Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 11. 29. 00:02
Előzmény: #262174  sityaki
Reszemrol ketelkedem a Lomb Kato fele nyelvtudas alapossagaban. Az altalam ismert nyelveket  is kulonbozo szinten tudhatom magamenak. . Egy embert ismertem kozelrol, kollegam volt, aki  -szerintem legalabbis - majdnem tokeletesen beszelt oroszul, angolul, franciaul,  spanyolul es portugalul. Hihetetlen intelligens volt, szuper memoriaval. Kivalo kulkepviseleti allast kapott. A konyveloje bezavart valamit, nagy balhe lett a kirendltsegen. A karrierje kettetort. Hazajott. Volt felesege, gyerekei, dolgoznia kellett (bar elotte azert felretett). Kozgazon tanitott. Elkezdett inni es drogozni. Vegul mar reszegen jart be a Kozgazra tanitani. A srac egy zseni volt. Vegul ongyilkos lett. Ormeny szarmazasu volt, az ormeny intelligens genek birtokloja. Nagyon kedveltem ot, dolgoztam vele idonkent. Szomoru eletutak. Siker, csucs, zuhanas, mindennek vege. Peace of mind, Uraim!
Andy01 2025. 11. 28. 23:52
Előzmény: #262173  FR73
Igen, ez mar nem rossz, foleg a fiatal kolyoknek. A szuper angol, sok szoveg. A spanyol igazi vilagnyelv. Tulajdonkepen mas nem is kell.. az uzleti eletben talan a jiddis. Ezzel az egyetlen nyelvvel barhol el lehet boldogulni. Sajnos, en csak nehany szot tudok, de az nagyon hasznos tud lenni. A gyerekem multkor csodalt a piacon, hogy pillanatok alatt lealkudtam a kinezett holmit. Ez mar egy hasznos eredmeny. A gyerekem csodalata  is, meg az arkedvezmeny is. Talan az elozo fontosabb volt...
Andy01 2025. 11. 28. 23:47
Előzmény: #262175  Murdoch
Nem mind, ez lehetetlen a szamomra! a Bern kornyekit es meg egy-kettot, de nem mindent, kicsit, valamennyit.  Messze vagyok attol, hogy mindent ertsek. Csabitottak, hogy kimenjek. Nem szerettem volna ott elni. Kicsi es szuk nekem az a vilag, elszigetelt, nem erdekel az, hogy sok a penz. 
sityaki 2025. 11. 28. 23:32
Előzmény: #262176  Murdoch
De bizony, előfordul, hogy átváltok automatikusan a számomra könnyebb nyelvre (elsősorban franciára), főleg, ha a másik is nehezen kommunikál a nem anyanyelvén :-) Aztán jót mosolygunk.
Murdoch 2025. 11. 28. 23:27
Előzmény: #262174  sityaki
Ez mondjuk jogos. És amúgy nem keveredsz meg néha? Nálam rendre előfordul, hogy 3 nyelvet ollózok össze, nagy hirtelen, ha azt sem tudom melyik kantonban vagyok.
Murdoch 2025. 11. 28. 23:17
Előzmény: #262169  Andy01
Azért az szerintem nem kis teljesítmény, ha a svájci német dialektusokat érted. Még akkor is, ha jól beszélsz amúgy németül. Néhány eldugodtabb hegyvidéki részen csak pislogtam, hogy mennyire eltérő a kétféle német nyelv.
sityaki 2025. 11. 28. 23:15
Előzmény: #262172  Murdoch

Az "anyanyelvi szint" amúgy is fura fogalom. Ki várná el, hogy mondjuk a 4. vagy 6. nyelvet anyanyelvként beszélje valaki? (Vagy akár a másodikat.) Ha félreértés nélkül tud kommunikálni, az tökéletesen elegendő. Különben is fizikai képtelenség több nyelvet anyanyelvi szinten beszélni - akkor ne is tanuljon senki több nyelvet? Én pl. gyürkőzöm rendesen a némettel, 8. nyelvem, szégyelljem magam, mert nem lesz anyanyelvi a tudásom soha (ellenben most is eligazodok akárhol)?
Azon is szoktam mulatni, amikor pl. a kiejtését kritizálják valakinek (ami ugye igencsak nem felróható, ha valaki becsületesen megtanul otthon egy nyelvet egyéb lehetőség híján) - a nyelvtanát és a kommunikációképességét soha nem kritizálják a hozzáértő bírálók, vajon miért is... :-)
FR73 2025. 11. 28. 23:11
Előzmény: #262171  Andy01
A gyerekem angolul jól tud, egész jó a kiejtése, pici korától hallja-nézi angolul, ami érdekli. Mostanában sokat javult a kommunikációs készsége is.
Spanyolul szívesen tanul, van motivációja.
Németül muszájból tanul (ahogy te is tetted szülöi nyomásra), kevés motívációval.
Murdoch 2025. 11. 28. 23:04
Előzmény: #262168  sityaki
Atyaég, azért ezt el tudom képzelni :) Sajnos en nagyon messze vagyok az anyanyelvi szinttől, de azért dolgozok az ügyön. Kedvenc francia filmek is szinte mind begyűjtve, ahogy van időm, esténként nekiugrok. 
Andy01 2025. 11. 28. 22:58
Előzmény: #262164  FR73
Lehet, talan igen, koszonom. Ugyanakkor igen zarkozott vagyok, es individualista. Ritkan osztok meg ilyesmit. Melyen bennem van az, hogy az alapveto elv, a titoktartas, ami a tolmacs tapasztalatokat illeti.  Egyszeruen sajnaltam ezt a tolmacsnot, hogy ilyen szituacioba keveredett, amit most a sajto kitargyal, pedig az eg- egy vilagon ennek a protokollaris talalkozasnak semmilyen erdemi mondanivaloja nem volt, nem is lehet. Tehat total mindegy, hogy mit mondott, mit forditott, az erdemi tortnesek, megbeszelesek nem ilyen protokollaris esemenyeken zajlanak. Azt gondolom, hogy ezt azert minden ertelmes ember pontosan tudja, csak politikai okokbol akarjak ezt kielezni. De majd elhal a tortenet idovel. 
Talan a sajat nyelvtanulasi tapasztalataim lehetnek erdekesek. Igazi erdeklodes nelkul - ami egy nyelv teljes kulturkoret illeti - nem lehet egy nyelvet jol megtanulni. Tovabba sokan megtanulnak valamilyen szinten egy nyelvet, es igencsak meglepodnek, ha a kiejtesuk miatt a beszeduket nem ertik meg. Tehat a kulcs a nyelvtanulashoz: anyanyelvi tanar, beszedcentrikus tanulas, sok memoriter, kivulrol tanulas, a leheto legtokeletesebb kiejtes. Ha gyereked van, es nyelvet tanul, hanganyag utan tanuljon verseket, torteneteket, akar vicceket, mondasokat. Igy tanul meg beszelni, step by step.
mr_bob
mr_bob 2025. 11. 28. 22:50
https://youtu.be/hIC58NC_9uQ
szegény srác a videó feltöltései után 1-2 órán belül már kapja az ívet. ilyen ez a nyugis fire lét
Andy01 2025. 11. 28. 22:46
Előzmény: #262166  Murdoch
Ismerem a storyt, gyakran jartam francia Svajcban, meghivasra egyszer toltottem ott ket hetet vendegsegben. Nemet Svajcot is ismerem, ertek egyes tajszolasokat, ott is voltam nem egyszer baratoknal vendegsegben. Kulon vilag, mas vilag, mas eletszemlelet. Az elet egy-egy szelete. Ma mar eltavolodtam toluk, de a  "nemetajku" svajciakat Spanyolorszagban tartozkodva messzirol megismerem, tobbnyire megertem a nyelvet. Ez erdekes, mert azt hiszik, hogy a svajci tajszolasukat nem ertik a kozelukben. 
sityaki 2025. 11. 28. 22:43
Előzmény: #262166  Murdoch
2003-ban részt vettem egy képzésen Rochefort-ban (az a csendőrbázis, amelyne minden francia csendőr kötelezően átmegy). Egy lengyel származású légiós alezredes vezette a képzés egy részét. Na annak a mondatait megérteni maga volt a képzés! :-)
Murdoch 2025. 11. 28. 22:42
Előzmény: #262165  sityaki
Hajaj, legendás könyvek. Ha jól tudom Rejtő csak járt a környéken, de nem volt légiós, ellenben verekedni azt tudott. Jó, hogy van kultusza, megérdemli.
Murdoch 2025. 11. 28. 22:31
Előzmény: #262159  Andy01
Svájcban a francia sem faék. Nem csak a svájci francia van, hanem még azon belül van régiós eltérés. Szóval ha autózol mondjuk Lyon-Genf-Lausanne irányba, akkor ugyanazt a számot háromféleképpen mondják. Fizetéskor vicces, meghülyíti az embert :)
sityaki 2025. 11. 28. 22:24
Előzmény: #262163  Murdoch
Kezdetben magyarul kiolvasva ragadtak meg bennem a vezényszavak ("Rompez, gazember, mert széthasítom!"), aztán a Rien ne va plus... :-))
FR73 2025. 11. 28. 22:23
Előzmény: #262159  Andy01
Andy, én nagyon örülök, hogy ilyen békés, hasznos és érdekes offtopik témát vesézel ki, mint a nyelvtudás, nyelvhasználat a különböző kultúrákban. Folytasd kérlek, nagyon tetszik.
Murdoch 2025. 11. 28. 22:15
Előzmény: #262158  sityaki
Hm, ez így érdekes. A Rejtőket én ide is magammal hoztam és rögtön azzal kezdtem, hogy megnéztem Marseille-től nem messze az idegenlégió központját. Bár nálam az első számú kedvencek Dumas és Verne, azért eredetiben még  erősen küzdök velük. Mondjuk a szomszéd hadarásával is…
sityaki 2025. 11. 28. 22:07
Előzmény: #262161  Andy01
Értelek :-)
Andy01 2025. 11. 28. 22:05
Előzmény: #262158  sityaki
Koszonom, hogy ezt elmondtad, de termeszetesen nem ismerkedni akartam, egyszeruen csak erdekelnek kulonbozo eletutak es kulonbozo ismeretszintek.  A francia nyelv es irodalom szamomra egy szerelem volt, foleg az irodalom irant, eletem resze volt. Majdnem akcentus nelkuli a kiejtesem, csak es kizarolag francia anyanyelvi tanaroktol tanultam. Az angol a szeretett Nadasdy Adamtol es a sajnos kozulunk tragikus modon elment Gyulay Istvantol. Egyikuket sem fogom soha elfelejtni, halas vagyok nekik.
A nemet nyelvet utaltam: gyerekkoromban apam tanitott, nagyon kemenyen a nyelvtant, irni, olvasni tudtam nemetul, mikor iskolaba mentem. Apam nem volt nemet, egyszruen egy  rendkivul muvelt ember volt, latinos -gorogos muveltseggel. Ugy gondolta, hogy a nemet hasznos lesz a szamomra. Sokaig majdnem gyuloltem ezt a nyelvet. Kesobb valamennyire - barati kapsolatok reven - ez az eloitelet enyhult.
Ugy erzem, tul sokat meseltem itt most magamrol, eddig soha nem tettem. Ezert most ezt be is fejezem. Igy most mar kicsit megismertetek. Erdekel ez az oldal, kituno forumnak tartom, kiveve mikor egyesek elarasztjak ugyanannak a mondanivalonak az ismetlesevel. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek