz, -vízvezeték rendszerek komplett cseréje, magastetők elhasználódása stb. Ha ezt belefoglalják a közös költségbe mindjárt magasabbak a rezsidíjak.
Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 09:53
Én pont egy olyan, referenciaként használt alapterületű lakásban lakom ( 64 nm ), mint amit a cikk említett. Csak annyit tudok mondani ezért, hogy "kilóg a lóláb", mert bár én is sokallom a fűtési költséget, az pont a fele mint a cikkben megjelölt összeg. Hát így lehet elveszteni a hitelességünket !!
Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 09:09
Két éve lesz,hogy ezt mondom a FŐTÁV a hunyó,VIKTOR beaprítja őket a levesbe,megszűnik a "hasamra ütök" és számlázok című előadás.-:))
minden6ó 2008. 07. 23. 09:03
Szerintem venni szeretne egyet, csak előtte lebeszéli az árat.:)
Enyhén szólva is csúsztat a számokkal. :)
Törölt felhasználó 2008. 07. 23. 08:32
Kicsit Blikk-szagúra sikerült a cikk. Két információval egészíteném ki:
- 1,2M támogatást használt lakás esetében csak már megszületett gyermekek után lehet igénybe venni, "bevállalni" nem lehet, pedig a cikk azt írja, hogy család alapítás előtt álló szituációról beszélünk.
- 2007 decemberig volt szerencsém panelben lakni, bár az 45 nm volt, a fűtésszámla a legdrágább hónapban 18 eFt volt ezt kompenzálva 53 nm-re, ami a cikkben is szerepel, kb 21 eFt jön ki, amihez az 5.000 forintos közös ktg jön még hozzá, ami 26.000. Persze azóta emelkedett a távhő díja, de a gáz ára is... Azt gondolom, hogy ÁTLAGOS 31.000 forinttal számolni enyhén szólva is túlzás (talán maximumnak elfogadható). Azzal is érdemes korrigálni, hogy a tégla lakásokban sok helyen villanybojler található, míg a távfűtésnél a melegvíz díj is benne van a távfőtés költségében
A 3.000 forintot pedig szerintem senki nem rak félre, kifolyik a családi pénztárcából... Illetve ekkora összegre 7% kamatot kamatadó levonása után nem tudom hol adnak, én jelentkeznék. Illetve hosszú távon (25 év) kamatok csökkenése miatt inkább3-4%-os átlagos kamattal mernék maximum számolni.
Családi lakás és a párom szüleinek a tégla lakását kipróbálva huzamosabb ideig, elképesztően rossz a hangszigetelés. Azt is hallottam, ha összekoccant a villa és a kés. A panelben pedig legnagyobb meglepetésemre azt sem tudtam, hogy lakik-e mellettem/fölöttem valaki, pedig 2 albérlet és 1 saját lakás lett így letesztelve a panelfronton.
Szerin tem hajrá új építésű HÁZ! A saját udvart, zöld területet semmi nem pótolja, inkább utazok többet. 4-5M-ért már találni kicsit telket, 100-110 eFt/nm áron (számla nélkül) építenek kulcsrakész házat. Mi kell még :)

Topik gazda

kerrobert
4 3 3

aktív fórumozók

friss hírek További hírek