Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
z0li23
z0li23 2025. 10. 29. 15:17
Előzmény: #260099  z0li23
Ellentétes információkat kapok és nem tudom eldönteni melyik az igaz. Ezért is kezdtem úgy, hogy nem értek hozzá és van-e valakinek tapsztalata. Somogyi kolléga ismerőse azt mondja ez így nem jó. Én, mint hozzánemértő hát...... érdekes. Az ablakos, aki beépítette azt mondja jó. Az ablakmárka technikusa lisztes példával azt mondta, hogy ők lisztet árulnak és, hogy ki mekkora kenyeret süt belőle arról nem ők tehetnek. Felhívtam még egy másik márka technikusát és megkérdeztem a véleményét István javaslata szerint. Ott az hangzott el, hogy nem gond a 2 - 3 mm vagy 4 - 5 mm hézag sem. Továbbá még felhívtam külön random egy pesti nagy céget és ott is a techikust kértem aki szintén azt mondta, hogy a kis hézag nem probléma. De lehet az van, hogy Holló a hollónak nem vájja ki a szemét. 
z0li23
z0li23 2025. 10. 29. 15:07
Előzmény: #260097  slash
A falkáva nincs lejavítva azaz nincs készre csinálva. Nincs körbevakolva.  " Számlás munka volt , nem is értem.."  - itt mire gondolsz?
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 15:05
Előzmény: #260097  slash
valszeg a falkávára gondolhattál, amikor ablakkeretet írtál
slash
slash 2025. 10. 29. 15:01
Előzmény: #260094  z0li23
Zoli, körbe van már vakolva az ablak keret? készre van csinálva már? Ha nem, csináld amit Pistike mond. Ilyen baromságot egy hűlye ablakkal ennyit szenvedni.   Számlás munka volt , nem is értem..
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 14:20

a ma ismert ragasztott üveget tartalmazó ablakféleség gyártása nálunk a 70-es évekre nyúlik vissza , szélességi- és hossztoldott ragasztott faszerkezetből készült, ami nem igazán vetemedik
egy rendelet hatására egyszer csak ilyet lehetett  beépíteni,  aminek gyártását Sopronban kezdték, és átmenetileg szinte monopolhelyzetbe került a gyár, és a hőszigetelt ablak "szinonimája" vagy 20 évre a SOFA lett , mint a sarokcsiszolóé a flex, vagy az ütvefúróé a hilti
.
a Sofa ablak hosszú ideig csak akkor volt garanciális, ha a gyártó cég emberei szerelték be, ami részben érthető, mert újszerű termék volt, és a gyártás gyakorlatilag a beépítéssel fejeződik be, ugyanis a tok a falban való rögzítés eredményeként veszi fel a végleges alakját, és mivel elég precíz szerkezet - nem lehet utólagosan, pl gyalulgatással később passzítgatni ha nem zárna rendesen- eléggé gondos beépítést igényel
némi utólagos korrekció a vasalat állítgatásával volt lehetséges, szűk keretek között
-
ma már fából, műanyagból és fémből is ezer helyen gyártanak ilyen szerkezetű ablakokat, még bonyolultabb vasalatokkal, és még precízebb beépítést igényelnek mint a kezdetekben
és fű fa virág beépítheti, és be is épít, de az szemernyit sem változott, hogy az ablaktok a beépítéskor válik rögzített alakúvá, ha a kívánt alakban úgy, ha torzítva úgy, és ráadásul a torzulás a beépítési szakszerűtlenség miatt később is felléphet, vagy fokozódhat
.
kb mint egy trabant vs mai autó
.
a trabant nagyjából egy kombinált fogó+10-12-es villáskulcs+ slicces csavarhúzó trióval életben tartható volt, és akinek trabantja volt, az kis kivétellel meg is tudta csinálni
egy mai autó? kb kiporszívózni lehet saját kezűleg. minden egyébre ott a márkaszerviz
N0MAD 2025. 10. 29. 14:09
Előzmény: #260087  DaGi
Jeeeee!
Mondtam én hogy xvi vagy xvii, nem a hetedik!
z0li23
z0li23 2025. 10. 29. 12:47
Előzmény: #260093  Pistike12
Megnézem. Köszönöm a segítségedet! 
Pistike12 2025. 10. 29. 12:39
Előzmény: #260091  z0li23
Es arra mit mondott, hogy nem folytonos?
Mert az sztem hatarozottan gond. Mert befuj a szel majd, es bejon a hideg igy hohidas lesz. 
Csinalj egy gyertya tesztet az ablak korul. Vagy suritett levegovel fujj be hogy atfuje a szel. 
De ha igy maradna, mindenkepp ral szalagozz! 
Nekem tul nagy lett 4cm+ es ezert raloztam. A szomszed azota irigyli. De a hohidat az nem oldja meg. 
Esetleg meg lezere homerovel tudod ellenőrizni.
Freszelés 2025. 10. 29. 12:19
Előzmény: #260090  EURHUF_goes_to_haven
ezzel az irammal november közepén örökélet-ingyensör, de utána? áprilisig még sok idő van, kíváncsi vagyok hogy a bohócorrot is felteszik-e (maguknak és a választóálompolgároknak is)
z0li23
z0li23 2025. 10. 29. 11:49
Előzmény: #260068  Pistike12
A javasalatodra felhívtam egy másik márka munkatársát és azt mondja, hogy minél kisebb a hézag annál jobb. Nem gond a 2 és 3 mm -es hézag. 
EURHUF_goes_to_haven 2025. 10. 29. 11:21
Előzmény: #259991  izommanvagyok
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20251028/bombasztikus-igeretet-kapott-a-kormanytol-a-magyar-anyak-egyharmada-795910
Tessék Lázár már nem csak a 3 gyerekeseknek adna adókedvezményt, hanem MINDEN anyának!! Csodálatos, szív, szív, szívás... 
z0li23
z0li23 2025. 10. 29. 11:16
Előzmény: #260084  slash
Ez volt a másik kérdésem, hogy hova van ez leírva? Van esetleg valami hivatalos szabvány amit alkalmazni kell a beépítéskor? 
Pistike12 2025. 10. 29. 10:13
Előzmény: #260087  DaGi
Igen🙂
N0MAD 2025. 10. 29. 09:23
Előzmény: #260081  Törölt felhasználó
Remélem az eladótól felvetted a díjazásodat az erdekei legjobb tudása szerinti képviseletéért.
Csak remélni tudom hogy a műtős orvosnak nincs olyan haverja akinek pont ilyen kompatibilis szervátültetésre van szüksége. Azért én kisebb lelkesedéssel dobálnám másokra a követ egy üvegházban.
(Oké most jön a naív vagyok és nem ismerem a világot rész)
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 09:11
Előzmény: #260083  DaGi

és megint vissza lehet térni oda, hogy mi a tájkép és a portréfestészet közötti különbség
vagy a nagy  átlagokra koncentrálás helyett az egyedi eltérésekre figyelés felkutatásának haszna
.
persze mindegyik jó valamire
.
tegnap előtt  - fél évig tartó gyökeres átszabás, felújítás és két és fél hónap árusítás után - a gyerekemék a Lipótvárosban a holmijukat leszerződték és átvették az árát
tisztán 40%-t kerestek rajta, 2,18 m ft/nm lett az egyösszegben fizetett vételár
.
ha az országos átlagra koncentráltak volna az egyedi lehetőségek felkutatása helyett, soha nem került volna rá sor
a híres befogyott 2008 utáni 5 évben is ment ez az iparág a belvárosban, igaz csak az igazán hozzáértők kezében, nem a pl szakácskodás, meg a fodrászkodás melletti kísérletezgetők által
.
mindenki a kedve szerint választhat figyelnivalót, és hozzá módszert
slash
slash 2025. 10. 29. 08:50
Előzmény: #260082  berlini
Szakszerűen leírva , így van. 
DaGi 2025. 10. 29. 08:46
Ez a cikk egyébként egy elég jó és kifejezetten reális összefoglaló az eddig történtekről. A saját tapasztalataim kb. ugyanezt mutatják:
- A keresleti hullám érdekes módon a program elindulásáig volt meg. Már szeptember elejétől folyamatosan csökken. Engem legalábbis meglepett a jelenség.
- A keresletnek a megszokottól kissebb a konverziója eladásra. (Ehhez csak a legutóbbi idézetemet tudnám hozni újra, de nem akarok túl sokat káromkodni. :D)
- Kínálat meg szépen termelődik újra. (prémium kiszállót érzékelnek a befektetők egyes csoportjai?)
- A tavaly év végéhez képest nagyon más a helyzet.
https://hvg.hu/ingatlan/20251029_Otthon-Start-hitel-kolcson-tamogatas-duna-house-ingatlan-lakas-zenga
berlini
berlini 2025. 10. 29. 08:03
Előzmény: #260075  slash
Az áthidaló remélhetően rendesen felfekszik. (mindkét oldalt minimum 12 cm)
Ha igen, akkor véssél minden olyan helyen ahol nincsen 1cm-es tágulási hézag ablakkáva és tégla falazat  között.
Ha befeszül alul felül is, akkor alul véssél.
Baj akkor van, ha alul is vasbeton van. (De ez már önmagában is hiba, hiszen nincs erre ott szükség és hőtechnikai öngól lenne.)
Legyen mindenhol legalább 1cm tágulási hézag purhabbal befújva.
A kerámia tartófalazat nem sérül ettől a véséstől. 
Törölt felhasználó 2025. 10. 29. 07:51

egyetlen generálfelújítást csináltam, a Jókai téri pincémét, két egyetemi haverom vett rész benne a cégeivel
.
az egyik - aki legyártotta a bejárati ajtót, beszereltette, és az ő emberei vezetékezték újra a 45 nm-t, és beszerelték a darálós wc-t , kézmosót és a mosogatót csaptelepestül - ő egyszer a legelején eljött és megnézte a romot, majd csak küldözgette az embereit a szükséges anyagokkal
.
a másik - aki levakartatta tisztára és kifugáztatta a boltívek, függőleges falak tégláit, megépítették a gipszkarton falakat, illetve némi előtétfalat, bevésték és beépítették a széfemet, betonoztak és leburkoltak mindent, és kifestettek amit kellett - ő sem előtte sem utána egyszer sem nézte meg, - csak az elején egy mindenese - neki 6 embere dolgozott ott minden nap, a tégla levakarása és kifugázása igazi sziszifuszi türelemjáték volt, a 6 közül 2 elég tűrhetően beszélt magyarul is, a sittet minden nap elvitték, a szükséges anyagot hozták reggelente
amikor kész lett kiderült hogy jóval szebbet produkáltak mint amit elképzeltem
napközben kétszer odamentem és a tér túloldalán lévő giroszosból délben és 5 körül minden nap átvittem 12-12 giroszt egy tálcán (amikor először kértem 12-t visszakérdeztek hogy mennyit? aztán később amikor beléptem felnevettek: 12 girosz?).
.
a végén szóltam neki, hogy kész, szuper, mennyi lesz?
 pár hét múlva mondott egy számot, megkérdeztem hogy eljön érte vagy elvigyem, amire azt mondta, hogy ááá, nem inkább barterezzük le
így lett, felhajtottam neki 100 nm-t a 6.-ban 33-ért, majd kb két hónap múlva mire jogilag tiszta lett, mondtam neki hogy itt egy ember aki adna érte úgy és annyit hogy tisztán 12 maradna rajta neki, és utána csinálhatunk még egy ilyet
azt mondta, hogy nem adja el bőven kvittek vagyunk, máig megvan neki, holtidőben maradék anyagokkal felújította, azóta is bérlő van benne
.
nem baj ha van az embernek 4-5 barátja akikre bizton számíthat
jó egy-egy ilyen pl könyvelőből, fogorvosból, ingatlanosból stb is
a magányos harcos meg a filmvásznon

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek