Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 22:36
Előzmény: #253279  Törölt felhasználó
iLLETÉK  fél évre rá jön ki kb . nem kell annyira túl izgulni.  .. és kérhetsz rá ( 1 mft os részre ) 12 havi részletfizetést.. persze arra is tartalékolj az egészre nem lesz részlet csak 1 mft os részre  hajrá szia  ( ha van kocsid most add el és tedd bele az önerőbe ha kevés volna ) én így indulnék el ha most el kellene  szia 
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 22:32
Előzmény: #253272  Sony123

Ha most jogosult vagy a 3 % os hitelre ki ne hagyd pesten egy kis 1,5 vagy 2 szobás lakást huzz be külvárosba 3 % ért és add ki  .. ha ketten vagytok te és a párod 50-50 mft ért két lakást behuzva és kiadva 5-10 év múlva már egész szép summát leakaszhattok és biztosított lesz a jövőd ha rosszra fordul a dolog ( nem keresel már annyira jól stb) 
Ennél a hitel törlesztő fele tőke törlesztés ami  azt jelenti egy 240 ezres fele  minden hónapban ( mert ki tudod kb ennyiért adni 55 mft os ingatlant - de ilyenből is én felújítandót vennék pár milla anyagköltségből szorgalomból felújítanám és érne 65-70 mft ot.. )   persze 2 db 55 ,mft os lepukkant lakásnak a megszerzéséhéz is kell 10 mft önerő ezt ha nincs ennyi  személyi hitelből teremteném elő és már most foglalnám le a két kecót.. ) én így csinálnám most ez kiválló lehetőség házaspároknak is elindulni 50-50 % os jelenlegi tulajdonukkal, hogy két befektetési lakásuk legyen. sok meló munka verejték , de igy tudod kimaxolni az egészt . 
Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 08. 16. 22:27
Előzmény: #253261  Törölt felhasználó
Izommmester , ne lodd el a puskaport. Ugy sprintelsz a naracsert, mintha finish lineban lennel. Vegyel mar be a chill pillt, huzd ki a routert, es nyomj egy digital detox kurat. Neked is iobb lenne, es nekunk is. 
Bolton01 2025. 08. 16. 22:06
Bizonyára emlékeznek még többen a fórumról a Lakáskassza intézményére. Mi az első 2-3 befektetési lakást anno ennek köszönhetjük, és így utólag busásan megtérült sokszorosan minden anno befizetett forint. Ez már régóta nem létező intézmény, pedig nem volt egy rossz koncepció. A mostani ugyanannak hívott képződmény felejtős.
Bolton01 2025. 08. 16. 21:48

Matematika a a nagy része, és jó tanácsokat kaptál előttem.
Először is kell egy tehermentes saját ingatlan, amiben laksz, ez a 0-ik lépés.
Ha nem akarod magad túlzottan rózsaszín felhőbe ringatni, kb 3-4% hozamnál többel semmiképp se kalkulálj, ajánlom a 3%ot, én azzal számolok és van benne még legalább valami tartalék.
Ami kezdőként nehéz, a megfelelő(nek vélt) ingatlan megvásárlása viszonylag reális áron. 
A számolás innentől kezdve egyszerű, kb 100M Ft befektetett összegre évi kb nettó 3-4 M Ft jövedelem. Könnyen kiszámolható, hogy egy átlagos életvitel fenntartásához jelenértéken minimum 150-200M Ft értékű befektetett ingatlanvagyon szükséges, de persze határ a csillagos ég. Ha elkapsz egy erős ingatlanáremelkedést (lásd elmúlt 10 év), folyamatosan visszaforgatod a bejövő bérleti díjjakat és a megtakarításaid, szép lassan kialakul a portfóliód. Türelemjáték (nekem az volt sokáig), de megéri. 0-ról 50M-re sokkal nehezebb felküzdened a vagyont, mint 100M-ről 150M-re. A pénz pénzt csinál, és egyre jobban bedolgozik a gyarapodásodba.
Freszelés 2025. 08. 16. 21:43
Előzmény: #253270  gyula1971
ezt a putrit evek ota hirdetik
N0MAD 2025. 08. 16. 21:21
“ hogy tud megélni a lakáskiadásból, de esetleg nem lehetne-e, hogy itthon ez hogy lehetséges”
Ha elosztod a havi jóvedelemigényedet  a kinézett ingatlantipus kiadási hirdetési áraival akkor megkapod hány darabot kell venned.  Miutan levontad az adót, az üresenállási időket (ekkor rádháruló költségekkel, ökölszabalyként évi 11 hónappal szokás kalkulálni) az egyéb ráfordításokat.
És összeveted a nem ingatlnkiadással nyerhető hozamokkal, hogy tényleg ez e a legjobb számodra. Néhány macerát írtam, nem is ertettek velem egyet.
Amúgy ha rámhallgatsz, külföldi diáknak adod ki, nálam kínai lányok laktak, féléveket előre fizettek és nem sok nyűgöm volt velük.
Ok, nem tudták cserélni még az izzókat se, de rá is ért sokhavonta egyben megoldani ami összegyűlt. Annyit nekem megért a közbeni maceramentesség.
Az angoljukhoz kapaszkodni kell, azt is “énekelve” beszelik, volt hogy netszolgáltató ügyintézesnél angol-angol tolmacsot játszottam, a lany értette az ügyintézőt, az viszont nem a kínai angolt.
Valamit valamiért.
N0MAD 2025. 08. 16. 21:12
Előzmény: #253271  Törölt felhasználó
“ És az miért trollkodás, ha én leírom mi van swédországi ingatlan piaccal vagy az olasszal  ott hogy kavarhat be a maffia? ”
Mert fingod sincs róla, azért. Ha tudnád mondanám hogy mondjad, de elképzelésed sincs.
Sony123 2025. 08. 16. 21:07
Borzasztóan örülök annak, hogy mindeki elmondja magáról Spanyolhonban, Franciarivérián vagy esetleg az Adrián hogy tud megélni a lakáskiadásból, de esetleg nem lehetne-e, hogy itthon ez hogy lehetséges.
ZAZEMBEREK többségének nincs erre lehetőségük, de lehet, hogy itthon szeretnének mint ahogy én is!!!
.
Én szerencsés vagyok, most éppen, mert 2x annyit keresek mint amennyit el tudok költeni, azonban tudom, hogy ez is csak véges ideig tart, és itthon szeretném ezt elkölteni.
.
Várom az ötleteket!
.
Köszönöm
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 20:19
Előzmény: #253269  N0MAD

Brilliáns válasz. miért széttrolkodtatás az ha leírja valaki, hogy hogy jutott albérlethez mennyibe kerül hol és mi kint a helyzet? Vagy akár milyen eséllyel indul kint hogy tud lakást venni ? ő hol tart? És ez melyik ország? 
Ez miért trollkodás? 
És az miért trollkodás, ha én leírom mi van swédországi ingatlan piaccal vagy az olasszal  ott hogy kavarhat be a maffia?  Mindegyik ingatlan téma nem trollkodás..! Na de léptem ha neked ennyi a cáfolatod mindenki levonhatja a következtetést ezek után.
gyula1971
gyula1971 2025. 08. 16. 20:16
Van ám ára.-Eladó felújítandó ház utcai üzlethelyiséggel BpIII ( Budapest , 1036 Bécsi út)
Eladó Ház Budapest 3. kerület - Móra Ingatlan
N0MAD 2025. 08. 16. 20:05
Előzmény: #253265  Törölt felhasználó
Nem barátom, ez nem blog a saját (kamu) életutakkal, felreértésben vagy.
Nem fogod velem is széttrokkodtatni a fórumot.
Már az is marhaság hogy csepeli elszigeteltségből rothadó nyugat komcsi propagandát tolsz. Láthatólag fogalmad sincs a vilagról, de mondjuk a kozgázról se, de még az általános iskolás matek szint is rezeg.
De a propaganda az ömlik. Sajnos.
slash
slash 2025. 08. 16. 20:01
Előzmény: #253257  FR73
Kösz, Mester. Ez a második otthonom.  
slash
slash 2025. 08. 16. 19:57
Előzmény: #253256  Andy01
Az egész Krk sziget a zsebemben van. Minden kavicsot ismerek már.  Ahol 4 éve birkák bégettek ma medencés luxi házak vannak. Valahol szomorú. Neked ha már Hispániában vagy és neked jó ott akkor  tényleg el kell pakolni itthonról.
slash
slash 2025. 08. 16. 19:42
Előzmény: #253254  Andy01
Szívesen. Én ismerem ezt a házat és a kertet és a képek rosszak és a lakás is rosszul van fényképezve. Hát nézd vannak szép önálló szuper házak az utcában de azok bőven 150-200e euro felett mennek. Az elgondolásod kb mintha az asszonyt hallanám..:-) Kicsibe lakunk a nagyot kiadjuk és tudunk foglalkozni a vendégekkel.  Nem tudom még. 
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 19:39
Előzmény: #253263  N0MAD
várjuk a sztoridat tapasztalatod hol mit bérelsz  mennyiért mennyi idő alatt jutottál stb melyik ország.. .Elvégre ez a fórum erról szól cáfoglhatsz is... hajrá.. melyik ország mivel jóbb hazánktól . mind bérlés mind lakás hozzájutásban. szia
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 19:34
Előzmény: #253263  N0MAD

Nem értem kint éltek jól boldogságban bőségben és itt koptatjátok  a klaviatúrát de miért ?  Mi dolgotok ezze laz országgal ha már rég lelépetetek és sose tértek haza  ? Azt ne mond ha Péter nyer költözöl haza  mert leesek a székről... 
Egyébként külföldi magyarok videói is ezeket mind alátámasztják a rokonságom is egy része kint él nem hiszem, hogy lódítanak és kamu az egész egy áll propaganda.. szoktam én is kirándulni na de csak kirándulni ez tény 
N0MAD 2025. 08. 16. 19:30
Előzmény: #253262  Törölt felhasználó
Letoltak az arcosok klubjában vagy mire pörögsz?
A fél társaság felig külföldön él, de te majd jól megmondod ott milyen, mert ez a házid.
Uberszánalmas.
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 19:28

Mutatom kik kapják a bérlakásokat :
Saját polgáraik helyett migránsoknak ad lakást a svéd önkormányzatok fele
https://www.origo.hu/nagyvilag/2019/09/svedorszag-migracio-onkormanyzat-lakasok-v4na
Szép új világ lesz idehaza is vissza fogjátok sírni ami itthon van! 
Törölt felhasználó 2025. 08. 16. 19:24
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Svédországban olvastam egy albérlő 10-  évet  vár egy albérletre . (piaci alapon nem szociális )Link : 
https://mandiner.hu/makronom/2021/09/a-tulszabalyozott-sved-ingatlanpiacon-akar-kilenc-evet-is-varnia-kell-egy-fiatalnak-ahhoz-hogy-alberlethez-jusson
Kicsit furcsálom ezt néhány nyugat europai országban ez van. Hallottam azt is, hogy a migránsoknak kiadott lakások busásan megtérülnek az állam ugyanis helyt áll helyettük és a piaci bérleti díjaktól jóval többet fizetnek.Mit eredményez ez? Hát azt ami van... a helyi lakosok nem tudnak albérlethez piaci áron sem jutni.. óriási sor van.. Aki kiadja a lakását inkább migránsnak adja ki ( pradox módon ) mivel többet kap érte és állami garancia van.. gondolom intéznek mint egy lakás kezelő mindent  neked csak a pénzt kell beszedned)
Építenek biztos bérlakást is az is kifoly elfogy hisz kell a migrancsnak a helyi rászorulónak bárkinek pedig nem jut.
Képzeljük el a helyzetet évente csak 10 ezer mirgánst kell befogadni ( Amit a Tisza aláír megfelelve a követelményeknek ) Elő lesz írva mekkora segélyt kell milyen kosztot kvártéjt kell adni nekik bérlakást kell nekik adni a seggük alá vagy  ha nincs elég építve akkor az állam fog albérletet fizetni nekik.
Tegyük fel legyünk optimisták 5000 bérlakást épít a  Tisza de jön 10 ezer migráns egy vében.. hány bérlakás lesz a magyarnak? Vagy egyáltalán a magyar rászorulónak - akár romának -  elmondom zéró. 
Sőt tovább megyek mivel a migrancsoknak  jobban érdemes lesz kiadni a lakást ezért  piaci alapon sem lesz lakás kiadó miért lenne mikor a piaci ár felett fizet az állam ha migránsnak kiadod az állami garanciával karöltve ( fizetésre - kilakoltatásra - és akár állag megőrzésre) 
Érdemes ezen elgondolkodni annak aki a Tisza várható politikája mellett kardogkodik . ( betelepítési kvóta elfogadása  és bérlakások építése )
---------------------------------------------------

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek