Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 16:53
Előzmény: #261097  Moka_Brikka

közben gugliztam, és már nem igazán érvényes a második adag kérdésem, mert megtaláltam, hogy 21 nyarán jogszabály változás történt, a meglevő telekhatáron lévő épület esetén jogszabály megenged 20 centit, ezért "tűrnie" kell, és egyszerűbb neki is egy megállapodással elrendezve "tűrni"
szuper azért köszi
Second Wave 2025. 11. 14. 16:48
Előzmény: #261091  Capi
Jó ez a cikk, látszik, hogy a welovebp kedveli Csepelt.
Sajnos a Kis-Duna partról bekerült egy jó kép, az jobb lett volna, ha kimarad. Szerencsére a Rákóczi-kertről nincs fotó, még azt a linket a korábbi cikkükhöz jó lenne kivenni.
Érdekes az indexes linkajánló (ami a cikkben nem szerepel), de jól van ez így, azoknak is legyen meg az öröme, akik csak a címet olvassák el, elvégre az az igazi tájékozódás :-))
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 16:34
Előzmény: #261096  Moka_Brikka

valamiféle szomszéddal való írott megállapodás harmadik fél felé is érvényes lenne? 
pl. ha eladná a szomszéd, az új tulajdonosnak is mindenképpen el kéne fogadnia?
ehhez valahogy be kéne jegyeztetni a földhivatalnál valahogy?
vagy anélkül is?
Moka_Brikka 2025. 11. 14. 16:19
Előzmény: #261095  FatFIRE
Én egy ilyen vegyes fasz vagyok. Valamiben liberális, valamiben konzervatív. Ezeken a hagyományos besorolásokon már amúgy is régen túllépett a világ. Tök jó példa, hogy az amerikai polgárháborúban a déliek voltak a demokraták és az északiak a republikánusok (Lincoln republikánus jelölt volt).
Moka_Brikka 2025. 11. 14. 15:47
Előzmény: #261094  Törölt felhasználó

Első blikkre:"vajon külső hőszigetelési igény a hátramenő udvari szárnyak esetén megvalósítható e a hátsó falakon"
Szerintem megvalósítható ilyen esetekben a hőszigetelés 0,2 méterig, ha nem lehetetleníti el a behajtást a szomszédős ingatlanra. 
-
"túlépítésnek számítana"
Szerintem igen, ha nem járul hozzá a szomszéd. Ráadásul rosszhiszemű túlépítésről lenne valószínűleg szó. 
-
"vajon valami pénzbeli ellentételezős legális és örök érvényű elrendezési lehetősége lehetne"
Igen, meg lehet állapodni ebben. Ha nem tudtok dűlőre jutni, akkor végső soron bíróságtól is lehet kérni, hogy megfelelő kártalanítás mellett megvalósuljon a hőszigetelés.
FatFIRE 2025. 11. 14. 15:41
Előzmény: #261081  Moka_Brikka
Neked is szól, de csak részben, hiszen téged nem tartalak szélsőséges liberálisnak. Hozzá is tetted 
később tisztázásként, hogy "a klasszikus ertelemben vett liberalizmushoz lehet koze szerintem, mint ami ellen fel kell lepni. Nem kene ezt osszekeverni az elmult 10-15 ev szelso baloldali eszmeivel". 
Tudod, az a baj, hogy ma a liberalizmus pont azt a szélsőséget jelenti, amitől úgy tűnik, te is szívesen szabadulnál. A liberális politika ma egyértelműen nem az egyéni szabadságjogok védelméről szól, hanem a célba vett társadalmi csoportok érzékenyítésén keresztül a hatalom megragadásáról és egy csomó életidegen, a valóságban nem működő megoldásról a willkommenskulturtól a woke-ig. Ezeket próbálta a mi büszke nyugati kultúrkörünk a világra erőltetni és ez ellen küzdenek ma a nyugati világ jobboldalán.
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 15:15
Előzmény: #261085  Moka_Brikka

véleményeznél egy helyzetet?
.
adott egy valamivel az első háború előtt (a felhasznált anyagokból és a homlokzati vakolatdíszekből következtethetően) épült U alakú földszintes épület, az utcafronton telekhatártól telekhatárig beépített nyeregtetővel, a hátranyúló udvari szárnyak a szokott féltetőkkel, a szomszédok felé gerincmagasságig felmenő tűzfalakkal telekhatáron
a két szomszéd felé zársorú beépítésű, de azok csak utcafonti terjedelemmel, hátramenő szárnyak nélkül,  tehát ott a célépület hátramenő tűzfalai szabadon állnak
.
és a kérdés:
vajon külső hőszigetelési igény a hátramenő udvari szárnyak esetén megvalósítható e a hátsó falakon, mivel elvileg az már a szomszéd telek "légterében" tartózkodna, és talán már valamiféle túlépítésnek számítana?
ha ez igenis elvi akadály (nagyon úgy tűnik), akkor vajon valami pénzbeli ellentételezős legális és örök érvényű elrendezési lehetősége lehetne?
Moka_Brikka 2025. 11. 14. 14:58
Előzmény: #261092  Pistike12
Izom még time out-on van nov. 19-ig.
Pistike12 2025. 11. 14. 14:39
Előzmény: #261091  Capi
Izom? Hogy viseled?? 
Capi
Capi 2025. 11. 14. 13:45

Sokan nem is tartják igazán Budapest részének a legellentmondásosabb kerületet
 https://welovebudapest.com/cikk/2025/11/12/budapest-xxi-kerulet-csepel-kerulethatarozo
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 12:33
Előzmény: #261089  Capi

az orbánista módszertan egy valódi eklektikus módszertan
.
összeválogatta a sztálinista, hortista, rákosista, kádárista, mussolinista. stb világ gyakorlatban is kipróbált és bevált módszereit, és ízlésének megfelelően szinergikus csokorba kötve készült a sajátja és gondos talaj előkészítés után elültetve a saját kiskertjének tekintett magyar lakta Kárpátok ölelte gödörben
Capi
Capi 2025. 11. 14. 12:18

Teljesen indokolatlannak és felháborítónak tartom, hogy ugyanakkora támogatást kap alanyi jogon egy olyan háztartás, amiben mondjuk két jól kereső pár van, mint amiben két átlag alatti, esetleg munkanélküli, vagy rokkant, stb. 

Ezzel teljesen egyetértek. De a lényeg, hogy hatalmon maradjanak. Ezért az a lényeg, hogy a szegény és a gazdag oda tegye az Xet ahova a regnáló kormány szeretné.
berlini
berlini 2025. 11. 14. 12:16
Előzmény: #261084  Murdoch
nem értetted meg ezt sem
Nem baj....
Törölt felhasználó 2025. 11. 14. 12:03
Előzmény: #261082  Murdoch

minden egyes írásod egy-egy tökéletes szellemi amanitia phalloides példány
.
a nevének első részét alkotó aminita  az amanitin nevű májat vesét egyszerre megtámadó halálos méregre utal, a phalloides pedig a faszkalap formátumra
.
szabadfordításban : halálos mérgű faszkalapság
.
szakértők egybehangzó tanácsa szerint még a csak pusztán érdeklődés vagy kíváncsiság vezérelte szabad kézzel való érintésük is nagyon kerülendő, a fogyasztásuk pedig biztos halálhoz vezet, mivel az amanitin ellenmérge máig ismeretlen, tünetek pedig csak azután jelentkeznek ha a letális dózis felszívódása megtörtént
persze ez amanitinen kívül számtalan egyéb igen veszélyes mérget tartalmaz
.
egyetlen ajánlott viszonyulási forma létezik vele kapcsolatban:  a biztonságos távolságtartás melletti felismerést követő óvatos kikerülése
isten teremtménye, létezik, és rengeteg óvatlan áldozata volt már a történelem során
gyula1971
gyula1971 2025. 11. 14. 11:53
Előzmény: #261083  berlini
Ha valaki félelemmel és szorongással utazik a karácsonyi vásárokra-vagy akár egyéb helyekre-azzal többet árt,akkor maradjon otthon inkább.
Moka_Brikka 2025. 11. 14. 11:52
Előzmény: #261080  Murdoch
Igen magas a hollandoknál az adó. 
Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy "annual consumption between 10 000 GJ and 100 000 GJ". Ez nálunk már inkább a közepes és nagy vállalkozásokra jellemző fogyasztás. 
-
Az viszont fontos kérdés, hogy indokolt-e, hogy 11. helyen legyünk a fizetendő adó  mértékében https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/a/a8/Fig_7_Share_of_taxes_and_levies_paid_by_non-household_consumers_for_natural_gas%2C_first_half_2025_v2.png
illetve, hogy 18. helyen legyünk a vállalkozói gázárak tekintetében (középes-nagy cégek).
https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/1/1e/Fig_5_Natural_gas_prices_for_non-household_consumers%2C_first_half_2025_v2.png
miközben minden termelékenységi és hatékonysági adatokban, meg úgy en bloc gazdasági mutatóban hátul kullogunk?
-
Én amúgy ezt a táblázatot találtam, amiben lehet historikusan böngészni. Szerintem nálunk komoly baj, hogy a 23-24-es árak vannak fixálva még kb. 1 évig nagyon sok vállalkozásnál. Látható, hogy 22-23-ban a vállalkozásokat szét terhelték ezzel (is, hiszen erre jöttek még a különböző extra adók nekik). Itt ráadásul le tudod alakítani a táblázatot a különböző fogyasztási adatok szerint is. Szerintem siralmas volt a helyzet, és ennek a következményei hosszú távon velünk fognak maradni.
https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/nrg_pc_203/default/table?lang=en
Murdoch 2025. 11. 14. 11:48
Előzmény: #261083  berlini
Ez pontosan a fideszes mesemondásos propaganda. A veszélyesebb helyeken már beléptető kapuk és rendőrkordonok, betonkockák vannak, megadja a hangulatot. Másrészt pontos statisztikák vannak ezekről, azt elhiszem, hogy az Oaxaca-i karácsonyi vásár biztonságosabb hely, mint egy EU-s. Mindenesetre örülök, hogy már odáig jutottunk el hogy az EU-s országokat nem mondjuk Svájchoz, hanem Mexikóhoz kell hasonlítani, remek.
Kínában meg nincs terrorizmus, pont, nem azt írtam, hogy jó ország. Az iszlamista terrortámadások meg tudjuk mikor kezdődtek Európában, nyugodtan letagadhatod (ezt is), mit számit.
berlini
berlini 2025. 11. 14. 11:29
Előzmény: #261082  Murdoch
A világ minden részén voltam már karácsonyi vásárban.
Soha sem gondolkoztam el azon hogy hol fognak megkéselni.
Pld.
Mexikó 2022 karácsonya.
Dél mexikó, Oaxaca tartomány. Utakon folyamatos katonai ellenőrző pontok, a kábitószerbandákkal való fegyveres összetűzések napirenden.
A legcsodálatosabb karácsonyi vásár volt amit valaha láttam.
Neked kellene keresnem egy kinai megkéselt utolsó másodperceiről készitett felvételt. Hátha rájönnél, hogy baj mindenhol érheti az embert, de ez a beteges gondolkodás megfoszt minden örömtől és marad a rettegés.
Murdoch 2025. 11. 14. 11:21
Előzmény: #261077  matatakakiba
Erre azért érdemes lenne egy statisztikát berakni, mert így lóg a levegőben. Anglia viszont nálam a tragédia kategória, volt szerencsém végighallgatni egy agyonkéselt emberkés haláltusát egy eldugottabb londoni hotelből. És esetleg tedd be az európai terrortámadások vs kínai terrortámadások statisztikát. Ugyanis itt azért az első gondolata a nép egy jó részének, hogy hova menjen karácsonyi vásárba, ahol a legkisebb eséllyel lesz gyilkolászás.
Moka_Brikka 2025. 11. 14. 11:15
Előzmény: #261079  FatFIRE
"A válaszom nem feltételenül az általad írtakra reagált" 
A megoldás egyszerű: nem válaszként kell írnod, hanem új hozzászólásként. Mondjuk a nem feltétlenül fordulat használata arra utal, hogy azért ez nekem is szólt, de mind1.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek