Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bandita vasárnap, 08:04
Előzmény: #264038  berlini
Szia,
Ha megengeded:
1. Már 4 éve is ez volt a mondás, hogy persze, megy ez a szabadságharc, de választások után kiegyeznek majd az eu-val. Navracsics kedvéért új évszakot rajzolt a nép, mert az összes létezőt elhasználta, biztosan emlékszel.
3. A belengetett program nekem nem arról szól, hogy tovább fújják a lufit, a bérlakásépítés szerintem hat az árakra, a hasonló szegmensben
2345678 szombat, 22:55
Az egyik budapesti kerületben 2025.02.24-én összesen 89 panel volt meghirdetve eladásra. Most 1 év távlatából, kíváncsiságból rákerestem erre a kerületre és meglepődve láttam, hogy most  287 db van meghirdetve eladásra. Pedig ez a lakás típus keresett a piacon -szokták mondani. Ebben a kerületben ez a megállapítás már nem állja meg a helyét.
berlini
berlini szombat, 07:54
Előzmény: #264031  EURHUF_goes_to_haven
Nem azt állitom, hogy mindaz amit leirtál nem következhet be.
Én inkább azt a meggondolást hiányolom, ami valószinűségeket rendel az egyes forgatókönyvekhez.
Az én valószinűségeim:
1.
Marad a tolvaj banda: 40% (valszeg a MH -val koalicióban)
Ebben az esetben is rá fogják szánni magukat egy kiegyezésre az EU-val, mert enélkül stagnálni fogunk, de ami ennél is fontosabb kialakul egy olyan pesszimista hangulat a befektetőknél ami tkebehozatal helyett tőkekivitelt hoz és senki sem gondolja komolyan hogy ML Tiborczal meg a KKV-k viszik a gazdasági fellendülést a hátukon. Lass gazdasági növekedés. Infláció marad.
2.
Kormányváltás instabil többséggel (ML megvásárol pár tiszás képviselőt 1-1 milliárdért) : 20%
Törvényhozásban patt, rendszerváltás elnapolva, EUs kiegyezés is kinlódva: új választások 1 éven belül megsemmisitő fideszes vereséggel. Mindegy ki lesz a következő hónapokban (az új választások előtt) a miniszterelnök nem meri leállitani a támogatási programokat, mert az biztos választási vereséggel járna együtt.
3.
Kormányváltás akár 2/3-dal: 40%
Rendszerváltás beindul. Új alkotmány és a hatalmi ágak különválasztása bebetonozva. Gyors kiegyezés az EU-val, ami hónapokon belül 1000 milliárdokat hozhat. Beinduló állami beruházások, növekvő befektetői bizalom és beruházások. Akár már 2026-ra 3%-os GDP növekedés, reálbéremelkedés és infláció. Lesz pénz arra, hogy ne kelljen látványosan leállitani a meglévő támogatási rendszereket (CSOK, babaváró, startprogram stb.) A TISZA visszaállitja a nyugdijemelelés 2010 előtti svájci indexáló rendszerét és igy bebiztositja, hogy 2030-ban a nyugdijasok ne a Fideszre szavazzanak
Az 1. esetben én sem számitok ingatlanreálérték növekedésre
A 2. esetben akár árcsokkenés is lehet.
A 3. esetben stabil reálértékben növekvő ingatlanárakat hoz már idén is. Nem hiszek az alsó kategórában az árkorrekcióban. A kispanelek továbbra is az első elérhető lakástipust jelentik majd.
De térjünk vissza a témára először április végén, majd év végén.
Bandita szombat, 03:18
Előzmény: #264034  Goldstein17
Köszönöm!
2345678 péntek, 17:12
Új építésű lakásoknál a jelzáloghitel felvételének kiterjesztése a még csak tervező asztalon levő lakásokra érdekes ötlet.  Korábban az volt a gyakorlat, hogy a használatbavételi engedély megléte után volt csak elérhető ez a hitel.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish péntek, 09:40
Előzmény: #264027  Pistike12

Abban a lokációban ahol nézelődök (lehet nem kellene) egy 160 milliós 80-100nm-es lakás mellé még külön meg kell venni kötelező jelleggel a garázsbeállót, és a tárolót is. A hirdetési ár így bő 30 millióval magasabbra ugrik.
Ezek 15 20 éves ingatlanok, eközben új építésű projekteket nézve ennyi pénzből már majomra és banánra is lehet lőni.
Érdekes helyzet ami előállt és kialakulóban van nálunk is.
Be is zártam a comot, elment a kedvem tőle...
Goldstein17 péntek, 09:39
Előzmény: #264026  Bandita
A budapesti ingatlanpiacon  nagyon sok a bizonytalanság, ezért inkább valószínűségekről érdemes beszélni. Jelentős nominális áresésre nem számítok, ugyanakkor reálértelemben a lakóingatlanok értéke csökkenhet, ami egy lassú, de hatékony korrekciót jelenthet és politikailag sem fájdalmas. Budapestre különösen jellemző az erősen torz árszerkezet, amely alapvetően a lakosság fizetőképességi korlátjaiból fakad. Az állami keresletélénkítő intézkedések hatása is elsősorban erre a szűk sávra koncentrálódott, tovább erősítve a torzulást. Ennek következtében a piac alsó szegmensében – panel lakások, minigarzonok – extrém túlárazottság alakult ki. Ezek nem azért drágák, mert magas minőséget képviselnek, hanem mert gyakorlatilag csak ebben a kategóriában létezik széles körű, állami támogatásokkal megspékelt, hitellel is finanszírozható kereslet. Ugyanez a torzulás megjelenik a bérleti piacon is, ahol sok kisbefektető ezektől az ingatlanoktól vár „biztos” hozamot, miközben a reálhozamok folyamatosan romlanak. Az országkockázat szerepe a következő években meghatározó marad. Amennyiben marad a kormány, a piac egyre inkább árazni kezdheti az EU-tól való további távolodást, a jogbizonytalanságot és a forintkockázatot. Ez elsősorban a felsőbb szegmensben – nagyobb értékű, befektetési céllal vásárolt, nemzetközi összehasonlításban is releváns ingatlanoknál – okozhat nyomást, miközben az alsó szegmens nominálisan stabil maradhat. Kormányváltás esetén rövid távon az alsó szegmensben korrekció indulhat el a keresletélénkítő programok visszafogása miatt, ugyanakkor csökkenhet az országkockázat. Ez a valóban jó lokációval rendelkező, minőségi ingatlanok szelektív felértékelődéséhez vezethet. Összességében szerintem a következő évek inkább a likviditásról, mintsem az árrobbanásról szólnak majd: az alsó szegmens stagnál, a középső szegmens jelentős része beragadhat ha nincs reálbér növekedés, míg a valódi értéket képviselő ingatlanok relatíve jobban teljesíthetnek.
FR73 péntek, 09:21
Előzmény: #264032  EURHUF_goes_to_haven
Ő már tananyag lesz a világ közgazdasági egyetemein. Hogyan építsünk versenyképtelen gazdaságot 16 év 2/3 mellett.
EURHUF_goes_to_haven péntek, 09:11
Előzmény: #264030  berlini
Erre Marcika: 
https://hvg.hu/gazdasag/20260206_nagy-marton-interju-nem-cel-a-gazdasagi-novekedes
Eddig úgy volt, hogy ki kell "nőni" az inflációt... hát ezek szerint már ez sem cél. 
EURHUF_goes_to_haven péntek, 09:06
Előzmény: #264030  berlini
Azt amiatt, nem hiszem mert :
1- amennyiben marad ez a tolvaj banda, akkor a NER-t etetni kell vagy a sakálok egymást kezdik enni és akkor hullani fognak a csontvázat, nuku EU píz, és úgy a duplanullát is nehéz statisztikai trükközésekkel lehet majd csakhozni.
2- amennyiben kormány váltás lesz és Tisza elsöpör mindent és tételezzük fel, hogy rendbe is akarnak tenni mindent, akkor 4 év lesz mire eltakarítják az ellenszél kádárjait, és addig is valamiből fennt kell tartani a rendszert. Túl nagy pénzbőségre itt sem számítok, max EU pénzek indulnak meg, de azért az ne várjuk hogy egy csapásra minden csudijó és senki nem fog a közösből elvenni...
3- kettő között valahol - ebben az esetben kádárok eltakarítása nem fog menni és a maffiaállam tagjai úgy fognak még egy utolsó táncban lopni amenyni csak bírnak alá Carpe diam... utánuk meg a vízözön.
És akkor ez még CSAK a belpolitika, hol van az hogy még kirobban 1-2 háború, TSMC baleset éri, Kína, Taiwan, Német gazdaság betegeskedése amiből TALÁN fog valamennyi magyarországra kerülni, de azt várni hogy ez lesz a motorja elég idilli... 
Én ezeknek tükrében várakozok.
berlini
berlini péntek, 08:55
Előzmény: #264029  EURHUF_goes_to_haven
Ha stagnálás van a gazdaságban és a jövedelmek sem nőnek reálértékben jelentősen, akkor el tudom képzelni a reálértékben lecsorgást, miközben- ahogyan irod - a makacs eladók nem hajéandók észrevenni, hogy ez nem New York.
De én el tudom képzelni (merem remélni,) hogy beindul a gazdaság és akár évi 5%-os reáébéremelkedés is lehet éveken keresztül. Ebben az esetben még az óvatos becslés is a lakások reálértékének tartását várja a következő években.
EURHUF_goes_to_haven péntek, 07:34
Előzmény: #264018  Bogde
Hát persze, a fák az égig, és hiába lesz a BP ingaltan előbb utóbb drágább mint a NewYorki, mégiscsak a föld szívcsakrájáról beszélünk...
Az is előfordulhat, hogy kormányváltás, megszüntetik a piactorzítást és mivel árcsökkentés derogál mindenkinek úgy lefagy a piac, hogy 10 évig stagnálnak az árak, palimadár vadászat, és csak a kényszer vásárlások nagy alkuval... De persze az is lehet hogy innen még 3x ozni fog... 10 év alatt.. 
Hisz tudjátok: A fák az égig nőnek!!!
Hobbyproperty péntek, 00:15
Előzmény: #264027  Pistike12
Ennél azért összetettebb a kép, a régi ingatlanok lokációja sokkal jobb lehet mint az újaké
Pistike12 csütörtök, 23:35
https://kiszamolo.hu/usa-dragabb-a-hasznalt-ingatlan-mint-az-uj/
Érdekes anomália ütötte fel a fejét az Egyesült Államokban, a használt ingatlanok többe kerülnek, mint az újonnan építettek. Ennek legfőbb oka, hogy az eladók úgy gondolják, hogy az ő ingatlanuk olyan sokat ér, hogy bármennyit kérhetnek érte.
Bandita csütörtök, 20:43
Előzmény: #264025  Goldstein17
Ezeket érdeklődéssel olvasom. 
Megosztanád a véleményed a következő 3 évről?
Nominális ár érdekelne, mi az elképzelésed. 
Goldstein17 csütörtök, 15:57
Előzmény: #264024  Goldstein17
Szóval sok jó ingatlant nem vettem meg:))
Goldstein17 csütörtök, 15:56
Előzmény: #264023  Goldstein17
Vagy ott volt a Bródy Sándor utcában a Múzeumra panorámás 62 nm-es lakás, amire 65 millios irányár mellett elfogadták az 58 millios ajánlatomat, amitől az utolsó utáni pillanatban visszaléptem. Bomba vétel volt az is:) 
Goldstein17 csütörtök, 15:52
Előzmény: #264022  FatFIRE
Az utóbbi 3-4 évben is rengeteg jó lehetőség jött szembe velem. Például a Zugligeti úton közvetlenül az amerikai követség mellett 2800 nm-es telken egy 400 nm-es 30-as években épült romos villát árultak sokáig, végül már1 millio euroert. A telek, mérete alapján kettéosztható lett volna, úgy nagyon jó lett volna, de az önkormányzat mégis megtiltotta a kettéosztást.
FatFIRE csütörtök, 15:46
Előzmény: #264019  Goldstein17
Ott még 150-ért is megérte, nagyon jó a lokáció és ahogy elnézem, a ház is. Nemrég idéztem itt, hogy 2020-ben a Kossuth téren 1 millió forint volt a lakások átlagos négyzetméterára, de sokan ebben semmilyen lehetőséget nem láttak. 😂
FatFIRE csütörtök, 15:37
Előzmény: #264018  Bogde
Alapvetően korrekt cikk, de van több dolog is, amit érdemes szem előtt tartani:
- Ez az átlagos lakásbefektetés. Ha te csak így tudsz befektetni, ebből kell kiindulni, de tudd, hogy vannak, sokkal jobban (vagy rosszabbul) is be lehet fektetni a pénzt. 
- Ott a táblázat a becsült felújítási költségekkel. Ez is erősen vitatható, mert ezeknek a jelentős része szükségtelen. Ha normális minőségben van kivitelezve, akkor nincs szükség 15 évente 10,8 millióért nagyfelújításra és sok egyéb tételre. A villanyvezeték nem fog tönkremenni, ahogy egy gres burkolat sem, a festés és a kisebb javítás pedig alapvetően a bérlő feladata. 
Az első családi házam 30 éve építettem (56 vagyok), családi tulajdonban van most is. A villany- és a vízhálózat eredeti (beleértve a padlófűtést), kazán- és bojlercsere egyszer történt. A burkolat szintén eredeti, kifogástalan. A nyílászárók is eredetiek, pedig fából készültek (itt üvegcsere történt). A tetőhéjazat, a szerkezet is eredeti, nagyon jó állapotú. A bejárati ajtó volt egyszer cserélve, a beltériek pedig most cserések, de ennek ízlésbeli oka van. A házban tulajdonképpen csak tisztasági festés, klíma- és bútorcsere volt a fentieken kívül, minden egyéb szükségtelen. 🤷🏻‍♂️ Ez a helyzet, ha normális a kivitelezés és a beépített termékek minősége.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek