Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Gazda ismerősöm is ugyan ezt panaszkodta, két éve 4 millió forintot ajánlottak földjéért, de annak ellenére, hogy a megtakarítása 17%-on kamatozott állampapírban, ragaszkodott a földjéhez, ami az ajánlott ár 5%-át hozta , 200 ezer forint nyeresége volt hektáronként, a támogatással együtt. A munkáját nem számolta, de még a gépei amortizációját sem, csak az abban az évben kifizetett költségeit. Most már csak 3,5 milliót ajánlottak neki, de most meg már az állampapír sem fizet annyit, így még kivár. Az idén szinte biztos, hogy veszteséges lesz, a 3,5 tonna / hektár búza már biztosan az.
Nálam is ugyan ez a gond. Most olyan bérlők vannak, akik vagy fizetnek, vagy nem, de ha normálisakat akarnák, egy talicska pénzt kellene beletolnom és nem térülne meg. A pénz most 6,6%-on kamatozik. Így viszont el kell viselnem a sok hazudozást, miért nem tudják most megfizetni a teljes bérleti díjat. Van egy előny, ha valami elromlik én csak annyit mondok, vagy megcsinálod, vagy elköltöztök. Aztán megoldják. Mi a családi háznál 160 000 ben vagyunk megegyezve, a barátomnak van hasonló szépen felújított 3 szobás lakása, 180 ezret fizetnek neki. A hirdetések alapján most hasonló árban lehetnek, csak nekem még ott van mellette 1000 négyzetméteres telek.
ertelek csak humorizalok 5 eve irogatunk ismerem a velemenyedet a temaban es te is pontosan tudod az allaspontomat a spekakkal bufikkel kapcsolatban a prosperalo nagyvarosok ingatlanpiacaval kapcsolatban
Önálló vásárlás nincs, csak a gyerekbeválalós kedvezményekkel megy, piaci alapon minden kihullana, de ahogy írod ezek is erősen hulladékok. Tudom, most ez megy nálunk is a csaladban, és az istenért nem tudtuk rábeszélni őket a városi lakásra. Helyette van bivalybasznád végéről az ingázás, napi 2 óra...
Még méndig nem érted, azt hogy én mit kaparok ki magamnak nem releváns ebből a szempontból. Az hogy fejérben 2 év alatt duplázódik egy telekar az nem feltétlen normális, semmi gazdasági alapja nincs. A nettó kibaszás a 30 alatti generációval. El lehet játszani a mezes mázast, az összes külföldre szalad melózni, gyereket nevelni... stb. Meló van itthon, kérdés, ki akarja úgy élni, hogy csak lakhatásra meg kajára keres, úgy, hogy talán évi 1x eljutt valahova pihenni. Szidják itt a népet, hogy külföldre megy nyaralni, jó világ van... azt kiderül fillérekből nyaralsz a tengerparton... Itt olaszban Balatonparti árak vannak. A különbség a szolgáltatások minőségében ég és föld.
10 ert vetted 20 alatt most semmi sincs hol itt a gond? ha eladod nyertel az hogy neked lakas haz telek kell tehat realia az a gazdagokat nem erdekli nekik is pont az kell ok az erosebbek ok gyoznek vegyel inkabb egy szep telefont meg nagykepernyos tevet vagy utazz a valodi gyarapodast gazdagodast pedig hagyd a gazdagokra :)
nem tom, én inkább kiszálltam a kiadott lakásból mert az árának jobban örültem mint a havi aprónak. Van kiadott ingatlan, de az családi okokból nem eladó. Nem is izgat hogy mennyit hozhatna az ára.
Nem félreérted! Földtulajdonos akarok lenni, mit csinál azzálam... megnehezíti a szerzést, mindenféle jogi fiszfaszokkal lehetítleníti el a vásárlást. Ingatlanok esetén faszán felhajtja a lakó és bérleti szegmenst is. Értem én hogy 10 vagy 20 évvel ezelőtt kelett volna vásárolni, vagy 30+ évvel ezelőtt ingyen kiosztották a lakásokat meg felosztották a TSz földeket... A probléma azzal van melós, hogy konkrét generációkat lehetetlenítünk így el. Mondok egy egyszetű példát, az ingatlancsörte itt fejérmegyében kicsit szofisztikáltabb helyen. Mi 2024 ben vettükk a telket, aztán belterület lett... itt már 20 milla alatt semmi nincs! Ami van, hogy egy csomó haszonleső égig érő dzsindzsában árulja... A szomszedom csóválta a fejét, hogy 10 ert megvettük a 40 éve elfeljejtett cseh faházas telket. Mert ő 10 éve vett 2 millóért kettőt...
10 ből 5 kiadó még mindig biztosan a hasitasiban bízik, akik a saját szarukat is megennék, nem még hogy klíma legyen a bérlőnek, vagy a felújítási alapot ők fizessék. Úgy fordulnak rá a fiatalok a bérleti piacra, hogy vadkeleti bizonytalanság mellett senki semmit nem garantál. Nagyon kellene ide állami beavatkozás, elsösorban a jogi környezet tisztázása bérlő és kiadó jogainak, kötelességeinek rögzítésére ami a kiadót is védi. Sajnos erre nagyon kevés esélyt latok. Itthon inkább az a felfogás megy, hogy a boomer és idősebb generáció, vagy szerencsesebbek minimáladóval, a lehető legtöbbet harácsoljanak(ahogy a rendszerváltáskor), a többi és a fiatalja meg dögöljön meg, bereljen, dolgozzon, meg egyen... mert lusták a fiatalok, meg elbasszák a pénzt utazásra...
halvany lila gozom sincs mikor terulne meg nem ertek a lakaskiadashoz es remelem nem is kell hozza ertenem a jovoben sokszor irtam mar en megvettem oket lepukkanva felujitottam es piacra veluk szorakozzon a berlokkel a magyar jogrendszerben az akinek ket anyja van :D
Én azt nem értem, hogy kia az aki az ilyen mertékű enelkedésnek még mindig tapsol. A javát kiszedték az ingatlanpiacból, de ha végre békén hagynák talán tudna realizálódni a helyzet és nem csak a legolcsób lakhatásra való szegmens pörögne. A világ nem b@szott ilyet, hogy kedvezményes ingyenhitelt kapsz közpénzből befektetési ingatlanra...
lehet vagy nem lehet vegeredmenyeben mindegy ha a berlovel fizetteti meg olcsobban tudja kiadni ha o fizeti dragabban az eredmeny ugyanaz ami a piaci ar
Hát igen, az a 3,5% feltételezett plusz hozam el tud kopni szépen. Tipped szerint egy felújítás mikor térül meg? Már ha eltekintünk attól hogy a lakásbefektető maga csinálja, mert azzal az erővel vállalhatná másét is. És akkor még mindig a stabil áremelkedésből indultunk ki, ami a végtelenbe tart kamatos kamatozással. Pedig mintha már lett volna árcsökkenés, bár persze most nemúgyvan.
nemcsak a lakasra kell kolteni legalabb allagmegorzese hanem a tarsashazra is a belso keruletek kritikan alulik az hogy potyog a vakolat a homlokzaton a lepcsohazakban az esztetikai kerdes akinek nem tetszik az nem berel ott de a teto cserep +gerendak a fuggofolyosok a kozos tulajdonu 60 eves horgyanyzott csoves vizvezetek aluminium elektro vezetekek eldugult csatorna halozat na az lesz szep ezeket mar nem lehet halogatni kiszolgaltak becsulettel az idejuket ennyi volt majd lesz + 50k kozoskoltseg felujitasra a szokasoson kivul + rendkivuli befizetesekkel megspekelve na ezt haritsak majd at a berlokre majd lesz hirdetes: lakas kiado 7. ker median 270k es szepen csendben elhallgatva 75k kozos koltsegget ha nem haritja at a tulaj mennyi lesz a profit netto 1-2% 10 honappal szamolva? es ha nem akar fizeni a berlo o van birtokon belul a jog ot vedi a nagyon megeros Bp lakaspiaci bufinek annyi most egy darabig
Jó a matek ha feltételezzük hogy a lakás: Örök és sosem lesz nullás értékű nem kell rákölteni végtelen időtávon se nem vesszük figyelembe hogy több tevékenységgel jár mint egy kötvény nem lesz olyan hogy nem fizet és rezsitartozás adózást lazán nézzük Ezzel az erővel a rekedtes hangú szépszőkehercegező tapasztalt nyugger néni a kapualjban is újra szexy lesz. :D
Valamennyit stagnál, közben az állam papír kamatok 5% körülre esnek, aztán lassan elindul felfelé. Emelkedik évi 5%-ot + hoz kiadva 3,5-t és máris újra szexy lesz.
most meg jon par cikk majd mert kozeleg a ponthatar kihirdetes es elenkul a kereslet de ez minden evben igy van ez sima szezonalis hatas a masik meg a valoban elso lakas vasarlok tenyleg felporognek mert bizonytalanok az elso lakasos 3% kedv hitel megmaradasaban(szerintem nekik marad) na utanna jon a dogszag
csoda hogy korrigal? 10 eve csesztetik allamilag ha a fityesz maradt volna mar 1 honapja bevetettek volna ujabb baromsagot mert nalunk a lakasaremelkedes ez szent ahogy az a lokott Bence Balazs tozsdes mondana (birom a csatornajat) itthon nem az alapkamat hanem a pesti panyelka a vilaggazdasag szivcsakraja :)
Nekem semmi bajom nem volt vele. Tőle tudtam mi a helyzet Füreden. Erre elkezdi ő is az "adriaingatlan" dumát.. úgy hogy most telt le a 40 napos kitiltásom.. tehát azóta egy szót se írtam ide ezen témában. Nem rajtam múlt.. Nem is írok direkt a kecóimról pedig történtek dolgok nálam is. Miattad meg FR73 miatt nem töröltem még magam. Ennyi Zolikám. megyek vissza deszkázni a vízre. szevasz.
Otp certi jó irány lehet. Ha folytatódik a menetelés 47 ről még 70 fölé. Tavaly októberben 28 ezres otp árnál mondtam hogy lehetne bele nagyobb pénzt tenni 2x, 3x certikbe. Nos, eléggé bejött volna. De inkább lakást vettünk 28 milláért, mert az mégiscsak biztosabb befektetés. Most jó ha 26 ot megér. Mtel is jó lett volna ugyanakkor. De nézzük a jövőt. Sztem ezüst, mol. Oti ha visszakorrigált 45 alá. Mtel szeptembertől januárig gyűjtés De ezek kb 2 éves tervek
tény, de Ő erről nem akar olvasni. Meg adriai ingatlanról sem. Még nem pontosította milyen terület milyen tipusú ingatlana fér bele. Nem egy ősinternetező szerintem, még szoknia kell.(ene)
igen, megfordult a fejemben a végtelenszeres tőkeáttét, de nem akartam félrevinni a témát. Se kártyán gazdát cserélt falvak, ott se árt érteni mit csinál az ember :D Pláne hogy mindjárt kapunk a kollegától aki megírta miről akar olvasni és punktum!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link