Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Firekiller
Firekiller hétfő, 19:52
mindenki sznob lett itt a fórumban? ?? 
Goldstein17 hétfő, 17:01
Előzmény: #269291  HPPapa
Pontosan így vagyok ezzel, főleg hogy 1-2 havonta megyek haza, hazatérek a város legdrágább részére és úgy érzem magam, mint mucsafalván. A kerítésen belül már jó.
HPPapa hétfő, 16:57
Előzmény: #269289  terelemel
Borzasztóan unalmas ez a holland rendezettség, hatékony közlekedésszervezés és tisztaság.
Mennyivel jobb a pesti káosz, ahol a járdán is a feltörő gazt, az úton a kátyukat kerülgeted, rendezetlen zöldterületekkel, betonelemes vagy fémlemezkerítéses házakkal.
Akárhányszor visszatérek külföldről, mindig feltűnik, hogy mennyire igénytelen a környezetünk.
Goldstein17 hétfő, 16:54
Előzmény: #269289  terelemel
Elnézést, ha félreérthetően fogalmaztam, még csak véletlenül sem néznek ki ugyanúgy az utcák, valamiféle harmonia viszont többnyire van. Van amit szokni kell például a belvárosban nemegyszer a régi épületek közé betesznek egy sokkal magasabb modern épületet, ez Budapesten nem lenne szerencsés.
Emellet tisztaság van és rend amerre járok (otthoni xii, ii kerületnek megfelelő presztizsű környék), én társasházban lakom, a lépcsőház és a lobby ragyog, a ház körüli park pedig olyan amit otthon nem látni sehol, a sövények olyanok mintha lézerrel vágták volna, virágok mindenfelé, elöttünk egy hatalmas platánfa, elötte egy tó. És ez szerintem az alsó középosztálynak, középosztálynak a jellemző lakhatása.
terelemel hétfő, 16:33
Előzmény: #269283  Goldstein17

" Itt Brüsszelben még három év után is csodálkozom azon a rendezettségen és összhangon ami az utcaképeket jellemzi. Budapesten miért nem lehet erre törekedni? Téged ez miért zavarna? "
--  
Par ev hollandia utan fel akartam magam kotni, borzaszto depresszios, egesz utcak nenzek ki ugyanugy, hazak, szinek, stb.
Elsore, huha erzes, aztan par ev es tragedia, feludules volt portugaliban lenni, a szines ossze-vissza kavalkadot nezni, lehetett setalni, nem az volt hogy lattal 1 utcat es ismered az egesz orszagot, hanem minden haz/utca egy elmegy.
DAXHU hétfő, 12:53
Előzmény: #269287  Vodafonelive
A mai világban népharag? A többség túlél, nincs ideje háborogni.
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 12:11
Egyetértek amit írtatok de sokak április óta még mindig akkora buborékban élnek, hogy ha az kipukkad lehet egy erős népharag lenne ami nem vezetne semmi jóhoz. Persze biztosan vannak olyanok akik röhögnek a markukba és mást csináltak a megmaradt pénzzel de nem Ők a jellemző réteg. Tényleg jó lenne ezt az agymenést megszüntetni és szembenézni a valósággal.
slash
slash hétfő, 11:50
Előzmény: #269279  greenman76
A Xi kerület is totál kész. Kelenföld központ az imádott Allee.. televannak. felmész a hegyre ott nyilván jobb
Goldstein17 hétfő, 11:47
Előzmény: #269284  --siemens--
Csodálkoznék rajta, ha nem hosszabbítanák meg.
--siemens-- hétfő, 11:44
Előzmény: #269283  Goldstein17
Ha jövőre ismét 27 százalékra emelkedik az új lakások áfája, akkor a használt lakások...........
Goldstein17 hétfő, 11:32
Előzmény: #269280  terelemel
Pedig, a II. és a XII. kerültenek is nagyon szigorú településképi szabályozása volt a háború előtt és így alakult ki egy nagyon vonzó lakókörnyezet, amit aztán kicsit sikerült tudatosan megválltoztatni a háború után, de még mindig nem olyan módon, mint ez mai igénytelenség. Kikértem a levéltárból a házunkra vonatkozó dokumentumokat és én is nagyon meglepődtem. A cselédház esetében a hatóság kötelezte a tulajdonost, hogy egyes helyiségekben több természetes fényt biztosítson. Másik eljárásban elbontattak egy tyúkólat, harmadikban 1930-ban elbontatták az akkor felépített "Garage"-t, aminek a tervei szintén megvannak,  nagyon szép épület volt, csak nem tartották be a kerítéstől való távolságra vonatkozó szabályozást. 
De ha körülnézünk a mai Budapesten, unikumnak számítanak az olyan helyek, mint a Wekerle 
-telep, vagy Napraforgó utcai kísérleti telep, ahol egységes utcaképet terveztek, a kerítéstől, a világításig mindent. Itt Brüsszelben még három év után is csodálkozom azon a rendezettségen és összhangon ami az utcaképeket jellemzi. Budapesten miért nem lehet erre törekedni? Téged ez miért zavarna? 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 11:12
Előzmény: #269277  signal2

Amikor kiderült, hogy szeptemberben mégsem vezetik ki, engem is sokkolt. Ugyan ez az OSP szigorításával kapcsolatban.
Ugyan ez az üzemanyaggal kapcsolatban. Ideje lenne a populista megfelelési kényszert befejezni végre...
terelemel hétfő, 10:51
Előzmény: #269277  signal2
+100
terelemel hétfő, 10:51
Előzmény: #269273  Goldstein17

"'nincs igény a kerítések egymáshoz igazítására,"  
-  
Na az b@szna be, amikor a csavar menetenek emelkedeset is meghatarozzak, meg hogy milyen szinu viragot ultethetsz a kerites ele ,stb.
Kosz, nem kell ez a diktatura.
greenman76
greenman76 hétfő, 10:46
Előzmény: #269262  Bandita
A nem klasszikus budai kerületekben már rég jelen van, az amúgy nem rossz XI. kerület is sajnos már full fertő...
gyula1971
gyula1971 hétfő, 10:44
Európában teret hódít a tartós bérlés, háttérbe szorul az állandó lakástulajdonEurópában egyre inkább előtérbe kerül a tartós bérlés, miközben az állandó lakástulajdon háttérbe szorul. A változást a megfizethetőség, a rugalmasság és a munkaerőpiac változó igényei mozgatják.A bérlési trend okaiSzámos tényező áll a bérlés népszerűségének növekedése mögött. A fiatalok gyakran a mobilitást és a kötetlenebb életstílust részesítik előnyben, míg a lakásárak megugrása nehezebbé tette az ingatlantulajdon megszerzését.„A lakásbérlés nem csupán gazdasági tényezők miatt vonzó, de életstílus döntés is”, nyilatkozta egy névtelenséget kérő európai ingatlanszakértő.
Európában teret hódít a tartós bérlés, háttérbe szorul az állandó lakástulajdon – mediaHU
signal2
signal2 hétfő, 10:32
Előzmény: #269274  Vodafonelive
Én teljes nonszensznek tartom, ezt a kamatstoppot. Amikor történelmileg alacsony szinten voltak a kamatok, és 15-20 évre 4% fix kamaton lehetett hitelt felvenni, és aki ennek ellenére a változó kamatozát választotta, mert az éppen 3% volt, az viselje a kamatelkedés kockázatát. Ezt választotta. Azért álljon már meg ez a populista-kommunista fáklyásmenet. Ideje, hogy mindenki vállalja a saját döntése következményeit és kockázatait.
Firekiller
Firekiller hétfő, 10:08
Előzmény: #269275  Firekiller
jav: c metes falvak
Firekiller
Firekiller hétfő, 10:01
Előzmény: #269274  Vodafonelive
most hogy Budapestnek befellegzett, kis falvakban megindul az ingatlanrakéta
Vodafonelive
Vodafonelive hétfő, 09:56
Mit gondoltok hosszabb távon? Még mindig nem vezetik ki az ingatlanhitel kamatstoppot.
Goldstein17 hétfő, 09:24
Előzmény: #269272  terelemel
Milyen tekintetben? Rossz állapotú utak és járdák, olyan is előfordul, hogy nincs. Rendezetlen utcakép, nincs igény a kerítések egymáshoz igazítására, mindenki önmegvalósít, pont az olyan suttyók miatt, akik ennyit udnak ezekről a kerületekről, hogy menő ott lakni. Csak a pénz látszik a legtöbb épületen, ízlés az nagyon ritka. 
terelemel hétfő, 09:14
Előzmény: #269271  slash
2 ill 12 kerulet kertvarosi resze, ott rendben vannak a dolgok, ne a putris belvarosban lakj.
slash
slash hétfő, 08:56
Előzmény: #269270  FR73
Értem mit mondasz. Nincs itt ilyen nálunk. Be is baszna. De nálunk is sokat romlott a helyzet.  Belső Óbuda már totál kész a lakcsik meg társasházak körül tele van zombikkal. Kertvárosban nyilván jobb. Folyamatosan özönlenek be a városba az egész ország mocska itt van Pesten. Ma reggel mondta a cociológus az RTL-en. Állítólag meg akarják szüntetni a flakonozást -támogatom!  
FR73 hétfő, 08:47
Előzmény: #269268  slash
Slash, a kapud előtt a járdán felveri a sátrat, ott él.
slash
slash hétfő, 08:45
Előzmény: #269265  Goldstein17
Kell az. Nekem is van. Pénzt beszedni. Aztán elhúzni onnan. 
slash
slash hétfő, 08:43
Előzmény: #269267  FR73
Az USA-ban az átlegember ki se száll a SUV-okból. Ott nem gyalogol senki. Csak a szegények. Sorompós lakóparkok by Gombos Edina. Szegregáció van. Nem mindegy hogy SUV-val elhajtasz a köztük vagy melléd áll a villamoson 20centire az arcodtól. Ma reggel az Oktogonon 3 brutál drogos kis zombi akart felszállni a villamosra a vezető lezárta az ajtókat éppen megúsztam. Hiába 50 kilósok én meg 105 , hárman vannak! Mi lehet itt este? De Niro megmondta a Taxisofőrben: Éjjel az összes állat előbújik. 
FR73 hétfő, 08:17
Előzmény: #269256  slash
Budapesten ez pár nap évente (lomtalanítás után lelépnek). Los Angelesben 365/365 ott él a sátorban a 2 millió dolláros házad előtt.
Welcome to the first world.
Freszelés hétfő, 08:13
A felnőtt életem felét külföldön töltöttem kisbarátocskám. Vajon ott vagy itt pöffentett rá a fogatlan cigány mellettem a tömött villamoson szombaton délelőtt 9:30-kor a crackpipára? (Aztán a tőle 1 méterre lévő vadidegen másik, babakocsis cigány meg üvöltve nekiesett hogy micsináász. :D )
Vajon melyik villamoson reppennek szét az emberek a legzsúfoltabb járaton is, amikor a zavaros tekintetű félmeztelen törpecigány felszáll? Nyilván kb bármelyiken, de hogy a körúti retteneten ez gyakran megtörténik az biztos.
Nyilván londonban is van akit fejberúgnak ha nem figyel vagy épp rosszkor rossz helyen van. Azt se mondom hogy büdipest a legótvarabb - de hogy top 3 meg top1.. édes istenem. de nem illő ítélkeznem vagy másokat megvetnem emiatt. ez egy újabb remek példa arra, hogy bár ugyanazt a mozit nézzük és mégis nagyon mást látunk. 
Goldstein17 hétfő, 07:46
Előzmény: #269264  Firekiller
Jól beszélsz, itt a vilagvege. Örüljön, akinek nincsenek belvarosi lakasai.
Firekiller
Firekiller hétfő, 07:23
Budapestnek annyi, gyorsan mindenki adja el ingatlanát amíg nem késő
slash
slash hétfő, 06:57
Most beszélnek az RTL híradóban a katasztrofális budapesti közbiztonságról. Most beszél a Pikó.
Legyetek óvatosak!   flakonzombik-drogok-aljanép mocskos disznók mindenhol. fontos hogy ha az aljanép veri az asszonyt a megállóban NEM avatkozol közbe! Két késelés volt emiatt, egy Debrecenben egy a wesselényiben ahol élek. A fiamnak is megmondtam : ha borsodi folklórt látsz, továbbmész!  Nyuggerekkel nem kell foglalkozni már elengedték a valóságot maguk körül. csá. 
Bandita vasárnap, 23:27
Előzmény: #269261  slash
Pár éve írom, mindenhova elér a c fertőzés éveken belül, igen, Budára is.
slash
slash vasárnap, 22:52
Előzmény: #269257  berlini
Milyen wayawy vagy mi? 2026 ősz van. Hol van már 2023? 
Már a lomisok is drogoznak. 
Ma a házam előtt hallom a META megvonásban szenvedő üvöltő cigó gyerek ordítását.  Eddig csak a Blahán hallottam ilyet de komolyan mondom lesz baj.   A nők folyton írogatják hogy leszállnak a buszról és követik őket.. folytassam ..?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek