Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Hátrány? Garázs, műhely, szerelőakna, férfibarlang, plusz tároló. Az egész ráadásul fűthető (okoskazánnal és vegyestüzelésűvel). Ha nem fűtöd, akkor a téli mínuszok idején is 15 fok van benne. Ez miért hátrány? :) 1985-ben épült, a szomszéd falu polgármesteréé volt, úgyhogy innen nem lett kisprórolva senmi. :)
Én az Oktogononnál dolgozom, 1 óra alatt bent vagyok. Vonattal és BKV-val. Autó ide fölösleges. Anno a III. kerületben laktam, a II. kerületbe jártam dolgozni, az az út 1,5 óra volt. :)
Amit írtál a a budai-ra. Alábbi a képlet: aki örökölt az vett házat vagy lakást Sasadon, aki nem, az meg Gazdagréten vagy lejjebb panelt. A legtöbben azért nem mennek ki (köztük mi is), mert a gyerekek hétköznapi programjaihoz, iskolához gyalogtávolságra van minden (zene/tánc/judo/uszoda..a színvonalról nem is beszélve), ez a fenti rész amúgy is külön világ, inkább kisváros jellegű. Hozzáteszem nem Bicskévl, vagy a családi házal van bajom, abban nőttem fel... csak reálisan látom a dolgokat és a szüleim révén látom, nagy hiba !egy ingatlanba! beleölni az ember minden pénzét/életét.
Bicske vidék. Súlyosan vidék. Külső aggló. Bp-re bejárás? Mégis hogy? Minden lámpa szopat reggel 7-8 között, ömlenek az autók minden irányból. Mikor kell indulni? hatkor? Hét után halál minden. A héten egy 8km-es szakaszt 40 perc alatt tettem meg a dugóban. Érdről, Szentendréről, Vecsésről is totál KO már az autóval bejárás nem két megállóval kintebbről.
Azok a fránya érzelmek.... -- Nem fűztem hozzá semmit, csak megemlítettem egy kis füllentést. Ennyi. A ház, a környezet, a szolgáltatások ettől még lehetnek jók.
És még egy kis fun fact: Budaörs már életetlen a sok autó, bevásárlóközpont és ipartelep miatt. Törökbálint iszonyat drága és nyáron már most vizhiány van. Biatorbágy kitette a megtelt táblát és itt se lesz normális vízellátás pár éven belül. Herceghalmon pedig nulla infrastruktúra van, mindenért más városokba kell menni. Én kérek elnézést, hogy korrekt helyen, korrekt árat kérek. :(
Bocs, de ez branding, semmi több. Ha valaki van olyan sznob, hogy azért vesz 130-ért házat, mert az agglomerációs és rosszul esik számára Fejér megyében élni úgy, hogy az adott település számos agglomerációs településnél közelebb van Budapesthez és nincs mellé 10-es út féle dugó, plusz van normális vonatközlekedés, akkor azt az illetőt nem tudom sajnálni. Legyen agglomerációs, menjen pl. Dunabogdányba, aztán járjon be onnan autóval 1,5 óra alatt, vagy imádkozzon, hogy bekössék a vonatot, amit amúgy sohasem fognak. :D Nem mellesleg itt a Fejér megye mivolt miatt minden szolgáltatás lényegesen olcsóbb. Végrendelet pl. 27K míg Pesten 80. Fodrász 2K, míg Pesten 5. De ha bárkit elborzaszt egy irányítószám vagy egy megyehatár, annak tényleg a 130 milliós ház való az 10-es út mellett. :D
"Akár két-három év alatt tíz-tizenöt százalékos árcsökkenés sem kizárt, de nagyon nagy kérdés, hogy kap-e esetleg a kereslet valamitől új lendületet, ez leginkább a kedvezményibb kamatozású lakáshiteleknek lenne köszönhető. Tehát ha csökkennének a kamatok körülbelül hat százalékra vagy az alá" – részletezte a vezető gazdasági elemző.' 2025. Lehet a gödör alján. Akkor pedig vétel!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link