Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
DaGi 2025. 08. 01. 17:53

DH-s tranzakcióbecslés is jött ma. Úgy látom még nem volt:
https://dh.hu/az-otthon-start-az-ingatlan--es-hitelpiacot-is-felforgatja
Július: 9492 tranzakció. Tavaly ilyenkorhoz képest -17.7%. Touring activity meg +16.6%. 
Tibi123 2025. 08. 01. 17:50
Előzmény: #251789  Haldir1

Azzal tisztában vagy, hogy a magyar adóék borzalmasan magas? Ha első lépésben elfelejtünk mindenféle kedvezményt, akkor egy magyar dolgozó adóéke / teljes elvonás, ami a dolgozó szuperbruttó béréből történik (szja, járulékok, minden) ugyanaz a százalék mindenkinek és nagyjából a belga középosztály adóékjének felel meg, százalékosan. Ergó brutálisan sokat von el a magyar állam mindenkitől. 
Gondolom nem kell külön elmagyaráznom, hogy mennyit keres egy belga középosztály és mennyit egy csóri magyar és hogy mennyire nehéz itthon olyasmi bért elérni, mint a belga közép. Specifikus tudás kell, szerencse, rengeteg munka és akkor talán megközelíthető. Nem lehetetlen, de sokkal több energiát kell belerakni, mint egy belgának és sokkal kevesebb embernek sikerül.
Természetesen a különféle kedvezmények, adó visszatérítések ezen sokat változtatnak, de azt a kismilló kedvezményt szerintem ember nincs, aki össze tudja hasonlítani. 
Tehát az alap magyart nagyon durván lehúzzák, mindegy mennyit keres szinte (hiszen nem sokan keresnek jól). Aki ki tudja használni a kedvezményeket, az meg akár jobban is járhat, mint a nyugati adófizető.
Na most akkor menjünk vissza oda, hogy progresszív adófizetés. Ott kezdeném azt is, hogy ahol ilyen típusú adófizetés van, ott általában (nem mindenhol, de a normálisabb országokban) ez együtt jár valamilyen családi adózással, összevonással. Ugyanis a fogyasztási egység a család és az egyén ha családos, akkor általában megbeszéli a párjával és úgy döntenek. Ebbe is bele lehet kötni persze, de normális országok ezt felismerték, ahogy azt is, hogy nem mindegy, hogy 1-2 fizetésből mennyi ember él és ez is megjelenik a családi adózásban.
Tehát a magyar progresszív adózást úgy kéne elképzelni, hogy nagyjából a mostani elvonás, adóék az a maximum, esetleg valami keveset a tényleg kiemelkedő családi !!! összesített jövedelemmel rendelkezőknek lehetne emelni, de nem sokat. 
A progresszivitást, ha akarunk, akkor a kevesebbet keresők adószintjének a csökkentésével kéne elérni.
Párhuzamosan az állam legyen kedves kevesebb pénzt központosítani, ugyanis ez a másik dolog, hogy a magyar állam borzalmasan sok pénzt von ki a gazdaságból és borzalmas hatékonysággal pusztítja el. Egyébként is ez kéne legyen a legelső lépés legyen, hogy a kormányzat hatékonyságát növelni, a korrupciót levinni a nulla közelébe (teljesen soha nem lehet megszüntetni nyilván) és utána lehetne azon erőlködni, hogy akkor hogyan lehet finomhangolni az adórendszert. 
Érted? Nekem nincs ellenemre egy progresszivitás, de a mostani elvonás mértéke is abszurd magas, tehát innen kéne lefele menni a keveset keresők esetében és nem pedig erről a brutál magas szintről még feljebb menni akkor, ha valaki merészel átlag felett keresni.
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 01. 17:31
Előzmény: #251797  ncseed!
Mo-on töredéke társadalmi különbségek vannak mint mondjuk a kapitalizmus hazájában, az usában, és még ott sem tudnak mit kezdeni ezzel, csökkenteni... az előbb leírt okok miatt!
ncseed!
ncseed! 2025. 08. 01. 17:26
Előzmény: #251757  Haldir1
Megértem a frusztráltságod, de ahogy már más rávilágított aki 10x keres az ugyanazon adóteher% mellett pont tízszer annyit fizet be mint te! Ugyanarra a orvosi/kórházi kezelésre jogosult mint te, ugyanazon az úton közlekedik mint te, stb. szerintem érted. Igazságos? Nem, de elfogadják a befizetések arányában egyenlőtlen szolgáltatást a társadalomtól. Az USA-ban ezt is megoldották, nincs TB levonás cserébe mindenki fizet magának biztosítást! Kik b*sztak rá? NA KIK?? Hát nem a jól keresők... szóval szerintem jobb lenne a témában halkabban hisztizni.
Villany/gáz támogatás hisztid:  a egyenlő bánásmódú rendszer egyszerű, nincs plusz adminisztáció. Állami szinten lóf*sz pénzel lennének beljebb ha cizellált rendszert vezetnének be jövedelmi alapon (ami ugye bármelyik pillanatban változhat), többe kerülne apparátust fenntartani ezt felügyelni mint amit hozna. A szolgáltató nem hatóság!
A nagyon gazdagokat kellene tényleg jobban megadóztatni (értsd nem a szaros 1-2-3millát keresőket per hó) hanem a milliárdosokat. A helyzet az, hogy ha elkezdik megszopatni őket akkor testvérem elmennek az országból! Lásd Franciaországban bevezetett hasonló intézkedések. Pár évig van haszna az intézkedésnek utána évtizedekik szop a többségi társadalom a kieső bevételek miatt (és röhög a markába az az ország ahová mentek).
Freszelés 2025. 08. 01. 17:24
Előzmény: #251791  Törölt felhasználó
Szerintem a munkanelkuliek (akik mar a statisztikaban sincsenek) azok nem tehetnek a helyzetukrol? Nem csak siman lusta zsivanyok javareszben (ertsd parazitak, eloskodok)? Kezlabnelkulieket, agyhozkototteket termszetesen tamogatnam, sokkal jobban is mint most. Bar az utobbi telefonos ugyfelszolgalatra meg jo... szoval 40en tul se kellene leepulni... vagy erintett volnal es ezert bant?
gyula1971
gyula1971 2025. 08. 01. 16:58
-Évtizedes trend gyűrűzik be Magyarországra, ezért születik egyre kevesebb gyerekNem meglepő adatok láttak napvilágot a héten a KSH részéről, amelyben a legfrissebb demográfiai mutatókat közölték. Spéder Zsolt demográfus szerint más országokban is ez a tendencia, van, ahol már 2008-ban elkezdődött és van, ahol 2020 hozta meg a változást. Ez utóbbiba tartozik Norvégia és Finnország is. Ma már nem az a norma, hogy házasság után automatikusan születik gyerek, és a párkapcsolatok is nagyon ingatagok.
https://www.economx.hu/gazdasag/demografiai-adatok-speder-zsolt-elemzes.813681.html?fbclid=IwY2xjawL5tSVleHRuA2FlbQIxMQABHrZ4zwNMDnyU977FY4tnN
tihamer
tihamer 2025. 08. 01. 16:57
Előzmény: #251740  berlini
"Ha belegondol, akkor Tihamer sem ezt szeretné."
☝️
Tihamér még 2 lakást szeretett volna, de erre a pénz cunamira én se számítottam .
Ez a brutális dagály minden hajót megfog emelni.
Ezzel úgy érzem kiárazodtam egy jó darabig.
Kicsit vigasztal , hogy határidős ügyletem van (tavaszig) idén tavasszal megállapított kivásárlási árral (családi ház 1/2 ).
Szerintem nekem most pár évig szünet lesz ingatlan vásárlási szempontból .
Úgyhogy maradnak a bérleti díj emelések és kisebb felújítások .
📈➡️🚀
Törölt felhasználó 2025. 08. 01. 16:56
Előzmény: #251787  Freszelés

amikor a digitális ökörköri harcosokból kifogy az üzemanyag akkor jössz te
bár alapjában más típusú defekted van
viszont közös bennetek hogy kitartasz te is az utolsó utáni töltényig meg még azután is
Goldstein17 2025. 08. 01. 16:48
Eldöntötték. Az eredményét is latjuk (n̈éhányan).
Törölt felhasználó 2025. 08. 01. 16:47
Előzmény: #251782  Freszelés

nagyon nagy tévedéseket dédelgetsz magadban talán emiatt nem vagy jól ha emberek között  kell lenned
.
egy direkt szélsőséges példa
van aki nem tehet róla hogy soha egy fillérrel sem tud hozzáadni a közöshöz mégis kap egy csomót belőle, és a közmegegyezés szerint rendben van a fejlett világban
.
mert emberi társadalomban élünk. és ritkább esetben viselkedünk állatként,bár akkor nagyon
.
és ehhez az ismerethez kicsit 40 felett is hozzá lehet jutni már, a hatalmas gyerekes igazságérzet mellé dísznek
Freszelés 2025. 08. 01. 16:47
Ertelek. Szervezzuk at az adozast. Nekem ok, en orulnek nagyon a kevesebb adonemnek. 
(Btw nekem a 27%os afaval sincs bajom, nem kell eszetlenul fogyasztani.)
Haldir1 2025. 08. 01. 16:44
Előzmény: #251784  Freszelés
Szerintem rosszul közelíted meg a dolgot. Ez gazdasági kérdés. Most vagy mindenki fizet 15% SZJA-t, de akkor meg marad 27% ÁFA a fogyasztási javak többségén, illetve az ingatlanadó és a gépjárműadó,meg még 48 féle adó a vállalkozásoknak is. Vagy van sávos adózás, ergó több lábon álló állami költségvetés, de alapjaiban alacsonyabbak a fogyasztást terhelő adók, és nincs gépjármű átirás. El kell dönteni, hogy melyiket akarjuk. Olyan nincs, hogy nem fizetek több adót, sőőőt, kivonjuk a bevételi oldalról a 2-3-4 gyerekes anyákat is az adófizetés alól,de amugy a boltok polcain 27% az ÁFA, meg 4% az illeték,ha veszek egy lakást. Döntsük el melyiket akarjuk. 
Goldstein17 2025. 08. 01. 16:43
Előzmény: #251787  Freszelés
Nem hiszem hogy butaság lenne, szerintem a többség támogatná.
Freszelés 2025. 08. 01. 16:41
Előzmény: #251786  Goldstein17
a szavazojogot adofizeteshez kotnem, valoban.
a halalbuntetest is tamogatom.
a harnadik otleted butasag.
Goldstein17 2025. 08. 01. 16:40
Előzmény: #251782  Freszelés
Igen, ezen felül követeljük a halálbüntetés visszaállítását,  a vagyoni cenzus bevezetését és természetesen a nem köszönők kitiltását a településeről.
Freszelés 2025. 08. 01. 16:35
Előzmény: #251781  Haldir1
Aki az onhibajan kivul kerult szrba azt tamogatnam. De a tobbseg csak lusta. Oket ne kelljen mar etetnem, itatnom... Elvarom, hogy aki dolgozik az keszuljon a telre is (a merteke kerdeses persze), es h ne eloskodjon a tarsadalmom.
Freszelés 2025. 08. 01. 16:31
Előzmény: #251781  Haldir1
2. 10x tobbet adok vissza ha 10x tobbet keresek. Azt mondod, hogy ez is keves?
Törölt felhasználó 2025. 08. 01. 16:31
Előzmény: #251778  siemens
A fickó 20 éve kint él tudja mit beszél..! 
Freszelés 2025. 08. 01. 16:30
Előzmény: #251780  Törölt felhasználó
1. joga akkor van vkinek ha a kotelessegeinek eleget tett. addig nincs.
tovabb nincs ertelme irni, mert nem akarod megerteni, nyilvan osszefugg a korral. :-)
Haldir1 2025. 08. 01. 16:29
Előzmény: #251779  Freszelés
1. Ez a pontod picit elrugaszkodott, vágyvezérelt. Minden országban van munkanélküli, átmenetileg vagy tartósan, de nyilván nem halhat éhen, nyilván ha baja van, el kell látni, hogy épüljön fel, és utána lehessen hasznos tagja a társadalomnak, akár szemét szedéssel, akár mással. Azért ha megnézzük a fejlett nyugati demokráciákat, azért ott is kap mindenki minden szolgáltatást. Nem hiszem hogy szeretnénk egy olyan EÜ-t mint pl ami USA-ban van. A fél ország meghalna a korház bejárata előtt. Nyilván én is azt vallom, hogy aki tud és akar, az dolgozzon, és a képzelten embereknek is lehetne hasznosabb munkát is találni mint most pl a közmunkával. De amig közmunkát adnak csak nekik, addig lehet őket fenyegetni, sakkba tartani. 
2. Továbbra is azt mondom, nyugaton semmi baj nincs a sávos adózással. Azt gondolom, és látszik az elmúlt évtizedek alatt, hogy a jóléti állam egyik alapja. Az a vadkapitalista gondolkodásmód nem működik szerintem, hogy ha én 10-szer többet keresek, akkor ne adjak vissza többet a közösbe,mert az az enyém,és nekem jár. Nem csak kivenni kell a piacról, hanem vissza is tenni. Az, hogy pl kocsira vagyonszerzési illeték van, meg hasonlók, az tényleg nonszensz, egyetértek.
3. Én sem tapsikolok hogy feneketlen kútba dobjuk az adónkat, amiből a haverok, és a családi kör 10 ezer milliárdokat szedett ki. Ugy látszik ez eddig nem zavart sokakat, talán most már más a helyzet. Reméljük változni fog. A jól működö országhoz olyan vezetők kellenek, akik normálisan újra tudják osztani a javakat,és mindenhol olyan emberek ülnek, akik értenek is ahhoz, ahol vannak. És igen, abban igazad van, hogy rohadtul nem örülök én sem az iylen választási osztogatásnak, mert többségében az fog ezzel is jól járni, akinek tőkéje van, és nem az, akinek valóban szüksége volna rá.
4. hiába rugózól ezen a 10-szer többet keresőn 10-szer többet is adózik dolgon, ez a kérdés megint a sávos adózás kérdése. Nyugaton működik, évtizedek óta, de az alapvető dolgokra, ami a hétköznapi embernek szüksége volna,azokat tudják normálisabb szinteken ellátni, mi a volt kommunista országok az 1 sávos adozásukkal. Hozzáteszem, lengyelországban 2 sávos adókulcs van, és a cseheknél is 15% az SZJA, de a felett van még egy plusz 7% adósáv is a nagyon magas keresetűeknek. lehet hogy ettől (is) jobban működnek ott az állami szolgáltatások? 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek