Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kingdom_builder 2025. 11. 12. 18:59
Előzmény: #260985  tihamer
Ezt nagyon szépen megírtad. 🤘
Pistike12 2025. 11. 12. 17:36
DaGi 2025. 11. 12. 16:13
Törölt felhasználó 2025. 11. 12. 15:15
Előzmény: #260995  Pistike12
berlini epotomernok sok 10 000 nm -es projekteket vezenyelt le sok eve tracsolok vele ezekrol
tole mindik tanulok okos ember
 ket dologban mindig egyet ertunk 1 a talajviz es a masik a para a ket ős ellenseg:D
Törölt felhasználó 2025. 11. 12. 15:14
Előzmény: #260995  Pistike12
jovanazugy :DD
lattam amr cifrabbakat is foldszinti tegla lakas alatta pince
  hajopadlo 50 eves es arra nyomtak ra a padlopn aljzatkiegyenlitot
egy panyelban nics talajpara de egy tegla foldszintiben?
 budos volt  magyarul rohadt az egsz szet
 mikor leadtam az arajanlatot ra a felujitasra hat dobott egy hatast a friss boldog tulaj :)
a szakma szepsegei
Pistike12 2025. 11. 12. 14:50
Gyerekek vicces panelfelujitasi technika🙂
Igazi izomfele. 
https://youtube.com/shorts/hMBqyGCGxPg?si=8TiFZMHNPDyXpbva
🙂
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 14:19
Előzmény: #260990  Capi
Azt mondta Dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr , hogy 2010 óta duplázódtak a nyugdíjak (ugye nominálisan).
Viszont reálértéken❓
Tudom ő jogász végzettségű , nem közgazdász. Mivel a bérek kb 3 vagy 4-szereződtek azóta.
Szvsz a Hun Prime miniszter nem hülye, csak profi politikus. 🙂
Törölt felhasználó 2025. 11. 12. 12:14
Előzmény: #260991  Pistike12

vannak neki olyanjai is
meg amik valamilyenre sikerültek
Törölt felhasználó 2025. 11. 12. 12:11
Előzmény: #260990  Capi

ez csak a szokásos cinikusok vs hisztérikusok meccs cinikus oldali reflexből  meglépett cinikus faszság szájon át való vezér általi belefingása a levegőbe
csak még nem vették észre hogy az ellenfél már nem a másfél évtizeden át dédelgetett hisztérikusaik
.
a magyar péternek egy bő éjszakányi idő alatt közel 50 ezer lájkot hozott, a pár mondatos nem éppen hisztérikus kommentárja a vezér friss szájon át kieresztett fingjáról
Pistike12 2025. 11. 12. 12:08
Előzmény: #260989  Törölt felhasználó
Ez a jo a panelban. Fix meretek. 
Capi
Capi 2025. 11. 12. 10:42
Előzmény: #260981  Törölt felhasználó
Nyugdíjas része nagyon durva. "Nyugdíjak nem vesztettek az értékükből. 2010-2025 időszakban nincs csökkenés!!!!" De akkor miért ad 14 havi ból 1 hetit? Tele van ellentmondással........
Törölt felhasználó 2025. 11. 12. 10:36
Előzmény: #260982  Pistike12

amikor az újpesti penelban cseréltettem az ablakokat, egy a piac melletti ma is létező irodával rendelkező céggel csináltatta.
egy egymás mellé sorolt két nagyobb ablak van a nappaliban egy nagyobb a nagyobbik félszobában, és a kisebbikben lévő a keskeny konyhaival van egy toldással összeépítve,a toldásnak fut neki a konyha kisszoba közti válaszfal
.
kijött egy fiu felmérni, bejött a lakásba, azt mondta hogy ezredik ilyen alaprajz, bent vannak a méretek a gépbe, immelámmal rámért a nappalira és a nagyobbik szobáéra, és megállapította hogy ugyan az mint mindig, a konyhait és a mellette lévőt nem mérte mag mert minek
.
amikor kiszállították és elkezdték beépíteni, érdekelt,  végignéztem, két ügyes intelligens ürge csinálta, mielőtt nekiálltak a régi kibontásának leellenőrízték a méretet a beépítendőnek, és csak utána bontottak
.
a konyha-kis kisszoba maradt a végére, és kiderült, hogy nem ok, mert a miénkben nem ott van a konyha kisszoba közti amúgy eltávolítható válaszfal, mint a többi ilyen lakásban
le kellett gyártani az immár felmért állapotra még egyszer
hála isten kb 2 hét alatt lezajlott az is
slash
slash 2025. 11. 12. 10:24
Elmondtad helyettem. Minek neki luxusóra? Felesleges. de mindegy. :-) 
slash
slash 2025. 11. 12. 10:22
Előzmény: #260983  Pistike12
Ok kösz az infókat. Nyaralóba kéne. Helyi horvát árajánlatom már van. 3 ablak 550*800 egy 950*790 és egy 950*1230 as PVC ablak és  spaletta, szúnyogháló teljes csere munkadíj kb 3500 euró.  De megkérdezem ezeket is. 
Törölt felhasználó 2025. 11. 12. 10:13
hagyjad mar ezt a luxusorazast 200k nal meghuztam a vonalat  az egy sima wellness hetvege ara hol van ez a luxustol?
--
na nezem tovabb az oras videjokat
tihamer
tihamer 2025. 11. 12. 09:53
Előzmény: #260974  Törölt felhasználó
Warren Buffett rengeteg jó dolgot írt , sajnos mégsem alkalmazod.Egy dolog a tudás, de azt alkalmazni is kell. Önállóan gondolkozni és bizony cselekedni kell mikor ott a lehetőség, pl válság idején.Biztos hogy kell neked luxus óra ?
.Nem érted, amit egyszer már leírtam neked kb. már 8-10 éve -ha nem több - megírtam hogy hitelgazdaság, vagy hitel kapitalizmus van.Persze van jó hitel, mikor pénzt termelő eszközt veszel belőle (pl. Lakás kiadásra) és van rossz hitel mikor pénzt elvonó kötelezettséget vásárolsz (pl régi használt BMW, vagy fölösleges fél, több milliós óra ).Erre a két példára a volt kollégáimat összehasonlítva velem tökéletes személyes tapasztalat ahogy elteltek az évtizedek. Nekik most van egy egységnyi munkajövedelmük.Nekem pedig -hozzájuk képest- több egységnyi tőkejövedelmem. Nekik -nem számolva a kötelezettségeket - nulla vagyonuk van.Nekem -nem számolva a kötelezettségeket pl. családi ház, autó - van több száz milliós tőkejövedelmet termelő vagyonom.És a további évtizedekben tovább fog nyílni ez az olló . Mégpedig gyorsuló tempóban.Melós te  egyszerűen nem érted a mai gazdaságpolitikát. Megrekedtél egy régi rendszerben, mivel nem alkalmazkodsz le fogsz maradni vagyonilag. Hiaba dolgozol annyit mint egy állat .Neked mindössze 58 milliós vagyonod van (saját használatú lakást nem számolva, mivel viszi a pénzt ), ami gyönyörűen elinflálódik 📉, ha nem fekteted be reál eszközbe. 📈
.
Ugye mindenkinek  nyilvánvaló hogy nem 4,3 %  az infláció. Négy (4!) hónapja pontosan ugyanannyi a havonta kimutatott éves infláció. Ugyan már ! Nem 4,2, vagy 4,4. Nem. Pontosan 4,3% már négy hónapja minden hónapban. Már a látszatra sem adnak. Tipikusan felülről irányított politikai terv gazdaság. ( Mennyi a terv elvtárs ? 4,3 ! Hát akkor annyi lesz. 😂)Szvsz a valós infláció minimum 10-15 %, ha bele vennék pl az inflációs kosárban pl az ingatlant. A kütyüket meg pl kivennék ( nyugdíjasok többsége nem használja).Továbbá én pontosan tudtam hogy ingatlan árrobbanás lesz. Lásd fidesz kormány 1998-2002. Akkor is vásároltam lakást. Arra az időintervallumra azt mondom szerencsém volt. De akkor beleégett az agyamba a gazdaság politikájuk. Szóval egy idő után nem szerencsém volt hanem tudatos vásárlásaim. Ahogy a Covid alatt is 2020-ban behúztam a portfóliómba 2 db ingatlant a nagy ijedtségben. /A hurrikán szemében csend van és nyugalom./  Sőt 2025 év elején is tudtam hogy pénzeső (PMÁP kamatok, választási kampany-munkáshitel, OSP )lesz, amely olyan dagályt fog okozni hogy minden hajót (garázs, lakás, ) meg fog emelni.Szerencsének azt hívják az emberek mikor a felkészültség és a lehetőség (válság, olcsóbb árak) találkozik és akkor bizony nem félni kell hanem cselekedni. Vásárolj mikor mindenki elad és tartsd meg mikor mindenki vásárol.
.
Válságban vásárolni, ✔️
Maniában tartani! ✔️
.
 Tehát nem remeg meg a kezünk a hirtelen ár emelkedéstől, hanem emeljük szépen minden évben a bérleti díjakat és figyeljük a következő válság, lehetőség eljövetelét. Addig is gyűjtük a készpénzt alternatív (jelenleg Bmap, fixmáp ) eszközökben. Az infláció megkíméli azokat akik ingatlanokba fektették a pénzüket, vagy -ami még jobb - eladósodtak (fix kamat).Az infláció csökkenti reális értéken az adosságot, így akik eladósodtak hamarosan ismét újra befektetnek (lásd Izomman peldája). A döntésképes, tudatos ember megállíthatatlan, ugyanis ha nem te irányítod tudatosan a pénzügyi szokásaidat, akkor a tudatalattid (pl luxus óra vétel)  fogja átvenni az iranyitást.
Egy utolsó gondolat:
Egy idő után a vagyonok növekedni kezdenek, aztán mintegy örök életűvé válnak.
Pistike12 2025. 11. 12. 09:53
Előzmény: #260979  slash
Viszont egy-ket dolgot javaslok ha elfogadod:
1. Ral szalagozz
2. Megperemest kerj! 
A 2.est mindenkepp celszeru kerni. Nem jelentos felar, de kell. En hulye elfelejtettem. Szopok is a paraval meg a hidegebb ablakfelulettel. 
Pistike12 2025. 11. 12. 09:48
Előzmény: #260982  Pistike12
Ebbol neznek es lernek ajanlatot itthonrol es kintrol. 
https://www.internorm.com/hu-hu/termekek/ablakok/muanyag-alu-ablakok
De ez draga. 
Sajnos egyetlen ingatlanomnal sem sikerult az ablakoknak korrektnek lenni. Valahogy nem megy az itteni ablakosoknak🙂
Most pl 3x allitottak be, es befuj a szel a teraszajto szarnya es tokja kozott. Egy uj haznal. A kornyek legjobban foglalkoztatott ablakosa. A beepitesnel 6-7 cm purhabom is volt. Kepesek voltak a purenit es a tok koze purhabot rakni.
Lapostetoszigetelot batran ajanlok pestrol🙂
Pistike12 2025. 11. 12. 09:40
Előzmény: #260979  slash
Oszinten nem. 
Akikkel eddig egyutt dolgoztam, senki nem dolgozott pesti ablakossal. 
Egy pesti ablakossal volt dolgom, aki 1x 10cmrel nagyobb ablakot hozott ki, utana a reklamalosom hatasara berakott 10cmrel kisebbet... Nem akartam elhinni h ilyen lehetseges. 
Ha van penz lovera es van idod, akkor ausztriabol rendelve internorm, mert sokkal olcsobb mint itthon.
Vagy egy sok eve mukodo kommerlingest keresnek. 
Törölt felhasználó 2025. 11. 12. 09:33

kis magyar fityiszvalóság 2025 november
Orbán Viktor olyan rejtélyes rajzot készített Rónai Egonnál, hogy brit tudós legyen a talpán, aki megfejtiA legalaposabb kódfejtők és a legdörzsöltebb esztéták se találhatnak fogást az új orbáni művön.
.
de mit mond ez a lakáspiac jelenéről jövőjéről?
a helyes megfejtők között értékes tárgyjutalom kerül kisrsolásra

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek