Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Január 1 én irtam alá a szerződést és a kifizetés február 20 án volt júlus legvégén kaptam meg az illetéket. Előző is hasonló időtávban volt Ugyanezt írtam mint te 1 mft ig be kell fizetni utána részletfizetés.
Koszonom a valaszod. Igen, igazad van. Ismerem a Kanari szigeteket valamennyire, tobbszor voltam. Valamikor meg idegenvezetokent, azutan a csaladommal. Utalom, mikor jon a szaharai szel, es hozza a homokot. Kulonbe a klima kituno, de nem szeretnek soha szigeten elni. Kisse klastrofobias vagyok. Szeretem, ha abszolut korlatlanul utazhatok oda, ahova kedvem van. Barcelonabol barhova lehet utazni a vilagon, a rep.teret masfel ora alatt kozvetlen buszjarattal elerem. Spanyolorszag meg mindig sok rejtett kincset tartogat a szamomra. Itt, ha helyi lakcimmel rendelkezel, szamos nyugdijasoknak (itt igen aktiv eleteros nyugdijasok elnek) szervezett utazas van, igen kedvezmenyes, tamogatott aron, az egesz orszagban. Szezonon kivul, tehat nincsen tomegnyomor. Kulturalis tematika, termeszetjaras, udules is. Szeretnek beilleszkedni az ottani eletbe, ezert is tanulok spanyolul.
Neked a Kanári szigetek éghajlata lett volna az ideális. A következő 2 hétben is: napi minimum: kb 22 fok napi maximumok: 26-29 fok között. Az elmúlt 2 karácsonyt ott töltöttük. Pár fokkal hidegebb mint nyáron, de a tengerben még mindig jól lehet úszni.
Szuper dolog, nagy szellemi toke is egyben! hogy jol ismered a Krk szigetet. Imadtam Krk szigetet, sokat jartunk oda valamikor, meg motorral. No meg Rabacba, csodas tengerpart, uszas, buvarkodas. Igen, igy kell ingatlant venni valahol, hogy igy ismered a terepet, es talan az embereket is. Reszemrol vannak viszonylag alapos ingatlanosismereteim reszben Fr.o.-rol, reszben Spanyol orszagrol. Az ,hogy az eve nagyobbik reszet Sp.o.-ban szeretnem tolteni (gyakorlatilag tavaly oktober ota rovid megszakitasokkal ott elek, a tobbi idoben itthon), nem jelenti azt, hogy "kipakolok" teljesen. Ez inkabb szabadsagot es bizonyos ketlakisagot jelent, majdnem ugy, mint nalad. Most augusztusban itthon vagyok, itt a Hegyen levo hazunkban. Csodalatosan huvos van. Spanyol orszagban a Foldkozi tenger eszaki regioi is sokkal melegebbek, mint valaha voltak. Nekem a 30 fok koruli az, ami meg rendben van. Hianyzik a tenger, a minden napos uszas, de a nagy meleget nem birom. Szoval, szerencsere, meg EU tagok vagyunk (vajon meddig?), es szabadon utazhatunk. Szeptember elejen tervezem a visszautazast.
Engem meggyőzött, veszek két csepeli panelt, az egyiket szeretném kiadni egy hozzánk migráló olasz pincérnek, a másikat egy hozzánk migráló svéd fiatalnak. Amiket leírt, az alapján tuti üzlet lesz.
2025 július, illeték pont 3 hónapra jött, és nem, nincs semmilyen kedvezmény, részletfizetés 1 milla felett, ha nem első lakásvásárló. Kérni lehet, de ha elutasítják (el fogják, ha nincs olyan szociális körülmény, ami miatt megadnák), rögtön esedékes.
Nem tudod azt elkepzelni, hogy valakinek itthon M.o. -on is van ingatlana, otthona, es az EU-ban is van? Tehat kozvetlenul vegigjarta azt az utat, ami az EU-ban szukseges egy ingatlan vasarlashoz? Esetleg peldaul Svajcban, vagy Nemetorszagban berel hosszutavon, es ismeri a berleti piacot is? Te tisztan politikai erveket meselsz, igen hosszan, miert nem mesz at az " Orban Takarodj" elnevezesu forumba? Ott tudnad osztani az igazsagot, teriteni a forumtagokat. Probald meg!
Jol latod, sokan a forumtarsak kozul felig-meddig kulfoldon elnek, ok maguk, vagy kozvetlen hozzatartozoik. Szemelyes tapasztalataik, ingatlanos ismereteik vannak EU orszagokban. Kepes meg ez a troll gyerek ide irogatni ezeket az elore gyartott sallangokat? Miert nem valamelyik politikai forumra megy inkabb, vitatkozzon az "Orban takarodj" forum kereteben? Oda jobban illene.
Nem tudom tudod e a fórum szabályzata tiltja a csúnya beszédet e miatt kitilthatnak akár örökre. Már nem azért de hány ingatlant vettél az utóbbi időben? Fogalmad sincs miről beszélsz én fél évekre kaptam idén és múlt évben is meg az illetéket. A trükk annyi ha 1 mft tól nagyobb az illeték, hogy lefizeted az első részletet 1 mft ig és megkéred a kamatmentes részletet utána az 1 mft os részre 12 hónapra ennyi. És én offolom szét ezekkel a gondolatokkal a topicot? ki oszt meg hasznos infót és ki nem? Neked elmentek otthonról ..!
Mondd, csodalatos Igazsag osztoja, itt vagy ismet? Azt irtad, elutazol het vegere. Nagyon hianyoztal mar, ismet mozgalmas a hetvegenk, tanulnunk kell, uj ismereteket szerezni. Nem kellene neked is kinyitnod az EU fele, kimenni kis idore valamelyik szornyu orszagba, hogy talalkozz a valosaggal?
Egyébként miből gondolod, hogy Sony nem "vérből" és "könnyből" keres kétszer annyit, mint amit el "tud" költeni? Fiatal, nyitott, kérdezett és tanácsot kért céljaihoz. Az, hogy ő is szeretne du. háromkor a medencében ülve a Budai hegyeket nézni közalkalmazottként, miért gond? Hogy ki honnan startol azt pedig ne Sonytól kérd számon?
mintha a Sony követendő utat, valamelyest kielégítő megoldást szeretett volna látni... amit erre írtál, az mintha kevéssé lenne kívánatos . bár egy létező
Hány éves is vagy? Mert én 40ig nyomorogtam a panelben a hitelben, 40 után panelból-házba 5 év pokoli épitkezés, melót is nyomni, majd bekanyarodtam az ötvenbe és eltemettem a fél családomat és az onnan bejövö pénzzel (bár soha nem jött volna inkább) jól gazdálkodva tartok most itt ahol tartok. Azt hiszed a leygek hordták össze? Hát nem. Ez vérből és könnyekből épült.
Kb igen.. rokonaimnak ráadásul munkás hitel is van ( önerőre 4-4 mft ) mégse lépnek.. mondtam nekik legalább azt a kamat mentes hitelt marják fel és tegyék be 6,5 % os FIX MAP ra 5 évre talált pénz... nem tudom megteszik e elég bamba mindegyik ... egészen elképesztő mennyire nem tudnak élni az emberek a lehetőségekkel pedig tálcán van kínálva a kitörési lehetőség.. most pláne jó világ van..! Ha a gyerekeimnek 10 év mulva ilyen világ lenne nagyon boldog lennék, de nem hinném ez lesz..!
Egy bizonyos időnek el kell telnie úgy tudom pár hónap bár ezt egy hiteltanácsadó jobban meg tudja mondani. bankmonitor.hu tól kell visszahívást kérni.
Szemelyi kolcsont nem fogadhatnak el a bankok onerokent.
Törölt felhasználó2025. 08. 16. 22:47
Ha megfogadod a tanácsom gazdag leszel a 10-15 év mulva lévő éned nagyon hálás lesz ezért. Ha nem úgy jársz mint a rokonaim megkapták tőlem a tanácsokat de süket fülekre talál.. sajnos sok ember megérdemli a sorsát ha lehetőség van akkor sem tud élni vele.. ÉN nem értem sok ember miért nem akar anyagi biztoságban tehetősen élni? Rejtéj vagy csak ennyire lusták... Pedig szájbarásgósan fogva mindent leírtam nekik felajánlottam a segítségem és mégsem lépnek :( tragikomédia na de léptem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link