Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 12. 23. 12:27
Előzmény: #262998  FatFIRE

Végig olvastad leírtam! Ösztöndíj (a köztársaságin kívül) sohasem fedezte teljesen a kolesz + kaja vonalat.
Mostanság szerintem 4-es átlag fölött 50 körül kaphatnak. Ehhez kell még diákmeló vagy gyakornoki program és/vagy diákhitel.
Azt is nézd már meg kérlek mire írtam! Nem arról volt szó, hogy teljesíthetetlen, arra reagáltam, hogy tök ingyen van minden. Havi ~150 ezer nagyon nem nagy lábon élés és egy műszaki jellegű nappali tagozaton a gyakorlatok, laborok miatt a folyamatos diákmeló sem megoldás.
berlini
berlini 2025. 12. 23. 09:45
Előzmény: #262998  FatFIRE
Miután erre válaszoltál:
"Mit válaszolhatnék egy nyiltan rasszista, elitista NERes vállalkozónak?"
A másik kettő állitásomat ezek szerint nem tagadod.
Idővel megjön a belátás is, hogy nemcsak az a NER-es vállalkozó, aki az első sorban kaszirozza a milliárdokat, hanem az is aki a morzsákat csipegeti és terjeszti az igét, hogy ez a nemzetrontó rendszer adott körülmények között még a legjobb. (Persze, neked.)
FatFIRE 2025. 12. 23. 08:36
Előzmény: #262983  Tony_Stark
"Van valami probléma a chatgpt-vel?"
A legtöbb embernek az a baja, hogy nem érti, mennyi mindenre alkalmas. Ők leragadtak ott, hogy kérdezgetni lehet. 🤷🏻‍♂️
berlini
Éppen annyira vagyok én neres vállalkozó, amennyire te transzvesztita előadóművész. 😂 Tudom, Putyin és Orbán, bármiről is legyen szó mindig ugyanez a vége... 🤡
J0hnnyEnglish
Az remélem. világos, hogy aki jól tanul, az több ösztöndíjat kap, mint amennyibe a kolesz kerül (ha egyáltalán)? 🙂 
DavidCamp 2025. 12. 23. 07:05
Előzmény: #262945  Tony_Stark
"Kocsi fenntartása, amikor nem engedhetné meg magának. Létezik busz meg vonat is..."

Pont erről írtam egy topicban, hogy már annak is autója van aki nem engedheti meg magának.

Vegyen inkább vármegyebérletet.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 12. 22. 21:08
Előzmény: #262979  FatFIRE
"Akkor kell fizetned a koleszért, ha nem tanulsz elég jól" ... ez nem igaz, most is van alapdíj 10-35 ezer között, erre jön rá a tv, net... miegymás.
N0MAD 2025. 12. 22. 19:04
Előzmény: #262978  berlini
A létszammal :D
Abból főznek ami van :D
FR73 2025. 12. 22. 18:59
Franciaországban is vannak bizonyára olyanok, akik többre vitték a tanulás által,  mint a szüleik.
Mégis behoztad ide a Nobel-díjas közgazdász témáját valamiért nem?
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 18:50
Előzmény: #262992  berlini
Szerintem le is zárhatjuk a témát, a topiktól nagyon eltérő irányba ment el a beszélgetés ezért bocsánat.
berlini
berlini 2025. 12. 22. 18:46
Előzmény: #262991  Tony_Stark
Akkor eljutottunk oda, hogy egyetértünk.
Mert az egyedi jó példákból lehet erőt meriteni, de az általános problémát megoldani semmiképp.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 18:37
Előzmény: #262989  berlini
Gondolom a 16-18 éves diákot nem fogják gyakornoki pozicióba csapni, amikor még el sem kezdte vagy éppen az alapozó tárgyakat végzi az egyetemen. Amint megvan az alapvető tudásod, lehetőséged van elmenni gyakornoknak. 
Ha nem haragszol meg nem írom le a munkakörömet és a céget ahol dolgozok, de attól még, hogy gyakornok vagyok nem jelenti azt, hogy más feladatköröm van, mint egy junior, medior esetleg senior kollégának, ugyanazokat csinálom meg, mint ők, csak több időráfordítással. 
Az egyedi esetekkel, meg nem a társadalmi mobilitás milyenségét akartam bizonyítani, hanem szimplán élő példákat mutatni arra, hogy meg lehet csinálni, amennyiben megvan az affinitásod és kitartásod hozzá, kemény munka árán.
Nem vagyok hülye tisztában vagyok vele, hogy egyedi esetekből nem lehet a sokasság egészére következtetéseket levonni. Nyilvánvalóan a lemaradott régiókban, szegregátumokban rohadt nehéz helyzetben vannak az emberek, és rohadt nehéz kitörni onnan, az általam leírt példák nem azt bizonyítják, hogy minden rendben van és nem kell tenni semmit a helyzet javításának az érdekében. Csak azt, nekik is megvan a lehetőségük kitörni kemény munka árán.
berlini
berlini 2025. 12. 22. 18:25
Előzmény: #262987  Tony_Stark
Magadra vess, ha azt a kérdést a chatgpt-nek teszed fel amit beirtál múlt hét szerdán.
Jó kis informatikus lehet te is.
Nekik már az egyetemen számos lehetőség nyilik mellékesre a szakmában és nem a McDonaldsnál.
berlini
berlini 2025. 12. 22. 18:23
Előzmény: #262986  Tony_Stark
Rátapostál az egyik hiányosságra. A kritikus gondolkodásra való ösztönzés hiányára
A magyar oktatás folyamatos lezülledése az egyetemeken is látható.
Tévedsz.
A bonyolultabb munkakörökre való betanitás soha sem az egyeteken folyik.
Az MINDIG a munkahelyeken történik.
Irtad, hogy gyakornok vagy.
Vajon miért?
Miért nem biznak még rád komoly önálló feladatot?
Mert ezt először meg kell tanulnod.
És elsősorban ehhez kellett volna megkapnod a segitséget az egytemen.
De hogyan is lenne ez elvárható, ha még a jobb móduak is a McDonaldsban keresik a megélhetést a tanulmányaik alatt?
Ahelyett hogy már diákként is odacsapódnának egy-egy tehetséges oktatóhoz, aki ipari együttműködésben aktiv és szivesen veszi a segitséget.
Nagyon sajnálom, hogy találkoztál olyan villamosmérnökkel aki a legalapvetőbb összefüggéseket sem látja át (magyarul sik hülyék.) csak azt nem hiszem hogy azok a szakmályában kiválóak.
Kiváló automata, kiváló végrehajtó. De nem kiváló mérnök.
Teleszemetelted az egész fórumot mert egyet nem értettél meg.
Ha van egy általános probléma akkor se annak fennálltát se a cáfolatát nem lehet egyedi példákkal bizonyitani.
A kiváló pakisztáni szoftver mérnöködnek gratuálok, de attól a pakisztáni oktatatási helyzet sem jobb sem rosszabb mint ami.
Az a roma ismerősöd aki bebizonyitotta, hogy a nehézségeken nagy tehetséggel, szorgalommal és szerecsével, keresztül tudja magát az ember küzdeni, az ugyancsak nem bizonyitotta, hogy Magyarországon a társadalmi mobilitás erősődő jelleget mutat.
Viszont számos statisztika kimutatta, hogy magyarországon már az általános iskolákban eldől, hogy mekkora esélye van a diáknak arra, hogy ne a szülei egyszer manuális tevékenységét folytassa.
A középiskolákban még inkább.
Társadalmi mobilitás nélkül pedig nincs komoly nemzetgazdaságfejlődés és maradnak a szinte analfabéta státusztban ragadók ujratermelve saját magukat. (Ezek még akkumulátor összeszerelésre sem alkalmasak, ezért kell filippinókat behozni.)
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 18:16
Előzmény: #262987  Tony_Stark
Ami azt illeti traineltem már gen ai-t is és tudom és ismerem a statisztikai módszertant, ami a modell mögött van. 
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 18:11
Előzmény: #262985  berlini
De köszi, hogy kioktatsz a chatgpt működéséről, üdv egy friss diplomás informatikus. :)
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 18:01
Előzmény: #262985  berlini
El kell, hogy keserítselek, de a kritikus gondolkodásra egyáltalán nem tanít az egyetem meg. Nehogy azt hidd, hogy csak a magyar felsőoktatás hiányossága ez. Az egyetem célja, hogy bonyolultabb munkakörökre megtanítsa a diákokat, ahol szükségesek különböző háttérismeretek az adott munkafolyamat elsajátításához. Megtanít tanulni, illetve fejleszted az adott SZAKterületen a látókörödet. De nap végén ugyanúgy kvázi egy betanított munkás leszel, csak nem a gyártósor mellett, hanem az irodában. A kritikus gondolkodást te magad tudod a tapasztalatok, olvasottság és a széles látókör révén felépíteni. Találkoztam már nem egy segghülye villamosmérnökkel vagy informatikussal, aki a legalapvetőbb összefüggéseket sem képesek felismerni, ugyanakkor a szakmájukban kivállóak... 
berlini
berlini 2025. 12. 22. 17:43
Előzmény: #262983  Tony_Stark
Az a probléma ezzel, hogy kb annyi értelme volt feltenni a kérdést a Chatgpt-nek mint azt hogy 2+2 az mennyi.
Ne foglalkozz ingatlantémával ha elemi kérdéseket csak igy tudsz megválaszolni.
A chatgpt-nek persze rengeteg haszna van.
De veszélye is.
Minél kevésbé értesz egy témához, ami ráadásul megosztó is, annál valószinűbb hogy a válasz félrevezet.
Az egyetemeknek a legfontosabb  feladata az önálló tanulásra, kritikus gondolkodásra nevelés.
Nem az, hogy tanulj meg minél gyorsabban gépelni és feltenni a kérdést a chatgpt-nek.
berlini
berlini 2025. 12. 22. 17:38
Mit válaszolhatnék egy nyiltan rasszista, elitista NERes vállalkozónak?
Talán csak annyit, hogy a francia iskolarendszer kritikája helyett foglalkozhatnátok a magyarral.
Többre mennénk vele.
Tony_Stark
Tony_Stark 2025. 12. 22. 17:38
Előzmény: #262978  berlini
Van valami probléma a chatgpt-vel? Ez is egy rohadt jó eszköz a tanulásra, csak úgy megsúgom, ha helyén kezeled az általa kapott információt, hogy nem minden esetben fedi a valóságot (ahogy fennál bármilyen neten talált cikk, vagy ember által készített írásnál is ez a probléma). Színtisztán chatgptvel tudok neked programokat készíteni, folyamatokat automatizálni, kimutatásokat készíteni és nagyobb hozzáadott értéket teremteni egy cég számára, mint sok 15-20 évvel ez előtt diplomázott, adott munkafolyamatra betanított egy-egy kkv-nál megragadt pókhálós arc.
FatFIRE 2025. 12. 22. 17:32
Előzmény: #262980  Tony_Stark
Jól látod, fiatalember. 👍
Az elsők között volt (akkor még betárcsázós) netem és az elsők között kezdtem el kereskedelmi célra használni. Huszonéves koromtól mostanáig milliónyi lehetőséget látok (és használok ki) hasonló területen, miközben a társadalom többsége évtizedek óta a meg nem nyíló pályákról és az esélytelenségről beszél nevetséges hülyeségeket. 🤷🏻‍♂️

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek