Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
azt írtad már rendszerváltáskor szerencsésen milliárdos voltál.... akkor volt miből venned azt a sok lakást is amikből most szálsz ki? Vagy inkább az első milliókat ne pedzegessük? csak a szokásos... jah benne voltál a Schadl György féle mutyiban? biztos neeem...
A hölgy ismerősöd biztos nem tud arról sem, hogy időközben a bérek is a többszörösükre emelkedtek. Sokan vannak erős lemaradásban, valahol a múltban elveszve...
Én alapvetően kereskedő vagyok és csak mellékesen foglalkoztam az építőiparral. Az elmúlt években lakásbefektetéseim voltak a belvárosban (ezek felújítását felügyeltem), most ezekből szállok ki a Covid óta euróban háromszorosára emelkedő árakon. De a hozzád hasonló fiúk valamiért azt hiszik ehhez is a NER-rel kell. 😂🤡
Hát igen. Engem is felhívott egy tehetős idős hölgy ismerősőm -aki a Rózsadombról ment el Dubaiba- hogy haza akar jönni. Keressek neki valamit, caplassak címről címre nézzek neki a II kerületben lakást. Amikor elment- 2010- azóta 4-5szörös árak vannak. Azt hitte itthon nyomor van. Hát nem mindenkinek..
mondom én a NER belső információs rendszere szerint te minden új építésű projektről időben értesültél, sőt mint építőiparosnak ügyesen megcsípni és bedolgozni már sétagalopp volt, kb. mennyi csúszópénzt toltál hogy egy-egy projektet megkapj?
Az ingatlanosokat és a turizmusban dolgozókat rendesen megcsapta a mostani helyzet, a többség nyilván nem örül, de helyben maradt. Nekem is zavartalanul jön a bérleti díj, a hozam pedig nyilván jó. 🙂 Az új árakra pedig át kell állni, nem érdemes az emlékeinkben őrzött értékekhez viszonyítani, hiszen a fizetések is szépen emelkedtek közben. Az elmúlt években ráadásul nagyon szépen lehetett vagyont építeni Magyarországon, az ingatlanpiacon még csak nehéz sem volt euróban háromszorozni, csak érteni kellett a piacot.
Két barátomnak is keresek Bp-en ingatlant, jönnek haza Dubai-ból. Már 10+ éve elmentek, csak néznek nagyokat a "jó " ajánlatokon ..:-) Világváros ez a lepratelep! :-) Még! :-)
"Nekem személyesen azért vannak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy mennyire pörög a piac a 2 milliós nm ár környékén..." A pesti oldal legjobb nagy projektje jelenleg a Cordia által épített Marina City, ahol inkább inkább a 3 milliós négyzetméterárak jellemzők. 553 lakásból 460-at adtak el eddig. 📈 Ha jó egy projekt, veszi a nép 2 millió feletti áron is. A nagyobb gyerekem is vett ott egyet céges használatra, a következő években a zsidó-amerikai háború úgyis olyan inflációt gerjeszt, amivel a fix kamatos hiteleket el fogják inflálni. 🤷🏻♂️
Ez ha jól sejtem kemény lesz. Már jelen pillanatban is vannak olyan eszközök, melyeknek a gyártása beleállt a földbe. Sajnos mi is meg fogjuk érezni. Én óvatosságra intenék mindenkit. Hiába van pénzed, ha nem gyártanak dolgokat. Ezt ne feledd! Ezt a sokkot csak a megegyezés oldhatja meg. Más út nincs.
Nem tudom mi hova lő, valószínűleg a béremelések és az újabb inflációs nyomás miatt inkább a vérnyomás fog nőni, mint az albiárak vagy az ingatlanok...
A kedvenc reszem, hogy a valsag ha nem oldodik meg, nincs valasz. En most latom erintettkent a hatasat. Borzalom... Es olyan lesz, hogy nem lesz... Teljes sokkot fog kapni a piac. Es realis forgatokonyv h azbalbiarak ki fognak loni, az ingatlanok pedig nem esnek, sot nonek...
Nagyon sok projektet figyelemmel kísérek 2 M/nm + kategóriában, legtöbbjük döglödik, alig halad az értékesítés. Néhányuknál látszik, hogy van érzékelhető mozgás, de lehet azok is csak az előregisztrációs kedvezményesebb fázisban. Nyilván a Cordia nem azt fogja nyilatkozni, hogy minden szar. Ha ilyen jól megy nekik, miért akciózzák (áfa, 5 + 5 %) éppen a lakásaikat...??
Nekem személyesen azért vannak kételyeim azzal kapcsolatban, hogy mennyire pörög a piac a 2 milliós nm ár környékén... de nyilván, ha le van írva akkor ez így van, pláne befektetési ingatlan esetén. Egyik sarokból az az infó jön, hogy a támogatott hiteleken kívül alig van élet, a másik sarokból, hogy a felvett hitelek >85 százaléka használtra megy (annyira drága az új).
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link