Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 22:47
Előzmény: #231119  TheSnake2020
Most nem akarok hülyeséget mondani / javíts ki ha mégis sikerül / de ezek az ingatlanalapok elsősorban irodaházakba, logisztikai raktárépületekbe ill. hasonló ipari létesítményekbe fektetnek. A lakossági ingatlanárszinvonal némileg széttarthat (és a hangsúly a feltételes módon.) ettől. -- De lehet rosszul látom.
TheSnake2020 2024. 11. 04. 22:36
OTP ingatlan alapból gyorsul a forrás kivonás. Havi 1% jelenleg. Mivel értelmes projectet nem tud indítani ezért a teljes állomány felé magyar Alompapir. Kb. 300mrd volt mikor utoljára olvastam. Csökkenő kamat környezetben így nem tud semmi pénzt termelni. Előretekinto hozama, már 4% alatt. Ez nagyon jól mutatja a magyar ingatlan piac túlarazottsagat. Az OTP is valószínűleg előbb utóbb az ingatlanok leertekelesere kényszerül. 
berlini
berlini 2024. 11. 04. 21:59
Előzmény: #231103  Murdoch
Mi köze van Bidennek ahhoz, hogy orbán miket (félre)beszél?
Amúgy mindkettőt veri Trump.
Éppen vasárnap jelentette ki, hogy aki a demokratákra szavaz az semmit nem érő szemét ember.
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 21:56
Előzmény: #231115  2345678
Megértem. Felénk (Nyugat- Mao.) ezért húznak ki , ha tehetik Ausztriába ugyanígy raktárba vagy hasonló. 1700-2000 eur netto , évi 14 x -- igaz sokat autókáznak (úgy minden 100-ikra jut egy egy komolyabb baleset is.), meg agyhalál de amúgy nyugis az élet. --- egyelőre. Bármire embert, fiatalt meg találni esélytelen. 
Azért az intenzíves nővér 1 misi durva nekem... lehet nagyon el vagyok tévedve.... még akkor is ha nagyon nem irigylem őket, és nem irigylem őket. Az egy nagyon kemény hely. Vagy valaki lelki zombivá vállik vagy pár év után otthagyja. Többet is megérdemelnének, csak nem erről szólnak a hírek. 
2345678 2024. 11. 04. 21:49
Nem ingatlan, de érdekes. Az Ariston gázkazánomhoz hívtam szerelőt. Elbeszélgettünk. Elmondta, hogy már nem jár lakossági ügyfelekhez, a régi ismeretség miatt jött ki hozzám. nagy beruházásokon dolgozik,estére elfárad, nincs kedve sem ereje házakhoz menni. 
Mostanában találkozott gázszerelő vállalkozó ismerősével. Azt mondta ez a férfi a céget felszámolta,de még a szerszámokat is eladta,nehogy kisértésbe essen ha valaki hívná. Azért hagyta abba,mert mire mindenkit kifizetett akkor neki kevesebb maradt mint a dolgozója fizetése. Most targoncázik nettó 650 000
-ért . Sokkal nyugodtabb az élete.
Moka_Brikka 2024. 11. 04. 21:48
Előzmény: #231109  Murdoch
Pótlékok (ágymelletti, éjszakai, esetleg intenzív,, stb) + munkáltatói döntésen alapuló rendszeres plusz bér lehet még az alapilletmény mellett. Pl: Bp-en egy jó intenzíves nővér meg tudja keresni a nettó 1m feletti havi fizetést (konkrétan tudok ilyenről). Tavaly átlagosan 18%-os volt az emelés. 
2345678 2024. 11. 04. 21:43
Előzmény: #231108  Kapzsidözsi
Annyit tudok, hogy mivel nem az egyetem vénült meg, mint a nővére, ezért 25 éves koráig óriási adókedvezménynek örülhet. Másrészt az egyetem oktatókórházában dolgozik és itt más a bér,mint a debreceni más kórházakban. De hamarosan jön esküvőjére hívogatni és akkor részletesen kikérdezem.Tisztában vagyok vele,hogy az egészségügyben nem szokás ennyit keresni.
zajec
zajec 2024. 11. 04. 21:11
Előzmény: #231111  gyula1971
Ne gondold. Sokat járok törökökhöz, a piacokon üzletekben lirában vannak az árak. Nem nagyon aggódnak, a költségeik is TL-ben vannak és gondolom a számlákat is abban fizetik. Nem kaparnak eurért. Ha pl a gyümölcs ki van irva egy árra a következő héten is annyi.    A turisták által területeken divat az eur  usd árak azok vannak kiirva de TL ben számol és azt számolja át-  érdekes módon sok helyen 1:1ben számolják a dollárt és az eurt. 
gyula1971
gyula1971 2024. 11. 04. 20:30
Előzmény: #231110  Kapzsidözsi
Ilyen rossz Török Líra árfolyam mellett, nem is lehet ebben a pénzben eladási árat kiírni, inkább EUR-ban.
Lírában kéthavonta emelni kéne az árat.
Az eladó amikor felveszi a pénzt lírában,gyorsan  be kell fektesse valamibe-arany,másik ingatlan ,műtárgy.
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 19:58
Egyébként még a múltkori (és mindenkori) diskurzusra visszatérve - azazhogy nőnek -e jövőre az árak nominálisan vagy sem, én attól félek hogy talán újra igen. Legalábbis forintban. Félek, mert ennek nem a gazdaság ereje vagy / és O1G-k mostani intézkedéscsomagja lesz a fő hajtoereje hanem az infláció újboli elengedése.  Márciusban Kuszaszem lelép, és onnantól a ft a450-t lazán becélozhatja. Ha nem többet. A lakosság megtakarítással rendelkező rétegének egy jelentős része ingatlanba fog menekülni. Ez még az infláció felfutó szakaszában Törökországban is sima menetrend volt. Most már nem tudják lekövetni az inflációt az árak.
https://hold.hu/holdblog/ingatlanar-emelkedes-torokorszag-inflacio-isztambul/
https://www.globalpropertyguide.com/middle-east/turkey/price-history
Murdoch 2024. 11. 04. 19:46
Előzmény: #231108  Kapzsidözsi
Szerintem nem tudjuk a teljes sztorit. Rákerestem, tavaly őszi álláshirdetés a debreceni klinikán nettó 260k volt (felnőtt szakápoló). Egyébként törvényileg van szabályozva, ránéztem, de csak épphogy:
"alapellátásban dolgozó egészségügyi szakdolgozó minimális bruttó munkabére 2024. március 1-től bruttó 547000 huf." De majd kijavítja vki, ha nem jó.
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 19:32
Előzmény: #231106  2345678
Nem vagyok otthon az egészségügyben , ottani fizetésekben de akkor a fiatal hölgy gyerekek után járó adókedvezmények nélkül egymillió feletti bruttót kap. Ha jól értem. Ez egy magánklinika, vagy /és valamilyen állami kezdő támogatási rendszerben foglalkoztatják? --- Mert amúgy nekem kissé irreális ez a fizetés még műszakpótlékokkal is. -- Ismerősöknél megkérdem majd az itteni kórházi ápolónők fizuját.
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 19:23
Előzmény: #230993  Wuff
Köszi a részleges kibontást --  En nyugat - magyarországi megyeszékhelyen 35-40 nm -es 1,5 szobás 10 év körüli tégla lakásokra néztem , kalkulálgattam. Kb. hasonló eredményre jutottam mint te. Úgy nullásra ki lehet hozni 20 év távlatban. --- De ekkora hozamra egyelőre még az alompapír jobb. Azzal sok munka nincs. ---- Gondolom sok újat itt nem árulok el, hogy a kulcs megint az, hogy lesz -e számottevő értéknövekedés az elkövetkező években. Ez a nagy kérdés.
Mások mennyire értenek egyet a kolléga számolásával? Meglátások?
2345678 2024. 11. 04. 19:04
Előzmény: #231104  Kapzsidözsi
Ez a 700 000 netó a debreceni klikán dolgozó kereszlányom havi bére. Ez a lány kicsit buta volt, kicsit lusta volt, szóba sem jöhetett, hogy tovább tanúljon. Ápolónő lett. A nővére okos,szorgalmas volt. megkérdezte, hogy mit tanúljon. Azt javaoltuk neki, hogy mérnök legyen. Így lett gépészmérnök. De gépészmérnökként még most sem keres annyit mint a húga. (600.000 Ft) Barátja szintén gépészmérnök,aki már Németországa dolgozik.És úgynéz ki, hogy barátnője is követi.  Talán a jövő év elején hagyja itt az aksi gyárat.Jelen pillanatban még a német nyelvet tanulja a munka mellett.
Ugy néz ki, hogy a 700 000 Ft-os bér sem fogja a klinikán tartani ezt a dolgozót. Lelkiismeretes, nehezen viseli a betegek halálát , a fizikai és mentális megterhelést stb. A szülei könyörögnek neki, hogy ne hagyja ott. Nem a pénz miatt fog elmenni az egészségügyből.
matatakakiba 2024. 11. 04. 18:45
Előzmény: #231095  Kapzsidözsi
Az igazi naci az osztrak, nem nemet.
Graz melleti kis faluban tapasztaltam: a Herr Bürgermeister igazi huberur volt. Urambatyam viszonyok.
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 18:26
Előzmény: #228798  2345678
Most régebbieket olvasok újra - csak szólok előre:
Szóval 700 nettó ápolónőként. -- Aha, és fogadok bomba is a nő... Mert akkor írd már meg a számát, haveromat érdekli. Azt tudod, hogy ebben túlóra is benne van és miféle túlóra az a túlóra :)))) ???
Murdoch 2024. 11. 04. 17:10
Előzmény: #231094  berlini
Biden szerencsére maga a megtestesült lángeszű szuperman, megint jól megfogtad a semmit. 
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 16:57
Előzmény: #231099  sztanil
Elképzelhető. - A rendszerváltás utáni számonkérés és vagyonfelülbírálás lehet majd itt fontos -- mármint akiknek dől a pénz most. De nincsennek illúzióim, nem erről híres a 90 utáni magyar közélet....
Kapzsidözsi 2024. 11. 04. 16:52
Előzmény: #231075  FR73
Nagyon jó meglátás -- Mármint, hogy az élet nem igazságos és ezzel simán együtt lehet élni. ----   Egy olyan 10 éve jutottam el idáig, espedig egykét ismerős hölgy azon egyenletét megismerve :   képesség/teljesítmény - szorgalom ismert tényező szorozva megfelelő párosodás/ házasodás tényezővel --- a kiugró anyagi helyzet eredménytényező kivétel nélkül nem a képesség/ teljesítmény - szorgalom tényező magas értékéből alakult ki...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek