Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
a kérdés kicsit pongyola mivel nem utal arra hogy az öregségi avagy a korainyugdíj bevételem firtatódik e ami biztos, hogy a korai nyugdíjam lényegesen több mint az öregségi, és ez a differencia még folyamatosan nő és a kettő együtt jócskán meghaladja a költéseimet, a megtakarítások pedig időnként megint befektetésre kerülnek szóval nem egyszerű kérdés .. pillanatnyilag azt mondhatom az összértékükről, hogy arra bőven elégnek tűnik, hogy amíg még élek valamelyik belvárosi teraszon félnapokat ücsöröghessek beszélgetve, nasizva és hiányosan öltözött csinosak tömeges vonulását szemlélgetve elég lenne a tenger vagy a hegyek éveken át valóbámulásához is, de azt meghagyom másoknak, számomra gyorsan uncsi lenne
hát igen ami az egyik embernek boldogságot okoz, az mások számára lehet egészen más érzés kiváltója maga a szemlélt tárgy pontosan ugyanaz, a hatás mégis lehet nagyon különböző aki azt felismeri és elfogadja és még okosan ki is használja ezt a piciny ámde gyakorta alaposan elhanyagolt jelenséget, azt szépen megjutalmazhatja érte az ingatlanpiac másoknak meg a füle marad az is több a semminél
Noha 3 eve nem neztem ra de 2021 elso feleveben ujpalotan a lepukkant masfel szobas panel az 18-20M-ert kaphato volt. Egy nagyon jo allapotu volt 22M-ert panelprogramos panelben, sajnos nem en vittem el. Aztan az utana levo arak 23-26M korul mozogtak de azert 37M? Ez felujitott, klimas, erkelyes, panelprogramos?
Ha megnézed a két lakás nem ugyanaz. És írják hogy bevezető ár. Nyilván csökkenteni akarták a hitelezés ktg-ét. Miután párat eladtak, előtörlesztették a hitelt így már ráérősebb a dolog. (NEM kötekedés)
Ez igen, ez már forgalom! Sok boldogságot a vásárlóknak a kaptárlyukakhoz! Drukkolok, hogy neked is összejöjjön egy az egyik ilyen "gardenben", ha már ennyire vágysz rá.
Itt marcius 6an kertem ajanlatot, es 1.1m volt a nm ar terasszal egyutt. Április elejen beszeltem velik es aremelest pedzegettek. A 45nmes 49m volt, 68m lett... https://ingatlan.com/34233939 Ez volt az eredeti hirdetes.... https://ingatlan.com/33786170 +19m!!!
A legritkabban hisztizek, foleg nem ilyenen:) Azzal nem tudok mit kezdeni, ha az alapszamokban nincs egyezseg, mert akkor egymas melletti beszelgetes van. En azt tudom, hogy ujpalotan 30 kornyeken volt masfeles panel, nemreg neztem 37 kornyeke lett. A cikk is leirja h sok lokacioban 10-30% kozotti emelkedes volt a tavalyi eses! ota. Tavaly majdnem vettem a Balance Gardenben 73mert 80nmes n+3ast, akkor 180+ elado lakas volt. Most 12 db van es efy 43nmes 67m ft... De sorolhatnam, mert ugyis cafolva lennek:)
Egyébként igen, csomó jó meglátása van és értelmes beszélgetést is lehet vele folytatni, aztán amikor felmerül hogy esetleg valamiben nincs teljesen igaza akkor meghosszabítja bicskéig. Nekem se kellene ennyire rajtamaradni, de gondoltam a homlokára csap. No mindegy, én elengedtem a témát. Evvan. Az én hülyeségeimmel együtt :D
Hazudsz es hisztizel, tenyekkel nem alapozol meg semmit. Amikor tenyekkel cafolnak, akkor meg meg inkabb hisztizel. Szomoru. Pedig tudsz am jo kovetkeztezeseket levonni. Ha osszekotned a tenyekkel es azok alapjan kovetkeztetnel, tok hasznos lennel! De ha siman elhiszed, hogy 30%-ot dragultak egy ev alatt a panelek egy szandekosan felrevezeto clickbait cikk alapjan, az tenyleg nagyon szomoru es azt mutatja, hogy semmi realitaserzeked, piacismereted, kritikus hozzaallasod, erto olvasasi kepesseged nincs. Lakhatasi valsag termeszetesen van, de iden enyhult tavalyhoz kepest. A problema az, hogy kb. 2019 korul mar elviselhetetlen szinten volt es azota az idei evig allandoan romlott. Ami most van, az is sovany vigasz, de most legalabb vegletekig kifeszitett hitellel tudnak venni joval tobben, akik tavaly egyaltalan nem tudtak.
"Jelenleg 41 millió forint egy átlagos, 53 nm-es budapesti panellakás. A forint egy kicsit összeszedte magát a héten, jelenleg 392-393 forintot kell adni egy euróért."
Gratulálok, egy sima eldöntendő kérdésre sikerült szériaban mellébeszélned. Ez már a csokis szájú óvodás szintje a “megetted a tortát?” Kerdésre. De mgnyugodhatsz, nem kérdezem meg többet kiárazódott e mindenki végleg aki tavaly amikor mindtad nem vett ingatlant bár megtehette volna.
Illetve erdemes volt meg egy evet varni asajat celu lakasvasarlasra akarvalberletben is, mert az albi arat es az ingatlanarak NEM NÖVEKEDÉSÉT boven fedezte az 9nresz csudakotvenybe torteno elhelyezese. Puszika. :)
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link