Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

 Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
szieszta ma, 09:47
Előzmény: #51762  totoro
#51768

Ha megnézed, a tőzsde is most ilyen. Szinte mindenki bosszankodhat, aki korábban eladott.
Régebben a kukorica ára eléggé változó volt, így sokszor azok jártak jól, akik korábban fixálták az árat.
A mezőgazdaság is nagyon átalakult, nem elég csak termelni tudni. A paraszt már sokkal inkább üzletember, mint földműves. Csak elég belegondolni, hogy mi minden kell egy sikeres gazdálkodónak. Elsősorban az internet, mivel már minden azon keresztül megy. A támogatások, kimutatások, kereskedés, újdonságok, adóbevallás, meteorológia, banki ügyintézés és még sorolhatnám. Tudom, nem kell programozónak lenni, de a támogatásokat nem csak egy gombnyomással lehet elintézni.
A modern gépeket  "laptop" nélkül már nem lehet javítani. Még az alkatrész cseréhez is már kód kell.
Mivel az árak is hullámoznak, így nem árt figyelni a történéseket, akár a tőzsdét is.
Ha így nézünk a mezőgazdaságra, akkor nem csodálkozom, hogy a paraszt már többet ül a számítógép előtt, mint a traktorban. Aki ehhez nem tud alkalmazkodni, az kimarad és lemarad.
Persze a kapitalizmusban mindenre van megoldás, amire igény van. Így nagyon sok cég kínál teljeskörű ügyintézést, elég nagy pénzt legombolva  a szolgáltatásokért.
Az integrátorok már mindent intéznek, a vetőmagtól a gázolajig. Van egy gazda ismerősöm, aki csak  a földjét tartotta meg, mindent bérmunkába csináltat, állítólag még jobban megéri, mintha arany áron venne új gépeket. Így a szolgáltató cég a legmodernebb technológiával dolgoznak, jobb hatásfokkal és minőséggel.
Egy jó minőségű  3 méteres vetőgép 60 ezer euró. Ehhez még kell traktor is. A szolgáltató 40 €/ha ért vet ezzel a vetőgéppel. Ebben már benne a gázolaj, bérköltség. Ha  a vetőmagot is ő hozza, ott 30%-kal olcsóbban adja azt, így már ott is nyer az ember. Ha mindent tőle rendelnek meg, 10-20%-os végső visszatérítést ad.Lehet fizetni a terménnyel is, ahol a legmagasabb aktuális árat fizeti.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42_beta
Előzmény: #51679  ragarda
#51767
BORR: egy dolgot figyelmen kivul hagytunk, az elmult evek soran lassan tripla annyi reszveny kerult kibocsatasra, ami a negyedeves bontasban latszik meredeken, vagyis nagyon-nagyon kellett nekik a friss penz a tulelesre. Ezaltal a korabbi csucsokat is le kene harmadolni, ergo 60NOK, 6USD lenne mar ATH koruli szint! Ezt csak chart rajzolassal nehez figyelembe venni.
https://www.marketwatch.com/investing/stock/borr/financials/income/quarter
Minden egyes dollar emelkedes 275M dollar kapitalizacio novekedest eredmenyez. Rig jelenleg 10x ertekesebb ceg. Osszehasonlitasban mennyire jogos ez a kulonbseg? Az arzas miatt kerdezem, hogy BORR eseteben mi lehet realis. Boole is 6 dollar kornyekere varja 1-2 even belul, innen a gondolatok :-)
Fortunee ma, 09:45
Előzmény: #51765  AKatinka
#51766
Kitoltottem, viszont lenne nehany eszrevetelem:
tobb kerdes is nehezen megvalaszolhato, amennyiben egy trader szemszogebol vizsgalja az ember a kerdeseket, pl. hasznalt tokeattetel: egy megfelelo kereskedesi rendszerben a tokeattetel nem az elsodleges kerdes, a vallalt kockazat a lenyeg, es ennek megfeleloen alakul az adott kereskedes tokeattetele.
Ilyen kerdes meg az elvart haszon
A celprofit nehezen ertelmezheto. Pozicionkent? havi/eves szinten? egyebkent ezt nem is lehet szerintem igy megvalaszolni, legalabbis ez szamtalan valtozotol fugg, nem ugy mukodik, hogy nekem kell 3 millios nyereseg havonta es az akkor pont annyi lesz.
AKatinka ma, 09:21
#51765
 Kedves Fórumozók!
Végzős, nemzetközi gazdálkodás (angol) szakos hallgató a Budapesti Gazdasági Egyetem Külkereskedelmi Karán. Szakdolgozati témám a Forex - Nemzetközi devizapiac feltárása.
Szakdolgozatom sikeres megírásához, kérném szépen a témában jártas emberek segítségét egy kérdőív kitöltésével.
A válaszok anonim módon kerülnek felhasználásra. A kitöltést és segítséget előre is nagyon köszönöm!
Link: https://forms.gle/CREzcGAdqxdd3NZr6
vaczak ma, 09:02
Előzmény: #51760  Karvalytokes
#51764
Ok, te már a sokadik vagy, aki ezzel példálódzik, max féligazságok, de inkább propaganda alapján. Egyrészt az EU szankciós politika nem így működik, nem egy megfoghatatlan "Brüsszel" csinálja, hanem bizony mindegyik tagállam rendben megszavazta azt, másrészt az élelmiszerek kapcsán pont, hogy az oroszok léptek először, nem export, hanem import tilalommal kezdődött, válaszintézkedésként.  Azt energiaszektorra pedig az uniós korlátozó intézkedések csak nagyon-nagyon óvatosan terjedtek ki. 
bankos
bankos ma, 08:40
Előzmény: #51759  szieszta
#51763
Itt nálunk Csányi vágóhídja nem tudom,hogy vesztesège-e , de vágnak ezerrel.....
totoro
totoro ma, 08:32
#51762
Haverom veri a fejét a falba, hogy tavasszal lekötötte a kukoricáját. Pedig minden évben rábaszik erre, már én is mondtam neki tavasszal, hogy le ne kösd, ősszel biztos hogy magasabban tudod eladni. Évek óta bukott az óvatosságán, idén valami 15 000Ft-ot tonnánként, összesen tízmilliós nagyságrendet.
Zedisdead ma, 08:29
Előzmény: #51753  humanoid.reinkarnation
#51761
A 2. pont hülyeség. Az EU transzfer az egyszer növeli a GDPt, utána már a bázis része. Csak az EU transzfer növekménye a GDP növekménye.
A többi pontban is túl sok a subjektiv elem. 
Alapvetően azt kell nézni, hogy mennyi a külső finanszirozási igény és ehhez képest hogy áll  a tartalék. Most igy a korona idején van kb egy évi 2mrd eurós finanszirozási igényünk és ezzel szemben van 30 mrd tartalékunk. Csak emlékeztetőül 2007ben volt 6 mrd fizetési mérleg hiány és 17 mrd tartalék. 
Szal nem lesz IMF hamarosan..
Karvalytokes
Karvalytokes ma, 08:29
Előzmény: #51759  szieszta
#51760
Ez Brüsszel újabb bűneinek egyike.(orosz szankció)Bár francia cégek tudnak zöldséget,gyümölcsöt,bort,vinni Oroszországba továbbra is.. csak Algériai ,Nyugat afrikai cimke alatt.
szieszta ma, 08:23
#51759

Tegnap beszélgettem egy befektetési tanácsadóval, aki egy bankban dolgozik.
Szerinte ezt a hiányt és inflációt Kínának köszönhetjük. Állítólag így akarják tönkretenni a konkurenciát, a magas árakkal kiszivattyúzni a gazdaságokat. Egy kis összeesküvés elmélet is belefért, méghozzá , hogy ez tervszerűen működik. Először kiszolgáltak minket, így mi elkényelmesedtünk, most meg majd a jön a kiéheztetés.
Azt már tavaly is mondták, hogy Kína viszi az összes kukoricát, de ez nemcsak a bioetanol miatt, hanem giga sertéstelepeket építettek, így már nem kell nekik a mi sertésünk. Látni is az árakon, legalábbis a húsnál nem nagyon látszik az infláció. Ha jól tudom csányi vágóhídja is mélyen veszteséges, pedig egy kamionnyi támogatást kapott az államtól.
Hasonló a helyzet az oroszokkal, amíg adtunk nekik, vittek is mindent, de meg kellett őket büntetnünk a Krimért. Úgy büntettünk, hogy mi bűnhődünk. Szépen önellátóak lettek, már nem kell a miénk.
Placi82 vasárnap, 21:10
Előzmény: #51753  humanoid.reinkarnation
#51758
Na év végén , lehet meglepődni a folyó fizetési merleg egyenlege és a költségvetési hiány miatt. Az decemberi inflacio szvsz 6% felett lesz!!:) 
kajli_man vasárnap, 20:58
#51757
https://twitter.com/MFHoz/status/1451212242930782217/photo/1
Érdemes lehet szemmel tartani az olajat
yooio vasárnap, 19:27
#51756
En nem tudom hogy lehet még jobban elrontani a fórum keresést, de az IEA jelentés összefoglalóját és pomperj kommentárjait szerettem volna elérni. Valami úton módon elő tudnám varázsolni, vagy manuálisan kell végigkattoljak pár 100 oldalt? 
Tudtok segíteni?
biggabi76 vasárnap, 18:00
Előzmény: #51754  humanoid.reinkarnation
#51755
Még egy kicsit ebből abból hiány van, inflációpara meg forintromlás és megindul a nép a II. Auchani-csatába valami-bármi kézzelfoghatóra beváltani a buznyákát. 
humanoid.reinkarnation vasárnap, 17:43
Előzmény: #51752  stolz
#51754
Most olvasom, hogy most már magnéziumhiány is van (kínai energiahiány miatt), ami meg fogja az autóipart újra akasztani.
humanoid.reinkarnation vasárnap, 17:35
Előzmény: #51750  Fagylaltárus
#51753
Okok:
1. A folyó fizetési mérleg egyenlege az évtized elején/ közepén tapasztalt pozitív tartományból 2020-ra a GDP -2%-ára, most meg -0,6%-ára csúszott le (kevesebb az export, nagyobb az import és profitkiutalás).
2. Magyar GDP (EU transzfer nélkül) évi 2%-os csökkenést produkált az elmúlt 10 évben. Egy igen erős  konjunktúrában (miközben a forint folyamatosan gyengült, ez sem volt erős a versenyképesség fokozására). Ez mit mutat a magyar gazdaság versenyképességéről?
3. Elszállt a költségvetés hiánya. Én nem tudom megmondani, hogy mekkora lesz, de valahol a legsötétebb gyurcsányi időket idézi.
4. Elszállt az államháztartás hiánya, szintén gyurcsányi szinteknél.
5. A gazdaságpolitika eddig is a forint leértékelésével próbált versenyképességet teremteni, mindenki arra számít, hogy így is marad. A tőke megy innét el, mert hiába kap több kamatot, a végén az árfolyam romlása miatt rosszabbul jár.
6. Az infláció magasabb, mint máshol, köszönhetően a túlpörgetett gazdaságnak, ez pedig rontja a hazai fizetőeszköz esélyeit.
7. Tőke nem bízik a hazai unortodox gazdaságpolitikában.
8. Egészen szélsőséges buborékok alakultak ki Magyarországon (lásd ingatlan), ami kockázatokat hordoz, a tőke ismét csak óvatos.
9. Unioellenes politika nem kelt bizalmat.
Ott vagyunk, mint 2008-ban. Pontosan megint az lesz, mint akkor, azzal a különbséggel, hogy az IMF nem felejt. Fel fogják mosni azokkal a politikusokkal (és velünk) a padlót, akik 2011-ben kiebrudalták az IMF-et. És kamatostul meg fogjuk fizetni az akkori sérelmeket... Ne legyen kétségetek. Drága lesz mindannyiunknak.
stolz
stolz vasárnap, 17:22
Előzmény: #51750  Fagylaltárus
#51752
Az MNB fut az infláció után. Hiába emelgetnek minden hónapban 15 bp-t, ha az infláció meg jobban emelkedik. Semmit sem javul a reálkamat. A másik pedig az államháztartás romló helyzete a költekezés miatt, a harmadik a külker mérleg szempontjából nagyon fontos autóipar gyemgélkedése, a negyedik pedig a csörte az EU-val...dióhéjban szerintem ezek miatt...
SteveBux vasárnap, 17:21
Előzmény: #51750  Fagylaltárus
#51751
Szerintem:
Az mnb kiszort par ezer milliardot a lakossagra es a vallalatokra friss penzkent
Illetve az mnb bevallottan is szorakozik a forint arfolyamaval abbol veszik a szőnyegeket. 
Es gondolom a terv a resze is, hiszen igy pehet inflalni az adossagot, ahigy csinaljak a nagyok is. 
Illetve gondolom a kulfoldi multik kérése is hogy maradjon meg olcsobb a munkaero. 
De ez csak az en velemenyem de az igazsagra kivancsi lennek. 
Fagylaltárus vasárnap, 17:04
#51750
Azt meg tudja valaki magyarázni hogy a forint miért ilyen gyenge most? Miközben az MNB emelgeti a kamatot már. Nem értem...
Fagylaltárus vasárnap, 17:00
Előzmény: #51745  humanoid.reinkarnation
#51749
Az első forgatókönyv nem lenne olyan rossz. Végre lenne megint esély normálisabb áron ingatlant venni. 
humanoid.reinkarnation vasárnap, 14:47
#51748
Na beüt a következő hiány is. Ez fog majd a wall streetes csókáknak fájni. Drága lesz az anyag, vagy hiány lesz... Hogy fog így a nap indulni???
https://telex.hu/kulfold/2021/10/24/elfogtak-a-legnagyobb-kolumbiai-drogbarot
chart-trader
chart-trader vasárnap, 14:13
Előzmény: #51745  humanoid.reinkarnation
#51747
Én nem tartom kizártnak egy elegyet. Egy ideig marad a magas infláció, majd amikor a tőzsde, a kereslet, a béremelkedés, stb bezuhan, jön a hosszú agónia, amit pl a japánok már bemutattak. Mit lehet csinálni? Erős cégeket keresni vagy megtanulni swingtrédelni. 
stolz
stolz vasárnap, 14:04
Előzmény: #51745  humanoid.reinkarnation
#51746
2. A jegybankárok viszont inkább egy 3.-at szeretnének: a szépemlékű '10-es évek latyuka inflációjár, amikor szépen csendben kattoghattak a nyomdagépek, jelentősebb reálgazdasági árnyomas nélkül...szten minden jegybankár ezzel álmodik mostanában, aztán amikor reggel felébred, akkor a valóságtól meg leveri a víz...
humanoid.reinkarnation vasárnap, 13:36
Előzmény: #51742  Szolidan
#51745
Sajnos erre magam fele sincs válaszom.
Pont ez a legnagyobb bajom.
Ugyanis két kimenet lehetséges:
1. Deflációs kollapszus. Ebben az esetben cash ajánlatos erős devizában. Aztán a tőzsdei esésben szépen pozíciót építeni erős cégekből. A reális tőzsdei árazás az USÁban a mai szintek fele-harmada. Tehát 2000-es SP-nél lehet elkezdeni venni, és lefele menetben bővíteni. (simán elmehet 1000 alá is)
2. Igen erős inflációs évtized. A legrosszabb a cash. Ingatlan, részvény, arany, commodity. Részvényben főleg alapanyag (pl. ritkaföldfém az egyik legjobb - LYC), nélkülözhetetlen cikkek, agrár, solar, stb.
Sajnos a két forgatókönyv pont ellentétes ajánlást ad. Lehet a vagyonodat 50-50%-ban megosztani, és az egy kockázatkerülő megoldás. 
A két forgatókönyv között az fog dönteni, hogy a jegybankárok mennyire tudatlanok. Ők mindenáron a második opciót akarják, de a piaci logika meg inkább az első forgatókönyvet "írja elő". Kérdés ki győz.
Én a magam részéről az 1. opcióra tettem fel mindent, közben meg tradelgetek kedvtelésből, legalább az infláción elveszett vagyon egy része visszajön addig is.
ppw
ppw vasárnap, 13:26
Előzmény: #51743  ppw
#51744
Vagy lehet tenni kriptopénzbe, ami kezdi átvenni az arany infláció fedezeti szerepét.
ppw
ppw vasárnap, 13:25
Előzmény: #51742  Szolidan
#51743
Igazából nincs sok választásod csak a realeszközök (részvény,ingatlan). Túlértékelt vagy nem, másba nem tudod tenni infláció ellen.
Szolidan vasárnap, 13:17
Előzmény: #51739  humanoid.reinkarnation
#51742
A logika jó, én nem értek a közgazdasághoz, próbálok figyelni itt a fórumon olyan emberekre akikről úgy gondolom, hogy értenek. A logikai érvelések nagyjából egy irányba vezetnek: rohadt magas infláció. Ezzel a kis paraszti eszemmel egyetértek. Te és én meg sok más megtakarító ember mit tegyen most, hogy ne inflálják el a megtakarítását, kp nem jó mert elinflálódik, részvények túlértékeltek, kötvény nulla hozam. Akkor miben tartsd a pénzed? 
yooio vasárnap, 13:17
Előzmény: #51740  yooio
#51741
Itt van még egy adalék. A PBR pénteken tette közzé az eladási és termelési számait, nem kis szereplőről beszélünk, a teljes olajtermelés kb 2 %-t adják. Őket nem sújtja a fracking tiltás, és még a zöldítés se olyan mértékű az országban, mint a fejlettebb világban, elég bajuk van a naluk is tomboló több mint 10 % inflációval.. tehát itt a jelentés:
https://finance.yahoo.com/news/petrobras-pbr-announces-q3-production-135901963.html
másolok egy érdekes részletet:However, the volume produced declined 4.1% from the prior-year quarter. Crude production totaled 2.269 million barrels per day (bpd), which increased 1.9% in quarterly terms and declined 4% from that reported in third-quarter 2020. The company also started commercial gas production at its P-69 platform in the Tupi field.
tehát 4.1 %-al csökkent a termelés volumene 1 év alatt? a kutak hozamai csökkennek... kb reális a 4-5%-s termelésvisszaesés/év, és a kereslet jövőre valszeg újra növekedésnek indul.
egy szó mint 100, a barátodnak nem kell új munkát keresnie valószinűleg, meg fognak, mert meg kell indulniuk a beruhazasnak, különben nem lesz olaj.
yooio vasárnap, 13:05
Előzmény: #51735  SPraga
#51740
Nem vitazom, csak ahogy Humanoid irta, ha valami nincs, azert barmennyit megadnak, vagy akinek nem lesz, az tonkremegy/visszafogja a termelest. Ma a fa,epitoanyag,gaz,celluloz, holnap a kaja/viz es wc papir? Esetleg az olaj? Ki tudja, de ami teny, az teny. A fejlodo vilag miatt az olajkereslet porogni fog, es szerintem nagyon alulbecsli az, aki 2030ra varja a tetozest, de mindez mindegy is, mert ezt a kitermelesi szintet se tudjak fenntartani 2-3 even belul, ha nem lesz beruhazas. De egyebkent ezt nem is en mondom, hanem az egyik legnagyobb termelo orszag miniszerelnoke. Most meg halkan, neha, de ebbol baj lesz… https://www.reuters.com/business/energy/putin-warns-possible-oil-shortage-due-lack-investment-2021-10-21/
humanoid.reinkarnation vasárnap, 12:56
Előzmény: #51733  yooio
#51739
Ez teljesen korrekt levezetés.
Lehet itt mondani mindent, egy a lényeg: adott egy árumennyiség, amit előállít a világ. Ha a pénzmennyiséget megnöveled, akkor első körben egyre több pénz kerget ugyanakkora (jelenleg kevesebb) árut. Ebből áremelkedés lesz. Utána, amikor az infláció elszabadul, akkor egyszerűen hiány. Egyszerűen nem drágábbak lesznek a dolgok, hanem nem fog mindenkinek jutni (mert vannak olyanok, akik bármennyit meg tudnak érte adni).
Persze, van sok egyéb ok is (kevésbé fontos), pl. a költségvetési hiány. De ez utóbbi azért lehetett ekkora, mert a jegybankárok megvették az államadósságot... (Ez a QE definíció szerint)
Én tényleg komolyan nem értem, hogy hogy vannak emberek, akik ezt az egyszerű logikát nem értik.
biggabi76 vasárnap, 12:56
Előzmény: #51733  yooio
#51738
Látható melyik eszközosztályokba ment a plusz lóvé nagy része.
Mikro szinten a készlet és hr gazdálkodás a legtöbb cégnél agyon van optimalizálva, egy koszos fillérrel se legyen több ráköltve mint ami nagyon muszáj (kivétel a felső kaszt, ott végtelen a habzsidőzsi budget) . Nem pici cégek állnak le emiatt. Vagy egyáltalán nem ismerik a jegybankárok/politikusok a mikro szintet és szimplán idióták, vagy nagyon is ismerik és vérre szopatnak kb mindenkit aki nincs a klubban. Egyik sem bíztató, teljesen szubjektív de a második felé hajlok. 
SPraga vasárnap, 12:54
Előzmény: #51735  SPraga
#51737
De ha ebből a cikkből indulunk ki…
https://concordeblog.hu/2021/10/18/orosz-fuggeshez-es-csucsra-jaratott-szeneromuvekhez-vezetett-az-unios-energiapolitika/
A kérdést feltették maguknak….de rossz válaszokat adtak…és ezért nem indul meg az olajkutatás?????
Viszont az ismerősömnek az a realitás, hogy próbál előremenekülni. Az olajkereső szoftvereket úgy átalakítani, hogy más területen eladhassa. 
Ezek az öngerjesztő folyamatok.
hellforceone vasárnap, 12:43
#51736
Szerintem sem a fed van a dolog mögött, de már le sem írom az esetleges érveket.
SPraga vasárnap, 12:35
Előzmény: #51734  yooio
#51735
Gondolom, hogy nem velem vitatkozol…a sötétben tapogatózunk…de feltételezem, hogy az ezzel foglalkozók feltették már ezeket a kérdéseket, sőt ennél összetettebbeket is, melynek következményeként az ismerősöm azon töri a fejét, hogy az olajkutatásra kifejlesztett szoftvereket mi másra lehet majd használni…Neki már ez a jövő.
yooio vasárnap, 12:13
Előzmény: #51732  SPraga
#51734
Es ha nem lesz olaj? Akkor mi lesz? Ezen az aron lehet 15 ev a megterules. Es ha 300 az olaj?? 😎3? 🙄 az mindjart jobban hangzik…
yooio vasárnap, 12:10
Előzmény: #51729  somebody
#51733
Azert mert rohadt sok embernel van love, ingyen vagjak utanad a hitelt es mesterseges keresletet generaltak, csak hogy porogjon a GDP es ne nezzen ki olyan szarul az allamadossag GDP aranyosan. A penz nagyresze egy szuk reteg kezeben landolt, a vallalatok mar akkor majdhogynem ingyen hitelt kapnak, ha trusszentenek egyet. De most tenyleg, az normalis, hogy NHP kereteben 1-2 %ra nyomjak ki a penzt? Ennyi tokemegterulese barminek van, a marzsot meg lehet szepen fejni. 
Szoval rengeteg penz, es emelle a lezarasok miatt akadozo ellatasi lancok, pont mikor az ingyenpenzzel futott gazdasag beporogne, es bumm, kesz az aruhiany, es mivel van penz arverseny alakult ki a javakert, idealis egy infla beporgetesenek.
Amugy barmit is hazudjanak, USA-ban kozelebb van a 10%hoz az infla, itt meg boven 10 % felett van. 
SPraga vasárnap, 12:08
#51732
Egy ismerősömtől kaptam az infót: Houstonban élő olajkutatásra specializálódott sikeres magyar. El kell kezdenie gondolkodnia, hogy milyen új munka után nézzen. Nemrég egy konferencián vett részt. Ott elhangzott (a Shellhez köthető a kijelentés). Nem rendelnek meg új olajlelőhely kutatást, mert abból leghamarabb 5 év múlva indulhat meg a termelés, a megtérülési idő pedig 15 év. Az előrejelzéseket és piaci folyamatokat figyelve ez már nem éri meg…Én csak átadom az információt Nektek…RIG kilátásait illetően ezt is figyelembe kell vennünk.
sh0rt0s_r0b0t_v0.42_beta
sh0rt0s_r0b0t_v0.42_beta vasárnap, 12:04
Előzmény: #51730  biggabi76
#51731
A mi termékünk is hiányban van, eddig raktár, vagy Max 1-2 hónap szállítási idő helyett 8-12 hónap szállítással megy csak. Céges IT beszerzések pl laptop csere 4-6 hónap! 
biggabi76 vasárnap, 11:45
Előzmény: #51729  somebody
#51730
Kotkamills nem szállít csomagolóanyagot ( papírt ). A versenytársak hívogatnak minket, tudunk-e adni bármennyiért. Nem tudunk, tényleg nem szállítanak, 10x áron se, nincs. Kora tavasszal azonnal szállítottak, meglepően olcsón. Most semennyiért. Olybá tűnik mintha visszavették volna a kapacitást a covid alatt, kifuttaták a készleteket, és teljesen ugyanezt tette a keresleti oldal is, mindkét oldal csökkentette a készletszinteket és most hogy bezúdult a kereslet és töltené mindenki a készletet, nincs. Persze lehet ennél szofisztikáltabb magyarázata is, árfelhajtás hosszabb távra stb... De egyszeri halandó annyit lát most, hogy rendelne, de nincs, és hiába lenne millió vevője, le kell állnia mert nincs alapanyag. 
somebody vasárnap, 11:17
Előzmény: #51728  macskassy
#51729
Én nekem is ez a gondolat jutott eszembe, hogy miért nem emelnek árat? 
(szerződés kötné? de azt is újra lehet tárgyalni)
Szlovákia már megtiltotta az exportot. 
Ismerősöm mesélte, hogy 10 ezer litert akart valaki venni és nem érdekelte, hogy mennyibe fog kerülni, enélkül tényleg leáll a fuvarozási cég.
Nekem 2 hónapra jött meg Softbox amit rendeltem, kamera állványból a rosszabbat kellett vennem, mert idén már a másik gyártó nem szállít,  sőt lehet, hogy semmit nem fognak kapni új árut. 
Iphone-t se nagyon kapok, pár hete Telekomnál. 
Áruhiány miért épp most alakul ki mindenből? 
Félvezető chip hiány,  Ad Blue,  szén, energia, földgáz, olaj ára az egekben ( vagyis lehet még lesz feljebb)
Nem látom a logikát abban a gondolatmenetben, hogy a Fed pénzpumpája miatt... szóval kitalálhatnánk itt a fórumon.
Nekem kicsit irányítottnak tűnik. 
macskassy vasárnap, 11:04
Előzmény: #51727  somebody
#51728
Most olvastam a totalcar cikket. Nem igazán értem a problémát. Ha megdrágul az input nem az a megoldás, hogy bezárjuk a gyárat. Árat kell emelni, majd a user kifizeti. Persze nyafi lesz, de még mindig jobb, mint a hiány, meg a pánik.
somebody vasárnap, 10:25
Előzmény: #51726  humanoid.reinkarnation
#51727
Ez még semmi, mi lesz ha AdBlue hiány miatt majd leáll vagy a tizedére esik az kamionforgalom és az árubehozatal... 
Na akkor lesz hiány :) 
humanoid.reinkarnation vasárnap, 10:14
Előzmény: #51724  pomperj
#51726
Micsoda véletlen. Egy újabb hiány.
https://index.hu/gazdasag/2021/10/24/papir-hiany-dragulas-kereskedelem-csomagolas/
Talán most már elgondolkodik mindenki, hogy mitől van ez a rendszerszintű hiány minden területen.
Persze energiában lehet a zöld mozgalmakra hivatkozni, de a valóságban az történt, hogy a jegybankok mesterséges keresletet generáltak akkor, amikor a termelés visszaesett. És ennek hiány a következménye. Meg vágtató infláció.
Jó lenne megérteni mindenkinek, hogy a recesszió nem ellenség, hanem egy természetes folyamat, ami helyrerak sok mindnet. Pl. a túlkeresletet, a túlhitelesedést, stb.
De hát a gazdaságpolitikusok, meg az önjelölt wall streeti befeketetők, illetve a szilícium völgy zsenijei mindent is jobban tudnak mindenkinél.
stolz
stolz vasárnap, 09:47
Előzmény: #51724  pomperj
#51725
Kevesebb szankció, több pragmatizmus kell. Európa megeheti amit főzött magának...
pomperj
pomperj vasárnap, 09:25
Előzmény: #51718  szieszta
#51724
A WSJ mai cikkben mar vilagosan megfogalmazza  Europa energia mazochizmusat:
,
" European leaders have handicapped themselves on energy in the name of pursuing a climate agenda that will have no effect on the climate but is raising energy prices, harming consumers and industry, and is now empowering the bullies in the Kremlin.
.
The U.K. and EU have pledged net-zero greenhouse gas emissions by 2050, closing coal plants and pouring billions into solar and wind projects. Germany and several other European countries have largely banned fracking. This has transformed European leaders into the equivalent of 16th-century naval explorers, praying for favorable winds and weather as energy prices rise and fall depending on cloud cover and wind conditions.
.
Germany also hurt itself when Chancellor Angela Merkel chose to eliminate nuclear power in an overreaction to the 2011 Fukushima accident. Germany will phase out its final nuclear station next year. The European Commission is now debating whether to classify nuclear as a sustainable energy source, which could lower financing costs for nuclear projects. 
But Germany is opposed. Europe’s willingness to harm itself in the name of unachievable climate goals is one of the greatest acts of democratic self-sabotage in history. Yet Europe’s leaders are heading to the global climate confab next month in Glasgow to increase their energy masochism.  "
.
szieszta szombat, 23:25
#51723

Most nézem a forma 1 időmérőjét. Oroszok anno újraaszfaltozták az egész pályát, az arabok fel is mosták. Amerikaiak meg vetekednek az M1 esünkkel. Pedig, ha jól tudom, a tulajdonjog már amerikai  kézben van, igazán kitehettek volna magukért.
Persze tudom, náluk a legnagyobb nyereség a fontos, minél kisebb befektetéssel a legnagyobb profit. A külsőségekkel nem szarakodnak.
Placi82 szombat, 22:04
Előzmény: #51721  szieszta
#51722
Így van. Sose leszünk nyugat:). 
szieszta szombat, 20:40
Előzmény: #51720  Placi82
#51721

Nekem is van sok ismerősöm, akik megszenvedték a vírust, meg olyan emberek haltak meg, akikről soha nem gondoltam, hogy bajuk eshet. Amint lehetett, az egész családunk oltakozott, annak ellenére, hogy nem nagy bizalmam volt a sietősen összedobott vakcinákban.
Nem vagyok vírustagadó, de az óvintézkedésekre elköltött százmilliárdok töredéke ment jó helyre. A nagy része a csókosok és a vályúhoz közel lévők zsebét tömte degeszre.
Ezért írtam, hogy nagy  a  hasonlóság a zöld őrülettel, ahol nem a valós problémát kezelték, hanem a zsebüket tömik.
Már egyszer írtam róla, hogy a Mosoni Duna áradásakor egy kamionos ismerősöm egy hétig éjjel nappal úton volt, segítette a védekezést. Helyi lakos, tette ezt önzetlenül, magáért és az ismerőseiért. Később tudta meg, hogy nagyon sok kamionos ismerőse kért kompenzációt a védekezésért és kaptak is úgy, hogy a közelben sem jártak. Még a  tartálykocsis is, aki állítólag homokot hordott, de volt olyan is, aki 3 hétig Németországban volt, csak a hírekből tudta, hogy baj van.
Placi82 szombat, 19:50
Előzmény: #51718  szieszta
#51720
A covid az igazi. Sok ismerősöm volt aki mrgszenvedte. Ekkor gondolkodtam el én is. Hogy én aki egy megfazastol is szenvedek, ez nekem nem kell, ezért volt a 3 ik moderna oltasom. Az hogy állítólag a tipikus kínai trehanysagnak köszönhetően a kínai biológusok kihurcoltak a világnak az mas kérdés. Az meg hogy ezt magyarorszagon korrupcióra ezt kihasznaltak 10szeres tularazasra,  szószerint, az meg megint más kérdés :) 
Cinderella74 szombat, 19:03
Előzmény: #51715  Placi82
#51719
Mondom én hogy eljön az edf.pa második arany kora:).
szieszta szombat, 18:48
Előzmény: #51715  Placi82
#51718

Majd a történészek kielemzik, hogy ez a nagy zöld mánia mennyire volt sikeres. Én azt látom, hogy ez egyeseknek egy nagyon jó biznisz, ezzel mindent el lehet adni. Nem úgy néz ki, hogy az emberiség megmentése volna a fő cél. Az a fontos, hogy pánikot lehessen kelteni és a pánik közepette óriási pénzeket zsebre tenni
Hasonlóan, ahogy a covidot is kezelik, százmilliárdok csapódnak le egyesek zsebében, a "vészhelyzetben" semmi sem drága és a zavarosban könnyű halászni. Csak a lélegeztető gépek beszerzését kell megnézni, de azt is tudjuk, hogy a segélyek több mint felét, nem a rászorultak kapták.
pomperj
pomperj szombat, 15:45
#51717
DOW napos es hetes.
1)DOW penteken uj  ATH-ra ment. SPY is intraday ATH-t csinalt.
NDX a 15.500 ellenallasban elakadt, meeg nincs ATH, es tegnap erdemben lejjebb zart.
.
.
Semmi mast nem lehet csinalni, mint turelmesen kivarni, amig a bull hangulat es penz kimeriti magat, es megindul a masik iranyba. A Daytrade chartokon ezt kovetem mar jo ideje, mert minden kozeptavu charton  oriasi a tulvettseg. Minden fundas mutato tulment minden korabbi skalan messze a maximum jel fole.
.
2)AMI tortenni fog, az elkerulhetetlen. A kerdes csakis az, MIKOR?
.
A DOW utolso 5 honapja, majus ota egy komplex korrekcio. 
Egymas utan van WXY= FLAT-X-ABCDE korrekcio.
Ez ritka formacio. DE ha elofordul, akkor ez wave(4) hullam helyeen van. 
Akkor wave(5) van hatra, felfele.
Igy, a sok daytrade chartok utan, epp ideje elhelyezni az egeszet,  HETES es a NAPOS chartba.
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211023v01x9wbqf.jpeg
.
3)Mi varhato mostanaban, ha igy van?
Az oras charton eleg jol lathato, hogy hol tartunk. Egy wave(i of 5) hullam lehet keszen, vagy majdnem.
(Lehet, hogy wave(5)  keszen van. De valoszinutlen, mert tul kicsi volna a tobbi hullamhoz kepest,
 meretben es idoben is.)
,
http://keptarhely.eu/view.php?file=20211023v01xakwzw.jpeg
.
Ha wave(ii of 5) kovetkezik, akkor egy 5 subhullamos emelkedesre szamitunk.
Ha, es amint,  az okt. 13 alj, DOW= 34115 al esik, attol kezdve lehet  tudni, hogy vege a bull piacnak. 
Akar jovo heten, akar honapok mulva fog megtortenni. 
Tibi0002 szombat, 15:17
Előzmény: #51705  humanoid.reinkarnation
#51716
Nekem nem is az Sp500-hoz, vagy a Nasdaq-hoz kellene hasonlítanom a hozamot, mert azok tiszta részvénykosarak. A vegyes részvény-kötvény alapok lehetnek a mérvadóak. És nem, ha visszagondolok az elmúlt 15 évre, őszinte a mosolyom. A gondolatmeneted konklúziója : "Magyarán az zajlott és zajlik most is, hogy bennfentes információval rendelkező egyedek, akiknek ráhatása van a jegybanki politikára kifosztogatnak bennünket és sorstársainkat." - viszont nem kapcsolódik ahhoz amit leírtál. Elviszed a témát másfelé. 
Nem is akarok belefolyni, csak újfent hangsúlyozom, amit eredetileg írtam: a tőzsde nem egy kiszámítható kifizetőhely, sosem volt, és nem is lesz az. Valószínűségek és biztonsági szabályok mentén keresi a befektető v. speki a maga hasznát.
szieszta szombat, 14:49
Előzmény: #51709  franc0
#51714

Nagyon meggondolandó, amit írtál az olajjal kapcsolatban. Nekem is nagy dilemma, hogy vehetek-e dízel kocsit, mert hamar megtörténhet, hogy egyes helyekről kitiltják. Akkora a zöldek lobbiereje, hogy biztosan be lesz vezetve környezetvédelmi adó, attól függően, ki mennyit szennyez. A teslánál éppen ezt az új jövőt árazzák, nem hiába a P/E közel 500!!!
Tegnap hallottam az egyik adón, hogy mennyire örülnek a magas energiaáraknak, mert ez a megújuló felé fogja terelni az eddig szénhidrogéneket használókat. Legalább gyorsabb lesz az átmenet.
Valami igazság van benne, mert a tavalyi megtérülési kalkulációval nem volt érdemes napelemet szereltetnem. Pedig van rá fedezetem. Most már megérné, igaz a napelem ára is felrobbant, de ha így megy tovább, meg fogom lépni, mert nyílik az olló.
new1 szombat, 12:38
Előzmény: #51694  pomperj
#51713
a 2020 állapothoz képest amit a grafikon mutat változás történhetett 2021- ben xop index lényegesen többet emelkedett mint a nasdaq . olajár kiugró emelkedésével együtt tapasztaljuk a jelengi inflációt . 2022 - ben valószínüleg ennyit már nem fog emelkedni . magas marad az infláció világszerte , de nem lesz magasabb mint idén . tesla részvény is korrigált és 2021 -ben nem megy újabb exponenciális csúcsra .  olajosok közül omv történelmi magasság közelében , chevron is nagyon jól áll
Placi82 szombat, 12:09
Előzmény: #51709  franc0
#51712
Ja látszik. Alig esett tegnap az IO 14%ot. Gyönyörű 6 éve nem látott 84 usd olaj árnál. Te most szórakozol, heccelsz? :). Jó az 1$ minimum alja árhoz képest emelkedett, de mindig felneztem azokra az orakulomokra, akik 10-20eves történelmi minimumokon, tökéletesen az  alján vásárolnak, szintén tökéletes idointervalumba,  Rig bol, és IO, és egyéb reszvenyekbol. Nekem egyszer sikerült ez a vircsaft 2016 ban egy teljesen másik részvénnyel kapcsolatban. Azóta sose🤣. 
humanoid.reinkarnation szombat, 12:05
Előzmény: #51710  Placi82
#51711
Bennem, mert egyszerű és igaz.
Placi82 szombat, 11:59
Előzmény: #51705  humanoid.reinkarnation
#51710
Nagyon benned maradt, amit múltkor beszéltünk telefonon. :)
franc0 szombat, 11:39
Előzmény: #51702  totoro
#51709
Mindenki türelmetlen a RIG-gel, mert ettől várja a tengerparti villa árát. 
Tort ül a türelmetlenség 10 év tesla-bitcoin világ után. 
Az igazság az, hogy a RIG előreszaladt. 
A 80 centen vett, 4 dolláron eladott papírokkal ötszöröztem. 
Az IO csak duplázásnál tart. 
Holott egy új projektben először kutatunk és csak utána fúrunk. 
Ez már látszik is az IO számokon, Rig-en még nem. 
Szóval türelem. 
somebody szombat, 11:22
Előzmény: #51702  totoro
#51708
Én szerintem ez a kamatemelési ciklus nem lesz akkor és olyan ütemű mint ahogy páran várják.
Inkább hagyják az inflációt tombolni, (még 1,5 évig) ha akartak volna már rég emelhettek volna jelentősen.
Kisebb probléma az infla, mint a magas kamat,  nem akarok saccolni de a fél világ beszopná egy nagy kamattal, nem csak a RIG.
A rendszer szerintem már nem bírná el. 
robikovacs26 szombat, 11:17
Előzmény: #51702  totoro
#51707
Én pont ezt írtam pár napja, csak virágnyelven:)
bankos
bankos szombat, 11:14
Előzmény: #51699  Placi82
#51706
Erre is a korábban hozott példám tudom hozni, haverom mondta ő is tőzsdèzik. Btc, mindenfèle coinok , devizapár, vix meg ilyesmik. Halvány fingja nincs egy közgazdasági fogalomról, vagy hogy a deviza vagy a k*baszott vix index mitől mozog..
Ha valami piros vagy sokat esett akkor venni kell, ha nagyon zöld akkor biztos piros lesz, meg mindenhol olvassa hogy a btc 100ezer lesz meg egy millió.... Fogdossa a pipeket, össze vissza nyomkod vakon, de ő tőzsdès 😃
Mondjuk az utóbbi időben mindenki számára jobb volt mint a lottó, csak be kellett állni a csordába és megvenni ami a menő.. és mindenki azt látta, hogy ez K*urva jó , dől a pènz, ez ilyen egyszerű.
Nem kellett ide közgazdásznak lenni, meg profi tőzsdèsnek , céget elemezni stb.... agyhalottkènt beállni és megvenni ami a menő, mert az úgyis csak felfelè mehet .... az a durva hogy ez lehet így is van 
humanoid.reinkarnation szombat, 11:10
Előzmény: #51697  Tibi0002
#51705
Ebben igazad van.
***
Látatlanban, és lehet, hogy tévedek.
Te az elmúlt 5 évben azt gondolom bőven alulteljesítetted az SP500 indexet. Nem is beszélve az NDX-ről.
Azért gondolom, mert alapvetően value cégekbe fektetsz, illetve gondolom kötvényportfóliód van.
Persze ez nem gond számodra, mert vélhetően a befektetésed hozamából megélsz.
Viszont ha megnézed, hogy mekkora volt a valódi infláció (nem a többszörösen torzított CPI), akkor nem vagyok benne biztos, hogy maradt bármi reálhozamod. Talán az USD-HUF árfolyam kedvezően alakította a mérlegedet. De ha megnézed, hogy 5 évvel ezelőtt mennyi tartós beruházási cikket tudtál venni (ház, autó, stb) a pénzvagyonodból mondjuk Mo.-n, nem biztos, hogy őszinte lesz a mosolyod.
A feketeleves pedig most fog jönni. Márpedig előbb utóbb esni fog a tőzsde, és vele együtt a kötvényportfóliód is, amin most fogod majd elszenvedni a komoly tőkeveszteséget.
Itt és most nem a te helyzeted a lényeg, hanem bármelyikünket behelyettesíthettem volna a fenti gondolatmenetbe. Magyarán az zajlott és zajlik most is, hogy bennfentes információval rendelkező egyedek, akiknek ráhatása van a jegybanki politikára kifosztogatnak bennünket és sorstársainkat.
Tibi0002 szombat, 11:00
Előzmény: #51699  Placi82
#51704
Nem szemrehányás volt. Azt próbáltam kiemelni, amiről részben te is írtál, hogy rövidtávon az árfolyamok NEM kiszámíthatóak, és régen sem voltak azok. Ennek egyik része, hogy nyereséges cégek makacsul olcsóak tudnak maradni sokáig. Másik része, hogy irreálisan magas várakozások, vagy rajongás következtében az egekbe húznak egyes árfolyamokat. Hosszútávon sem egyszerűbb, hiszen ott annyival több esemény változtatja meg a játék menetét.
Ilyen ésszerűtlenség bizony 2010 előtt is volt. A dotcom lufiról rengeteg sztorit lehet olvasni, a korábbi buborékok, egészen az 1920-as évekig, és visszább. És X év múlva, egy következő buborékban ismét hajmeresztő dolgokat fogunk látni.
Placi82 szombat, 10:58
Előzmény: #51697  Tibi0002
#51703
És még valami, saját példa, én ugyanabba az irányba álltam tavaly év végétől, saját megerzesem és gondolataim alapján, mint János, és itt páran. Az csak jó érzés volt anno, hogy jéé tőlem tapasztaltabb embereknek is ez a meglátása mint nekem. Ez inkább csak 1 jóleső megerősítés volt, mint ez alapján kereskedés. Ez csak a saját példám kedvéért hoztam fel:) 
totoro
totoro szombat, 10:53
#51702
A RIG-hez, csak a partvonalról, nem elemeztem, csak látom, hogy nem akar menni. Azt vizsgálta már valaki, hogy a jelenlegi eladósodottságra milyen hatással lesz a beinduló kamatemelési ciklus? Nem fordulhat elő, hogy akkora az eladósodottság,, hogy van esélye, hogy előbb bedől attól, mintsem a felfutó olajárakból profitáljon?
Placi82 szombat, 10:52
#51701
Jav. Erőszakkal lenn tartott kamatok. 

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 4 5

aktív fórumozók


friss hírek További hírek