Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
blas szombat, 16:16
Előzmény: #115434  pomperj
EEM-et én is nézegetem, de lehet inkább vennék ETF-et. Azokat mennyire követed, van amit javasolsz az x darab elérhető közül? 
pomperj
pomperj szombat, 16:16
3)Mar 16 eve emelkedett az USA tozsde, eddig nagyjabol 5x mertekben az EEM tozsdekhez kepest.
Az EEM tozsdek  lenyegeben oldalaztak, sok EEM tozsde a 2008 szint alatt van 16 evvel kesobb is.
.
https://imgur.com/a/DzJJ8rr
.
https://imgur.com/a/jaalgE7
.
4)A Dollar hullamozva ugyan, de jelentosen erosodott mas, foleg EEM devizakhioz kepest: 3 pelda.
Az EEM devizak indexe egy Ending Diagonal formacioban esett, am most  az eses vege mar kozel van.
.
https://imgur.com/a/Vux5pjw
.
https://imgur.com/a/kNIQwZk
.
5)Az olaj es a materials index meg mindig a 17 evvel ezelotti arak alatt van.
A Commodity DBC Index ugyan mar tul van a melyponton, de eddig az emelkedes nem 
.
https://imgur.com/a/Z8YBRYr
.
https://imgur.com/a/jCmjm7K
uhu20 szombat, 16:15
Előzmény: #115437  Nedden
Köszi!
Aranybányászom nekem is van, tartom. És amúgy az FCX is jelentős aranybányász, ha a bevétele nagyobb részt nem is ebből jön. 
Van még BHP-m is, de ezt még az év első felében leharmadoltam. 
A kivárással ugye az a nehéz, hogy nem lehet látni előre, hogy mikor pattan, illetve hogy ha pattan, az nemcsak egy korrekció. És egy bányacég, mint tudjuk, hihetetlen gyorsan képes emelkedni (meg persze esni is). 
Az Fcx-szel amúgy járulékos gond a Grasberg, pontosabban az indonéz kormány. 
Nedden
Nedden szombat, 15:58
Előzmény: #115427  uhu20
Bocsánat uhu20! Nem én lettem megszólítva de azt gondolom van némi önbizalmam, hogy segítsek az ipari fémek piacán. Többek között A réznél is!
-Az ipari PMI adatokat és a legfontosabb és furcsa az építőipert kell nézni.
Egyelőre szakad mind. Erre azt mondom a tőzsde előre áraz, így én vettem Rio Tinto és főleg aranybánya részvényeket. Kinnrossgold a jelenlegi arany libling. 
Jelenleg nem növelem a Rio Tinto állományomat. Ha beszakad az építőipar Kínában az berántja az egész színes fémet! 
Ajánlatom: kivárás, és nemesfém bányák!!!!!
Ipari fémekkel most óvatosan! Igaz akkor kell venni amikor olcsó.
Nedden
Nedden szombat, 15:47
János ez nagyon komoly hozzászólás!
Többször is átolvasom mert én csak egy kis Kossuthos vagyok :)
Köszönöm!
borembuk szombat, 14:52
Miért olyan hosszú a piacok emlékezete, hogy 30 éves ciklusok vannak? Mára ez a ciklusidő nem rövidülhetett le jócskán a technológia miatt?
pomperj
pomperj szombat, 14:09
Előzmény: #115420  Kapzsidözsi
1) Nalam a jellemzo kozeptaavos/hosszutaavu  tevedes az, hogy nem varom ki turelmesen
a szekularis trendek veget. Es hamarabb lepek ki emelkedo poziciokbol mint kellene.
Jellemzo pl. 3 eset.
,
a)Az  LAC lithium potencialjat mar a Tesla elso eveiben is lattam. Mar 2016-ben 1.50-2.0$
arfolyamokon vettem LAC-t, es tartottam 2021-ig, amig 17-20$ lett. De eszembe nem jutott, hogy meg
onnan is,  meg egyszer  duplazni tud 40$-ra. 
.
b)Tesla elso epulo gyararol 2016 dec.24-en tettem fel az elso dron kepet ide. 
Es hamarosan nagy poziciot vettem 12-15$ savban. Es tartottam, egeszen 2020ig, es 50-70$ savban
adtam el, amikor mar a ceg dragabb  volt mint GM. Elkepzelni nem tudtam, hogy megy tovabb,
meg 5x-et meg fel 400$-ig, es dragabb lehet mint a vilag osszes tobbi autogyartoja egyuttveve.
.
c)RIG-re akkor figyeltem fel, amikor 1999-ben az Economist az olaj kilatasairol azt irta, hogy
a mostani 11$ ara tul magas, mert tultermeles van, az OPEC tehetetlen,  es hamarosan 5$ lesz az ara.
Csakhogy az olaj ara 3 ev alatt se esett, fel-le tuskeket csinalt, es az olajszervizesek profitja (SLB, RIG)
hirtelen meredeken emelkedett. 
Vettem nagy RIG poziciot 20-25$ savban. Aztan tartottam 70-80$-ig,
es eszembe se jutott amikor  nagy reszet eladtam  ennyiert,  hogy elmegy RIG ennek duplajara  is.
Csak  keveset tartottam meg  a rally vegeig.
.
2)Mostanra megtanultam, hogy a nagy szekularis ciklusok jellemzoen kb. 30 evesek. (+.- 1-2 ev)
es ebbol 12-18 ev trendszeru  emelkedesbol, es 12-18 ev trendszeru esesbol allnak.
Valahogy ez a vilaggazdasag tenyleges szivritmusa, az arak emelkedo-eso hullamzasanak ciklusa.
.
.
Azt is tudni lehet, hogy az utolso szekularis nagy fordulat 2008-9 volt. Eltelt belole/azota  17 ev.
Azota tehat a szekularis ciklusban az elso felenek a legvegen jarunk, es eddig a fo trendek ezek voltak:
.
- emelkedett az USA tozsde, es felment 9-10x mertekben,  SPY=  666-->6100 meretben. 
.
- erosodott  a Dollar, DX ment  72-->110,  +60%.
.
- esett az olaj 2008-2020 kozott 12 ev alatt 150-->20$, ez -85%   (mar elkezdte az emelkedo szakaszt).
.
- commoditry-k arai ugyanott vannak, mint 17 eve voltak, Pl. steel es copper arak  meg olcsobbak is. 
.
- az EEM tozsdek azota oldalaztak/estek, tobbnyire 2008 szintjuk alatt vannak,   tehat  az SPY-hoz 
   kepest elkepesztoen olcsok, magas osztalek%  fizetok, pedig alig van profitjuk.
.
- EEM devizak mind gyengultek, sokkal jobban mint EUR, gyakorlatilag fele-tizede ertekure estek.
.
- a piaci kamatok 2009-2022 kozott lenyegeben vegig alacsonyak, sot zero szinten, oriasi penz-boseg
  volt, es csak 2022-ben kezdett el emelkedni a kamat, 14 ev utan kamatban az uj  trend elkezdodott.
.
- Bitcoin 2009ben jott letre, azota kiterjedt, hatalmas osszeg van kriptoban, sok millio x aremelkedes.
  Nagyon valoszinu, hogy megvan topja. De meg nem zarom ki, hogy meg egy (4-5) hullampar kialakul.
.
Summary: 
az a velemenyem, hogy ezekben a szekularis ciklusokban, az elso szakaszuknak a legvegen jarnak,
most 2025-ben. Egyesek mar megfordultak (pl. olaj trend,  kamat trend,  kinai tozsde trend), es masok
is  valoszinuleg 2025-26ben fognak mind megfordulni. 
,
A kovetkezo 12-18 evben a szekularis trendek mind  az eddigiekkel ellentetes iranyba fognak menni.
Ez a szemlelet a fo oka annak, hogy a velemenyemet nagyon gyakran "contrary"nak latod  es erzed.
Igen, most nagyon sok temaban homlokegyenest szembe megy velemenyem az "official" elemzokevel. 
.
folyt: a fentiek reszletesebb kifejtese, chartokkal.
riskmanagementisnice szombat, 13:03
Előzmény: #115432  riskmanagementisnice
Negyedik páros (szándékos, erre kifejezetten kíváncsi vagyok :):
nyomjatok pluszt, ha csak a 2025-ös teljesítményt tekintve a OTP-ben hisztek jobban, minuszt, ha a Telekomban!
4 párt adok meg, a győztesek továbbjutnak az elődöntőbe.
Holnap délutánig mehet a szavazás és holnap este hirdetem meg az elődöntőket.
riskmanagementisnice szombat, 13:02
Előzmény: #115431  riskmanagementisnice
Harmadik páros:
nyomjatok pluszt, ha csak a 2025-ös teljesítményt tekintve a MOL-ban hisztek jobban, minuszt, ha a CIG-ben!
riskmanagementisnice szombat, 13:01
Előzmény: #115430  riskmanagementisnice
Második páros:
nyomjatok pluszt, ha csak a 2025-ös teljesítményt tekintve a Richter-ben hisztek jobban, minuszt, ha az Autowallisban!
riskmanagementisnice szombat, 13:00

Remélem lesz helye ennek a szavazásnak itt.
8 magyar részvényt fogok megversenyeztetni, hogy a teljes 2025-ös hozamuk mi lesz.
Első páros:
nyomjatok pluszt, ha csak a 2025-ös teljesítményt tekintve a Waberers-ben hisztek jobban, minuszt, ha a Masterplastban!
Kapzsidözsi szombat, 12:43
Előzmény: #115428  sh0rt0s_r0b0t_v0.42
Az jó lenne mert akkor ki-cash-elnék végre.... katasztrófa választás és cég is egyben...
sh0rt0s_r0b0t_v0.42
sh0rt0s_r0b0t_v0.42 szombat, 12:24
Terjed a HMPV virus Kinaban (igen, megint a kinaiak...) igy felmerult, hogy a book valuen forgo APT esetleg ismet nyero lehet egy panik korre? 5 eve 5--40 kort csinalt, Janos 5 dollaron szolt idoben. 
uhu20 szombat, 11:34
Előzmény: #115421  pomperj
Üdv, Pomperj és a többi fórumlakó!
Jobbára read only módban vagyok, de mivel most említed a commodity témát, felvetném a réz témáját, hosszabb távon.
A réz árfolyamát a szokásos pénzügyi stimulusok és hasonlók mellett a réz kereslete és kínálata, illetve az ezekkel kapcsolatos várakozások hajtják. No de melyik oldalra billen, közép-és hosszabb távon?
Bull: pl. kevés új nagy bánya (kínálat korlátozott, nincs kilátásban egy új Escondida), megújuló energiák, EV-k rézigénye, 
Bear: pl. Kína ÉS ezen belül főként az infra beruházások belassulása, az EV-kre való átállás lassabb, mint gondolták, fiatalok ódzkodása a saját autótól
Most épp nincs FCX-em, még szeptemberben kiszálltam, mert már megint nagyon magasra ment az árfolyam és az értékeltség (P/E 30 felett). Azóta esett vagy 25%-ot, de az értékeltség még mindig nem alacsony (tudom, előre kell tekinteni.)
Szóval mit gondoltok, alapvetően lesz-e ismét olyan időszak, mint amilyen 2000 és 2020 között, amikor a réz (és más fémek) ára szintet lépett vagy a fenti pozitív gondolatok már mind teljesen benne vannak az árban?
KrisztinaI szombat, 10:43
Előzmény: #115396  mamoka47
A bond market és a tőszde közötti korreláció vagy nem korreláció, ha megnézed folyamatosan változik. Régen működött a 60/40, most nem, de lehet, hogy majd újra fog. A kínai 10y yleid esése mellé a defláció szót is odapakoljájk.
szieszta szombat, 10:03

Ez egy nagyon jó cikk, hogyan működnek a guruk.
https://www.portfolio.hu/befektetes/20250104/megszolalt-a-neves-penzember-eljott-a-hatalmas-osszeomlas-732627
A fiatalember minden negyedévben megjósolja   a teljes összeomlást, aztán az elmarad. Ugyan ez történt 2008 előtt is és  a tizedikre betalált. Persze biztosan nyakig ül aranyban, ezüstben és bitcoinban, mert most ezeket látja menekülő eszközöknek. Negyed évvel ezelőtt még ezeknek is csúnya sorsot jövendölt. :-)
szieszta szombat, 09:27

Én nem értek hozzá és nem is nekem van címezve a levél, de nyugodtan olvasgasd visszamenőleg a bitcoin fórumokat. Mikor nekiálltak pumpálni és elkezdett  szárnyalni, máris milliós árat vártak, jósoltak abban a felfutásban. 
Én még emlékszem 2017-re, amikor decemberben állítólag 1 coinbáró indította el a szárnyalást, meg beállt mögé a tether kft. Már akkor is csak olyan cikkeket lehetett olvasni, hogy ez meg sem áll az 1 millióig. Aztán megállt 17 ezer körül.
Aztán jött 4 név után megint a mánia és a legnagyobb coinszakértő a főrumban azt mondta, 50 ezerért ez ajándék, ő a tőkéje 110 %-át tette bele. Az összes grafikonja 400k ig mutatta a robbanást. Aztán 69k-nál lefordult és megint kellett várni saylor nagy ötletét, mivel lehetne felpumpálni.
Gyakorlatilag ha megnézed, igazából 3-4 szereplő szuperaktivitása hozza el a fomo-t. Az egyik a microstrategy, aminek a fő stratégiája, minél több bitcoint felszippantani a piacról, hitelből.
Én pontosan azért nem mondok célárat, mert itt a legnagyobb a manipuláció és tényleg mehet az egekbe, de a béka segge alá is.
A világraszóló ETF híre megint az egekbe verte fel az árat, aztán kiderült, hogy ezeket is ugyanúgy használják, ki be ugrálásra  nagyok, nem zsákolják eszetlenül az intézményi befektetők úgy, mint ahogy várták.
Most a fő hír a stratégiai bitcointartalék, arra   a mondatára trumpnak, hogy amit lefoglaltak a bűnüldöző szervek, nem adják el. De hát ezek szerint eddig sem adták el, mert megvan.
Na mindegy, mindenki cselekedjen belátása szerint és keressen nagyon sok pénzt a kriptókkal. Elég sok példa van erre a múltból, hogy működik. Ahogy a budacash is 15 évig gond nélkül működött és mindenki meg volt győződve, hogy ez örökké így is marad. :-)
Kapzsidözsi szombat, 07:32
Őszintén kiváncsian várom.
maxhell szombat, 07:30
Tényleg kontrarianus szemlélet. A szélső értékeknél, (inga kilengési pont feltételezett szélsőérték körüli szintektől) történő visszaindulásra történő fogadás. Ez tetszik. EMM lenn, kína lenn, commodity lenn, dollár erős. A lényegi spekuláció magva ez. Ezekben az esetekben lenne az, hogy a kockázat relatíve kicsi, a várható hozam viszont nagy, amennyiben bejön.
pomperj
pomperj szombat, 06:53
Huuuu, ez jo kerdes ! 
Persze hogy voltak/vannak jo nagy tevedeseim.
A hetvegen megprobalok egy konkret valaszt irni: a kovetkezo 5-10 ev invesztor-fokuszanak helye 
szerintem az ujonnan indulo EEM bull, a Commodity bull wave, a Dollar gyengules, es Kina elvonalba
 kitorese lesz. 
.

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek