Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
melosX ma, 07:52
Előzmény: #266699  melosX
bar kinezem a nepunkbol kepesek lesznek eladni 1%-ot a tulajdoni hanyadukbol valamelyik fel reszere es lesz 100/49 az egyiknek es mehet a hitelfelvetel   :) 
melosX ma, 07:49
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2026/07/otthon-start-kivezetes-tisza-kormany-bankok
A legnagyobb fájó lépés a kormány részéről az lenne, ha szigorítaná az elsőlakás-vásárló fogalmát, úgy, hogy az 50 százalékot nem érheti el a meglévő lakástulajdon, vagyis kizárja az 50-50 százalékos tulajdonnal másik ingatlanban már rendelkező párokat. 
Ez például automatikusan ellehetetlenítené a korábban csok-ot felvevő háztartásakat.
---
magyaru a 2 lakast vasarlo bufiket    na majd meglatjuk ezt is
greenman76
greenman76 ma, 07:42
Előzmény: #266696  slash
Való igaz, nagyjából ez a helyzet, de ahogy majd futunk ki a 7% -os papírok világából és közeledünk azok lejáratához, azért gyorsan fordulhat a "leányzó fekvése".
Sok kockázatkerülő a felmozódó bevételét már nem fogja tudni hová tenni, megint a lakáspiac felé fordul és az árak már indulnak is szépen felfelé, a soványka kb 3,5 % hoz már hozzá is adódik az értéknövekedés.
Szépnek hangzik az az 5 évig tartó 7% -os kamat, de valahogy eddig még sohasem lehetett reál haszonnal kiszállni onnan, és szerintem most sem lehet majd.
21630 ma, 06:41
Előzmény: #266696  slash
(lécci ne töröld magad, más fórumokat is olvasok, de 1 hozzászólóra mindig rá szoktam keresni :) )
slash
slash ma, 06:03
Előzmény: #266679  J0hnnyEnglish
Ne haragudj, de nem értelek. Adtál te már ki lakást? Vagy bármit? A bérlő abban a ligában ahol én élek -alsó liga- olyan hogy a kisujjad adod a karodat akarja!   Örülsz ha fizet pontosan és nem palira vesznek mint ahogy Szieszta kolléga írja hogy nem is fizetnek neki, totál balfaszkodás amit művel, már elnézést.. Másrészt totál nem éri meg, évi sovány 3-4%os hozam meg baszakodás a bérlőkkel folyton. Olyan mintha a gyerekeim lennének olyan hisztit le tudnak vágni .. már rég átültem volna állampapírba csak már olyan szűk a különbség hogy késő már.  Az hogy ki hogyan jutott hozzá az a maga dolga. Már rég senki nem vesz hitellel panelt kiadásra mint Izomman mert nem hűlyék az emberek, ülnek az Állampapirban meg a papirokban .  Most újítottam fel a nyaralót két erős szezon kell  amíg a kiadásom összejön a vendégekből. Tehát ez egyáltalán nem egy nagy üzlet. Nyomhatod itt a boomer vs fiatalok dumát , engem is telibeszart az Állam meg mindenki 30 éve amikor lakást akartam a semmiből.  Semmiféle harácsolás nincs itt a bérlők 10 ezer forinton vitatkoznak egy röhejes szar az egész.  Keress más ellenséget. 
szieszta hétfő, 17:15
Előzmény: #266694  melosX
-de volt 167 felett is. :-)
melosX hétfő, 16:50
Előzmény: #266693  szieszta
most mar eshet 
szieszta hétfő, 16:45
Előzmény: #266691  melosX
Most meg már csak 162. :-)
szieszta hétfő, 16:33
Előzmény: #266690  szieszta
Gazda ismerősöm is ugyan ezt panaszkodta, két éve 4 millió forintot ajánlottak földjéért, de annak ellenére, hogy a megtakarítása 17%-on kamatozott állampapírban, ragaszkodott a földjéhez, ami az ajánlott ár 5%-át hozta , 200 ezer forint nyeresége volt hektáronként, a támogatással együtt. A munkáját nem számolta, de még a gépei amortizációját sem, csak  az abban az évben kifizetett költségeit. Most már csak 3,5 milliót ajánlottak neki, de most meg már az állampapír sem fizet annyit, így még kivár. Az idén szinte biztos, hogy veszteséges lesz, a 3,5 tonna / hektár búza már biztosan az.
melosX hétfő, 16:21
Előzmény: #266648  melosX
https://www.tradingview.com/symbols/NASDAQ-SPCX/
csutortok vetel 159.02  Usd     
most eladas par perce 164.99
es nem 1-2k Usd-ert ert vettem  :)) 
szieszta hétfő, 16:20
Előzmény: #266675  N0MAD

Nálam is ugyan ez a gond. Most olyan bérlők vannak, akik vagy fizetnek, vagy nem, de ha normálisakat akarnák, egy talicska pénzt kellene beletolnom és nem térülne meg. A pénz most 6,6%-on kamatozik. 
Így viszont el kell viselnem a sok hazudozást, miért nem tudják most megfizetni a teljes bérleti díjat. Van egy előny, ha valami elromlik én csak annyit mondok, vagy megcsinálod, vagy elköltöztök. Aztán megoldják.
Mi a családi háznál 160 000 ben vagyunk megegyezve, a barátomnak van hasonló szépen felújított 3 szobás lakása, 180 ezret fizetnek neki. A hirdetések alapján most hasonló árban lehetnek, csak nekem még ott van mellette 1000 négyzetméteres telek.
melosX hétfő, 15:55
Előzmény: #266688  melosX
https://www.youtube.com/watch?v=g1wG7z85hdQ&t=327s
Hogyan tették tönkre a baby boomerek az amerikai álmot?
melosX hétfő, 15:52
Előzmény: #266685  J0hnnyEnglish
ertelek csak humorizalok      5 eve irogatunk     ismerem a velemenyedet a temaban es te is pontosan tudod az allaspontomat  a spekakkal bufikkel kapcsolatban  a prosperalo nagyvarosok ingatlanpiacaval kapcsolatban
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 15:50
Előzmény: #266686  melosX
Önálló vásárlás nincs, csak a gyerekbeválalós kedvezményekkel megy, piaci alapon minden kihullana, de ahogy írod ezek is erősen hulladékok. Tudom, most ez megy nálunk is a csaladban, és az istenért nem tudtuk rábeszélni őket a városi lakásra. Helyette van bivalybasznád végéről az ingázás, napi 2 óra...
melosX hétfő, 15:36
https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/ok-taroljak-le-most-az-ingatlanpiacot.html?utm_source=rss&utm_medium=referral
Az egyik legmeglepőbb tanulság, hogy a fiatalok már az induláskor is komoly méretben gondolkodnak. A húszas korosztály tipikus első otthona országos viszonylatban már 70 négyzetméter körüli, és közülük minden második kifejezetten családi házat vásárol. Az ingatlanok mérete a harmincasoknál tetőzik – ők veszik a legnagyobb otthonokat.
---
jah koltoznek ki falura bivalybasznadra  60 eves lepusztult szarokba   
mar csak az hianyzik a cikkbol a szokasos parasztvakitas  hogy kozkedvelt lett   :D
---
raadasul ugye? 
https://zsiday.hu/2019/02/22/falusi-csok-rossz-megoldas-egy-letezo-problemara/
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 15:35
Előzmény: #266684  melosX
Még méndig nem érted, azt hogy én mit kaparok ki magamnak nem releváns ebből a szempontból. Az hogy fejérben 2 év alatt duplázódik egy telekar az nem feltétlen normális, semmi gazdasági alapja nincs. A nettó kibaszás a 30 alatti generációval. El lehet játszani a mezes mázast, az összes külföldre szalad melózni, gyereket nevelni... stb. Meló van itthon, kérdés, ki akarja úgy élni, hogy csak lakhatásra meg kajára keres, úgy, hogy talán évi 1x eljutt valahova pihenni. Szidják itt a népet, hogy külföldre megy nyaralni, jó világ van... azt kiderül fillérekből nyaralsz a tengerparton... Itt olaszban Balatonparti árak vannak. A különbség a szolgáltatások minőségében ég és föld.
melosX hétfő, 15:05
Előzmény: #266681  J0hnnyEnglish
10 ert vetted 20 alatt most semmi sincs    hol itt a gond?     ha eladod nyertel 
az hogy neked  lakas haz telek kell     tehat realia       az a gazdagokat nem erdekli     nekik is pont  az kell  
ok az erosebbek ok gyoznek 
vegyel inkabb egy szep telefont meg nagykepernyos tevet vagy utazz
a valodi gyarapodast gazdagodast pedig hagyd a gazdagokra :)
melosX hétfő, 14:54
Előzmény: #266681  J0hnnyEnglish
es nyertel a 2024-es vetelen ?
N0MAD hétfő, 14:34
Előzmény: #266680  melosX
nem tom, én inkább kiszálltam a kiadott lakásból mert az árának jobban örültem mint a havi aprónak.
Van kiadott ingatlan, de az családi okokból nem eladó. Nem is izgat hogy mennyit hozhatna az ára.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish hétfő, 14:28
Előzmény: #266680  melosX
Nem félreérted! Földtulajdonos akarok lenni, mit csinál azzálam... megnehezíti a szerzést, mindenféle jogi fiszfaszokkal lehetítleníti el a vásárlást. Ingatlanok esetén faszán felhajtja a lakó és bérleti szegmenst is. Értem én hogy 10 vagy 20 évvel ezelőtt kelett volna vásárolni, vagy 30+ évvel ezelőtt ingyen kiosztották a lakásokat meg felosztották a TSz földeket...  A probléma azzal van melós, hogy konkrét generációkat lehetetlenítünk így el. Mondok egy egyszetű példát, az ingatlancsörte itt fejérmegyében kicsit szofisztikáltabb helyen. Mi 2024 ben vettükk a telket, aztán belterület lett... itt már 20 milla alatt semmi nincs! Ami van, hogy egy csomó haszonleső égig érő dzsindzsában árulja... A szomszedom csóválta a fejét, hogy 10 ert megvettük a 40 éve elfeljejtett cseh faházas telket. Mert ő 10 éve vett 2 millóért kettőt...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek