Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Capi
Capi 2025. 11. 15. 10:45
Előzmény: #261136  J0hnnyEnglish
25 éve túl van lógva az egyik ingatlanom sarka egy másik szomszéd lakóparkra. Kb 10 m2. Elmérték. Majd rendezi az akinek bántja a szemét. Elbaszott ingatlanok vannak. Észnél kell lenni és alaposan utánanézni a vételkor.
FR73 2025. 11. 15. 10:39
Előzmény: #261135  Murdoch
Kezd kiderülni, hogy Jürgen mégsem 3x termelékenyebben dolgozik a szalag mellett odakinn, mint Józsi idehaza.
A német ipar kapott egy Kína nevű versenytársat, ez a lazaság már nem fér bele a matekba.
Murdoch 2025. 11. 15. 10:36
Előzmény: #261131  berlini
A Hitlerezés már az eluralkodott téboly jele, szvsz. És alaposan melléfogtál, a minap hallgattam az Antont, akit nem kell gondolom bemutatnom, korábban nem nagyon kedveltem az elfogultsága miatt. Hát most korrektül lenyilatkozta, hogy ez a megállapodás diplomácia siker, úgyhogy nyugodtan csapd a kalapodat a földhöz és taposd meg, vagy nem tudom mit csinálsz, amikor toporzékolsz. Ettől még nem lesz igazad (most se).
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 10:34

amikor 2001 végén véletlenül belenéztem egy esti tv híradóban és láttam, hogy a kihelyezett országgyűlés keretében a soproni Széchenyi téren jelmezes lovasok sorakoztak fel pont ott és úgy ahogy 1920 nyár végén a Sopront megszálló Ostenburg csendőrzászlóalj fegyveresei és meghallottam a kommentárt hozzá, és ez eléggé ellentétes volt az általam még gyerekként Sopronban hallottakkal, elhatároztam hogy nyomozok egy kicsit
aztán abbóla "kicsit"ből lett első lendületben úgy 20-25 oldal átpörgetése, aminek az lett a végeredménye hogy amíg az Mózes korától kezdődően nem látom át valamennyire a zsidók gondolkodásának főbb vonalait, egy kissé fogyatékosnak tekinthető vagyok, és igencsak sebezhető, és könnyű préda különböző kalandorok számára, és a kutakodásnak máig nem lett vége, és az kb akkor fog bekövetkezni amikor elvisz az ördög
.
mivel én is sok magyar népmesét megismerve nőttem fel, így aztán egy darabig erősen hittem abban,hogy a zsidó kezdeteknél találok majd valami tisztán igazságos, csak érdemekkel teli figurát akinek a cselekedetei szándékai tiszták, kizárólag pozitív példát adnak és katarzist okoznak önmagukkal az olvasóknak, mint a magyar népmesék hősei,de az istennek sem leltem rá egyetlenre sem, még olyanra sem akire  némi erőszakkal, cipőkanállal mindez ráhúzható lenne
.
aztán kiderült hogy nincs ilyen, és nem véletlenül,és nagyon nem
.
van két viszonylag nagyra tartott mesehősük: Mózes és a Dávid
.
alaposan leírták a sikereiket érdemeiket, de legalább ilyen részletesen a gyarlóságaikat is
a Mózes annyira "sáros" volt, hogy miután máig ismert és tisztel törvényt adott a népének, és elvezette őket a Kánaán földjére , ő maga "sara" miatt nem is léphetett be soha oda
.
a Dávid szép volt (egy itáliai ki is faragta a szépségét egy kőből), fiatalon ünnepelt győztes, de a Saul veszélyes vetélytársnak látta így meg akarta öletni, ezért a csapatával elvonult a hegyekbe és hosszú ideig, útonállásból, rablásból, zsarolásból stb élt, majd végül király lett, ünnepelt sikeres birodalom építő, közben megdugta a legjobb katonának feleségeit, néha megölette egyiket-másikat, így még egy saját fiát is, végtelen az részletesen ismertetett gaztetteinek listája
.
és minden mesehősük ilyen, mert így látják helyesnek és kiegyensúlyozottan igaznak az emberi lény általános leírását, és egyedileg is
.
az a tekintél-y és vezérelvű csúnyán hamis kétosztatú világ amit az orbán is szorgalmasan régóta épít, az az igen gonosz társtetteseinek és a nagyon buták széles tömegének szól, rendkívül sikeresen csinálja - a saját és kis csapata számára
.
sajnos a butításra tömegek alkalmasak, hálásak az egyszerű és primitív könnyű eligazodást látszatát adó világmagyarázatokért, hálásak a vezérnek, még büszkék is lesznek rá hogy milyen buták, és terjesztik a butítást, mert ezzel közel érzik magukat a butításban igen sikeres főfő butítóhoz
és az pedig az orruk fűzött karikánál fogva vezetgeti őket
.
nincs új a nap alatt
csak több pl a krómozott vagy műanyag eszköz és van internet is
ilyen a világ és benne az ember alapjaiban változatlan
.

J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 11. 15. 10:34
Előzmény: #261133  slash

Szerintem az egész országban el van q-va. Új kimérésnél volt olyan hely Balatonnál, ahol 1,5méter volt az új telekben és a szomszédhoz került a villanyóra, meg a vízóra... na ott volt anyázás!
Nálam a közvetlen szomszédban van gond, én a 10-20 cm en nem akadékoskodok, lemértem a telket mezei 50 méteres mérőszalaggal, úgy rendben vagyok.
A szomszédban viszont építkeznek a HÉSZ alapján a házat a nyújtott téglalap alakú telken fél méterre rakhatod a kerítéstől, de mivel el van baszva a kimérés és kerítésviszonyok, így 1,5 méter kellett neki elhagyni, mert az ingatlant a jogi határ szerint kell kimérni.
Az ilyen fél méter alatti f@szságok egyébként a rohadt mindegy kategória, mert egy kerítéslábazat, tujasor...stb, ott viszont ahol eleve szűk a hely valóban bosszantó lehet, mind a két félnek.
Murdoch 2025. 11. 15. 10:32
Előzmény: #261129  FR73
Nem is állítom, csak azt, hogy ebből a mostani katyvaszt tekinte ez egy pozitív történet. Relatíve olcsó és megbízható energia nélkül a fű sem nő. És egyébként nem én rugózok ezen, érdemes elolvasni a német sajtót, hát nem éppen kitörő lelkesedéssel figyelik a folyamatokat. A franciáknál lassan 8% lesz a munkanélküliség, az eu-s költségvetési hiányszámot megduplázva. Svájc is beszívta az okoskodással, kapott a nyakába egy 39%-os vámot, ugye tegnap rendezték, de így is ruházhat be a yenkiknél 200mrd usd-ért. Ellenben írtam tavasszal, hogy a személyes kapcsolatok miatt (is) Trump ki fogja segíteni Mo-t, nyilván az usa érdekeit is nézve. A gazdaságpolitika oké, a magyar tulajdonú cégeket nem vágom, nem is a pillanatnyi állapotra írtam azt amit, hanem a trendre. Később még fordulhat a kocka szvsz a magyar gazdaságot tekintve, de ettől még ov és csapatára nem fogok szerelmesen nézni, azt azért hozzáteszem. 
Capi
Capi 2025. 11. 15. 10:22
Előzmény: #261093  Moka_Brikka
Iszonyka 19 után nyomatni fogja itt újra a propagandát. De majd parkolópályára kerül újra ha túlzásba viszi. Addig összegyűjti a témákat és megbeszéli a bérlőivel. 
Brója már visszafogta itt magát. Tudjuk, továbbra is ingatlanemelkedés várható.
slash 2025. 11. 15. 09:35
Előzmény: #261125  Törölt felhasználó
Tudom nálunk is így van. Közmegegyezéses kerítés sztem nekünk elvettek a telekből apám idegesít vele néha. Sváb falu ez is az öregekkel nem vitázom. 
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 09:05

nekem mindig volt egy olyan sejtésem, hogy attól ha valaki hosszú időn ált sikeresen csinálja amit csinál, az pusztán ettől az egyetlen tényből eredően általánosságban is elismeréssel és előtte való tisztelgéssel követendő példaként teljes joggal említhető lenne
.
a viszkis ís sokáig igencsak sikeresen csinálta
a tasnádi péter is
a portik is
a sor végtelen
berlini
berlini 2025. 11. 15. 09:04
Előzmény: #261127  Murdoch
Javaslom, hogy Hitler védelmébe is irjál már pár sort.
(Linkeket ne felejtsd el, ahol neonácik leirják, nélküle nem lennének autópályk stb.)
Ez kb annyira abszud, mint amikor a bankrabló a tárgyaláson panaszkodik, hogy a bankrablás óta mindenki őt üldözte, nem volt egy nyugodt pillanata és ez azért tulzás, neki is vannak személyi jogai.
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 08:54

sokféle igazság van
.
pl abban is elég széles körű, szinte egyöntetű egyetértés van, hogy az osztrák jellegzetes bajszú egykori káplár a húszas -harmincas évek során sikeresen tematizálta a zsidózással a német ajkú közvéleményt, és még határokon túlnyúló eredménnyel is
.
neked is megbocsájtható amit művelsz
hiszen te sem vagy botanikus
FR73 2025. 11. 15. 08:51
Vonzó bérmunka telephely lett Magyarország.
A fő és egyetlen ok az olcsó bérek, ami bizony nem a hatalmas siker jele. 
A magyar tulajdonú cégek kb sehol sincsenek, hatékonyságuk a gazdaságpolitika miatt rendkívül rossz.
FatFIRE 2025. 11. 15. 08:49
Előzmény: #261097  Moka_Brikka
"Én egy ilyen vegyes fasz vagyok. Valamiben liberális, valamiben konzervatív."
Különböző mértékben, de szinte mindannyian így vagyunk ezzel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a liberális fosztóképzővel emlegetett modern kori demokrácia alapjait olyan kiváló konzervatívok is segítettek lerakni, mint a szinte látnoki erővel bíró Edmund Burke és olyan kimagasló jobboldali erényekkel bíró politikusok is formálták, mint Metternich. Szomorú, hogy az uniós vezetők mennyire szánalmasak hozzájuk képest.
Spiller #261121-ben adott tömör összegzését elfogadhatjuk mindannyian.
Murdoch 2025. 11. 15. 08:34
Előzmény: #261126  Törölt felhasználó
Ezt ügyesen összehozták és diplomáciai sikernek tekinti az ellenzéki sajtó is. Mint ahogy az eu-s ügyesen összehozta, hogy a magatokfajták elé folyamatosan belógassák az orbános-putyinos-trumpos gumicsontokat, főleg az orosz energiavásárlásos sztorit. Csakhogy mindeközben:
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2025/09/bosch-miskolc-multi-gyar
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/07/autoipari-vilagceg-nemetek-valsag-magyarorszag-termeles
Ha ez a tendencia folytatódik valóban előállhat az a helyzet, hogy lendületet kap a magyar gazdaság. A jó hír, esélye sem lesz az ingatlanárak nagyobb csökkenésének. Ez meg bónusz a feketeöves putyinozoknak:
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/11/orosz-gaz-nemetorszag-belgim-kerulout-nyugati-szankciok
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 07:33

az orbán tényleg úttörő módon világpolitikai szinten élenjáró, meghatározó elme, és tényező
.
ő már kb 15 éve nemcsak  felismerte a "gyurcsány is lopott" kijelentés mágikus erejét, hanem kidolgozta és a mindennapi gyakorlatba átültetve elsöprő sikerrel alkalmazta is
.
eredetileg volt az eredeti "gyurcsány is lopott" egyedi esetben alkalmazható elv, de hamarosan elkészült a bármilyen esetre felhasználható, immár általánossá lett, kibővített elvi és gyakorlati módszertana
.
ezzel így utcahosszal beelőzte a világ vezető hatalmát, de már ott is leborulnak orbáni géniusz előtt, és másolnák,  követnék őt, és régóta könyörögtek a receptért
a brit titkosszolgálat jelentése szerint az ingyenes használat megengedésével fizetett az örökös szankciómentességért, és a pénzügyi védőpajzsért
és megint okos volt az orbán, hogy korábban nem adta át a receptet gombokért cserébe, hanem bölcsen kivárta a pillanatot amikor gigászi  ellenérték fejében értékesíthette a találmányát
.Trump kérte, az igazságügyi minisztérium egy napon belül vizsgálni kezdte Epstein állítólagos kapcsolatát Clintonnal
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 06:58
Előzmény: #261119  slash

Sopron melletti faluban vettem egykori parasztházat 93 végén
egykoron szinte teljes egészében német ajkú falu volt, és 45 után kitelepítésre kerültek
kb 56 ig alig lakta valaki, csak utána népesült be fokozatosan úgy ahogy "gyüttmentekkel", elfoglalták az üres házakat elkezdték művelni a kerteket, meg idővel kerítéseket építeni oda ahol a közmegegyezésként a telekhatárokat képzelték és elfogadták
.
a mi lelkünk kicsi volt, a ház a telek hátsó végében keresztben helyezkedett el, vagyis a hátulja és a két vége a telekhatáron
oldalt drót, utcafronton, terméskő lábazatos vaskerítéssel, vas kapuval
.
aztán kb 2 év után kaptunk az önkormányzattól egy levelet, hogy fizessünk ennyimegannyit, mert a körbekerített, miénknek hitt telkünk kb fele az önkormányzaté, és az összeg megfizetése után lesz majd a miénk, és kapott ilyet szinte minden régi ház gazdája, csak a nyolcvanas évek végén megindult falu széli legelőből kiparcellázott építési telkek és azokon elkészült új építésű házak gazdái nem
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 06:33
Előzmény: #261122  berlini

ez neki sem róható fel
mivel élmunkástéri éjjal-nappali szakos taxidroszt végzettsége van
és így ő sem botanikus
Törölt felhasználó 2025. 11. 15. 06:27

kicsit gugliztam, igaz nem vagyok egy guglibajnok
se mégiscsak találtam valamit:
.
"A jogszabály mai napon ( 2025.11.15. ) hatályos állapota.
A jelek a bekezdések múltbeli és jövőbeli változásait jelölik."
.
280/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról
.
45. Az elő-, oldal- és hátsókert előírásai"
"46.  paragrafus"
"(2) Az épület utólagos hőszigetelése és ehhez kapcsolódó homlokzatburkolása 
a) az elő-, oldal- és hátsókert méretét csökkentheti, 
b) a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületre átnyúlhat, amennyiben a közterület biztonságos használatát nem veszélyezteti, és 
c) az oldalhatárra kiépített lakóépület esetében a szomszéd ingatlanra legfeljebb 0,20 méterre átnyúlhat, de a szomszédos ingatlanra való behajtást nem lehetetleníti el,"
.
nyilván ezzel még nem teljes a kép, mivel még más jogszabályok különböző kitételei is fontosak lehetnek a helyes értelmezéseikkel együtt
persze ehhez már nem annyira lehet elég a gugli, és valszeg most még az AI sem, hanem egy ez ügyben gyakorlott  jogász is igencsak szükségeltetik
.
a placiról meg újfent kisült hogy az itt nem ritkán előforduló más egyedekhez hasonló rohamszerűen felszínre törő -  murbus orbánbolondítottus maximus - tünetegyüttes fedezhető fel nála is, ami az elmúlt este szerencsére viszonylag rövid lefolyásúan manifesztálódott nála
.
de tudjuk a múltból, hogy ő kevésbé  súlyos eset, vagy legalábbis az volt 1-2 éve, mert annak idején még képes arra, hogy a libanoni cédrus jelképes árnyékában a döntően vörösfenyő cölöpök feletti Velencében  egy ponton rádöbbenjen,, hogy az órákon át tartó lendületes üres lehengerlő hőbörgése az csak egy dolog, a másik meg az hogy ő tényleg nem botanikus
berlini
berlini 2025. 11. 15. 01:17
Előzmény: #261121  Spiller
..és nem regisztrálsz négyszer ugyanarra a fórumra.
Spiller 2025. 11. 14. 20:18
Előzmény: #261095  FatFIRE
a liberálisok szélsőbalosok akik kisajátítták a liberalizmus fogalmát. Az alapjait nem tartják be. mindenki egyenlő, tiszteletben kell tartani mindenkinek a személyét és a véleményét. A szabadságod odáig tart ahol a másoké kezdődik. Nem mehetsz be a másik ember privát zónájába csak az engedélyével. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek