Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Capi
Capi 2025. 11. 19. 14:01
A fővárosi lakáspiacon szinte példátlan változás történt, ami láncreakciót indíthat el Budapesten a következő hónapokban. Az ingatlan.com összeállítása szerint a XV. kerületben a panellakásokkal szinte azonos áron elérhető többezer új lakás kerül hamarosan piacra az Otthon Start Program hatására. A XI. kerületben is 2200 darab otthon startos új lakás épülhet a nemrég megjelent tervek szerint, ami komoly változásokat vetít előre a budapesti ingatlanpiacon. Az oldal legfrissebb adatai szerint Rákospalota különböző részein a panellakások átlagos négyzetméterára 1,1-1,3 millió forint között mozog. Az ingatlanhirdetési portál kínálatában pedig már láthatók azok az otthon startos lakások is, amiket átlagosan 1,1-1,3 milliós négyzetméteráron hirdettek meg eladásra. A XV. kerületi Novus Liget és Szilas Liget lakóparkokban legalább 3-4 ezer lakás készülhet el a következő években, amiből több mint ezret már most is értékesítenek.„Ha a vásárlók azt látják, hogy új lakást már ugyanannyiért kaphatnak, mint egy panellakást, akkor az elmozdíthatja a keresletet a modernebb ingatlanok irányába, és lépéskényszerbe hozhatja az eladókat is. Ez a folyamat a XV. kerületben már elindult, és könnyen lehet, hogy árkorrekciót hoz a peremkerületi lakáspiacon” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.A XI. kerület különböző városrészeiben összesen 2200 lakást adhatnak át a kiemeltnek nyilvánított beruházások keretében. “Az újbudai panellakások átlagos négyzetméterára már most is 1,46 millió forintnál jár, így a legfeljebb 1,5 milliós négyzetméteráron elérhető otthon startos új lakások egy jelentős része a paneleknél is olcsóbban lesz megvásárolható.” - hívta fel a figyelmet a szakértő. László szerint a helyzet további két tényező miatt különösen is érdekes: “Egyrészt a XI. kerület a főváros egyik prémium lokációjának számít. Másrészt pedig a fővárosi otthon startos beruházások közül több is rendelkezik rozsdaövezeti besorolással, aminek köszönhetően a vevők vissza tudják igényelni az új lakások 5 százalékos áfáját. Ez további több millió forintos visszatérítést jelenthet az első lakásvásárlók számára.”A szakember szerint ritkán előforduló és már középtávon sem fenntartható jelenség, hogy a piacon külön értékkategóriát képviselő ingatlanok azonos áron érhetők el a vevők számára. Az új építésűek pedig a lakáspiac prémium termékei közé tartoznak különösen a panelekhez képest. “Mivel a budapesti otthon startos beruházások keretében nem csak egy-egy új lakást kínálnak alacsonyabb áron, hanem több ezret, ami lépéskényszerbe hozhatja az eladókat is. A gyorsabb eladásban reménykedő tulajdonosok ugyanis árkorrekcióra is kényszerülhetnek: adott esetben csökkenteniük kell az eladó lakásuk árát, ha nem érkezik rá vevő bizonyos időn belül.” - fogalmazott. Hozzátette: “Elméletileg az olcsóbb új építésű lakások árcsökkenést hozhatnak a használt lakások piacán is, de az ilyen megfogalmazással óvatosan bánnék, mivel árcsökkenést eddig nagyon ritkán láthattunk a budapesti lakáspiacon.” A szakértő szerint viszont a megfizethető áron piacra kerülő sok új lakás szinte bizonyosan csökkentheti a lakásdrágulás tempóját. Ráadásul ezek a hatások láncreakció formájában továbbgyűrűzhetnek azokra a fővárosi kerületekre is, ahol kevesebb új lakás épül.Az új lakások egyetlen hátránya a rendelkezésre állás: sokmindenkinek szempont, hogy nem csak másfél-2 év múlva költözhet be, hanem állapottól függően akár azonnal, a hitel finanszírozását követően. A lakásépítések felpörgéséhez elengedhetetlenül szükséges az értékesítési folyamat felgyorsítása is. Erről pedig a 2026 februárjától bevezetésre kerülő társasházi építményjog bevezetése gondoskodhat, aminek segítségével már tervezőasztal mellől is lehet hitelre is új lakást vásárolni. Az új jogintézmény viszont nem csak otthon startos lakások eladásában játszhat főszerepet, hanem árszinttől függetlenül valamennyi beruházás esetében számolhatnak vele az építtetők.A szakértő úgy látja, ha a most előkészítés alatt álló beruházások ütemesen haladnak, 2027-re akár több évtizedes rekord dőlhet meg az új lakások átadásában. Az utolsó jelentős lakásépítési hullám 2004–2005-ben zajlott, amikor több mint 40 ezer új lakás épült Magyarországon.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 19. 13:58
Előzmény: #261278  Pistike12
a magyar családok érdekében!
Pistike12 2025. 11. 19. 13:57
Az évezred legnagyobb lakásdrágulását várja idén az MNB
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20251119/az-evezred-legnagyobb-lakasdragulasat-varja-iden-az-mnb-800672#
Ez segiti a lakashozjutast az emvereknek. 5%os beremeles 30%os aremelkedesnel efy teljesen jo irany a celok eleresehez🙂
FatFIRE 2025. 11. 19. 12:38
Előzmény: #261272  Spiller
Új lakásokat sajnos csak bizonyos lakásszám/négyzetméter felett érdemes, lift és új homlokzat is kell hozzá. Én inkább olyanokra gondoltam, hogy jó lokációjú, utcafronti lakás(ok) zárószinten, felette pedig megvenni a tetőteret, majd az alatta levő lakás(ok)hoz kapcsolni és nagyobb teraszokat kialakítani.
Hobbyproperty 
Igen, de az már más nagyságrendű feladat, nem is gondoltam rá.
Spiller
Ügyes ötlet. Én a folyóasztalok mintájára szeretnék még egy szobát megcsinálni (magamnak, saját kezűleg), az nem ilyen grandiózus, de azért elég látványos. 🙂
Spiller 2025. 11. 19. 11:46
Hobbyproperty 2025. 11. 19. 10:32
Előzmény: #261271  FatFIRE
Új lakásnál úgy tudom bejön a parkolóhely megváltás, ráadásul a tetőtérig nem is megy fel a lift. 
slash
slash 2025. 11. 19. 10:18
Előzmény: #261270  Goldstein17
köszi. homlokzat felújítás egy valag pénz. :-)  Idióták ezek, én is vettem majdnem egy sorházban egy beépitett tetőteres hatalmas lakást erre megjelenik egy szomszéd millliókat követelve hogy neki abban a tetőben tulajdonrésze van. Úgy hogy a két lakás fizikailag nem kapcsolódott egymáshoz. csak egy telken voltak. Röhögtem és otthagytam a ge.ibe. 
slash
slash 2025. 11. 19. 10:15
Előzmény: #261269  Hobbyproperty
Biztos van ilyen cég, a kivitelezésnél nagyon figyelni kell a födém és a falak teherbírására nagyrészt csak szárazépíteszet jöhet szóba könnyű gipszkarton falakkal és víz és csatorna elvezetés is necces. Saját részre azt mondom esetleg de a szomszédok -miután kifizetted a vicces árú tulajdonrészüket -kőkeményen ugatni fognak a munkák alatt. Csak egy példa a házamban a tetőablakokon húztam be a gipszkarton lapokat mert nem lehetett befordulni velük bent. . szóval lesz szívás. a hangszigetelés kurva drága amiatt is ugatni fognak. 
Spiller 2025. 11. 19. 10:10
Előzmény: #261271  FatFIRE
Arulnak sok tetoteret pl palotanegyedben es a belvarosban is. 
FatFIRE 2025. 11. 19. 10:03
Előzmény: #261268  Hobbyproperty
Akkor te is a lakáshoz kapcsolnád, nem önálló lakásokat hoznál létre a tetőtérben (az minden szempontból komolyabb feladat lenne). Én is ebben gondolkodtam, de nem találtam hozzá elég jó alapot, ahol a társasház is partner lenne és a profit is elég.
Goldstein17 2025. 11. 19. 09:57
Előzmény: #261263  Hobbyproperty
Mi az Andrássy úti lakásunk feletti tetőteret megvásároltuk az önkormányzattól a többi felső szinten lévő lakás tulajdonosaival közösen és tervet készíttettünk a beépítésre. Beépítés fejében vállaltuk a ház homlokzatának felújításáat, ami el is készült. Azt hittük minden rendben van, de az egyik lakó megtámadta a tervet, hogy a lakásunk kb. egy négyzetméterrel rálóg a közös területre. Az építészünk kijavította a hibát, ekkor újra megtámadta a tervet a lakó azzal, hogy az építész nem jogosult tervezni a világörökség részét képező területen. Nálunk itt ért véget a történet, jó néhány évig árultam a tetőteret, míg végül sikerült leadni.
Hobbyproperty 2025. 11. 19. 09:47
Előzmény: #261264  slash
A feleségem ügyvéd szóval a jogi részét kezeljük, kivitelezés szintjén viszont nem tudom van-e olyan cég akinek van tapasztalata és elvállal csak egy lakás feletti részt is
Hobbyproperty 2025. 11. 19. 09:42
Előzmény: #261265  FatFIRE
Nem a tetőtér miatt vettem meg a lakást, de nagyon szerencsés a lakás elhelyezkedése mert a lépcsőforduló van a lakás mellett így egy elég nagy tetőtéri részt lehetne megvásárolni
FatFIRE 2025. 11. 19. 09:35
Előzmény: #261266  Pistike12
Nincs pálfordulás, befektetési szempontból már írtam egy ideje, hogy kiszállóban vagyok az ingatlanokból. A beépítések pedig csak egy lehetőség, megnéztem egy-két lehetséges projektet, nekem most nem éri meg az időbeli ráfordítást.
Pistike12 2025. 11. 19. 09:25
Előzmény: #261265  FatFIRE
Mi ez a Palfordulas? 
Tenyleg erdekel. N cinkeles. 
FatFIRE 2025. 11. 19. 09:22
Most néztem hasonló projektalapokat, de lassan elengedem a témát és befektetési szempontból sajnos az országot is. Én zárószinti lakások megvételében és a felettük levő tetőtér beépítésében gondolkodtam, de ez nehézkesebb annál, mint amilyennek gondoltam. Annyit nekem most nem ér.
slash
slash 2025. 11. 19. 05:31
A házunk tetőterét én építettem be. Kemény meló volt. Remélem azt tudod hogy a társasházban a tetőtér közös tehát elöször a tulajdont kell lejátszani.  Próbálkoztam ilyet venni még anno de elengedtem. 
Hobbyproperty 2025. 11. 18. 22:51
Bp belvárosi tetőtér beépítést csinált esetleg valaki? Pár építkezésen/felújításon túl vagyok, de speciális dolgok jönnek itt elő gondolom.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 11. 18. 20:24
Előzmény: #261261  Vodafonelive
Talán egy "pozitívum" van. Mivel nem volt magára a vízumra semmi pénzem márciusban, ezért mondhatni sehova nem mentem idén, semmit nem költöttem magamra, decemberben meglesz a pénz amit gyűjtöttem magára a vízumdíjakra (ez nem tartalmazza a relocationt) de ez a pénz már arra elég, hogy ha beüt itthon a válság van hova nyúlni, viszont nem tudom mi lehetne a következő lépés amit tehetnék, azt majd decemberben megkérdezném itt is, elvégre ez egy gazdasági fórum vagy mi a szösz.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 11. 18. 20:21
Előzmény: #261259  J0hnnyEnglish
Eddig ez a leghosszabb munkahelyem, előtte jobhopperkedtem. Jelentkeztem idén július végétől szeptemberig de ghosting, rosszabb munkahelyet ajánlott fejvadász, esetleg 9 hét után válaszoltak nemmel. Volt hely ahonnan konkrétan csak néztem, hogy ugyan annyit adnának, mint a mostani bérem 3+ év tapasztalattal és még próbaidő is van. 🥲 de legalább korrekt, hogy megelőztük a fölösleges köröket. Amúgy a mostani magyarországi átlagbért keresem (br.720e plusz cafi amihez még nem nyúlt a cég így megközelítőleg br. 800), annyira inflálódott el a fizetésem ezidő alatt. Decemberben meglesz az 5 év tapasztalat amit leigazolhatok vízumhoz (ez plusz pont, következő már csak 8 évnél van) de a mai nappal kiderült, hogy arra a vízumra amire meghívhatnak a zavargásoknak, tüntetéseknek hála Ausztrália 23%-al (❗️)csökkentette a letelepedési+tartózkodásra felvehető személyeket. Arról nem beszélve, hogy a kicseszett épületgépészet nem tartozik a construction szektorba, pedig erősen az, marad a "gépészmérnök" ami idéntől már kevésbé "hiányszakma" és a majdnem 5 hónap alatt(július 1 gazdasági évtől számolva) nulla meghívást kaptak sorstársaim még ha valakinek nagyon sok pontja volt az sem.
Erősen azon gondolkodom mi a f@st csináljak és még váratni akartam jövő júliusig a beadást (haha, jó, hogy 1,5 évvel előbb intézkedtem), de már idén megléptem, hogy jelentkezésre állítottam a munkafolyamatot.
Bosszant a tudat, hogy múlt héten először jártam Prágában és csak ámultam-bámultam, hogy ez a város mi a fene? Most Németben vagyok amit nem kell bemutatni, mert fél évet éltem itt de elszomorító, hogy életszínvonalban és megélhetésben odaveri kedves kicsi otthonunkat.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek