Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
berlini
berlini 2025. 07. 23. 00:11
Előzmény: #250659  Spiller
elméletileg.
Aztán az inflációt folyamatosan hamisitják, igy az egész csak látszólag hoz reálkamatot.
Nekem volna egy javaslatom.
Szűkiteni kellene az átvágottak körét.
Csak az vehessen állampapirt aki fel tud mutatni egy fideszes párttagkönyvet.
A többiek (feltehetően az értelmesebbek) keressenek maguknak reálkamatot hozó befektetést.
Spiller 2025. 07. 22. 23:50
Előzmény: #250619  slash
Senki nem "kapott" kamatot. Az állampapír pár változata az inflácio+ os kamatozással volt kalibrálva és ezt a kamatot fizették ki. 
Spiller 2025. 07. 22. 23:47
Előzmény: #250647  Keva
vélhetően olvasgatják a fórumokat kíváncsiak a reakciókra. Az okosparaszt mit talál ki. 
hunball2 2025. 07. 22. 23:26
Előzmény: #250656  J0hnnyEnglish
Köszi, rosszul tudtam a lakbér adómentességét. 
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 22. 23:12
Előzmény: #250655  hunball2
Írtam korábban ezt a mesét el ne hidd. SZJA mentesség munkabérre jár. Mi az összes kedvezményt talált pénzként kezeljük, ebben a formában a költségvetés fenntarthatatlan. 
hunball2 2025. 07. 22. 22:48
Előzmény: #250627  slash
Lakbért eddig az inflációval emeltem, eddig csak egyszer kellett. Jók a bérlők, nem akarok feszültséget. Meglátom, ez után mi lesz.
.
Amúgy meg tényleg nem panaszkodok, mármint ezután nem fogok. Kiderült pl, hogy a lakás kiadásra nem kell majd adót fizetni, lepapírozhatjuk úgy, hogy a NAV felé rendben legyen. Mert ugyebár a feleségem SZJA mentes lesz. Lehet, hogy nem egy épületesen erkölcsös dolog ez, de legalább jogszerű lesz. 
.
A wekerlei öregasszony nem fizetett adót a miáltalunk fizetett lakbérre. Bevallotta, de hát tudtuk. Politikai dolgokkal indokolta (ennek a kormánynak ő nem fizet). Hát basszus, nem a kormánynak fizetünk, hanem az államnak. Na mindegy. Ezután mindenesetre ő is adómentes lesz.
.
A családi adókedvezményt is emelik, a feleségem SZJA mentes lesz. Lesz itt pénz mindenre. De ha engem kérdeznek, szerintem se jó így. És ígyis úgyis vissza lesz ez csinálva, akár MP akár OV csinálja vissza. Nonszensz hogy  >1 gyerekkel teljesen adómentesnek lehet lenni *egész életre*. 
Keva 2025. 07. 22. 20:47
Előzmény: #250652  Yossarian
Ha az ingatlant mégis eladnád  az 5 év lejárta előtt, akkora kamattámogatást vissza kell fizetni az elidegenített rész arányában.  Magenta AI  :))
Yossarian 2025. 07. 22. 20:36
Az 5 éven belüli eladás-tiltás hogy működik az Otthon Startnál? Ha előtörlesztem a teljes hitelt, akkor sem adhatom el 5 éven belül? (nem tervezem eladni, csak ha esetleg úgy alakul, hogy mondjuk munka miatt költözni kellene, akkor tudni szeretném mik a lehetőségek) 
Keva 2025. 07. 22. 20:34
Azonos értékű lakóingatlan csere esetén nincs illetékfizetés, ha nincs pénzmozgás.
Ha a lakás 5 évnél régebben szerzett, nincs SZJA fizetési  kötelezettség sem.
Ebben az esetben nincs közeli hozzátartozó sem, ha a szülők a hitelfelvétel előtt elcserélik az ingatlant. :))
slash
slash 2025. 07. 22. 20:27
Előzmény: #250645  Pistike12
Olvasok más fórumokat is Reddit Threat es írjak a fiatalok hogy, a 3%os hitel miatt a kiszemelt házakra mar emelték 5-10 millát. Mivel ki van feszítve a keret nem tudják megvenni. Lefagy a piac és palimadar sem jut minden eladónak
FeherTibi 2025. 07. 22. 20:20
Előzmény: #250644  Second Wave
"Konstatálja, hogy palira van véve, jobban él, mint négy év múlva fog, idősebbek talán értik az utalást." - sajnos ertem, mintha csak tegnap lett volna
Keva 2025. 07. 22. 20:18
Előzmény: #250647  Keva
Ez járható út, szerintetek?
Keva 2025. 07. 22. 20:16
Igazolni kell, hogy a megvásárolt lakás eladója, vagy az építtető nem közeli hozzátartozó, cég esetében pedig nincs tulajdonrésze sem az igénylőnek, sem hozzátartozójának. Magyarul nem lehet rokontól vásárolni - azaz bezárták az általunk korábban említett kiskaput.
Mi a helyzet, ha két ember elcseréli a saját lakását, mondjuk egy az egyben, majd 1 éven belül, mindkét ember gyereke (mindenki a saját ingatlanát) megveszi egy-egy idegentől és nem a saját közeli hozzátartozójától?
Ez járható üt, szerintetek?
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 22. 19:47
Előzmény: #250645  Pistike12

Ez kitarazasra jo..
Pontosan az általatok vázolt forgatókönyv futtattam magamban és dobtam az előrehozott nagyobbra váltást.
Pistike12 2025. 07. 22. 19:41
Előzmény: #250642  Tibi123
Ebben igazad van, mertahogy gondolkozom a varhato hatasokon, oda jutok, hogy borzalmas kinalati szegenyseg lesz. El fognak tunniba lakasok, ami marad az borzalmas magas arszinten.
Teljesen torz piac lenne az arkorlatozas miatt, es mint ismerjuk, a normalis helyeken a kinalat megszunik. 
Miert es hogy adjam el az 1.7m ftos nm aru ujszerumet, ha ugyanott a 60 eves 1.5m... Es nem 10%al kevesebb a torleszto, hanem 40%al... 
Majd egy ido utan a 1.5m alattiakbsem adjak, mert nem lesz mit felette megvenni. 
Teljes fagyast okozhat ez hosszutavon. 
Ez kitarazasra jo... 
Second Wave 2025. 07. 22. 19:41
Előzmény: #250636  Tibi123
Jómagam nem hiszek ebben. 
Nem hülye a vásárló, a fiatal, a jelenleg bérlő sem: 
gyűjtögette a kis önerejét, együtt van az 5 milla, oké, esténként egy sör mellett ránéz a webkincstárra, meg-e van-e még-e? Megvan, oké, még egy korty. 
Eljövend szept. 1. 
Nosza, nézzük mi is van a placcon. 
Konstatálja, hogy palira van véve, jobban él, mint négy év múlva fog, idősebbek talán értik az utalást. 
Pont ugyanazt nem tudja megvenni, amit fél éve sem tudott. Aki meg tud venni, azt pontosan azt tudja megvenni, amit fél éve is megvehetett volna. 
Ezen felhúzza magát és leszavaz a téglárólréglára. 
De nem fogják megvenni a lerohadtat, vagy amire 10 év múlva egy vagyont kell költeni. Nem hülyék. Kicsit hitelből kitömést sejtek.
J0hnnyEnglish
J0hnnyEnglish 2025. 07. 22. 19:39
Előzmény: #250639  Pistike12

Káosz, valóban és nagyon csúnya vége tud lenni. A munkanélküliség alattomos dolog és szerintem a bérek vásárlóértéke valamint a béremelések sem feltétlen a jó irányba mocorognak.
Az áremelkedéssel (szerintem 10% alapból benne van a képletben, egyelőre többet én ebbe nem látok bele), kevesen számolnak, a piaci hitelek pedig leépülnek.
Minek örüljünk (?) szerintem 1 negyedév alatt a kedvezményes hitelre alkalmas ingatlanoknál rottyon lesz a kínálat. A kisebb lakások (garzonok, félszobások) ára kilő az űrbe. Minden emelkedik (vagyis ezt gondolnánk és el is hitetik) és jövő tavaszra az általad említett árazás miatt (140-170m ház) szétkúrják a piacot és befagy.
A bérleti piac szerintem ki van feszítve, és pláne a kislakások árának elszállását (ami biztosan 10 százalék felett lesz) nem tudja lekövetni.
Tibi123 2025. 07. 22. 19:23
Előzmény: #250640  Pistike12

Nem a morális részén kell agyalni, hanem megnézni a lehetőségeket. Ha valaki jogosult a 3%-ra, akkor nézzen körbe, kérdezze meg a rokonait, ismerőseit. Ne csak a hirdetéseket lesse, mint teszi sok tízezer másik ember is. Szeretem mikor okosan mondják emberek, hogy milyen szuper értesítőt meg szűrőt állított be, ja, csak rajta kívül még pár százan, ha nem ezren megteszik ugyanezt.
Csak most, hogy kicsit körbe érdeklődtem, akinél csak tudtam, pedig igazán nem is akarok venni, nem mindenáron, de már több kéglit megemlítettek. Van olyan, amit csak eladni tervez jövőre valaki, mert akkor megy nyugdíjba és pl ilyenkor nem is kell, hogy ingatlanoshoz kerüljön és megspórol egy csomó pénzt esetleg.
Amivel vigyáznék mindenki helyében, hogy nem szabad mindenféle tróger mocskot venni csak azért mert nincs más, bár tudom, hogy nem lesz egyszerű megállni, mert erős lesz a FOMO érzés, hogy lakást kell venni.
Hobbyproperty 2025. 07. 22. 19:13
Előzmény: #250629  cn
Vigyázz a nagyon olcsó ügyvédekkel, ismerősöm is spórolt pár százezret ügyvédjén aztán elbukta a 10 millió csókot mert a szerződés nem felelt meg

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek