Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Sony123 2025. 04. 13. 19:53
Előzmény: #244049  FatFIRE
Csak a saját gyerekemből indulok ki. 35 éves két gyerekkel, kell kb 130m2 + plusz garázs! Ezt 200 milla alatt nem lehet megúszni. Holvan ez a vásárló???
.
Az ingatlanosoknál, és remélem, hogy a lakások ott száradnak rájuk.
.
Üdv és sok sikert a hülyeségekhez!
Spiller 2025. 04. 13. 19:43
Előzmény: #244135  amadeo
Ha van 1 milliárd dollárod akkor mi a fene hajt, hogy legyen még 1-5-10-100. 1milliárdot már nem tudod elkölteni értelmesen és a következő 10 generáció is jólétben élhet. 
Spiller 2025. 04. 13. 19:40
Előzmény: #244130  Andy01
Igen, megértem meg igényeség mércéje a nyelv a nyelvtan... de még egy dolog eszembe jutott, vanna akik írogatnak ide vagy más fórumokra, de nem a mai magyarországi magyarok, ők már nem iskolákban tanulják az anyanyelvünket hanem anyukájuktól de főleg a beszéded és az írást sem irodalmi szinten tanulták. Nem esik jól nekik ha még ki is csúfolják őket. 
ORK
ORK 2025. 04. 13. 19:26
Előzmény: #244135  amadeo
Amennyuben sikeres vagy mindíg az az érzésed, hogy nyertél. Ez az ami megfizethetetlen  és a sír szélén is azt fogod mondani, hogy megérte. Ezért csináljuk..
Sony123 2025. 04. 13. 19:21
..és hol van vásárló? Tehát ez hülyeség és csak az ingatlanosok verik fel az árakat. 
.
Létezik olyan oldal, ahol azt is meg lehet nézni, hogy mit mennyiért adtak el?
.
Az új lakások ára pedig alapból baromság, de sok sikert mindenkinek, aki új lakásban gondolkodik.
amadeo 2025. 04. 13. 18:22

"Ez egy játék, amikor meghalunk az nyer akinek többje van."
Sok olyanról hallottam aki a halálos ágyán megbánt dolgokat, jónéhány olyanról, aki békességben, szerettei között távozott, és persze sok egyéb történetet is.
Olyanról azonban, aki a halálos ágyán boldogan felsóhajtott volna hogy nyertem mert több pénzem van/volt mint az emberek 80-9x százalékának - na ilyenről még sohasem hallottam... persze lehet hogy rossz körökben mozgok.
Andy01 2025. 04. 13. 17:49
Előzmény: #244131  Murdoch
Igen, ketsegtelenul komoly irodalma van ennek a temanak. Reszemrol maradok Nadasdy Adam velemenye mellett: http://seas.elte.hu/w/!moderntalking/mignont-e_eszel
  Az o felejthetetlen tanari tevekenysege generaciok muveltseget alapozta meg.  Nekem o volt az elso angol tanarom, akkor vegezte az egyetemet. Neki koszonhetem az angol nyelvtani alapjaimat. Nagyon fiatalon mar tanitott angolt, egyutt Gyulai Istvannal, aki kesobb sport diplomaciaban jeleskedett. Szuper paros volt, uj, forradalmi nyelvtanitasi modszerrel.

Moka_Brikka
Moka_Brikka 2025. 04. 13. 17:43
https://imgur.com/a/KemYeRX
Még megvannak a hirdetési értesítők 2021 nyarától. Ehhez hasonló n+3 lakások, ami most kb. 200 millió (tervező asztalról + gondlom kb. 15m a beállóhely és a tároló), a 2. ütemben 2021. novemberében felemelték 97m-re, 2022. júniusában (ekkor néztük meg) 103m volt, 2023. februárban 115 m volt (emlékeim szerint beállóhely + tároló kb. 10m volt), végül láttam 140-ért ingatlan.com-on magánszemélytől ugyanezt a lakást 2024-ben emlékeim szerint. Nappali konyha a mostaniaknál 28m2, a 2. ütemben kb. 24m2 volt. Nekem ez kicsi. Az is baj, hogy ez a lakópark is elég zsúfolt lesz, közel vannak egymáshoz az épületek. Szerintem rossz ár-érték aránya van ezeknek a lakásoknak lakhatási vevőként is, mert 200m-ért ennél jobb paraméterekkel kellene rendelkeznie egy ilyen lakásnak, pláne egy tervezőasztalról való foglalásnál és minimum 2027q1 átadásnál  (és ki tudja, hogyha ez így megy tovább, akkor 2027-ig az el nem kelő lakásokra milyen árcédulákat raknak majd). Befektetőként 1200 euróért hirdetik bérlésre az ilyeneket, aztán ki tudja mennyiért adják ki valójában. Nekem nem ér ennyit. Lehet, hogy én látom rosszul, de szerintem 500e EUR környéki árszinten én többet várnék el egy lakástól.
Andy01 2025. 04. 13. 17:38
Előzmény: #244122  Törölt felhasználó
Izmman, kis off topic, ma vasarnap van, lazitsunk. Mondd, akkor a  nyar elejere, vakaciora mar le is foglaltad Sartrit? Jo hosszu az ut. Sokszor jartam regen Gorogorszagba, es javasolnam neked,  allj meg egy -ket ejszakara Thessalonikiben (airbnb szallas nem olyan draga). Pihennel is, meg a gyerekeknek erdekes lenne a varost megnezni,  nehany gorog-keleti templomot is, felmenni a Fellegvarba, setalni. Az a regi varosnegyed, szep kilatas.  Van hajo is "public transport", vonalhajok kozlekednek, nagyon alacsony a jegy ara. Nem draga turista hajora gondolok. Seta a tengerparti setanyon.  A legjobb fagyit mindig ott ettem Gorogorszagban, Salonikiben. Tervezgess a gyerekekkel, olvassatok utanna, mit neztek meg.
Murdoch 2025. 04. 13. 17:35
Előzmény: #244130  Andy01
Pedig nem kifejezetten helytelen, pláne a fórumban.
https://m.nyest.hu/hirek/az-eltevedt-kerdoszo-nyomaban
Andy01 2025. 04. 13. 17:16
Előzmény: #244123  Spiller
Igen, ez igy igaz. Restellem egy kicsit a hsz -t a "nem-e" kifejezes miatt. Talan ez az egyetlen, amire nagyon - nagyon allergias vagyok.  Helyesnek tartanam, ha odefigyelne ra, az, akinek ezt megemlitik. 
Spiller 2025. 04. 13. 16:58
Előzmény: #244127  kanizsaidorottya
:) háát ez még nem jött át. de én hiszékeny ember vagyok. 
Spiller 2025. 04. 13. 16:54
Az embereknek vannak kategóriájuk, ez a jövedelemtermelő képességük és egyben a határuk is hiszen ezt az összeget látják át. 
egy milliós, 10milliós, 100milliós (most az infla miatt ez kb 150-200millió)  a 80% ebbe tartozik  utána vannak a 500millióig az 1 milliárdig, efölött már kevesen vannak akik átlátják és működtetni is tudják ezt a pénzt, pénzt keresni pénzzel. Ez már egy más kategória, náluk fel sem merül abbahagyni a munkát mert élvezik. 
A 100milliósoknak a FIRE kell, megvan minden befektet és eléldegél nem akar dolgozni.  Ez nem rossz ha elégedett és úgy érzi elérte a célját. Most azt látom ez van. Örököltek kiadták, eladták magas áron durrantottak PMAP-ot, ömlött a pénz, most némi tőzsde de biztonságban fix állampapír meg pár befalap. Megvan a lakás amiben él, 10-15 millás autó, évi 2 nyaralás. 
Nem rég voltam egy buliban, sokan voltak vegyes, barátok barátai haverjai. Volt egy srác, nagyon pakolta magát, beszélgettünk, gyorsan rátért  anyukájától örökölt egy lakást 13ban a kereskedöi részen. Eladta és most nagyon jó. Mondtam jó neki, szerencsés. Valakitől hallhatott valamit mert visszajött, kicsit zavart volt majd kérdezgetett, mondtam vállalkozom de csak ennyit egyszer csak azt mondta " neked honnan van a pénzed? "  Mondtam visszavittem az üres üvegeket.  Mondtam ne vegye zokon de mindig van egy jobb.  Senki nem jobb csányinál, de csányinál többje van sok románnak lengyelnek, akiknél sok arabnak 100x többje van..stb stb.. Deni azt mondta a Nagy likvidátorban. Ez egy játék, amikor meghalunk az nyer akinek többje van. Ez is egy szempont. Nekem az elég kell. 
kanizsaidorottya 2025. 04. 13. 16:46
Előzmény: #244124  Spiller
Látom, megtalálta a zsák a foltját! Szép dolog is a szeretet! Csak jó mélyen. Elvtársak vagy elv társak? Amúgy szép és sikeres, elégedett ember vagyok, meg vagyok elégedve magammal. Kac-kac. Nekem csak akkor vannak rossz pillanataim, amikor nem tényszerű rosszindulatú hazugságokat látok, olvasok. Ki tudja, ha esetleg izomman udvarolna egy kicsit, talán még dughatunk is egyet. Vagy kettőt??? Mert én jól bírom. Szeretek élni!!!
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 04. 13. 16:43
kanizsaidorottya 2025. 04. 13. 16:35
Előzmény: #244121  Spiller
Játékos Úr!  Na, vége, lebuktam, gyferi vagyok, elismerem. Végre nem kell Mátyás királyként bujdokolnom tovább! Remélem, most kielégült! Izomman ezt írta korábban: "Egyébként legyünk őszinték  csak ez a kormány tartotta volna fent ezt az 1 % feltörési díjat idő előtt a PMAP ra  ha másik kormány van már réges rég azt mondták volna ( ettől féltem ) hogy nem törtheted fel a zsozseszt idő  előtt tessék 6-7-8 évig tartani PMAP papírokat.. utolsó pillanatig "féltem" ez megtörténik és se lakást se  szabad felhasználásu hitelem nem tudom visszafizetni és beszívom.. Ez kockázat volt, de vállaltam.. bejött..!  DE ez a mostani kormánynak is köszönhető úgyhogy nem csak a bankmonitornak hanem a kedves kormányunknak is köszönöm! ;)"
Talán Ön sem érti a volna szó jelentését? Fenti idézet izom véleménye, ami egy elképzelés, fantázia, kiatláció,. stb..... Se ellene, se mellette nincs bizonyíték, mivel senki nem lát a jövőbe, senki nem élt a jövőben. Ez tény. Illetve tény az 1 % feltörési díj is. Pont. Minden más szöveg, leírás, vélemény csak duma. Ez egy gazdasági oldal illetve fórum. Ez is tény.  A meseoldal, az óvodások honlapja az máshol van. Ez is tény. Itt komoly dolgokról beszélnek, értekeznek emberek egymással. Amit viszont izomman írt, az nem igaz. Ez is tény. Önnek amúgy üldözési mániája van. Sem Gyurcsány, sem Szdsz rajongó nem voltam és nem leszek sohasem. Sőt, Orbán Viktor és Magyar Péter rajongó sem vagyok. Én csak egy normális életet szeretnék élni a többségi normális emberekkel együtt ebben a szerencsétlen országban. 
Spiller 2025. 04. 13. 16:31
Előzmény: #244122  Törölt felhasználó
úgy látom február óta rád van pattanva :)
Én mindig azt nézem egy hozzászólónál vajjon (sic) egy sikeres elégedett embert rejt a nick? Ha mérges miért mérges? Frusztrált? beteg? Irigy?  Ha irigy az jó mert esetleg motiválhatja. 
Kicsit beszélgess vele hátha szép ember csak most pár hónapja van egy rossz napja. Esetleg tetszel neki. Ha visszautasítod még rosszabb lesz. (én már csak tudom :)
Spiller 2025. 04. 13. 16:17
Előzmény: #244118  Andy01
Több dolog van. A nyelv lényege átvigye a gondolatokat. A hivatalos hejesírás (sic)  nem ismeri a helyi nyelvjárásokat, az argó szavakat a népies változatokat  nem beszélve a közösségi felületek szlenges kifejezéseit a "mindent is" tudást. A nyelvtannáciskodás a fórumokon az utolsó érv amikor mán nincs más. 
Másrészt mert valakinek szerencséje volt az életben az örüljön neki mert sokan vannak akik nem mehettek iskolába mert vigyáznia kellett a két kisebb testvérére, vagy el kellett mennie dolgozni mert szükség volt a keresetére.  
Törölt felhasználó 2025. 04. 13. 16:10
Előzmény: #244118  Andy01

Én nyugodt vagyok csak akarom érzékeltetni durváskodni beszólni szemétkedni én is tudok nem csak  itt pár írígy fórumózó.
Mikor vissza adják a kedvességet nem kell csodálkozni.
Spiller 2025. 04. 13. 16:08
Előzmény: #244106  kanizsaidorottya
Ma már az intenet népének a 80% azt gondolja ő az a 20% akinek mindig igaza van és mindent tud. Az élet meg igazol, beírja az ellenőrzőbe a jegyeket. Egy fórumon egy embernek egy véleménye van. Állít alátámaszt. Erre értelmes ember válasza ha nem ért egyet. Cáfol és alátámasztja a cáfolatát..esetleg kiegészít hozzáfűzi a saját tapasztalatával az adott tárgykört.  Talán kevesebb személyeskedés és nagyobb tárgyi tudás nem ártana.  Egy fórum attól jó, hogy sokan megosztják a tudásukat és vagy tudsz vele valamit kezdeni vagy sem. Izomman soha nem mondta agysebész. Azt nem lehet elvenni tőle megvan a saját magához való esze kitalált valamit megcsinálta és ő büszke erre. Ez jó.  Függetlenül attól kinek mi tetszik vagy kit zavarnak mások sikerei. és így is kell.  Ez lenne a hagyományos fórum a piactér régi vágású értelme, jönnek mennek a hírek a tapasztalatokat átadják.. Sajnos sok a gagyilovag akiknek a közösségi felületek a sikertelen való életük pótlékát adják. Legalább virtuálisan legyen valami siker. Hozzászólásainak elemei visszaidézik bennem gyferit és az szdszt. Talán nem véletlen.  

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek