Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Bandita csütörtök, 20:56
Előzmény: #263960  Atti
A képzeletbeli barátaival egy anonim fórumon. 
Atti csütörtök, 18:39
Jajj.
Köszi.
Capi
Capi csütörtök, 16:50
Előzmény: #263964  Atti
Sugárzik!
Goldstein17 csütörtök, 14:13
Előzmény: #263964  Atti
Igen: bérbeadás, jövőkép, hosszútáv. Ezt a pár szót tanuld meg helyesen leírni, gondolom gyakran használod.
Atti csütörtök, 13:57
Paks ingatlan piacával kapcsolatban van konkrét infója valakinek?
Vétel? Bérbe adás? Jövő kép? Hosszú táv?
Jeligére.
Atti csütörtök, 13:55
Előzmény: #263962  N0MAD
Azért az jelez valamit Kádár népének lelkéről, amikor 300 M vagyonon ülve jön a panasz áradat, hogy minden IS sz@r.
De nem az én dolgom.
N0MAD csütörtök, 12:58
Előzmény: #263960  Atti
Hát vannak ellenpéldáim a szeret és a baratság témában, de nem hánytorgatnám fel.
Én mindenesetre birom, maradjunk ennyiben, a többit meg fedje a feledés fátyla. MAjd megcáfol ha akar :D
Goldstein17 csütörtök, 12:54
Előzmény: #263957  csakegynick
Én Brüsszelben nézelődtem viszonylag sokat, de el kellett vetnem a vásárlás lehetőségét. Most három év után másik bérleménybe költözünk, hamarosan szerződünk. Már megkaptam a bérleti szerződést, átnéztem voltak benne érdekes dolgok. Kilenc évre szólt a szerződés, szerencsére a bérbeadó meghatalmazottja rugalmas volt, mint mondta, a legfontosabb neki, hogy megbízható legyen a bérlő, a lakást vagyonkezelő kezeli és a bérbeadó idősek otthonában való ellátását finanszírozzák a bérleti díjból. Az új szerződésben, már a "rövidtávú szerződés" kitétel szerepel -3 évre szól a szerződésünk. A 6 havi felmondási idő is kikerült, a normális 3 hónapra módosítottuk.
Atti csütörtök, 12:39
Előzmény: #263951  N0MAD
De téged legalább szeret, mert múltkor szóvá tettem a problémázását, meg is kaptam, hogy pofa be a barátaimmal beszélgetek.
Te nem kaptál ilyet, szóval barát lehetsz.
Amúgy ez valami békásmegyeri (proli) stílus, mert a személyes tapasztalatom, hogy " Békás", ami 20 éve semmi volt, az elmúlt években "valami" lett és ez nagyon megemelte az ott lakók egóját.
Tisztelet a kivételnek.
Ezt pedig nagyon érti a kormány, hogy úgy tesz látszólag gazdaggá nagyon sok prolit, hogy azok igazából prolik maradnak, de érzésre:ők VALAKIK.
EURHUF_goes_to_haven csütörtök, 07:33
Előzmény: #263957  csakegynick
Én is amiatt gondolkodok, hogy igaz, hogy most olcsóbb a bérlés, de minden hónappal valaki mást gazdagítasz. Ha hasonló költségen tudnék sajátban lakni (csak törlesztőt számolva) akkor elvben akkor is jobban jövök ki a végén nem fizetem ki teljesen mielőtt eladom. Ár emelkedéssel nem számolok, mert lutri és a  pénzromlással indexálni is kellene. Én is kb 3,5-3,8k€/m2 környékén de nagyobb 2 szobás, esetleg 2,5 ami érdekel. Illetve legalább 10-15 év fixálással, lehetőleg az évi ingyenes betörlesztési keretet ~maxolva. Amíg az ember bírja és van rá cashflow. 
Persze a gazdaság nem segít ebben, egyelőre az önerő összepakolása van folyamatban.
Adótanácsadó mondta, hogy esetleg jó lenne egy lakás előtakarékosságit nyitni, mert akkor a banktól jobb hitelt kapunk, de ezek annyira un-flexilis konstrukciók, hogy nem tetszik. Te gondolkodtál hasonlóban ? Megtakarítás persze lekötve de csak rövidre, mivel még végtörleszteni is kell a magyart. Bár most már ha hagyom kifutni is jövő év derekára kifut és akkor az EUR megtakarításokhoz nem is kell hozzányúlni.
Second Wave szerda, 18:49
Előzmény: #263946  pamutt
Most jól megparáztattad a panyelbárókat... :-)
"2024 decemberében több mint 40 ezer már aláírt lakásvásárlási szerződést mondtak vissza"
1) 2024?
2) hogy lehet egy aláírt szerződést visszamondani? Arrafelé nincs foglaló? Vagy megéri bebukni 50-70 ezer dollárokat? Fura.
3) Lehet meg kellene kérdezni Chen Zhao-t, a kutatási részleg vezetőjét a részletek felől.
csakegynick
csakegynick szerda, 17:09
Előzmény: #263954  EURHUF_goes_to_haven
Én nézelödök folyamatosan, de én fentebb vagyok, Frankfurt és vonzáskörzete. Egyelőre kivárás van, nagyon drága minden, újabb építésű háromszobás lakás normális helyen itt 4k € + vételi költségek. Ez nekem most nem buli, mert ugyanez bérelve egyszerűen sokkal olcsóbb. És amúgy is már csak 10-11 évre kéne, 60 évesen abba akarom hagyni a munkát, Magyarországon meg ott a kifizetett újszerű sorház. De azért figyelek folyamatosan, ha beesne valami bomba ajánlat. Eddig nem úgy néz ki...
Goldstein17 szerda, 16:17
Előzmény: #263955  Capi
Ami az egyiknek álom/rémálom, az a másiknak a legtermészetesebb valóság.
Capi
Capi szerda, 16:08
Inkább nagyot mondó / álmodó juhász problematika ez.
EURHUF_goes_to_haven szerda, 14:47
Német lakáspiacon nézegeti valaki (rajtam kívül ?) 
Gondolkodunk lakás / ház vásárlásán délnémetországban esetleg közel a svájci határhoz...
N0MAD szerda, 13:56
Előzmény: #263952  EURHUF_goes_to_haven
én se izomról beszéltem :D
EURHUF_goes_to_haven szerda, 13:46
Én nem feltétlen izomra írtam (bár rá IS céloztam) hanem összességében a nyavalygókra és dicsekvőkre... egyik se jó véglet. 
N0MAD szerda, 13:23
Előzmény: #263947  EURHUF_goes_to_haven
Igyekszem úgy fogalmazni hogy ne legyen sértő, mert már kaptam párszor:
Ha sír és reagálsz rá akkor jön hogy százmilliói vannak.
Ha dicsekszik és reagálsz akkor sír hogy hatvanezres vízszámla és csőd van.
Ha azt mondja hogy valaki azt mondta az asszonynak de jó kis milf vagy és másnap kivettem a munkából, mert megtehetem. Ha reagálsz akkor az asszonynak idegösszeroppanása volt azért hagyta abba.
ha azt mondja éjjel nappal gájázik a melóban apróért és reagálsz akkor az jön hogy ne félts te engem csak szellem vagyok a melóban nem is csinálok semmit csak kijárok sétálni.
ésígytovább, ésígytovább. Jó srác különben szerintem csak nem érdemes belemerülni a feldobott problémába.
EURHUF_goes_to_haven szerda, 10:42
Előzmény: #263949  Phylaxa
Magam is így csinálom "1Money app" és abból CSV exportálás utána egy excelbe importálva lehet keresni és grafikonokat csinálni belőle... De csak egyszerűen beléjük "verni" hogy addig nyújtózunk amíg a takaró ér, és lerúgott nyugati pénztemető autót nem veszünk hitelre.. De a kormány inkább azt terjeszti, hogy legyél csak tücsök, adósítsd el magad nyakig, sőt merülj el benne szépen, úgyis ki leszel mentve, és a büntető kamatot is piaci alá faragjuk a közösből... aki meg felelősen gazdálkodott, az meg pislog hogy megint átbszták mint szrt a palánon... 
Phylaxa szerda, 10:34
Előzmény: #263948  EURHUF_goes_to_haven
Az informatikán belül a táblázatkezelés és programozás területén simán megy. Két legyet egy csapásra. Működik. Csinálom. Ennyi.
EURHUF_goes_to_haven szerda, 10:24
Előzmény: #263941  Vodafonelive
Ezt az oktatással kellene kezdeni.. Amerikában már láttam ilyen realityt-hogy tanácsadók próbálnak segíteni, hogy ne adósítsák el magukat még jobban... de szerintem ezt az iskolában kellene kezdeni, sokkal gyakorlatiasabb oktatást, hitel számítások, megtérülés, mikor érdemes és MIRE érdemes hitelt felvenni stb stb... befektetések, tartalékok, hogyan vásároljuk használt autót amit fenn is tudunk tartani... persze sokszor ezt felülírja a "kivagyiság.
EURHUF_goes_to_haven szerda, 10:20
Előzmény: #263939  N0MAD
Nem szívom mellre, csak az ilyen "sírás" hogy népcsoportot ne említsek már böki a szemem. 
Akinek kifizetett ingatlana van és a luxus szolgáltatások "fájnak" az bizony túl vállalta magát.
Lehet a fogunkhoz verni a garast és nagy lábon élni "dzsentriskedni", csak akkor ne nyavalyogjunk.
Akinek meg több ingatlana van azoknak dettó, nem kell hencegni. (akár igaz akár nem) mert az izom.. akarom mondani izzadság szagú. Bizonygatás, hogy nekem akkor is 25cm... persze elhisszük.. jó neked.. 
Szerénység elvtársak! szerénység.
Itt  a topikban úgy gondolom nem nagyon van olyan aki pénzügyileg teljesen tuskó lenne, ami sajnos nem mondható el a társadalom nagyon nagy részéről . Felesleges a ferdítés, mind a két irányba, akár a nyavalygás, hogy jajj de rossz, és a másik is, hogy mindenre kész vagyok, kiülöm és Fire.. 
