Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 22:40
Előzmény: #261019  Skatepapa2020
Én már nem dolgozom, mivel a tőke jövedelem többszörösen meghaladja a kettőnk (párommal) fogyasztását . Így a fennmaradó havi összegek újra beforgatásra kerülnek. Jelenleg alternatív (Bmap, fixmáp ) befektetésekbe. Így pluszban is növekszik a vagyon, nemcsak tőkenyereségben.
Valójában már teljesítmény kényszerem sincs már, szépen lenyugodtam az elmúlt pár évben.
Számomra 50 felett már mások az életbeli prioritások, fontosságok.
Skatepapa2020 2025. 11. 12. 22:10
Előzmény: #261010  tihamer
Ezen a ponton amikor realizálod, hogy nem tudsz annyi pénzt keresni mint amennyit a befektetések hoznak nem jött el az életedben egy demotivált pillanat? Hogy hova tovább? Én a közelében sem vagyok annak amit te leírsz,de az irány ugyanaz és tizen évig spórolva, végtelenül sokat dolgoztam, saját ingatlan felújítások második munkaként. És tavaly rájöttem, hogy nincs értelme már félre tenni ,mert nem tudok annyit, mint amennyivel növekszik a befektetési portfólió. Nem tudom érthető e a kérdésem, de hogy kezelted ezt a pillanatot az életben. Ha volt ilyen veled. Köszi előre is.
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 21:11
Előzmény: #261017  Goldstein17
Próbálom kerülni az idegen szavakat, ha egyszer jó magyar szó is van rá.
Neked is köszönöm a gratulációt.
Remélem hogy sok embernek -akik fogékonyak rá - tudtam segíteni amatőr pénzügyi tudásommal a vagyonosodás útjára való első lépésekkel.
👍
A befektetés egyszerű,
De nem könnyű.
Goldstein17 2025. 11. 12. 21:04
Szerintem nagyon sokan örülnek az anyagi sikerednek itt a fórumon, valószínűleg ez teszi lehetővé számodra,  hogy idődet nem kímélve leird ide minden nap ugyanazt. Nem ismerek senkit aki az élet nagy igazságait nálad közhelyesebben tudná megvilágítani. Őszintén gratulálok!
Murdoch 2025. 11. 12. 21:03
Előzmény: #261009  Moka_Brikka
Elhiszem, hogy azt hiszed. Ha jól emlékszem, az olaszoknál, meg a németeknél is összedőltek hidak. Voltál mostanában Kínában? Már nem a 80-as évekbeli gagyi korszak van. 
https://www.youtube.com/watch?v=nBs4-Tg6edo
https://youtu.be/VPCYYv2TXzM?t=3
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 20:58
Előzmény: #261013  greenman76
Ezért is bízok meg jobban az ingatlanjaimban. 
Érdemes elolvasni a cikket okulásra, tanulságos.
.
2025-11-11
A nyerő részvényalapA múlt héten volt egy hölgy, aki ha jól emlékszem, az eladott ingatlan árát szerette volna befektetni. A privátbankártól remek ajánlatokat kapott, azokat néztük végig együtt. Az egyik r...Tovább olvasom...
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 20:57
Előzmény: #261011  Skatepapa2020
Köszönöm. 👍
greenman76
greenman76 2025. 11. 12. 20:54
A melós által leírtak tartalmi részével kapcsolatban nem foglalnék állást, nem is érdemes egymás zsebében turkálnunk....
Csak a hitelesség kedvéért...
Az V. kerben csak egy garzonom van, a II. kerben élek egy 110 nm -es társasházi ingatlanban.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 12. 20:51
Előzmény: #261002  HZsooolt
Az elet ot igazolta. Ezen kar kekeckedned. Ha nem lett volna fidesz kormanyzas 15 evig, akkor is eleg valoszinu, hogy nagy aremelkedes lett volna a valsag utan. Eleg korbenezni a szomszedos orszagokban. Gfc utan mindenhol szarnyalt a piac Eu-ban. 
Skatepapa2020 2025. 11. 12. 20:47
Előzmény: #260985  tihamer
Tihamér annyira jó összefoglalás, hogy az valami hihetetlen. Gratula a pénzügyi képzettségedhez. Remélem minél több emberhez eljut. 
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 20:45
Előzmény: #260968  HZsooolt
"persze persze csak amikor valaki a lakás/ ingatlan topikban nyomatja hogy 10 ingatlana van vagy mennyi amiből 8 garazs Nagykanizsan 2 meg Panel Nagykanizsan, amikor az összes nem ér annyit mint egy db bpi V. kerületi 100nm-es ingatlan, akkor jókat kacagok"..
.
Ezeket az adatokat honnan veszed?Tájékozodnod kellene mielőtt véleményt mondasz, de nem akarok hivalkodni. Jó példa erre Az Amerikai gengszter című film.🙂
De nemcsak Te , hanem melós is szokott packázni velem hogy annyi vagyonom lehet, mint egy budapesti lakás ára. 
🙂 
Csak mosolygok ilyenkor, mivel nem ismeri a teljes befektetési portfóliómat és így itélkezik hogy neki több van , lesz. Direkt nem mentem bele az eszközeim mennyiségének és milyenségének felsorolásába. Egyszer valamikor már leírtam mennyi kiadott ingatlanom van (17 lakás-garázs vegyesen). Továbbá még rendelkezem:
- befektetési  fizikai arannyal, 
-devizával(chf),
- magyar állampapirokkal (Bmap, fixmáp ). Úgysem hitte volna el. Habár ő kidobta az indexet, mivel leírta hogy Pesten van egy szobakonyhája (ami nem vagyon, mert saját lakhatás, így pénzbe kerül ) plusz van mápban 58 millió forintja. Ez az 58 milliós összeg jól hangzik, de ezt be kellett volna forgatni év elején - mikor leesett a PMÁP kamat- ingatlanba, pl lakásba. Nem tette, én megtettem annó januárban. Nem volt elég felkészült mentálisan (többszöri alkoholos allapot ?) , így nem volt bátorsága lépni. Pedig egyértelműek voltak a jelek.
PMÁP kamat le, munkashitel, választási kampány➡️ várható helikopter pénz , lásd később pl OSP, stb. Izomman és én kihasználtuk a jó időzítést. Az ajtó júniusban bezárult.
Szóval ha melós januárban 58 millióért vásárolt volna egy jó felújított lakást, akkor azóta kb plusz 30 % tokenyereseg érte volna, ami kb 75 millió lenne mára. Plusz ha mondjuk februártól kiadta volna, további 10x250.000,-, azaz 2,500.000,- forint bérleti díj bevétele lenne.
Tehát közel 20 millió forintot teremtett volna 9-10 hónap alatt.
Erre szoktam mondani hogy egy bizonyos vagyon felett a pénzt csinálni, teremteni kell, nem pedig kétkezi munkával megszakadni érte.
De sajnos neki más a valósága. Talán azért mert az ősöktől örökölni fog és ez gyengítheti? Nem tudom. 
Mindenesetre mutatja a labilitását hogy impulzivan belekezd a mondanivalójába és egy idő után alkoholos állapotban törli magát, elmenekül. Ezek a dolgok nem a megbízhatóság, a jellemes ember mutatói, amik nélkülözhetetlenek a jó befektető számára.
.
A jellem a sors.
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 12. 20:44
Előzmény: #261008  Murdoch
Elhiszem, de ettol a kijelentes meg igaz. 
Murdoch 2025. 11. 12. 20:35
Előzmény: #261007  Moka_Brikka
Földcsuszamlás volt, előtte lezárták a hidat. 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 11. 12. 20:23
Előzmény: #260999  Pistike12
Home of the tofu constructions…
greenman76
greenman76 2025. 11. 12. 20:20
Előzmény: #261001  HPPapa
Nem ért össze semmi, csak néhány idióta próbálkozik....
Érdekes lesz a XI. kerület, ugyanis 3 olcsósított beruházást is bejelentettek tegnap.
Innentől fogva hülyének kell lennie valakinek, hogy ilyen vagy hasonló áron panelt vegyen..
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 20:01
2008-2013.
 Pénzügyi világválság ? 
Mond valamit?.
.
" A 2008-as pénzügyi válság a subprime jelzáloghitelek összeomlásából és a túlzott ingatlanpiaci spekulációból indult ki az Egyesült Államokban, ami a Lehman Brothers amerikai bankcsődje után globális pénzügyi és gazdasági visszaesést okozott. A válság jelentős hatással volt Magyarországra is, de a diverzifikált gazdaság és a rugalmas munkaerőpiac erősíthette az ország gazdasági ellenálló képességét. A válság okai és kialakulása
  • Ingatlanpiaci buborék és subprime hitelek: A válság gyökere az amerikai ingatlanpiac túlzott spekulációjában és a kockázatos subprime jelzáloghitelek elterjedésében rejlett.
  • Pénzügyi innováció: Különböző minőségű jelzáloghiteleket csomagoltak egybe és adtak el befektetőknek, ami növelte a kockázatot.
  • Szabályozási hiányosságok: A pénzügyi szektor deregulációja és a hiányos felügyelet tovább súlyosbította a helyzetet.
  • Lehman Brothers csődje: A jelentős amerikai befektetési bank 2008. szeptemberi csődje volt az a fordulópont, ami a válságot globálissá tette. 
Hatásai Magyarországon
  • Pénzpiaci sokk: A magyar pénzpiac is megrázkódott, a kereskedés leállt az állampapírpiacon, az OTP árfolyama pedig jelentősen esett.
  • Munkanélküliség: A globális trendekkel összhangban Magyarországon is nőtt a munkanélküliek száma.
  • Devizahitelek: A jelentős devizahitel-állomány tovább nehezítette a magyar gazdaság helyzetét. 
Tanulságok
  • A válság rávilágított a diverzifikált gazdaság és a rugalmas munkaerőpiac fontosságára a stabilitás érdekében. "
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 19:58
Erről beszéltem.
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 19:57
Előzmény: #261000  kingdom_builder
Köszönöm!
🙂👍
Csak sokszor nehéz segíteni olyan fórumozókon akik -a saját valóságuk védelme miatt - nem veszik figyelembe a megváltozott gazdasági, politikai, pénzügyi folyamatokat .
HZsooolt 2025. 11. 12. 19:06
Előzmény: #260985  tihamer
"Továbbá én pontosan tudtam hogy ingatlan árrobbanás lesz. Lásd fidesz kormány 1998-2002. Akkor is vásároltam lakást. Arra az időintervallumra azt mondom szerencsém volt. De akkor beleégett az agyamba a gazdaság politikájuk. "
Gondolom ezért szárnyalt az ingatlan piac 2010 és 2015 között... ja nem nem szárnyalt... pedig 2010-től fityesz kormány volt..
HPPapa 2025. 11. 12. 19:00
Szépen összeértek az újépítésű vs. panel árak a XI. kerületben.
Etele úton 65m2-es "panorámás" felújítandó panel 94,5 M Ft
https://ingatlan.posztolom.com/1111-budapest-xi-kerulet/105037
Revital parkban újépítésű 69m2-es 5% ÁFA visszaigényléssel 100 M Ft
https://revitalpark.hu/lakas/revitalpark/rp1l-c210/
Sétatávra van a két lakás egymástól...

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek