Sanszos, hogy ismerjuk egymast. A karrierutunk is ugyanaz, en mar 10 eve kiegtem, azota csak a penzt hajtom, 1M dollar viszont nem lesz eleg, kell 2M. Tozsdevel is kevesebbet akarok foglalkozni.
Az én időmben a fősulin voltak csoportok, akik egy‼tt jártak az előadásokra, ismerték egymást. Most az 500 férőhelyes előadó teremben egy egy előadáson ott ül a karmester, gépész, tolmács, irodalomszakos. Fiam 3 év alatt soha nem ült ugyanaz mellett.
2003-ban kezdtem, vill. szakon lehettel te is, mert ott volt prog 1. tp. Nalam 40 felett a karrier az, hogy probalom a legtobbet keresni kevss es kenyelmes meloval es majd befektetesekbol elni... es igy lyukadtam ki itt. 1M EUR/USD. Ez a cel. IT ban mar nem leszek nagymeno, befutott, giga sikeres. Elfogadtam.
Most a fiamékra a pseudokódot erőltették, állítólag ha ezt tudja, mindent tud. A gimiben a phytont használták, elég sikeresen. Állítólag éppen ez volt a rosta az egyetemen, meg a matek. A vizsga úgy történt, hogy kellett írni egy programot és ha passzolt a végeredmény, megvolt, ha nem, mehetett újra. A tanulók fele elbukott.
A kínai inkább falat épít, minthogy háborúzna. Nem fontos nekik a tőzsde pumpálása, az nem prioritása a kommunista pártnak. Máshogy vannak beállítva. Nem a leggazdagabb réteget akarják még gazdagabbá tenni, ahogy az amcsik csinálják. A kommunizmusban a hatalom a fontos, nem a vagyon.
Barátom 5 évvel ezelőtt volt Kínában iskolázáson. Küldte a fényképet, hogy a koldus előtt ott a QR kód, arra lehet adakozni. Én nem tudtam volna megszánni, mert nekem akkor még okos telefonom sem volt. :-). Igaz, ez az én döntésem volt, nem szeretem, ha egy kütyü okosabb nálam. A szükség viszont törvényt bontott, muszáj volt beadni a derekam, mert enélkül már lehetetlen boldogulni. Azóta a rabja lettem. Úgy elkényelmesített, hogy nélküle már a WC-re sem találok el. Korábban GPS nélkül mentünk mindenhova és gond nélkül odataláltunk, most a harmadik faluba is már a GPS vezérel. Ha lemerül a telefon, meg sem tudunk mozdulni, se fizetés, se hűségkártya, se segélyhívás.
Nekunk 2003-ban turbo pascal volt az egyetemi programtervezes csucsa, PAPIRON kellett vizsgazni, nehany egyszeru fuggvenyt kerdeztek.
Az egyetem arra tanitott meg, hogy megtalaljam a legrovidebb utat a megoldashoz, ami nem biztos, hogy mindig etikus volt, de a mernok ugye megoldasra torekszik, nem az ötösre :)
Elmentem dolgozni egy kis ceghez, semmit se tudtam, senki se segitett, senki se fejlesztett. Magamnak kellett volna, de a tempom oda lassu volt, elmentem inkabb egy nemet multihoz, ahol 3x annyit kerestem, fejlesztettek engem, jo csapat volt, jobb eletem lett. Ott se ereztem, hogy jobb mernok lennek, de legalabb valami elindult. 40 evesen mar azt nezem, mi lehet a kovetkezo karrier, mert mernoknek lenni rohadtul unalmas, foleg ha olyan cegnel olyan termekkel foglalkozol, aminek NULLA pozitiv hatasa van az emberisegre. Ha mi ezt a chipet nem fejlesztenenk, semmi se valtozna az univerzumban. Netto penzcsinalas a biznisz celja, semmi egyeb. Nekem ez keves.
Hová jár a gyereked egyetemre? Külföldre vagy Mo-ra? Már sokszor elmeséltem, de a CEU-ról már 5 évvel ezelőtt volt kollégám, akinek Big Data végzettsége volt, már akkor foglalkoztak a Machine Learninggel, és még az AI egyáltalán nem volt a köztudatban, a kollégám pedig mindig megfejelte a fizetését, mert mindig odament a főnökéhez, hogy akkor a konkurenciától ilyen és ilyen ajánlatot kapott. A kommented kapcsán, hogy a gyerekek nem azért járnak egyetemre, hoyg papírjuk legyen.... hidd el, hogy most már azért fognak, de Ivy League Egyetemre, mert az automatikus belépő egy rendes munkahelyre, ahová kreativitás, stratégiai gondolkodás kell. Mo-on ilyet nem fognak neki tanítani, mert a tanárai sem tudják, sosem voltak komoly fejlesztés közelében sem, mert itt csak végrehajtás van. Érdemes lesz még a CEU-ra legalább beugrani majd.
Nagyon szépen köszönöm válaszodat. Már csak azért is, mert igaz, nem értek hozzá, de úgy gondolom, ezzel a tudással sehol nem állná meg a helyét. Érdekli a számítástechnika, de nem a mániája. Általában mindent megold. Most egy 3D nyomtatóval szórakozik, de elmondta, ez nem tudomány, mert mindent le lehet húzni a netről, még ezt sem kell programozni. Gimiben nagyon jól haladtak, de az egyetemen nincs egyéni foglalkozás. A győri Széchenyire jár, fogalmam sincs, a suli milyen szintet képvisel, de eddig gond nélkül átment az összes vizsgán. Megjegyzem 470-en kezdtek, most 120-an vannak. Remélem a mesterképzés majd meghozza a tudományát. Egy ismerőstől hallottam, hogy az audi hálóval fogja az IT-seket, de ezt még nem látjuk.
Mert a rizsföld is igaz meg a nagyváros is. És ez csak részben előny, mint olcsó munkaerő, per capita már nem olyan fényes a helyzet. Meglátjuk ez szétfeszíti e kínát, vagy életszínvonal emelés lenti rétegeknél elviszi e a pénzt. Ha a szellemváros- befektetések nem döntik be előbb. Amúgy meg miből lesz a nagy bevétel ha nem a nyugat pénzéből ha az lemarad?
Financial Forecasts
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.