Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD vasárnap, 12:48
Előzmény: #115476  szieszta
Nyilván a tőke kis részét is elosztva részvények közt lehet ezt játszani, attól még miért ne örömködne az ember egy napi duplázáson? Nyilván az esést meg limitálni érdemes, annak sincs hírértéke.
Mindenki bevallja hogy bukni is szokott, aki nem annak nem kell hinni.
Aztán vagy így is termel vagy egyfajta szerencsejáték, az is lehet egy hobbi. Én például szivesen játszanék nagy nevekkel lasvegasi kaszinóban pokert, annak a tudatában is hogy elenyésző a nyerési esélyem. De csak olyan tétben ami nem változtatja meg az életem se pro se kontra. (Ok, nem sokrésztvevős soknapos tournamentre gondolok ott lehet nagy a nyeremény)
pomperj
pomperj vasárnap, 12:45
Előzmény: #115468  vaktyuk99
bocs, melle nyultam,  veletlen kitoroltem.
feketemelos
feketemelos vasárnap, 12:42
Előzmény: #115476  szieszta
 " Nézegetem itt a nagyon sikeres napizókat, akik egyszer-egyszer dupláznak is, de aztán nagyon elcsendesednek. Sokan üldögélnek beragadva, csak azt már nem hirdetik. "
Az nem napizó speki , csak egy lúzer aki nem kezeli a kockázatot és "remény trédel" bízva a csodában.
N0MAD vasárnap, 12:41
Előzmény: #115472  pomperj
“ 75% short es midterm Treasury bill”
Huhh, elsőre úgy olvastam hogy 75% short poziciót kell felvenni hosszú távon (illetve ebbol vmennyi treasury) már indultam öngyilkolni amikor újraértelmeztem :D
Bocs, ebéd elött vagyok :)
szieszta vasárnap, 12:38
Előzmény: törölt hozzászólás

Én ezért szálltam ki a rizikós spekulálásból, mert sokkal nagyobb fájdalom nekem, ha elveszítem, amim már megvan, minthogy kimaradjak az életem nagy dobásából. Én 2008-ban a tőkém közel 1/4 ét vesztettem el, a nagyon biztosnak látszó property befektetésnél, de ezt is csak azért, mert hamar kiugrottam.....volt rá 1 hetem. Életem egyetlen veszteséges éve volt. Így elmondhatom, egyetlen vállalkozásom volt, amin vesztettem, az  a tőzsde volt.
Nézegetem itt a nagyon sikeres napizókat, akik egyszer-egyszer dupláznak is, de aztán nagyon elcsendesednek. Sokan üldögélnek beragadva, csak azt már nem hirdetik.
todi vasárnap, 12:36
Előzmény: #115474  vaktyuk99
Azért veszel részvényt mert reméled, hogy változni fog az ára.
vaktyuk99
vaktyuk99 vasárnap, 12:32
Előzmény: #115473  todi
ami nagy eséllyel változni fog
todi vasárnap, 12:25
Előzmény: #115468  vaktyuk99
Fwd P/E-nél az aktuális árat használják mindig.
pomperj
pomperj vasárnap, 12:25
Előzmény: #115464  szieszta
Viszont van egy tema, amirol tenyleg nem szoktuk targyalni: 
az invesztor egesz mas strategiat kell alkalmazzon 60 ev alatt es folott.
.
60 ev folott mar mindent el kell kovetni, hogy elkeruld a nagy bukasokat: ez a vedekezes  viszont 
gyakran egyuttal nagy hozam-lemondassal is jar.
1)A Buy-and -hold nagyon jol mukodhet kozepkoruaknal, de szerintem tragikus lehet egy -50%
nagysagrendu osszeomlasnal 70 ev folott, mert a maradek nem eleg az eletszinvonal fenntartasara,
es minden evben kevesebeb marad arra, hogy a recovery majd visszahozza a regi szintre.
60-65 ev felett el kell felejteni a Buy-and Hold strategiat es minden passziv indexkoveto ETF-et.
.
2)Az a mostanaban divatos Bengen-szabaly, hogy akkora likvid allomannyal kell nyugdijba menni,
amibol evente 4-5% felhasznalasaval fenntarthato legyen az eletszinvonalad, es a penzed stagnal.
Ezt sok ev gondos tozsde/bond elemzesevel hoztak ki meg a 1990-es evekben.
Konkretan, mondjuk  kapsz 2000$ havi nyugdijat, plusz kell evente 30k$ a szokott szint fenntartasara. 
Akkor az elvart likvid vagyon, amivel nekiindulsz, annak osszege  30k/0.04=750k$  kell legyen. 
.
3)Mostaban nem volt nehez ezt teljesiteni egy atlagos 70-100k$ eves keresetbol  30-35 ev alatt,
amikor a tozsde amugy is atlagosan 13% koruli hozamot biztositett 16 ev ota.
De mi lenne, ha a tozsde praktikusan 0%-ot hoz majd, mint mondjuk a kinai tozsde hozott 15 eve,
vagy plane ha osszeomlik -8% eves tempoban mint a Japan tozsde csinalta 1990-2005 kozott?
.
4)Bernstein peldaul mostanaban ezt tanacsolja a nyugdijba lepoknek, mint ajanlott portfolio:
25% reszvenycsomag, ebbol 15% USA, es 10% international
75% short es midterm Treasury bill, esetleg ennek harmada lehet banki CD es A kategorias Corp. bond.
vaktyuk99 vasárnap, 12:24
Törölt hozzászólás
pomperj vasárnap, 12:21
Törölt hozzászólás
szieszta vasárnap, 12:14
Előzmény: #115466  vaktyuk99
Nekem az  a bajom, hogy mindent a való világban tudok elképzelni. Ha egy cég vezetője megszólít, hogy szálljak be a cégébe, az első gondolatom, hogy mennyire életképes. mennyit kell betennem és mikorra térül meg, esetleg mennyit nyerek vele. Ha azt mondja, hogy 5 éve veszteségesek vagyunk, de lassan javul, nem biztos, hogy társává szegülök. Nekem ez gyanús, mikor valaki 5 évig a veszteségből él.
vaktyuk99
vaktyuk99 vasárnap, 12:05
Előzmény: #115467  todi
Valóban többen áttértek már a PEG-re, igazad van, hasznosabb is. A FWD P/E is illuzió, pláne 5Y-re vonatkozóan, még tegyük fel az EPS-t csak csak meg tudja becsülni az elemzőgárda (azt se nagyon: egy cég nem hülye, hogy kiterítse a lapjait mik vannak a fiokban, hisz ez üzleti titok, akár pozitív akár negatív), de hogy ehhez milyen árazás fog társulni azt lehetetlen megjosolni valamelyik faktort fixnek kell venni (nem lesz fix). Ugyanakkor a végére hagytam, ami miatt lehet is kidobni ezeket az elemzéseket, az az offering. Bejelenti a cég, hogy nyomtat "némi" részvényt, megváltozik a részvénydarabszám és kuka az egész fundaelemzés, várakozás bármi (hisz a nevező bizonytalanul változhat), hisz a tortából kisebb mértékben részesülsz. Ezekről is hallgatnak az elemzők, max dünnyögve megjegyzik és kuka a több tízórás munka amit egy cégre szántak. Érdekes ezt sem oktatják, egy cég márpedig élni fog a nyomdával azt meg nem tudni előre mekkora lesz a hígítás. Nyilván emiatt az EPS is csak egy faktor, így erre sem szabad alapozni vételt vagy bármilyen megállapítást. Persze pl. a NIO is nyomtatott részvényt 2020-ban, de akkora volt a hype, hogy "elbírta" a piac. Ugyanakkor azt is látni most hova vitte le az árfolyamot a sok részvény, így erős szembeszélnél.
todi vasárnap, 11:52
Előzmény: #115466  vaktyuk99
A P/E akkor jó ha Fwd nézed. Ami még jobb az a PEG vagy osztalékos cégeknél a PEGY.
Szeretem a DCF modellt is használni ahol a növekedés egy döntő faktor. Egyébként is azt látom, hogy a piac a növekedést és a javuló marzsokat díjazza (jogosan).
De ami egy befektetésnél a legfontosabb és amiről a legkevesebben beszélnek az a teljes hozam.
vaktyuk99
vaktyuk99 vasárnap, 11:33
Előzmény: #115463  szieszta
a másik hazugság a tőzsdei világban amit a profik is elkövetnek, gondolom amiatt hogy szó szerint 100 éves tananyagot oktatnak, az a P/E fétisizálása egy cégnél. Ha egy cég a -1$-os EPS-ét 1 centre javítja, akkor mivel a P/E egy hányados, kijön egy bődületes szám és az oldschoolosok síkítva fikázzák, lásd 2010-es évek NVIDIA 1$-on (40-70 P/E). A piac meg mit lát? Ez a cég javítja az eredményét, és ezekre jönnek az 5-20X-sok. Már azt is díjazzák ha csökken a veszteség, másik példa a TSLA de 100 ilyen példa van. Breakevennél, meg tüzijáték szokott lenni.
vaktyuk99
vaktyuk99 vasárnap, 11:15
Előzmény: #115463  szieszta
abszolút. Én is ezt szoktam javasolni a haveroknak ha kérdezik mit mondjanak: nem emlékszem, nem tudom, és kérjék el a jegyzőkönyvet amit olvassanak át, hogy ezek szerepeljenek benne, csak utána aláírni. DE igen sajnos ez az undorító a világban, hogy nem hallasz tiszta transparens egyenes beszédet. Csak érted egy kormányinfon vagy vallatásnál van tétje a dolognak. Egy forumon nem kellene ettől tartani. Se több se kevesebb pénze nem lesz ha őszinte. De persze értem a pszichologiáját ennek is. Csak emlékszem még az Ázsia topicban valakik vérre mentek, mert komolyan vették itt a "disszertációkat", grafikonokat majd jöttek a bukók és clonokkal k.a-ztak rendesen, voltak itt drámák rendesen, elhitte az illető ha valaki hosszan rendszeresen ír, meg pár chartot berak attol az ugy lesz. Na meg, sokszor a több évtizedes, éves ciklusok 15-60 min-es chartokkal vannak igazolva ezt se veszi észre senki:)
szieszta vasárnap, 11:14
Előzmény: #115462  pomperj

Bocsi, nem a zsebedben akartam turkálni, csak  a korábbi hozzászólásod azt sugallta, hogy soha nem volt bukód.
A hozzászólásaid alapján látom, hogy sikeres vagy és a tőzsdén az  a legfontosabb, hogy a végén mi van  a vonal alatt.
Ahogy egy sakkjátszmában, mikor sok sok bábut fel kell áldozni, hogy végén a te királyod maradjon csak talpon.
szieszta vasárnap, 11:07
Előzmény: #115460  vaktyuk99

Az nem hazugság, ha nem mondod el az igazat.  Ezt alkalmaztuk üzletkötőként. Csak  a pozitív oldaláról beszélsz a portékádnak, ha kényes kérdést kapsz, az a tudomány megválaszolni. Ha nézem a kormányinfót, látom, 20 év alatt ugyanazok oktatják ezt, mert a szóvivő soha nem hazudik, csak kitér a válasz elől.
Egy ügyvéd barátom mondta, ha valami gond van, a "vallatásnál" azt kell mondani, nem emlékszem. Ez az egyetlen válasz, amit nem tudnak bizonyítani, kiforgatni.
pomperj
pomperj vasárnap, 10:56
Előzmény: #115452  szieszta
Dehogynem buktam, sokszor es neha nagyobbakat is.
A daytrade mufajban hetente 2-3 alkalommal  bukok  kb. 1000$ nagysagrendet; 
de azert a  napi  net daytrades  atlaghozam    kb. +1000$ korul van.  Ebben a mufajban ez normalis.
.
Par nagyobb bukas:
1)Gazprom jo volt 2020-22 kozott, es el is adtam 2022 legelejen a haborus hangulat miatt. 
De amikor a haboru kitort es OGZPY osszezuhant,  visszavettem 1000db-ot,  azzal hogy
"hamar vege lesz es OGZPY recoveryt csinal".  Nem jott be.  Az a 6000$ mind odaveszett.
.
2)Vettem 2016-18 idejen 10-15$ savban vettem  nagy RIG poziciot.
Amikor 1$-ra leesett az ara, vettem meg 60k db-ot, es azt a reszt eladtam eleg jol 6-7$ kozott.
De a regi 60k db viszont most is mind megvan, jo nagy bukasban. De nem adom,  nagy rallyra varok.
Most  eppen merleglem, hogy Trump "drill baby drill" igeretben bizzak-e, 4$-on vegyek nagy poziciot?
.
3)Covid alatt APT-t, a virus vedoruha-gyartot  jol vettem, es ugyan kicsit koran de jol is adtam el. 
Aztan amikor vege lett es APT leesett 8-10$ savba 2021-ben, akkor visszavettem, mert a szakertok 
azt sugalltak hogy  ujra beindul a fertozes. Na, azota a felere esett vissza, mind megvan. 
Varom, hogy majdcsak ujra kitor valami fertozes?
szieszta vasárnap, 10:56
Előzmény: #115456  szieszta

Meg azt is megtudtam, hogyha hetesen 64 dollárra várja  az olajat, az a hetes gyertya figyeléséről szól és ez a jóslat lehet csak egy éven belül teljesül be. Én amatőr azt gondoltam, hét napon belül. :-) 
De hogy jövök én ahhoz, hogy a profit kritizáljam?
Krida barátom topikja:
https://forum.portfolio.hu/topics/elorejelzesek-diagramok-csak-profiknak/38945

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek