Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 20:58
Előzmény: #227505  Pistike12
Már megbocsáss Pistike12, de a te múltbeli tapasztalatodra se tudok úgy adni. A tapasztalatod ha jól rémlik 15-20 éves. Persze akkor minden jobb volt... De nemár onnan mond meg hogy itt milyen élni. MAI korban, A kettő között igen, de azért érzed te is, hogy amit néhe leírtok az masszívan az egyik irányba húz. Eddig a 3 év alatt 1x voltam olyan szálláson (kb 20 ból ) amikor kiruccantunk, ami nem tetszett. Túl belváros volt és ablak alatt harsogtak + szar volt  a szállás, részben én néztem be, részben nem voltam hajlandó pár napért többet adni. Ezen kívül eddig nekünk csak pozitív tapasztalat. De tudom kivétel erősíti ;). De veszélyben soha nem éreztem magam. 
Atti 2024. 09. 27. 20:58
Előzmény: #227542  Franky
Köszi.
Van az ajánlatban garzon?
Mennyi a m2ár?
Veszel?
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 20:48
Előzmény: #227498  izommanujra
Illetve egy nagyon primitív ökölszabály még, kész munka = anyagköltség x2. Ez nagy átlagban igaz a használtautókar is ( üzemanyag fogyasztás x2 ). (nem pár éves autó hanem amire azért kell időnként költeni ad-hoc). 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 20:46
Előzmény: #227498  izommanujra
Nem tudod hogy mennyi a munkaórád ? Segítek a legegyszerűbb, ha megfogod a saját főállásod leosztod 160 al (standard heti 40 órás), ha jól emlékszem 1500€ mondtál mint közgazdász logisztikus.
Akkor az azt jelenti, hogy neked az órabéred : 9,375€/h azaz durván 10€ nettó, ha jól értettem.
Ezt szoktam 0,66al osztani(bruttósítani magyarországon 65-66% körül kapsz egyedülállóként tudom te 3 gyermekes vagy stb stb.., de az egyszerűség kedvéért).
Azaz 14,2€/h val kezdhetsz számolni. A kérdés az, hogy mi ér neked többet. A szabadidőd? Illetve van e olyan megbízható szakmunkás aki ezért az órabérért megcsinálja neked. Ha igen , és neked többet ér a szabadidő akkor inkább bízd rá egy "profi"ra... ha tényleg megbízható. 
Persze énis úgy vagyok hogy amit én csinálok az minőségibb. Ez a valóságban néha igaz néha nem , egy gipszkarton szerkezetnél biztossan az, egy festésnél ha bonyolul a glettelés/ vakolás akkor nem biztos.

Ha a szabadidődet még többre becsülöd, pl család miatt, vagy pihenés szent, akkor nyugodtan szorozt ezt a számot (14,2€ pl 2x.) Ez a te kényelmi faktorod. Ez azt jelenti hogy ~30€ ért óránként találsz e vállalkozót aki jó referenciával vagy ismert minőségben dolgozik. Itt többet fizetsz azért hogy neked legyen szavadidőt, pihenj, stb stb... Én legalábbis így számolom. Sajnos kontárokba bele lehet futni arra meg ott a szerződés. Ha tudsz nézz utána minőségi kriériumoknak, hogy lehet beleírni. Vakon, zsebbe azt már soha (sajnos párszor én is megjártam...). Tisztelendő a részemről amúgy hogy te magad csinálod. Én is hasonló lélek vagyok, de tudom mihez értek és mihez nem. (illetve mihez van meg a szerszámom, gépem, és mihez nem...)
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 18:24
Srácok azt tudja valaki, hogy a fórum motor 100 as rendezésben miért tünteti el a egész száz közötti HSZ-eket ? Most az első lapon van a #227461-#227575(6) a 2. lap meg #227400-227300... 
Hol van a 228461 előtti ?  csak 20 as rendetzésben látszik... Komolyan ez egy nagyon rossz vicc, se szerkeszteni nem lehet, se formázni normálissan se linkeli, a tördelést is felejtsd el... Hardverapró (prohardver) fórum motorja sokkal jobb, és kereshetősége is jobb. szomorú... 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 13:21
Előzmény: #227436  FR73
Hát persze hogy csinál úgy jött ki nekia  7% :D.
Igaz az a lakás ha 150 e el számolom -15% adó az 1,53 millió amit meg a felújításra elnyomott másfelet éppen 1 évet bukott vele, de biztos a többit 15% on adta ki és így kijött a 7% :D. Okosan kell könyvelni és akkor minden kijön... Oh wait... 
Xis24 2024. 09. 27. 13:16
Nem is tudom mit keresek még itt.. de tényleg.  Lépek is mert évekig fennen hangoztaztam, hogy bízok a a piacban hosszú távon. Azért ez a 1.5-2 év fagyogatás elég hosszú idő volt, hogy részben átértékeljem a dolgokat. Sok sikert mindenkinek.10-edjére  is elköszönók. 😃 Ui: Azért emélem marhára belendül a piac.. mert nagyon szeretnék unatkozni majd a tengerparton 😃😃😃😃 Sziasztok.
Murdoch 2024. 09. 27. 13:16
Előzmény: #227572  sityaki
Ez duma, elég a statisztikákat megnézni. A közbiztonság romlott, bűnözési ráta sokfelé egekben, amiről meg nem lehet beszélni a nők elleni erőszakok száma. Menjen családostul az London külsőre, aki akar, tiszta gettó és szemétdomb, magam is voltam jópárszor. Párizsban is, Brüsszelben is, svédeknél is stb. Meg van jó pár tízéves viszonyítási alapom. Nekem eddig mindenki azt mondta, a románoktól a helvétekig, hogy úgy tudják, hogy Magyarország biztonságos hely és nincs akut drogprobléma. Ez így is van.
Ha nyugatnak mész, ott is meg kell nézni hova.
sityaki 2024. 09. 27. 13:04
Előzmény: #227397  izommanujra
Tényleg ilyen marhaságokat hallasz? :-))) Én éltem már Brüsszel arab-török negyedétől kezdve Párizs külvárosáig sok helyen, sőt, London igazi bevándorlós északkeleti negyedében is, de nem tudnék ilyesmit mesélmi az elmúlt húsz évből... Igaz, nem nyugdíjasként járok vissza Magyarországra :-)
Xis24 2024. 09. 27. 12:48
Előzmény: #227570  Xis24
Mint ahogy írtam korábban szerintem a kiadás azoknak lesz jó a jövőben akik már eljutottak oda, hogy azért áll ingatlanban a pénz mert az ingatlan a portfolion belül már csak egy halmaz.  Az olyanok mint én akinek dönteni kell, hogy ingatlan vagy más..annak nem biztos, hogy vonzó ez az egész. Az elmúlt évtized áremelkedése sok kényszerbefektetőt hozhatott a piacra. Magam is ide soroltam mindig. Nekünk lehet, hogy most már át kell képeznünk magunkat.. mint a méhészeknek, amiről szó volt a napokban.. .. ha akarunk haladni. Aztán lehet, hogy én tévedek és az ilyen 3x 4x 5x ös árak után is van még kraft a kisbefektetőknek. A fene se tudja már.
Xis24 2024. 09. 27. 12:11
Előzmény: #227561  Second Wave
Augusztusban döntenem kellett, hogy eladás vagy kiadás. Az eladás mellett döntóttem. A miértekre most is ott van a válasz a comon. Jóval kisebb alapterületű lakások álltak .. most már állnak 2 hónapja. Az eladási árammal felszorozva a m2 árakat ( ami persze mégcsak nem is az igazi egy nagyobb lakás esetén a fajlagosság miatt ) sincs meg az 5% bruttó de lehet hogy inkább 4% hez közelít Akkor nekem meg majd kijön adó után 3 valamennyi százalék?  Nem volt  túl vonzó a mizéria sem..meg még azzal is számoltam ha picit lefelé is korrigálnak az AiRBNB miatt a dolgok. A fene se fog ezzel kínlódni és továbbra is minden pénzt ingatlanbanbtartani. Trezorozást meg hagyjuk... már öreg vagyok hozzá. Inkább forgatom a pénzt. Mondjuk ott azért kell szerencse is. Jövőre kiderül, hogy jól vagy rosszul döntöttem.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2024. 09. 27. 12:11
Előzmény: #227565  Ishar
Ez is csak egy hatásvadász cikk, senki nem fog belehalni, csak mederbe lesznek terelve a dolgok. Ez ugye itthon nem jellemző, vagy az éppen aktuális érdeknek megfelelően módosítható, beszántható.
Pistike12 2024. 09. 27. 12:09
Előzmény: #227566  EURHUF_goes_to_haven
Itt is van. Jegy 86%a tamogatott auto 30ft/km. Van ismeris aki 50/kmert kap
Ha kis fogyasztasu kocsid van, az uzemanyag kb megvan
slash 2024. 09. 27. 12:03
Előzmény: #227566  EURHUF_goes_to_haven
Éves BP bérletet ad a melóm. A vonatbérlet 75 %át kifizetik a kollégáknak. 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 11:59
Előzmény: #227409  FR73
Azt még hozzá tenném, hogy a bejelentett munkába járást támogatják vonatjegy stb leírható adóból kb díj ~30 cent, de van hogy a munkáltató is bele ad. Tudod olyan apróságok amiket magyarországban sokszor nagyívben leszarnak... 
Ishar
Ishar 2024. 09. 27. 10:44
Pórul járhatnak a horvátországi ingatlannal rendelkező magyarok: Eldőlt: szomszédunk 2025. január 1-től bevezeti az ingatlanadót. A kivetés és a mérték meghatározása az önkormányzatok jogosítványa lesz.”
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 10:29
Előzmény: #227401  izommanujra
Nem akarsz ebben igazságot tenni, de mégis terjeszted az egyoldalú nem saját tapasztalaton alapuló féligazságaidat... Te komolyan egy propaganda troll vagy. Hiába mondják a fórum TÉNYLEGESSEN kint élő tagjai, hogy az minimum félinformáció , de nettó hazugság amit te teljes mellszélességgel terjesztessz. Szerintem ezt a nagy nacionalista flooder, életömlengésedet vedd vissza, mert se nem téma és már már uszítás is a nyugat ellen (gyerkeid nevelése meg aztán végképp nem lakás téma)
Pistike12 2024. 09. 27. 09:54
Előzmény: #227543  Xis24
Azt h vege a HOnak:) 
Pistike12 2024. 09. 27. 09:50
Előzmény: #227552  EURHUF_goes_to_haven
Igen Matolcsy Nagy duo eleg kemenyen nyomta. Az inflacional pedig ott sem voltak... 
Second Wave 2024. 09. 27. 09:41
Előzmény: #227541  infin
Az 5% az bruttó, azaz adó előtt. De igazából még az sem jön ki, mert még ezt csökkenti az üresen állás, és az apró költségek (csaptelep, kisebb javítások). A festéseket beárazott saját munkával, az már levontam. Az adó meg, ezt tudod, nem a 10% átalány. Az écs miat egy kicsit jobbra jön ki a költségelszámolás választása.
---
Gyomor kell hozzá: 
fiam (naív liberális) jegyezte meg, mikor egyszer hallotta a telefonos tárgyalásomat, hogy az ő pénzük nem elég jó nekünk? Sok visszautasítás, a végén csak egy jelölt nyerhet, az, akivel a legkevesebb gond lesz várhatóan. Máskor meg felhív egy hölgy, hogy jönne az élettársával (aki szintén nő) fogadom-e őket? Vagy a roma lány, aki elmondja, hogy sehol nem kapnak albit, növelné a kauciót. Stb. Lehet felveszi és megy a helsinkihez... Mindegy, én kezelem, de próbálom megóvni ettől a családom. A legutóbbi lakást egy hétig hirdettem, most egy kicsit friss az élmény :-)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek