Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
slash 2024. 09. 27. 09:24
Előzmény: #227556  szieszta
Azért azt jó olvasni hogy valaki még nálam is jobban ki van égve..:-)  Én legalább a tengerig levonszolom magam . :-)
szieszta 2024. 09. 27. 08:48
Előzmény: #227553  EURHUF_goes_to_haven

Mi több mint 10 évvel ezelőtt turistáztunk, egy személyre 4000 forint volt az éjszaka. Ez lényegében a városunkban a legolcsóbbak között volt, de elég messze a fürdőtő és nem egy kacsalábon forgó, új építésű luxusapartmanról van szó. Ennek ellenére tágas szobák 4 ággyal, minden szobában wc, kézmosó, zuhanyzó. Tévé, gyorsforraló, főzőlap is volt a szobákban. A közös konyha teljes felszereltséggel, 3 különálló kombinált hűtőszekrénnyel.  Ezt tudtuk kihozni egy 10x10-es házból és melléképületből. Ideális baráti csoportok (családok) részére.
Ha aktívan kezeltük volna, 3 hónapon át 70%-os kihasználtságnál.....
4000 ft , 90 nap, 12 személy.......4.320.000ft.........nak a 70%-a jövedelem lehetett volna ideális esetben, ami ugye 3 millió körüli bruttó összeg.
Most, az egész éves kiadásért 1.920.000-et kaszálok.
Természetesen nem lehet összehasonlítani a 10 évvel ezelőtti turista árakat a mostanival és a rövidtávú és hosszútávú kiadási költségek még köszönő viszonyban sincsenek. Nem beszélve  a kihasználtságról.
Ráadásul azóta a fürdő körül számtalan kiadó szálláshely létesült, az 1,5 km-re lévők már kiadhatatlanok. Amik a közelben vannak, még azok is a szezon után becsuknak. Most átadásra került egy 50 apartmanos apartmanház a fürdőtől 200 méterre, így nagyon megugrott az eladásra hirdetett apartmanok száma.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 08:34
Előzmény: #227388  izommanujra
Illetve az hgoy 500 egy lakás.. lehet.. tip top állapotban , nagyvárosban jó helyen.
De bőven vannak még annál jobb alternatívák is. Én 150-250 közt is simán vennék itt. Lehet hogy fogunk is, Bodentó partján levő valamelyik településen, nem vízpartit, de akkor már boldog leszek, ha nem kell 1 órát autóznom hogy SUP ozzak egy jót. Az a baj hogy csak propaganda ömlika szádból,és a kis hölgy akit linkeltél is az.. Ha ezt nem látod át akkor innentől nem olvaslak, mert céltalan mese.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 08:31
Előzmény: #227388  izommanujra
Az első videó okés az próbál objektív lenni a másik kettő az megmondom neked hogy konkrét propagandista... Szóval nehogy elhidd felét is. Én is megnéztem 1-2 videóját, de valahogy ismerőseim rohadtul nem ezt erősítik meg.... Illetve a kiscsaj ott baszta el, hogy papír nélkül ment ki küli munkára.. hát kérem akkor itthon is felkopna az álla és nagyjából mindehol. Az ilyenre egy bölcsebb ember nem hallgat... 
szieszta 2024. 09. 27. 08:12
Előzmény: #227549  slash

Én bevallom, nem szeretek kirándulva semmit tenni. Nagyon jól érzem magam itthon, ahol a tágas házam, nagy udvarom az én kényelmemet szolgálja. És nem kell pakolni, utazni, sorakozni a dugóban. Területi képviselőként több mint 1 millió km-t vezettem, folyamatosan úton voltam, így már ez is fárasztott.
Sokszor terveztem, hegyekben venni egy nyaralót, kis patakkal a kert végében, de pontosan tudom, hogy harmadszorra már nem élvezném.
A nagyon jó barátom balatoni panorámás szőlőst vettek, kis pincével és szerszámtárolóval. Minden hétvégéjüket ott töltötték, egy gyönyörű nyaralóvá  alakítva. Adtak hozzá kulcsot, bármikor mehetnénk, de egyszer sem voltunk így. Háromszor voltunk náluk, de csak látogatni, mikor ők is ott voltak.
Soha nem értettem, miért jó nekik 150 km-t utazni, hogy aztán 1 napot azzal töltenek, hogy széppé varázsolják, 1 napot élvezik, aztán  pakolás és irány haza. Nem beszélve a 20 áras szőlőről, amit gondozni kell, de hasznot nem hoz.
szieszta 2024. 09. 27. 08:01
Előzmény: #227546  Xis24
Nálam az az érdekes, hogy mikor már ott tartok, hogy céljaim teljesülnek, mindig jön valami. Ezzel a brutális inflációval sem számoltam, mikor a kovid után nyugdíjaztam magam. Mondtam elég volt a hajtásból, eléldegélünk úgy FIRE módján. Aztán kicsit átgondoltam, mi van, ha......??? Nehogy már hatvan évesen veszem észre, hogy a vagyonom nem elég és akkor kelljen munkát keresnem! Így újra nekiálltam aktívan pénzt keresni és tovább gyűjtögetni, persze már sokkal nyugisabban.
szieszta 2024. 09. 27. 07:54
Előzmény: #227546  Xis24

Tudod ´91-től maszek vagyok, soha senki nem adott pénzt, amiért nem dolgoztam meg. 
Nem panaszkodhatok, mert főleg az elején nagyon jól kerestem,semmi költségtérítés, csak jutalék. Ez a mezőgazdaságban történt, ahol tudjuk a szezonalitás jó és rossz hatásait, így általában évente 2x kaptam pénzt, a tavaszi és az őszi szezon után. Ráadásul soha nem tudtam, hogy mennyit, az attól függött, mennyi gazdát tudtam meggyőzni, hogy tőlem vegyen . Ezért mindig azt lestem, mit lehetne még csinálni e mellett, hogy több lábon álljak. A kilencvenes évek elején megpróbáltunk zöldségezni, mert a szomszéd abból nagyon jól élt, de az hihetetlen időigényes, keservesen megkeresett pénz volt és mivel csak "mellékállásban" kertészkedtünk, nem sok. Aztán legyen állat. Szüleim óriási telkén 17 hízóbika 14 anyakoca, 40 birka és 60 hízó volt a csúcs. Nagyanyám után volt 10 hektár földünk, ott meg termelgettük a hozzávalót. Ez még rosszabb volt, hiszen legalább napi kétszer meg kellett jelenni az állatoknál, még Karácsonykor is. Ráadásul ki voltunk szolgáltatva  a vágóhíd kénye kedvének az áraknál. Így ezt is befejeztük.
A mezőgazdasági üzletkötés volt az alap, de még zenéléssel is kerestem pénzt, hétvégén, fiatalkori szórakozásunkat kihasználva pénzcsinálásra.
Volt, mikor három cégnek dolgoztam párhuzamosan. A kötetlen munkaidő nem azt jelentette, hogy lógok, hanem még mit tudok bevállalni. Közben meg a megkeresett pénzt is forgattam, több kevesebb sikerrel.
Így jött a szállásoltatás is, mert a házat, mit olcsón vettem, használjuk ki. Nagyon nem szerettem, főleg az egész heti szaladgálás után még karban tartani az 1400 négyzetméteres udvart, rendet rakni, mindent feltölteni. Igaz, a takarítást a feleségem csinálta, soha nem panaszkodott, de láttam, nem a legnagyobb boldogság volt pucolni a WC-t, meg a szőröket kicsipegetni a lefolyóból. Különben diplomás mérnök közgazdász. 
Közben persze 30 évesen megajándékoztam maga utóddal is, rögtön kettővel. Szoktam is mondani, ez a vetőmagos szakma eredménye, mindig is a legminőségesebb magra törekedtünk. :-) Ráadásul 1lány és 1 fiú.
Volt egy nagy hátráltató körülmény, mivel Idesapám mindig vezető funkcióban volt, azt mondta, mindent úgy csinálj, hogy ne legyen alkalmazottad, mert annál rosszabb nincs. Így mindent magam csináltam.
A másik meg az volt, hogy ne vegyek fel hitelt. Ez még a régmúltba nyúlik vissza, mikor a dédnagyapám jólmenő gazdaságát elvitte a bank, mert nagyot mert álmodni. A nagyapám mínusz egyről kezdte, de végül is eljutott az egyről a kettőre is, mikor jött az államosítás és mindenét elvitték.
Hosszútávú ingatlankiadás történetét meg már korábban leírtam.
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 07:45
Előzmény: #227367  Xis24
Az egy 90nm es lakásnál 54-720 € , egy 180nm esnél 108-1440 ... No igen,hogyha valakinek több rövidre kiadott van az elég rendesen bele tud harapni a profitabilitásba . Bár hogy ez ellen a túristákból előknek lesz ellenvetése az 100%... Ez így nem tud átmenni, max ha finomítanak rajta mert a part mentén túl sokatat érinthet (szerirntem) igaz a Kata is sok embert érintett, meg a Manyup is aztán mégse lett belőle semmi... 
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 07:36
Előzmény: #227362  Pistike12
Arányaiban akkor nézzük meg a Magyar a Kínai és az USA Money suppliet :D.
https://imgur.com/a/mbALsuO
Szürke USA.. akik rengeteg helikopter pénzt nyomtak. (Arányokat nézd ne a konkrét összeget).
Magyaország arányaiban volt hogy többet nyomtatott mint kína.. :O Azért az nem semmi... Dehát a kínai gazdaság egy csoda nem ? Ja hogy nem ? 
Vodafonelive
Vodafonelive 2024. 09. 27. 07:35
Előzmény: #227550  EURHUF_goes_to_haven
Pár évvel később hasonlóan, mint Te, pacsi, én xbox360, játék és gold előfizut vettem. 😎👊🏻
EURHUF_goes_to_haven 2024. 09. 27. 07:14
Előzmény: #227354  wantuu
Erre egyébként nekem is van egy történetem még 14-15 évesen egy gyárban dolgoztam a nyár első napjától az utolsóig. Minden nap, még hétvégéken is (nem nem volt már akkor se legláis, de ez mág kérdés.)  Emlékszem hogy 365 Ft os volt az órabérem.... meg vlamai kaja támogatás még rá. ~400 Ft volt mikor a Meló Diákon keresztül lehetett kapni 250 et talán... 12 óráztam , kedd és csütörtök 16 óráztam. Így a nyár végére lett 315 ezer Ft om, amiből megvettem az első saját magam által épített számítógépet... Mikor jött a futár és hozta az alkatrészeket majdnem elsírtam magam mikor le kellett számolni a 308 ezer Ft ot rá.. Akkor megtanultam hogy mennyi vér és veríték is ez.. Azóta igyekszem mindenben a racionális döntést, hozni, és legfőképp ár/ érték alapján venni, tartós fogyasztásiból inkább a minőségit. Amivel úgy gondolom hosszú távon spóroltam nem keveset. Anno édesapám is ott dolgozott, ő intézte el, hogy mehessek. Tudtán kívül olyan leckét kaptam akkor tőle amit soha nem felejtek el. Annak ellenére, hogy ő nem bánt se jól se tudatossan a pénzzel.
Azóta a mostmár feleségem azt mondja, hogy én egy Krobót Zs(i)dó Skót keverék vagyok mert úgy megnézem mire költök, fogamhoz verem a garast. Csak azért mert vezetem a kiadásaim (nk) és tervet készítek hogyan, mikor törlesszünk stb... (nagyrészt lienáris regresszióval extrapolálom a várható kiadást, mert a múltban is voltak nem várt költségek amik persze a jövőben is várahtóak).  Persze ebbe mindig beleszól az élet, hopp egy kis nyaralás egy kis kiruccanás... Mostmár megtanultam ezt kezelni nagyjából . (Úgy hogy közben azért látom hízni a számlát).
slash 2024. 09. 27. 07:04
Előzmény: #227537  Xis24
Köszönöm biztató szavaid. Pont jól jött. Emlékszem 2 éve mikor megvettük hogy be voltunk zsongva az asszonnyal.. Valóban érdemes kivülről megszemlélni.. Amikor hazajön nyaralás után  a fönököd a kecódból: "ez nagyon szép hely stb".  Meg amikor lenyomok egy 3 hét BP melót (totál kész vagyok) és mondom a kollégáknak: Köv héten OFF-on leszek.  Kérdik: Mentek le?  Igen. 
slash 2024. 09. 27. 06:57
Előzmény: #227536  kkv14
Ti hol vagytok? Spanyol vagy Olasz? 
Xis24 2024. 09. 27. 00:33
Előzmény: #227545  infin
Hát igen, az ingatlanpiac nem kívánságműsor... csak addig ameddig a pénzárcája elbírja az embernek😃
Xis24 2024. 09. 27. 00:27
Előzmény: #227540  szieszta
Még messze járok a céljaim elérésétől, így tudnék minek örülni, még nagyon éhes vagyok 😃   Ha valaki már nem éhes, akkor szerintem érdemes azt csinálni ami tényleg jólesik.  Ami nem esik jól és csak időkitöltésre van azt szerintem sem kell erőltetni.  Olyan mint amikor az ember kapcsolgatja a tévét. Ez sem érdekel ..ez sem,  ez sem. Olyankor nem kell tévézni.  Nincs következő életünk, hogy majd akkor csináljuk ami jólesik. Csak a most van.   Jó barangolást. 😃😃😃
infin 2024. 09. 27. 00:03
Előzmény: #227543  Xis24
"Az emberek továbbra is ritkán költöznek nagy távolságra, lehetőleg azokat a közeli területeket preferálják, amelyekről már felgyűlt bizonyos tapasztalatuk. Erre utal az is, hogy például a budai várnegyedből költözők számára szinte „láthatatlan” volt Pest peremén Rákospalota vagy Soroksár, hiszen 1 százalékuk sem keresett ott otthont. Ez a távolságtartás persze kölcsönös, ugyanis a felkerekedő XV. és XXIII. kerületieknek is legfeljebb 1 százaléka telepedett le az I. kerületben."
...Ez mekkora hülyeség, nyilván a vagyoni helyzeten múlik inkább:)
infin 2024. 09. 27. 00:00
Előzmény: #227539  szieszta
Az biztos, hogy aki nem akar ezekkel a részletekkel, a vendégek vagy bérlők ilyen-olyan problémáival foglalkozni, vagy egyáltalán megtanulni kezelni a vendégeket/bérlőket, megtanulni a velük való kommunikációt stb., annak nem való a kiadásbiznisz, max. ha céget bíz meg a kiadással. Ez végül is csak félig passzív befektetés, főleg ha ilyesmi nyaralót adsz ki vendégeknek. Legfeljebb félig passzív befektetés, félig aktív üzleti válllakozás, szolgáltatásnyújtás. A hosszútávú lakáskiadás passzívabb.. Én úgy látom, hogy ha szolgáltatást nyújtasz, akkor nem lehet magadra venni az ügyfelek - a vendégek vagy a bérlők - dolgait, és természetes, hogy vannak feladatok és problémák amikre megoldást kell találni. Főleg ha még sose csináltad előtte. Ezek a dolgok pl. engem nem zavarnak, mert én így állok hozzá. De lehet, hogy ki kéne próbálnom 5+ lakás kiadását vagy 3 ház kiadását egyszerre, az már biztos nehezebb. :) Melósnak is hangzik egy 3 apartmanos ház kiadása nyáron, a nagycsaládban nálunk is van egy de egyszerre max 1-2 apartmant adunk ki, többiben a család nyaral. Az biztos, hogy pár probléma amit leírtál, azokra vannak technikai megoldások. Nálunk 100% bevett megoldások vannak már évek óta. Szóval idővel csökken a stressz is, ha meglesz a rutin. Persze mondom, lehet te simán nem szeretted ezt csinálni, és ez teljesen érthető, ha te csak egy passzív befektetést szerettél volna ami magától hozza a bevételt.
A sztorik jók! :)))
Franky 2024. 09. 26. 23:40
Előzmény: #227514  Atti
Marketinglevél a beruházótól. Október végéig -8% a most átadott projektben a meglevő kecókra.
infin 2024. 09. 26. 23:31
Előzmény: #227516  Second Wave
Külön köszi a részletes kifejtéseket. :) Egyetértek az elemzéseddel a hozamról vs kockázatról. Megjegyzem a tippedet a túl magas bérleti díjról is, meg a többi tippet is :) A nyers 5% hozam az adó levonása után jön ki?
A hirdetésre jelentkezők válogatása, én nem tudom mennyire kellene ezt elbonyolítani, mert - legalábbis én - úgysem tudom megjósolni egy szinten túl, hogy kivel lesz gond. Sajnos nincs az emberek homlokára írva, hogy mik a privát szokásaik :) meg az sem, hogy mennyire stabil a munkahelye (megint az IT-t hozom fel példának, de ott is vannak gáz cégek, ahol nem mindig fizetik ki az embert).
A "megérzéseimre" se biztos, hogy mindig tudok hagyatkozni. Volt már, hogy arra hallgattam és valószínű jó ötlet volt. De ez is "attól függ" kategória... Az lenne az ideális, ha mindig lenne az előző bérbeadóktól referencia. :)
Mire gondoltál azzal, hogy gyomor kell már a bérlő kiválasztásához? Azt értem, hogy később lehet kell a gyomor, ha pl. lelakta a lakást és nem akar lelépni... És persze észrevettem, hogy te és Bolton is leírtátok, hogy sok időt eltöltötök a kiválasztással. Lehet, hogy csak én nem tudom még annyira megjósolni a dolgokat tapasztalatból. :)
De az, hogy mennyire nincs az emberek homlokára írva, arra is mondok még példát... amikor egyik alkalommal kerestem eladó újszerű garzont, akkor az egyik eladó lakásban bent volt a bérlő még, sőt otthon is volt (az eladó is jött megmutatni a lakást). Egy nagydarab munkásember volt, de az a fajta akiről nem gondoltam volna, hogy ilyen tisztán és rendben tartja a lakást. Szép rendben volt minden tényleg. Vagy a fekete afrikai bérlőim (Nigerből jöttek eredetileg). Ők is nagyon rendesek voltak. Magyar IT-s srác meg...rejtett alkoholista akinek a szomszéddal mi mentettük meg az életét a végén! Na jó, hát lehetne mesélni még :)

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek