Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
"Most olvasom a CNBC cikkét, aki a Reuters-t idézi. E szerint Magyarország 1 évre kapott felmentést. Úgy fogalmaz a cikk: "a one-year exemption." --- A gond az, hogy a hazai Fidesz-médián kívül mindenhol 1 évet írnak. Ha valóban 1 év, akkor ahhoz képest viszont elég drága volt, míg amcsiknak meg nem került semmibe.
Finnek-nek van ilyen típusú reaktoruk. A Westinghouse-tól veszik a fűtőelemet. Nem hinném, hogy 3x-en. Ez persze nem zárja ki azt, hogy drágább. Meg azt se,hogy nem bírták lekoppintani az Orosz fűtőelemet. Oroszok uránkitermelése világszinten kb. 5-6%. De lehet, hogy olcsó. Kína ebben az Oroszoknál is kisebb. Szóvál az alapanyag beszerezhető máshonnan is.
Na persze a sok hazugság, repülőrajt, holnaptól béke, stb.....két lókupec....ezeknek hinni!!!!???? Nem csodálkoznék, hogy ha a befektetők tipliznének innen. Érdekes a Westinghouse helyzetbe hozása. Nem kompatibilis a fűtőanyag a paksi reaktorokhoz. A framatom sem tudja produkálni a megfelelő fűtőanyagot. Ezért is vesszük az oroszoktól. De amcsik is a ruszkiktól veszik az alapanyagot. Érdekes helyzet. Westinghouse megveszi ruszkitól és továbbadja Paksnak 3x áron. Ez lehet.
Elég azt megnézni, hogy mely országok vezetői szokták a belföldi bajokért - mindig - a külföldi spekulánsokat és ügynököket okolni. (Izomemberrel meg nem kell foglalkozni, ő már csak ilyen izomember marad: szerinte Svájcból is menekülnek Magyarországra az emberek.)
Mint lentebb is írtam, szerintem nem megszünteti, hanem célkeresztbe rakja az országot . Majd a piac eldonti. Most Matolcsy pillanat van, csak nem gazdaságilag, hanem politikailag. Akkor ugyu az MNB bemondta, hogy nem emel tovább. Most Orbán bemondta, hogy a csúnya spekulánsoktol Trumpli megvéd. Rossz hírem van: felkerültünk a radarra.
Nagy cégek képviselői mondanak le interjúkat,mert nem merik vállalni nyilvánosan a véleményüket. 2025. Qrbánia. Vajon az ehhez hasonló fórumok meddig maradhatnak?
https://youtu.be/DYeUM1mMsYA?si=Nvog5wimoDkb7YFf "Igazat ad a K&H bank vezető elemzőjének, Németh Dávidnak a magyar gazdaság állapotának leírásában a Della vendége, Bod Péter Ákos. A korábbi jegybankelnök szerint a történtek – a kormány a politikai kampánya részévé tette az elemzést a szükségszerű költségvetési korrekcióról, a Tisza győzelmét beárazó piaci várakozásokról, a „nemzetközi bankárvilágot” a kormány ellenségének kikiáltva – óvatosságra intik a gazdasági szereplőket, hogy még jobban vigyázzanak véleményük közlésével. Ez egy rossz üzenet, ami károsan befolyásolja az üzletmenetet. Konkrét példákon keresztül mutatjuk be a műsorban, hogy a politika rátelepedése a gazdaságra hogyan kényszeríti alkalmazkodásra a legnagyobb vállalatokat, hogyan befolyásolja jelenlétüket a nyilvánosságban."
Ha megvonom a fizetésed pénzed egy jelentős részét ( EU pénz )a
hónapba nem kapsz fizut tudsz fejlődni vásárolni beruházni? Örülsz ha
életben maradsz és nem halsz éhen marad kajára pénzt!Ha kitalálom fizess ráadásul pénzmegvonás MELLETT 3 szoros rezsit hogy állna a szád???!!MÉG
MINDIG NEM ÉRTITEK MI AZ A PÉNZFEGYVEREK ÉS PÉNZÜGYI ZSAROLÁS?
OLVASSÁTOK EL AMIT ÍRTAM RÉSZLETESEN ÉRTHETŐEN LEÍRTAM MIT JELENT!FURCSA, hogy állítólag magyarok vagytok de ez benneteket az elmúlt 4 évben egyáltalán nem érdekel!AZ AMERIKAI VÉDŐ PAJZS EZT A MÉRHETETLEN IGAZSÁGTALANSÁGOT ZSAROLÁSI POTENCIÁT SZÜNTETI MEG!
PÉNZ FEGYVEREK JELENTŐSSÉGE:Fiatal közgazdászként diplomám megkapva
véletlenül akadtam Drábik János írásaira nyilatkozataira.Az oktatási
rendszer az alapokat megtanítja , de az alapvető összefüggésekre az öreg
nyitotta fel a szemem , hogy működik a pénzügyi világunk. Mik azok a
PÉNZFEGYVEREK. Hogyan lehet egy országot tönkre tenni PÉNZYÜGYI
FEGYVEREKKEL. Több választást megfigyeltem és a folyamat idehaza egyre
durvább mértékeket öltött. már 2022 ben és előző választásokon is mikor
idehaza jött a választás szisztematikusan a FT ot gyengítették. 2022 ben
volt ennek a mikor el "reptették" a FT ot 435 ft ig egyenesen annyira
meg akarták buktatni a kormányt. Már előző években is megvonták az EU
pénzt politikai indokokra ( fedő sztori korrupció) hivatkozva. Ha nincs
PÉNZ MEGFOLYTOD A GAZDASÁGOT a fejlődést és ez volt a cél begyengíted a
valutát ezzel extra inflációt generálsz szankciókat vetsz ki az orosz
energia hordozókra búzára ( élelmiszert is szankcionálták!) megugrik az
ország külső energia függőségéből adódó energia száma ( 10 szeres ár )
rengeteg külső devizára ( eurorra) van szüksége, hogy megvegye a
terméekket de nincs miből. Az EU pénz bár járna jöhetne de NEM FOG! A
VÁLASZTÁSOK ELŐTT MÁR ELZÁRTÁK az EU-s pénzcsapokat direkt már akkor is ,
hogy megbuktassák a kormányt , de még így sem sikerült. Az elleznék
folyamatosan kampányolt kint Brüsszelben a DK az összes ellenzéki pár
most a Tisza is- hogy nehogy egy fillért se kapjon az ország a neki járó
COVID helyreállítási alapból! és a fejlesztési EU
pénzekből.Nagyszerűen prezentálja a példát a környező kelet europai
országok ( mindenki kapja az EU pénzt) tud GDP növekedést felmutatni és
gúnyosan megjegyzik az országunkról, hogy nézd már Orbán csak ezt
tudja? Legjobb példa erre a Lengyelek 2 éve megnyerte az ellenzék a
választást politikai alapon azonnal megindult az EU-s pénz és beindult
láss csodát a gazdaság (PÉNZ FEGYVEREK ) GDP növekedésük 2-3 % lett
nálunk meg fél %. De vissza térve az árfolyamra. 2022 után nekünk azért
volt majd dupla az inflációnk ( szankciók mindenkit súlytottak) mert az
EU pénzeket megvonták a jegybank nem tudta leváltani a piacon az EUR
milliárdokat kamatokat fel kellett vernie magasra a FT védelmében ami
kamat megfolytja a gazdaságot természetesen ( ha sokba kerül a hitel nem
veszel tv autót nem ruházol be stb) a FT árfolyam elszaladt 350 ről
435 ig! 24 % os egyengülés! és természetesen mivel sok mindent
importálunk az árakban ez megjelent mint extra infláció. Kegyetlen
logika , de Brüsszel így próbálja és probálta meg megtörni az országot
és a lakosságát mesterségesen az EU pénzek visszatartásával a pánik
kialakulásával a FT gyengítésével ( shortolásával ) próbálták
meggyengíteni az országot és teljes siker koronázta koronázza a mai
napig is a kezdveményezésüket. Bár a ország részben kiheverte ezt a
támadást de így is csak fél % növekedés van nem tudta emelni jelentősen
az életszívnvonalat az elmúlt 4 évben mint ahogy előtte ( amikor jött az
EU pénz ) a gazdaság stagnál ( bár ez a külső export piacok
gyengélkedése miatt is van) így az ellenzék megerősödött és most egy
üstökös Tisza pártot építettek fel a semmiből kevesebb mint 1,5 év alatt
ami esélyes a kormány váltásra. Kegyetlen logika az ellenzék Brüsszel
részéről , de minél jobban megfolytod az országot pénzügyi fegyverekkel (
orosz olcsó energia leválás is ezt szolgálja) annál jobb az ellenzéknek
és annál jobb esélyük van nyerni. És most a lényeg az amerikai védő pénzügyi védő háló: https://www.portfolio.hu/deviza/20251108/orban-viktor-elmondta-amerikai-vedopajzsot-kapott-a-forint-798452 Látom
Poloska Péter facebook ajvékolását ahogy a híveinek beállítja mekkora
tragédia és árulás Orbán részéről, hogy megkaptuk az Amerikai védő hálót
eladósítja és tönkre teszi az országot! Tudja az eddig 4 éve
alkalmazott EU PÉNZ FEGYVEREK ezentúl nem fognak működni. (Pénz
megvonás FT gyengítés ) - Tudja ha Amerikai swap ügyeletek is a FT
védelmére kelnek esély sincs a FT ot gyengíteni extra inflációt kellteni
a gazdaságban sőt USA pénzt kapunk EU nekünk járó forrásokra. Tudják ha
felrobbantják ( amit terveztek választások előtt) a vezetéket ahhoz
lesz egy két szava Amerikának is ( Szerintem Zelenszkíj onnantól kezdve
egy db lőszert nem fog kapni ) de nem is ez a lényeg az ország kárát nem
EU hanem az USA fogjak kompenzálni kerül amibe kerül magyarán nem
minket fog a költség terhelni hanem az USA-t grátiszba megvédi Amerika
bármi áron az országot bárkitől legyen az Ukrajna vagy az EU PÉNZÜGYI
FEGYVERE VAGYIS ZSAROLÁSA. A cikkben még az is benne van akár az EU
pénzeket megelőlegezve akár Amerikai forrással is megfinanszírozhatunk
rengeteg beruházást ( innen van az otthon startra anyák SZJA
mentességére amit sok rokonom is fog kapni - innen van családi
adókedvezmény duplázásra - 14 havi nyugdíjra - megannyi új és régi
támogatásra is pénz most már össze állt a kép hogy MIBŐL ilyen gyenge
gazdasági növekedés ellenére is? ) Látom Poloska Péter a pozitív
hírt is negatívan állítja be tudja innentől kezdve fabadkát nem ér a
pénzügyi zsarolás nem tudják a választásokig tönkre tenni anyagilag az
országot. És a jövőről is pár szót: 1. Orosz energia szankciók :
EU kijelentette nem érdekli az Amerikai felmentés. DE a védelmi pajzsba
az is benne van mindent Amerika megtérít amit az EU ránk kiszab
büntetésként ( még a tárgyaláson elpanaszolta Orbán mivel védjük az EU
illegális migránsok ellen azért is kapunk napi 1 millió euro büntetést)
Tehát kompenzál amerika ha EU nak vámot kéne fizetni az orosz energia
hordozókra. De nem ez a lényeg hanem hossutávú szerződéseink vannak az
oroszokkal ami azt jelenti hogy ha felmondjuk rengeteg pénzünkbe kerül ,
de nem kötelezhet a felmondásra az EU ergó ha mégis kötelez az europai
bíróságon ezt meg fogjuk támadni és minden jogi végzettségü tudja, hogy
ha vannak jogszabályok vannak szabályok szerződések azt egyoldalúan nem
lehet felrúgni és igazat fognak adni az országunknak perelünk és
nyerünk a végén. Ide még azt is hozzá tenném az egész szankciós
politika oka fogyottá válik ha béke lesz Ukrajna és Oroszország között.
Ez sanszos megtörténik jövő tavaszig ( választásokig) Trump kimondta nem
most 2 hónapja fél éve van az Oroszoknak még. Próbált most békét kötni a
felek között de Oroszorszák azt mondta a Dombasz 20 % a még nincs
elfoglalva ha átadják az Ukránok akkor lehet béke cserébe kis
terüelteket vissza kap Ukrajna. Nem fogadták meg most mennek előre. Pár
hónap és beérik a kívánt területet utána ülnek le békét kötni és ott
lesz a határ ahol állnak. Ha nincs háború oroszországi szankciókat is
feloldják persze aki akar még folytogathatja a gazdaságát drága
környezetszennyező energiával LNG vel amit tengeren hordanak, ezt már az
ő baja lesz de ha drága a zenergia drága a termelés a gyárakba így
becsődölnek és munkanélküliség meg fog jelentősen ugrani ahogy ugrik is
már meg. 2. EU pénzek sorsa mikor kapjuk meg? Meg fogjuk kapni
jövőre meg kell szavaznia a következő 7 éves költségvetést minden EU
tagálamnak ha nem szavaza meg Magyarország a költségvetést nincs
költségvetése az EU nak a következő 7 évre nem tudják az országot
kihagyni egyhangúság kell . Ha nem kapjuk meg a jussunkat ami jár az EU
ból ( befizetések után ) akkor nincs költségvetés. Ukrajna csatlakozása
is hasonló nem vehetik fel addig amíg nem szavazzák meg .Orbán nagyon
jól tudja vannak adu ászai a kezében és nem fognak tudni bírni vele
előbb utóbb az EU pénzt ha nem most majd 1-2 év múlva megkapja az ország
kerül amibe kerül. Tehát ennek a cikknek minden magyarnak örülnie
kelene , hogy 4 év után a PÉNZFEGYVEREK ZSAROLÁSÁNAK KORSZAKA EZÚTTAL AZ
AMERIKAI VÉDOPAJZS FELÁLLÍTÁSÁVAL VÉGET ÉRT JÓRA FORDULNAK A DOLGOK
VÉGET ÉR A 4 ÉVNYI KIVÉREZTETÉS AMIT VÉGEZTEK ELLENÜNK! De ezt
Poloska Péter még mindig egy kudarcnak egy árulásnak eladósításnak fogja
fel és ahogy olvasom a híveik ezt mind be is kajálják.
Két dolgot én is hozzá tudnék tenni. 1. Normális gazdálkodás mellett és 2. ha nem akarnak a piaci ésszerűségekkel szembemenni,akkor nincs szükség swapline-ra. Nem hallottam, hogy a Csahek,Lengyelek vagy a Horvátok vagy bárki a környéken swapline-ra szorult volna. Talán lehet így is értékelni ezt a dealt.
Nekem két dolog nem tetszik a swap ötletben az egyik nem tudni mennyibe fog kerülni, mert Trump semmit nem ad ingyen, viszont nagyon drágán igen. A másik a címe: a peso útjára lép a forint, hát ha az USD/peso árfolyamot megnézi valaki akkor a legutolsó kívánsága, hogy a forint a peso útjára lépjen...
hát ez az. Trump-adminisztráció szavára alapozunk? Egyébként egyetlen külföldi oldal nem erősíti meg azt sem, hogy határidő nélküli mentességet kaptunk. Még Trumpi házi csatornája is azt írja, hogy az elnök "considering".
Nem arra gondoltam, hogy bloff. Inkabb arra, hogy ez korai stadium meg. - Amugy ez jo ha van kategoria az en szememben, amolyan plusz biztositek a rendszerben.
A lakossagi finanszírozási lab teljesen leállt. Nagyon hiányzik. Vagy legalábbis atment DKJbe talán. Aminek egyre nagyobb a részaránya. Kb. 3000mrd forint, 6%. Megduplazodott néhány év alatt. A deviza erősödéssel kb. 2-3% lenyomjuk a hiányt idén. Makro fronton még mindig nem érzem, hogy helyen lenne a forint 384 én. A Swap szerintem arra jó, hogy a nagy játékosok felkapjak a fejüket, jó lett volna szerintem ezt nem ilyen nagy dobra verni. Stabil szintén lehet jó hosszan pozíciót építeni a forint ellen.
Tippem szerint forintban a stabilitás képe a cél, hogy ez 385 vagy 395 akkora jelentősége nincs, a változókat hozzáigazítják. Amügy meg hogy mi jon a gazdaságban az a közvéleménykutatasok és felmérések függvénye lesz, nem hiszem valami tül drága vagy kovkázatos lenne ha kampányban kivánatos. Lesz itt még ingyenpénz meg ingyensör, kutyapárt perifériára szorul. Aztán ha hosszútávon is gondolkozunk akkor a fájdalomcsillapítö - nyúlcipó készletezés megfontolandó.
Egyelore ez csak hir. A kulcsmondat: “arra a szavukat adták az amerikaiak, hogy ebben az esetben a magyar pénzügyi stabilitást meg fogják védeni.” - Szavakat kovessek a tettek. Ha lesz megallapodas, a swapkeretrol, azt en jonak gondolom. - Nekem a 4. hullam kontextusaba illik ez is. Egy devizapiacon, ahol az emelkedeshez tarsul a negativ szentiment, az eseshez (forint erosodesehez) a pozitiv hangulat, teljesen normalis, hogy “hirtelen” a deviza helyzetet a tomeg jobbnak latja. - En meg mindig igy gondolom: https://imgur.com/a/Q3Iyccd - A flat alternativa nalam nem olyan valoszinu, mint a haromszog (sokszor leirtam mar hogy miert nem). https://imgur.com/a/JXJBqE1 Ciklus szintu trendfordulo az meg nagyon valoszinutlen az olvasatomban.
"Nem azt mondom fogalmam sincs, elég zavaros a kamatrendszer Magyarországon." --- Ameddig szeretett hazánkban mindenféle céges és lakossági kamattámogatott hitelek vannak, illetve a gazdaságpolitika korlátozza a monetáris transzmissziót mindenféle sapkákkal és zoknikkal, addig szerintem az alapkamatnak elég csekély a szerepe a gazdaságban. (Sőt, most már forintvédő megállapodásunk is van a FED-del.)
Ezzel és az előzővel meglepsz. Ugyanis szerintem az, hogy a lakossági részen éppen mit-hogy variálnak, pont nem érdekes abból a szempontból, hogy az MNB mikor vág. Mert nyilván vág és nem emel.
A lakossági állampapíroknál most volt kamat emelés, ami az ellenkező irányba mutat nem az MNB kamat csökkentésre, bár volt már nagyon különböző intézményi és lakossági kamat Magyarországon nem is olyan régen.
"Magyarország számára nagy nemzetstratégiai jelentőségű, nagy gazdasági ügyeket nem kell feladni, mert még szükségem van 2-3 évre, hogy mindent pénzt megkapjon az ország Brüsszelből - jelezte. " Őméltósága úgy döntött, hogy jövőre marad még 2-3 évig biztosan!
Más hatás is van, ellenkező irányban.A deviza arány 30%. Nem mindegy, milyen árfolyamon van értékelve, kb 3% árfolyamnyereség az önmagában 1%-kal csökkenti az összes tartozás HUF-beli értékét.
Lehet, hogy kihagytam, hogy európai körülmények mellett. Törökország sosem volt európai értelemben vett demokratikus jogállam. A 90-es évek elején élőben láttam, hogy oszlatja a tüntető diákokat a török rendőrség. Mit ne mondjak,nem simogatták őket!
Nehéz a részletek ismerete nélkül. Nyilván a választásokig marad a relatíve erős (kevésbé gyenge) forint, de hosszútávon érdekes, mert ebbe a 6,5-7% hitel kamatba bele fulladunk. A 60 ezer milliárd államadósságnak a kamata közel 4000 milliárd évente és nő minden évben 4-5%-l. Igazából nem is az államadósság a gond, hanem a fizetendő kamat és a nagyon magas éves megújítási kényszer (több,mint 10 ezer milliárd évente a friss hitellel együtt).
2015 körül a G napon visszafordultunk. Hatalmat megőrizni nem lehet Európai módon. A túl jó élet is csak problémákat szül. Magyar emberek mentalitásából adódóan nagy fluktuáció,.... a teljes szabad piac sem optimális. Az ettől erősebb nem aggódó vállalkozói réteg nem lenne elég szolgalelkű. ...
De miért nem orosz védőpajzsot? Már csak a geopolitika miatt is, meg a haverság miatt is jobb lenne az orosz nem? Meg a 40 év "szoros barátság" miatt is. Azért nem orosz védőpajzsot kapott a fo$rint megsúgom, amiért az orosz mikrochip sem jött divatba. Mert nem fért ki a gyárkapun.
Kamat kérdése az árfolyam szabad devizaváltás estén, ha most leviszed a jegybanki alapkamatot nullára nincs az a deviza tartalék, ami elég lesz a forint árfolyam tartásához.
A topic tárgyát tekintve ez mit jelent: Nagyon valószínű: 380-400 közötti sáv Nem kizárt egyéb feltételek teljesülése esetén: 350-380 Egy időre el lehet felejteni: 400+
Számomra ez a megállapodás egy készenléti hitelre emlékeztet, persze szerződést nem látunk. Általában ilyenkor van rendelkezésre állási díj meg kamat a felhasznált részre. Semmi gond írják többihez.
A választásig biztos lekerül a napirendről, de mivel 15 éve túlköltekeznek (csak az utóbbi 5-6 évben évi cirka 5000 milliárd Ft-tal) és ebben semmi változás nem lesz döglött gazdaság mellett, a piac ezt honorálni fogja előbb-utóbb.
Ingyen EU-s pénz helyett USA pénzügyi védőpajzs. Igen, amíg Orbán lesz, nem jön több EU-s pénz. Sőt! Ha nyernek, szvsz a következő ciklus végére már előfordulhat, hogy EU tagok sem leszünk, mert ő majd dönt a nép helyett, hogy kinek mi a jó. Magyar Hangos Frei interjút nézzétek meg, egész jó lett.
https://www.valaszonline.hu/2025/11/08/orban-trump-szankcio-atom-swap-line/ Érthető (hogy teljeskörű e,nem tudom) magyarázat swap line-ról. "Minek a biztositék Magyarországnak ha mindenben is jobban teljesit!" Nincs igazi válaszom,de számomra az lenne az ésszerű,ha a magas jegybanki kamatot váltanák ki vele. Maga a swap line léte lehet, hogy ingyenes,ha pedig hitelként kezd funkcionálni, valószínűleg olcsóbb,mint a piacról forrást bevonni. Igazából ugye a legolcsóbb továbbra is az lenne,ha jöhetnének az eus pénzek, de azok valószínűleg már nem jönnek többet( orbán alatt).
Szerintem alapesetben ez csak egy plusz biztosíték a rendszerben, rosszabb esetben mentőöv. - Tinfoil hat on: Egyelőre nekem úgy tűnik, hogy ez egyfajta usa politikai "hűbéri" rendszer része lehet, hiszen az argentinoknál valószínűleg lesz egy 20 milliárd dollár körüli hitelkeret is a swapkeret mellett. Van egy olyan érzésem, hogy ezeknek az összegeknek jelentős része majd Trump támogatóihoz fog visszakerülni megrendelések formájában. Egy esetleges magyar deal nagyságrendjéről nem olvastam. Nem lenne meglepő, ha egy magyar egyezmény esetén is valami ilyen irányba menne majd: választások előtt swapkeret, majd később hitelkeret. De ez az USA féle urambátyám szerű rendszer csak tipp a részemről.
Arra figyelj, ha azt látod, hogy az Orbán is elkezd láncfűrésszel mászkálni, mint a Milei, akkor debizony nálunk sincs minden rendben. Vagy legalábbis nála. De csődközelben semmiképpen nem vagyunk. Azon még sokat kell dolgozni.
Csak azt tudnám minek a Fed swap deal ha minden rendben van.Minek a biztositék Magyarországnak ha mindenben is jobban teljesit!Mit kezd majd a Fed(ha úgy alakul)a Ft-al? Argentinával kapcsolatban ez még valamennyire érthető is.Csak nem vagyunk vagy leszünk mi is csődközelben?:)))Furcsa egy világ kezd lenni.
"Neked az a bajod hogy elvakít a saját országod iránt érzett gyűlölet. "
Aham,értem! És mindezt abból szűrted le, hogy nem értettem veled egyet abban,hogy qrva drága Horvàtország, hanem szerintem Magyarországgal azonos az árszínvonala. Az biztos, hogy a képzelőerőddel nincs gond!
Ha fed decemberben csokkent, + qt kint befejezodik, akkor szerintem ekb es mnb is lepni fog. Ha lesz fed swap deal, akkor annak lehet plusz tamaszto ereje, es pszicholgiai hatasa is. Par het, es kiderul.
Hát Rabac 1,5 hete tele volt német nyugdíjassal. Az viszont igaz, hogy a szállodák egy héttel később zártak. Brioni a Nemzeti Parkok hete miatt fullon volt. Mint nyáron. Az is igaz, hogy szuper idő volt.
És itt mire gondolt a költő? "De patyomkin országnak olyan emberekre van szüksége,akik gondolkodás nélkül elfogadják amit mondanak nekik és nem gondolkodnak két lépést sem előre."
Pedig eskü úgy tűnt hogy amúgy szerinted ő egyetért a modellel, és te ajanlod figyelmébe a tudáslapút. Így rácsodálkozik hogy gázolaj és benzin, sőt lovagol. De ha rejtett üzenete is van akkor azt tényleg nem látom.
"ha valaki valamiben nem ért egyet veled az a teljes orbán rendszerrel és jelenségeivel egyetért, még azokkal is amikkel a kormányzat se," Neked ritka rossz szemed lehet,ha ezt ebből a hozzászólásból olvastad ki. "Nem lenne semmi,lehetett volna más gazdasági modellt is választani,mondjuk a tudásalapút és akkor nem lovagolnál olyan h*lyeségeken, minthogy miért nem megy a benzines autó gázolajjal! De patyomkin országnak olyan emberekre van szüksége,akik gondolkodás nélkül elfogadják amit mondanak nekik és nem gondolkodnak két lépést sem előre."
Horvátország drága? Állítólag rengeteg mandarinjuk van .. itteni ar negyedéért.. Sargabarack nem volt . vagy europa rekord áron..alma is kérdéses.. Stabilan biztosan mit termel az ország? Sajt lengyel. holland német..
Igen, mert ezek életképtelenek. De itthon ez több tényezős, mert van egy ritka elcseszett adórendszer és egy irreálisan drága vállalkozói energiaár, ami sokat torzít és olyanok is áldozatul fognak esni ennek, amelyek egyébként életben maradnának. Lakosság még most is 747 Ft körül kap egy m3 javarészt ruszki gázt a limit felett a valós piaci ár sokszorosán.
"Amúgy én azon az állásponton vagyok, hogy amelyik vállalkozás csak folyamatosan gyengített forinttal tud életben maradni, az inkább húzza le a rolót."
A munkaerőpiaci helyzet itt is majdnem ugyanolyan szar mint otthon. Itt is nép 80% németbe van. Nincs értelme. A mocskos Budapestről cipelem ide a pénzt. Munka a városokban van. Ilyenkor a tenger alszik.
Kétlaki életem van. Budapesti Blaha pokol a 20%os Spar Joker kuponnal a csóró nyuggerek között egy 40 tételes bevásárló listával. Meg egy másik itt a horvátoknál. Továbbra is azt mondom hogy HR drágább az áruk kb 80%át tekintve. Egy két keksz édesség tészta olasz import stb olcsóbb itt és semmi más! Neked az a bajod hogy elvakít a saját országod iránt érzett gyűlölet. Ez ellen én nem tudok mit tenni. Próbálom mindkét helyből a legtöbbet kihozni , alkalmazkodni,.
Nincs vele vitám, mert látom én is, hogy az exportra gyártó magyar cégek (nem multikra gondolok) egyre nagyobb szopóágon vannak. Ez persze nemcsak egy tétel (az árfolyam), hanem a magas adóterhelés, a vállalkozásokat sújtó magas energiaárak (amelyek a felcsúti kommunista hazaáruló szerint még innen 2,5x-esére drágulnának, ha nem lenne a békepártival a megállapodás, ami jó nagy hazugság) hibája. Aztán ilyenkor szoktak megjönni a pedofidesz trollok lobogtatni a társasági adókulcsot.
Azért kár hogy hillariont nem tudjuk megkérdezni, lehet tudná ki az a zsoltibácsi. Mondjuk így legalább a gyerekek egy része megúszta. (Lehet azért mert kislány) (Ha valaki összefutna vele: но кто такой дядя Жолти?)
A pedofidesz gazdasagpolitika kimerült abban 2010 óta, hogy az "export segítése érdekében" hülyére gyengítették a forintot. Az ilyen Ibiza Nudli zajec Spiller félék nem értik, amikor bejönnek, hogy 270 környékéről indultunk 2010-es kormányváltásnál. Még a 385 is k.rva gyenge ehhez képest. Amúgy én azon az állásponton vagyok, hogy amelyik vállalkozás csak folyamatosan gyengített forinttal tud életben maradni, az inkább húzza le a rolót. A NER fegyencjárat amúgy mikor jön vissza? Nem mintha hiányoznának, addig is Semjén Zsolt és Hilarion szállítja a témát. :))
Észrevettem egy tendenciát a vitakultürádban: ha valaki valamiben nem ért egyet veled az a teljes orbán rendszerrel és jelenségeivel egyetért, még azokkal is amikkel a kormányzat se, továbbá nem látja a teljes kepet térben, és időben sem. Akkor sem ha amügy elmondja hogy nem. Nem vitatom az igazadat, sőt egyáltalán nem vitatkozom, csak gondoltam megjegyzem. Remélem nem a kémelhárításban dolgozol mert mindenki ellenség lenne, az meg macerás.
Nem lenne semmi,lehetett volna más gazdasági modellt is választani,mondjuk a tudásalapút és akkor nem lovagolnál olyan h*lyeségeken, minthogy miért nem megy a benzines autó gázolajjal! De patyomkin országnak olyan emberekre van szüksége,akik gondolkodás nélkül elfogadják amit mondanak nekik és nem gondolkodnak két lépést sem előre.
Jó, de akkor mi lenne itt patyomkin országban azzal a sok fejlett magyar vállalkozással, akik most Boby szerint menten tönkremennek, ha nem 400+ az eurhuf?
Ha kuszaszemű malopcsy nem tevékenykedett volna 15 évet és a csehekkel 251,5 és 277, ha a lengyelekkel tartottunk volna, cseppet felette vagyunk 384,4 lengyelek felett szállunk 38,77%-al és 53,1% al a csehek felett!!!! üzen is a kis eszközverő: https://imgur.com/a/a3CFFdw
Szevasz Ibiza Nudli zajec Spiller. Kiszámítható vagy, mint az 1*1. :)) Fosol még a főkomcsid dossziézásától? Mit szólsz Feróhoz vagy Hilarionhoz? Bebújtál volna utóbbi mellé? Hiszen véditek az ilyen aberráltakat.
Te úgy sírsz mintha horvát hajléktalan lennél és nem horvát üdülő tulajdonos. Öntsd ránk milyen nehéz az élet Horvátországban! Nem is értem,ha olyan sz@r ott,akkor miért nem a Balatonnál zimmer ferizel Krk helyett!?
Lassan jönni fog a más betegségével saját magát mosdató Ibiza Nudli zajec Spiller, hogy "mi van csajok? Mennyi az EUR?" Érdekes lesz, ha ez még innen is tovább megy 380 alá. Import már így is belendült, de az árak nem nagyon akarnak esni a sok különadó miatt, pedig sokan 430-as árfolyamra rendezkedtek be. Az már cirka 50 Ft erősödés. Választásig tartani fogják szerintem, utána Varga felveszi a Simor jelmezt és egy Tisza győzelem esetén elkezdik őket szívatni.
Szót se szólj mert Dzsoki öccse leolt mint kerti budiban a villanyt. Ma voltam horvát önkormányzati ingatlan faszom gyűlésen itt a kis falumban meg melósokkal dumáltam de ő jobban tudja! Ezért kussolok. Ő van itthon itt nem én.
https://www.portfolio.hu/deviza/20251107/megszolalt-varga-mihaly-a-forint-arfolyamarol-798210 Most akkor kiderül a végére majd, hogy a túl erős vagy a túl gyenge sem lesz jó... Ahelyett, hogy kijelöltek volna 390-400 közötti célárfolyamot hibahatárral, így a végén a "stabilitásorientált monetáris politikára van szükség" még értelmet is nyert volna. Mi lesz így, ugyan úgy bizonytalanság, csak a hazai ipart kinullázzák :)
Ha minta szerint fog haladni az árfolyam, akkor a C of 4 hullám vége ideálisan 385 (fibo retracement szint), de maximum 379 (hetes záróárfolyam nem megy kétszer ez alá). Azért ennyi, mert a háromszög alhullámai maguk is korrektív alakzatok, általában zigzagek. A ZZ-eken belül pedig nagyon ritka, hogy a c hullám a*1.618-nál nagyobb legyen, ez húzódik 379 környékén.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)