Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Csak azt felejted el, hogy ez e a rengeteg pénz nem sok embernél van, hanem kevésnél... Az hogy utána mire költik szempontjából lényegtelen, de ha a nép "érdekét" nézed akkor az.
a csórók meg szart sem nagyon tudnak venni így aztán a tranzakciószám változás az egyetlen jelentős változás minden rendben mekkora szerencse, hogy a teremtő annak idején mielőtt a hetedik napon pihenőre tért volna, azt is megteremtette nagy zűr lehetne nélküle igaz-e, mister bob, te is látod ezt a visszapillantó tükrödben?
ne gondold azt, hogy itt most mindennek vége lesz. Rengeteg pénz van az embereknél, csak néz meg a pmáp számlákat ;) ez a pénz egyszer a piacra fog menni ;) és van egy tippem hogy hamarosan ;)
-15,6%-ot esett egy év alatt a reálbér Magyarországon. Lassan helyére kerülnek a dolgok, az elmúlt évek béremelései mögött semmi valós teljesítmény nem volt.
Igen valahogy én is erre jutottam. Tudom sarkos példa, de az hogy most "többet ér" az valóságban 2016 os árakon 7-800 e Ft... És ez elég sok területen igaz.. házak árai el is szálltak és a Forint mögött levő "érték" is csökkent. A baj, hogy a vásárlóerő megőrzésére a kormány semmiféle kísérletet nem tett, de a lakáspiaci és adóztatási dolgaival bőven piac befolyásolás amit végzet... (negatív irányba mind a kettőt). Felelősségre senki nem lesz soha vonva, az árakba beépültek, damage is done..
Amíg a kamatstop tart és van munka (és rengeteg gazdag ember) addig nem lesz 30% alku sehol mert ha van idő, kivárják a pénzes vevőt. Szarul eladott ingatlanból nem tud továbbmenni, mert az normál áron van. Rengeteg gazdag magyar van, tegnap lent voltam a kikötőben ,rakják vízre a hajókat hozzák le az X5-el, áh...barátkozom velük erősen..:-)
Na igen én pl a motorommal szoktám szondázni mikor vettem 6 éve volt 1,25M (1,4 ért hirdetve), most kb 1,5-1,6M. Mondhatni, hogy egész jól tartotta az árát. Akkori pozíviómban magyarországon az ~ 5-6 hónap bére volt. Most 3-4 (otthoni bérekkel számolva).
Ez nem igaz. A 90-es években ez volt. Az infláció fele érvényesült a nyomott árakon. Most nem nyomott árakra jött az infláció. Az infláció letörése fájdalmas.
amúgy tényleg jól játszotta meg. Viszont én úgy gondolom, hogy aki most tényleg nagy alkuval tud venni az nem feltétlenül rossz deal most.... de majd kiderül
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link