amadeo

Regisztráció: 2020-03-28 18:24:16

Hozzászólások száma: 42

Utolsó hozzászólás: 2024-06-12 15:38


Tapasztalat: 4
Aktivitás: 4
Népszerűség: 5


utolsó 20 hozzászólás

Magyar Állampapír tulajok szerda, 15:38
"Az ügyeskedő gebines mentalitást kellene kiírtani a kereskedők és kisker gondolatvilágból és akkor tán 10év alatt visszatérne a bizalom"
Az 50es években is volt hasonló, akkor a kulákok voltak a nehézségek okozói....
Korábban meg a zsidók. Mondjuk a (nemzeti-)szocializmus hívők nagyobb sikereket értek el a bizalom helyreállításában, mert ott már sikerült nem csak a gondolatvilágot kiirtani...
Közös a fenti gondolatmenetekben, hogy sikeres, virágzó, boldog társadalmakhoz vezettek, vezetnek. Ja, nem.
Mtelekom 2024. 05. 16. 21:46
a módosítás: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:02014R0600-20240328
Mtelekom 2024. 05. 16. 21:44

Hát nem mondanám hogy eu pénzügyi szakjogász ismeret nélkül könnyen értelmezhető:) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0600
Jómagam nem vagyok az, de bizony első olvasásra erről van szó, a háborúpárti sorosbérenc Brüsszel védi a kisbefektetőket, ha már a szuverén magyar állam ezt nem tudj(t)a megtenni...
Mtelekom 2024. 04. 12. 08:08
Alapvetően egyetértek az óvatosságra intéssel, a kérdés viszont az, hogy ha eladnád mit vennél helyette?
Mert a reálhozam Ftban teljesen kiszámíthatatlan, ez pedig legalább egy reáleszköz. S ahogy az Otp is az 1200 után már "csak" 8000nél csinált új aljat, a kevésbé volatilis Telóra is valószínűsíthető hogy ha nem megy csődbe akkor 500 alá már nem megy többé, ami azért még jelenlegi árfolyammal is más kockázati szint mint a 10e->2e OTP.
Állami Nyomda 2024. 04. 04. 19:34
Imádom a nyomdát, hiszen kb ötszöröztem vele tíz év alatt, de az elgondolkoztató hogy a fb-on a Concorde fizetett hirdetésben a nyomdát reklámozza. Amikor már a cipőtisztító is... (?)
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 04. 01. 09:41
Azt is megnézted hogy esetleg a 2 szomszédos telek együtt összevonva nem ad-e ki háromra feloszthatót? Vagy legalább a szomszédból egy sávot le tudnál választani ami a tiédhez csapva ad egyfajta védőzónát. Telekcsoport-újraosztás vagy telek-határrendezés a kulcsszó.
Magyar Állampapír tulajok 2024. 02. 26. 10:55
Köszi, tényleg nem olvastam, igyekeztem jelezni hogy csak a címre reagálok.
Amit írsz róla, az tényleg érdemben elgondolkoztató, bár ebben a formában Magyarországon max. a legfelső 1-5% számára lehet tisztán releváns.
Ez alatt az örökség ugyanis jó eséllyel nem sokkal nagyobb mint amit egyébként az időskori egészségügyi/szociális gondozási kiadásokra amúgy racionális lehet félretenni (hiszen a lenullázás jól hangzik, csak a halál bizonytalan időpontja miatt viszonylag nehezen kivitelezhető:)
Magyar Állampapír tulajok 2024. 02. 25. 15:29
Ez is egy hozzáállás.A "Halj meg nullával" részben persze nyilván a marketing miatt is provokatív, de még így sem tartom elfogadhatónak. Ha nincs gyereke, élő leszármazója/rokona az embernek, az nyilván egy másik szituáció.
Pont pár hónapja magyaráztam a gyereknek, hogy (legalább) két generáció dolgozott/dolgozza át az életét azért (is) hogy neki jó (jobb) élete legyen. Természetesen elverheti 5-10 év (vagy akár még rövidebb idő) alatt a felhalmozott/megörökölt vagyont, de ez kicsit olyan mintha szembeköpné a szüleit és a felmenőit. Természetesen ha így gondolja jónak, tegye majd, csak legyen tudatában hogy mit csinál. //nyilván ez az összefüggés hosszabb időtávon "lefelé" is működik, tehát ha ő nullával hal meg és saját gyermekei  maradnak, akkor lényegében megfosztotta őket attól amit ő még megkapott. Szerintem ez "nem szép".//
//És akkor itt a másik oldal is, nemrég egy jó beszélgetésben mesélte valaki, hogy a szülei látástól-vakulásig dolgoztak hogy meglegyen neki és testvérének az induló lakása, és milyen jó lett volna ha inkább kevesebbet kapnak de többször eljárnak múzeumba, utazni... az biztos, hogy a kapott/továbbadott csomagnak csak egy része a pénzzé tehető vagyon//
Lakás/Ingatlan árak topik 2024. 01. 08. 13:40
Hű.
1. Miből gondolod hogy sok kényszereladás volt 2023-ban, vagy hogy 2023-ban a befektetők kivonultak?
2. Hitelkamatok csökkenésének a nagyrésze már megtörtént, mégsem látszik a tolongás.
3. Saját ingatlan fontossága - inkább konstans érték, változásban nem tényező (sőt, egyébként ha mégis, akkor inkább csökkenőa fiataloknál, akik nem akarják röghöz kötni magukat)
4. Tőzsdei bizonytalanság - ez igaz, bár Magyarországon közismerten a tőzsde arányaiban kisebb szerepet játszik amúgy is.
5. Állampapírpiaci hozamok csökkennek - ez inkább 2025-re lehet jelentős ingatlanpiac szempontjából, aki tavalyi hajrában már lekötötte az valószínűleg kivár.
6. Albérletárak felkúszása - a kérdés nem az egy inflációs környezetben, hogy kúsznak-e fel, hanem hogy mennyivel? Mennyi volt az albérletár/nm / lakásár/nm 2023-ban és mennyi lesz 2024-ben? 
Magyar Állampapír tulajok 2024. 01. 02. 20:31
Érdekes hogy az egy éves, szűk 8%-ot kínáló papírból (1MÁP) 3-szor annyi fogyott, mint a várható visszaváltási költséget is beleszámítva szűk 9%-os papírból (PMÁP 32/I).
//Mondom ezt úgy hogy ma épp 1MÁP-ot vettem - jövő év elején egy fix nagyobb kiadásom esedékes//
Két motívumot látok mögötte:
 - erős bizalomhiány a kormánnyal (visszaváltási árfolyam) szemben
- irracionalitás ("a PMÁP szar lett mert kihúzták az inflációs bázist" - jelen árfolyamok mellett pedig sajnos továbbra is az egyik legjobb az elérhető papírok közül)
Egyébként tényleg izgalmas lesz a mozi, meddig tudnak még, tudnak-e még a hozamok csökkenni? Ha az eurókamat nem esik újra nulla közelébe, akkor a jelenlegi 6-7% körüli lakossági kamatszint csökkenése közgazdaságilag nagyon hamarosan meg kell hogy álljon. ((Ha az eurókamat visszamegy a nullába, akkor sem valószínű hogy a Ft 4% alatti kamatszinten működhetne))
EUR/HUF 2024. 01. 01. 13:02
406
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 12. 25. 08:05
Érdekes dolog ez a vagyonadózás, pár gondolat:
-  Az infláció önmagában gyönyörűen adóztatja a pénzügyi vagyont - ezért is erős alternatíva az ingatlan mindenféle pénzügyi befektetéssel szemben.
Lenne még persze a tőzsde és az egyéb reál-befektetések, de a magyar tőzsdében sajnos egyre nagyobb a NER(ország)-kockázat, külföldi, vagy egyéb reál-befektetés pedig sokaknak túlságosan költséges/nehézkes, és/vagy kockázatos.
- Az állampapír immár brutális adóelőnybe hozásával a magyar tőkepiac is erős ütéseket kapott, torz, diszfunkcionális. Egy példa - ahogy egy alapkezelő mondta - mégiscsak abszurd, hogy ha meg akarom kapni a jegybanki kamatot akkor ezt csak egy külföldi bankon keresztül tudom csak megtenni, aki nyilván leveszi a saját 1%-át... 
- Zavaros/igazságtalan/értelmetlen (ki-ki válassza ki ami neki tetszik), hogy a kamatadó (betéti, osztalék, árf.nyereség etc.) már infláció alatti hozam esetén is életbe lép, hiszen ilyenkor, ha a hozam pozitív de nem éri el az inflációt, azzal már eleve vagyonadóztatott az állam, miközben valójában mínusz jövedelem keletkezik, amit tovább ront a rárakódó  jövedelemadó.
Magyar Állampapír tulajok 2023. 12. 04. 06:31
tőzsdés osztalék is benne van ha nem tbsz. (viszont tényleg nagyon értelmetlen így a cikk, megnéztem a linkelt tanulmányt ráadasul az sem foglalkozik semmilyen szinten ezzel a "részletkérdéssel" így a 100ezres szám nem túl releváns, inkabb csak dobálózni jó.) 
EUR/HUF 2023. 11. 18. 15:44
 4 évre most ftban évi 6,5% a kamat, euróban évi 4%. Vajon a piac téved vagy a jelentős  Ftgyengeséget várók? Mindenesetre az eur mellett tenném le a voksom.
EUR/HUF 2023. 11. 11. 20:41
 Bocs hogy itt de hátha tudjátok: Wise-on váltanék, most nézem, a korábbiakhoz képest brutális (majd' 4Ft/EUR) a váltási díj. Ez dinamikus díj, (hétvégi?), vagy ennyire megdrágult ahhoz képest amire emlékszem?
Állampapír 2023. 11. 08. 10:36
Jó terv. A kérdés csak az, hogy akinek vagyona van, hajlandó-e forintban elköteleződni 10 évre 0 (ok, 0,5%) KSH inflációhoz képesti reálhozamért, amikor euróban és dollárban lényegesen rövidebb távon 3-6% fix kamatok vannak alacsonyabb várható infláció mellett.
Mert, ahogy a "növekedési tartalékok" kimerültek (sőt, túlmerültek, ld. mnb hiány), úgy lassan a bankokból államkötvénybe terelős tartalékok is elfogynak. Lehet persze, hogy egyszer csak megjön az EUs pénz és/vagy beröffennek a devizatermelő akkugyárak, és eljön a Ft-kánaán.
Lakás/Ingatlan árak topik 2023. 09. 30. 08:29
Az miért van a com-on, hogy a szövegbe leírja a hirdető hogy szigorúan csak az ő (második helyen mutatott) telefonszámát hívják? Látom hogy iroda meg referens, de ezek szerint az irodán belül bárki foglalkozik bármivel és akit épp elérsz az fog valami jutalékot kapni? Nagyon fura elképzelni - egy cégen belül egymástól lopkodják a munkát? Vagy hogy?
Mtelekom 2023. 09. 28. 20:51
 Anno rákérdeztem ügyfszolg.nál - minden 5db v
 azalatti tranzakciónál ezt írja ki automatikusan, nem kell vele foglalkozni
Magyar Állampapír tulajok 2023. 08. 22. 04:09
jogos, rosszul fogalmaztam. 480e ép. szlára feltételezem egy részük a gyakorlatban több (jellemzően két) fő közös háztartási vagyona így a helyes megfogalmazás 6-800e választó.
Magyar Állampapír tulajok 2023. 08. 21. 17:33
- riskmanag...: Igen, valószínűleg rövidtávon cél a PMÁP-ból a DKJ-be küldés, nagy a kamatkülönbözet, az államnak most jobb a (lenyomott és lenyomva tartott) DKJ. //más kérdés hogy a DKJ pont a rövid finanszírozás ami nem annyira jó az államnak, de amíg infláció alatti addig végülis jónak is tekinthetjük az állam szempontjából//
- Áp. tulajok mint szavazók érdekesek-e? Legutóbbi adatok szerint immár 480ezer (felnőtt) lakossági ép. számla van a kincstárnál! Ez bizony legalább 6-800e háztartás, ez már számít. És ez még az állampapírba-terelés-hajrá előtti szám.
- Hosszabb távon valószínűleg öngól ha a legjobb elérhető forintos hozam a magyar piacon 10 éves futamidővel éppcsakhivatalosinflációtelérő kamat --- ha a nemzetközi kamatkörnyezet nem változik és az eur/huf kamatkülönbözet egyre csökken, ez tarthatatlan lesz, mert sokan - pont a nagyobb összegek felett rendelkezők - átviszik devizába inkább a megtakarításukat, így az államadósságot is devizából kell majd finanszírozni (ennek részaránya az elmúlt 2(?) évben így is dinamikusan nőtt), s így előbb-utóbb ugyanott leszünk ahonnan sok-sok éve (is) elindultunk, oda a "nemzeti önállóság".

friss hírek További hírek