Capi
Capi szerda, 09:06
Előzmény: #263863  berlini
Volt szó a napokban a nyugdíjról. 
Azért erre hagynék időt!!!
https://forbes.hu/penz/mlsz-nyugdijas-focista-nyugdij-kiegeszites/?utm_source=Forbes+Espresso+hírlevél&utm_campaign=05ffebc74b-EMAIL_CAMPAIGN_5_19_2021_13_48_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_5d6f550842-05ffebc74b-58765738&ct=t(N_COPY_01)

Mi történt? 

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) több száz millió forintból egészítettek ki a visszavonult focisták fizetését az elmúlt néhány évben – derítette ki a HVG. A szociális alapú kiegészítés azért járhat, mivel a 80-as, 90-es években a labdarúgók sokkal kevesebbet kerestek, mint manapság.Az MLSZ közérdekű adatigénylésre kiadott szerződéslistája szerint: az állami pénzből is gazdálkodó szervezet összesen több száz millió forint értékben szerződött exlabdarúgók nyugdíj-kiegészítésére (úgynevezett szövetségi járadékra) az elmúlt négy évben – írta a portál. (Újabb 520millio ft ment erre a hobbira.)
Goldstein17 szerda, 08:55
Előzmény: #263941  Vodafonelive
Ilyen tekintetben semmi nem fog változni, ha valaki ezen változtatni akarna, az azonnal repülne a politikából. A magyarok a "gondoskodó" államban hisznek. Talán a gondoskodás formáján lehet egy kicsit csiszolni.
Capi
Capi szerda, 08:41
A kormány az éjszaka módosította az Otthontámogatásról szóló rendeletet 
Bővült a jogosultak köre, az igénylési határidőt is kitolták február 15-ig. 
Mi történt? Több ponton is módosította az évi nettó 1 millió forintos vissza nem térítendő Otthontámogatás szabályait a ma esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet – szúrta ki a Bank360
Bővült a jogosultak köre. A támogatást a közszolgálati, egészségügyi, oktatási és egyéb közfeladatot ellátó csoportok mellett mostantól az önkormányzati tűzoltóságoknál dolgozó tűzoltók, valamint az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók által munkaviszonyban foglalkoztatottak is igénybe vehetik. 
A szabályozás szerint, aki kizárólag megbízási és/vagy vállalkozási jogviszonyban az nem veheti igénybe a támogatást, de az éjszaka megjelent módosítás a kivételek között említi a köznevelési tevékenységet végző egyházi személyeket, ha a munkát bevett egyház vagy belső egyházi jogi személy részére végzik. 
A rendelet módosítása szerint a nagy érdeklődésre való tekintettel 2026. február 15-ig meghosszabbításra kerül az igénylési határidő.  A módosítás szerint a munkáltatói kölcsön is lakáskölcsönnek minősülhet az Otthontámogatás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a támogatás már nemcsak banki lakáshitelekhez kapcsolódhat, hanem olyan munkáltatói kölcsönökhöz is, amelyek:
  • magyarországi lakóingatlan vásárlására vagy építésére szolgálnak, vagy ezen célokra felvett lakáscélú banki hitel egészének vagy egy részének kiváltására irányulnak,
  • amelyekről legkésőbb 2026. január 26-ig érvényes írásbeli megállapodás született.
Kontextus: A támogatást 2026-ban startolt és eredetileg kizárólag magyarországi lakóingatlan tulajdonának megszerzésére irányuló lakáshitelre fordítható, két módon: meglévő lakáshitel törlesztésére, vagy új lakáshitelhez, önerőként. Fontos, hogy az Otthontámogatás nem használható fel előtörlesztésre és a rendszeres törlesztőrészletet meghaladó végtörlesztésre sem. A támogatás az éves keretösszeg erejéig akár több lakáskölcsön-szerződéshez is felhasználható. 
Otthon Start. A támogatás egyik legfontosabb tulajdonosága, hogy összevonható a fix 3 százalékos kamatozású lakáshitellel. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy mivel egy 50 millió forintos hitel felvétele esetén a minimálisan elvárt 10 százalék önerő, a szükséges 5 millió forint 1 millió forinttal lenne csökkenthető a támogatás révén. Azok a házaspárok, ahol mindkét fél közszolgálati dolgozó, különösen jól jár, hiszen ők kétmillió forintot tudnak így lefaragni az önerőből.
Capi
Capi szerda, 08:41

Vodafonelive
Vodafonelive kedd, 14:20
Előzmény: #263938  EURHUF_goes_to_haven
Pedig minden évben 2x is kijön egy cikk arról mennyire pénzügyileg tudatlanok a magyarok, hogy 1 havi kiadás is sok és megviseli Őket egy mosógépcsere(❗), mert mindent elköltenek, nincs szabályozás, önfegyelem. Ezt a mesterséges lélegeztetésben lévő kómát kellene megszüntetni. 2,5 hónap múlva lehet sokan egy szép világra fognak ébredni.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek