Ahogy én látom-gondolom, az az, hogy bár megszorítás van, mert oké, lehúztak egy csomó állami beruházást, spórolnak vele 1-2 éves távlatban 2000MRD-ot, viszont a másik oldalon is látják azt, hogy muszáj a vállalkozásokat valamilyen úton-módon beruházásokra, további működésre ösztönözni, mert itt a 17-18%-os kamatok mellett teljes földbe állás lenne fél év alatt gazdaságilag. Nyilván azok a döntések, amiket hoztak, annyira össze-visszák,gazdaságilag ellentmondásosak (amiket ti is és pl a portfoliós hiteles-befektetéses cikk is sugall), helyzetet teremt az eddiginél is nagyobb spekulációkra,már akinek van erre feles pénze a jelen gazdasági helyzetben (legyen cég vagy magánszemély). Az, hogy brutál ÁFA bevétele van az államnak, az is igaz, de azt se felejtsük, hogy reálértéken a kiadásai is nagyobbak lesznek a következő költségetésben. Az infláció is érdekes lesz jövőre. Én sem számítok jelentős csökkenésre, egy 1% körüli GDP növekedés mellett kurva kiváncsi leszek, hogy a vállalkozások mekkora része tud majd 8-10-15%-os béremeléseket adni a dolgozóinak, főleg ha megint realatíve nagyobb minimálbéremelést fognak elfogadni (pl 12%). Forgalom növekedés nélkül a béreket csak áremeléssel lehet növelni, itt év elején rengeteg cég fogja 5-15%-os áremeléssel indítani az évet, ami a lakosságnál a boltok árain megint hamar le fog csapódni, megint kényszerítve az újabb évközi béremeléseket. És igy tovább, egyre jobban beleesünk az ár-bér spirál csapdájába.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)