Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Andy01 2025. 04. 12. 13:18
Előzmény: #244016  Vodafonelive
Koszonom, tanulmanyozni fogom!
Andy01 2025. 04. 12. 13:15
Előzmény: #244010  izomman
Izomman, sehol sem alhatsz nyugodtan, ha vagyonod van. Oregkoraban nagyapam mondogatta: "Ami van, azzal baj van. Ami nincs, azzal baj nincs."  Sikeres keresgetest a jogszabalyokban!
Andy01 2025. 04. 12. 13:13
Előzmény: #244009  lacikonyha
Laci, tetszik, amit irsz. A bringa jo dolog, de:  nem megyek az Operaba vagy szinhazba ejjel le -fel a hegyrol bringaval. Sajnos. Valamikor, egyszer, NY Metropolitain ben voltam esti eloadason, fiatal voltam, legfelso emelet, farmerben mentem. Az ajanlott ot dolcsival a zsebenben, ha ki akarnak ejjel rabolni az utcan.Ma mar nem megyek farmerben a szinhazba. Eljart az ido. Az elet valtozik. 
mr_bob
mr_bob 2025. 04. 12. 13:11
Előzmény: #244015  lacikonyha
az ilyen emberek, akik vadidegenektől várják a pozitív visszacsatolást jobban járnának egy jó pszichológussal, mint a kávézással. ez általában annak a jele, hogy otthon nincsenek megbecsülve, valami nem kerek testileg és/vagy lelkileg. nem biztos, hogy ez a követendő példa.
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 04. 12. 12:53
Előzmény: #244007  Andy01
Én az alábbiakat nézem. Ez a cég Romániában érhető el, sajnos nincsen ár kirakva. https://ecotiny.houseEz nem konténerház ha azt nézzük, hanem kerekeken guruló lakóautó.Aztán itt van a RedBox házak, amik pici, könnyűszerkezetesek, árakkal illusztrálva 8 plusz millió forint nettótól kezdve. https://redboxhaz.hu/redbox-kategoriak/fahaz/Aztán ott van Elon Musk cége a BOXABL ami Amerikában és Új-Zélandon érhető el, nekem igazából az utóbbi miatt fontosabb, itt kb. 21M forint a legolcsóbb ház de ebben nincs benne a szállítás. https://www.boxabl.com/order
lacikonyha 2025. 04. 12. 12:06
Előzmény: #244012  FR73

idősebb nőktől tanultam el a belvárosi mindennapok kedvező rutinját, amikor már 50 felett voltam (az anyám és az ő anyja is tudta, csak éppen nem úgy alakult, hogy igazán átadhatták volna)
.
ők még használtak függönyöket,többfélét, spalettát, tudtak elegánsan de nagyon lenge ruhákat hordani nyaranta, tudták milyen napszakban melyik járdákat szerencsés választani, és a legfontosabb: minden évszakban és napszakban gondolkodás nélkül tudták melyik teraszt kell választani kávézáshoz és beszélgetéshez amelyiknek nem csak a klímája szerencsés, hanem egyúttal az ismerőseik és az ismeretlenek is kellően megbámulhatják milyen jól áll nekik a legújabb ruhájuk
izomman 2025. 04. 12. 12:00
🇭🇺 Magyarország – Illeték: 4%
– Eladás 5 év után: adómentes
– Hosszú távú kiadás adója: 15% SZJA (nincs költséghányad, tételes költségelszámolás választható)
Portugália – Illeték (IMT): 2–8% – Eladás: adómentes csak saját lakás + újra vásárlás esetén, egyébként 28%
– Hosszú távú kiadás adója: 28% fix adó (külföldiként is, költség nem vonható le) 
🇲🇹 Málta – Illeték: 5% – Eladás: adómentes ha legalább 3 évig saját lakásként éltél benne
– Hosszú távú kiadás adója: 15% (bruttó bevétel után, nincs költséglevonás)
 🇪🇸 Spanyolország (Kanári-szigetek is) – Illeték: 6–10% – Eladás: 19–23% tőkenyereségadó ❌
– Hosszú távú kiadás adója:
 → 19% (külföldieknek)
 → költség levonható, de regisztrálni kell a bérbeadást
🇮🇹 Olaszország – Illeték: 2% (első lakás), 9% (egyéb) – Eladás: adómentes 5 év után
– Hosszú távú kiadás adója:
 → Választható kétféle rendszer:
  - Progresszív jövedelemadó: akár 23–43%
  - "Cedolare secca" fix 21% (nincs költséglevonás, csak magánszemélyként)
izomman 2025. 04. 12. 11:51

Magyarországon jó ingatlanba fektetni ezért is van az ingatlan fétis:
-Alacsony a személyi jövedelem adó (így sokan már fizetik)
-alacsony az illeték (többi országhoz  képest )
-védi a tulajdonjogot a törvény kilakoltatható közjegyzői papírral a lakó és behajtható a bére
-helyi ismereted itt van nem ott kint (nyelvtudás  törvények tudása )- erre lehet mondani bele jövök előbb utóbb minden kezdet nehéz és igaz is biztos , de sok volna a tanulópénz )
- ingatlan kezelők és ingatlanosok lenyúlnak.
Nincs értelme kilépni a piacból
ha ezek megszűnnének én is elpártolnék az ingatlan befektetéstől de ha ilyen körülmények várnak külföldön kizárt, hogy oda vinném a pénzem
FR73 2025. 04. 12. 11:46
Előzmény: #244002  lacikonyha
Tudod, a kuli foggal-körömmel ragaszkodik a viskójához. Mert ott érzi a mindennapi rezdüléseket is, a szocializáció nagy úr.
izomman 2025. 04. 12. 11:41
🇭🇺 Magyarország
– Közjegyzői záradék: ✅
– Per nélkül kilakoltatható: ✅
– Kilakoltatási idő: 2–4 hónap

🇵🇹 Portugália (és Madeira) – Közjegyzői záradék: ❌
– Per nélkül kilakoltatható: ✅ (speciális gyorsított eljárás)
– Kilakoltatási idő: 2–5 hónap

🇲🇹 Málta – Közjegyzői záradék: ❌
– Per nélkül kilakoltatható: 🟡 (rövidített eljárás, de nem automatikus)
– Kilakoltatási idő: 4–6 hónap

🇪🇸 Spanyolország (és Kanári-szigetek) – Közjegyzői záradék: ❌
– Per nélkül kilakoltatható: ❌
– Kilakoltatási idő: 6–12 hónap (de gyakran tovább is tarthat)

🇬🇷 Görögország – Közjegyzői záradék: ❌
– Kilakoltatási idő: 6–12+ hónap

🇮🇹 Olaszország – Közjegyzői záradék: ❌
– Kilakoltatási idő: 12–24+ hónap
izomman 2025. 04. 12. 11:40
összeszedettem a géppel hogy vannak ezek az alábbi választ kaptam ( csak itthon van ez a kegy, hogy nyugodtan alhatsz!)
🇭🇺 Magyarország
– Közjegyzői záradék: ✅
– Per nélkül kilakoltatható: ✅
– Kilakoltatási idő: 2–4 hónap 🇵🇹 Portugália (és Madeira)
– Közjegyzői záradék: ❌
– Per nélkül kilakoltatható: ✅ (speciális gyorsított eljárás)
– Kilakoltatási idő: 2–5 hónap 🇲🇹 Málta
– Per nélkül kilakoltatható: 🟡 (rövidített eljárás, de nem automatikus)
– Kilakoltatási idő: 4–6 hónap 🇪🇸 Spanyolország (és Kanári-szigetek)
– Kilakoltatási idő: 6–12 hónap (de gyakran tovább is tarthat) 🇬🇷 Görögország
– Kilakoltatási idő: 6–12+ hónap 🇮🇹 Olaszország
– Kilakoltatási idő: 12–24+ hónap
lacikonyha 2025. 04. 12. 11:39
Előzmény: #244004  Andy01

régebben írtam többször is egy ügyemről, amely során 2 milliónál többet kaptam vissza az ügyvédtől, akinek az irodája az Andrássyn volt, mégpedig az akkor még átépítés alatt lévő sexcsatorna milliárdos rövidéletű luxi áruháza közvetlen szomszédjában
az ember akkor 40 felett volt már, az Újlipótban lakott egy csomó gyereke volt, és egy lomtalanítás kategóriájú bringával járt az irodájába az 5.kerületi utcákon át
vagy gyalog
mindkét jármódjában haladva szoktam találkozni vele
.
viszont volt egy anyagilag meglehetősen befutott ügyfelem Baranyából, venni akart 100 millió körül 2014-ben, midnenképpen 5. kerületben, de nem ismerte a várost
sokat beszélgettünk, a szkott módon kíváncsi voltam miféle ember, hogyan él, hogyan gondolkodik, hogy mit ajánljak neki
már nem emlékszem milyen autója volt, de valami bika drága, és minden ingatlannal kapcsolatos mondata vagy azzal kezdődött, hogy beszállok az autómba, vagy azzal, hogy megállok és kiszállok az autómból
egyszer elhozta a feleségét és gimis korú fiát is, és meghívott kajálni a Bazilika mellé, itt is minden az autóról szólt, egyszer kicsúszott a számon, hogy amíg nem változtat azon hogy minden 5. kerület lakás mérlegelése kizárólag az autóján keresztül történik, addig nem fog megoldást találni
mind a hármójuk arca megmerevedett, fagyos hangulatban fejeztük be az étkezést és soha többé nem keresett
.
a kedvenc ügyvédem elektromos bringát használt 6-7 éve kb másfél milliósat, amíg el nem lopták tőle 
és akkor visszatért a jól bevált mindennapi gyalogláshoz
izomman 2025. 04. 12. 11:37
Előzmény: #244000  Andy01

Tapasztalatból tudom a legszebb legjobb emberekkel is gond lehet  a nagy számok törvénye alapján.
Az hogy ott közjegyzői bérleti szerződéssel is ha gond van a lakóval pereskedni kell a kitételéért szörnyű.  (Spanyolba - Franciába ez van máshol is? Ettől még a magyar rendszer is jobb én ilyen helyre nem fektetnék be sőt ha idehaza is ez lenne eladnék mindent ez fix. Én biztonsági játékos vagyok
Hallottam Franciából érkező lakóim meséték egy menő hegyvidéki tavas térségből jöttek ( ARBNB lakásokat kezeltek ) hogy  az ottani franciák már nem adják ki hosszú távra a lakásokat , mert nem tudják kitenni a bérlőt ha gond van csak rövid távra vagy ha ez nem megy inkább üresen állnak.
Andy01 2025. 04. 12. 11:30
Előzmény: #244006  Vodafonelive
Vodafonelive, kerlek, ha tudsz, linkelj be egy ket ismertetot ,arlistat stb. itthon is kaphato tiny house temaban. A telkunkre szivesen tennenk ilyesmit hobbihaznak, vendegeknek, esetleg akar meg kiadni is nyaron. Koszonom elore is!
Vodafonelive
Vodafonelive 2025. 04. 12. 11:12
Előzmény: #243986  Xis24
Én írtam az itteni tiny housekról de hiába, lehurrogtak. Ez itthon nem divat, azonban látva pl. Japánt, hogy mennyire sok társasház van így kialakítva és Amerikában is nyomják nagyon jó látni. Itthon csak a konténerházak mennek, az igazi tiny house nem annyira létezik itthon, pedig jó lenne. Én ebben látnám a jövőt. Relatív még olcsó, "újak", az 1-2 embernek mindig kelleni fog valami a feje felé, nincs falszomszédod stb.
Itt sajnos még tihamer garázsait is lehurrogták pedig abban is van potenciál. Könnyű, 20-30 évente egyszer kell rákölteni egy festést, ajtó vagy tetőcserét (attól függ milyen garázsról beszélünk) és hozza a jövedelmet, könnyen eladható a jó helyen lévő.
De az ingatlanon kívül nem tudom még mire gondoltál...
Andy01 2025. 04. 12. 11:00
Előzmény: #244003  lacikonyha
Laci, irod: " Oszkó Péter szerint amit most az aranyhajú művel, annak a megítélése nem gazdasági elemzői feladat, hanem pszichológusi"Nem hiszem, hogy olyat publikalnak majd, hogy nem teljesen ok a pszichologus vizsgalati eredmenye, mostani cikk: https://www.portfolio.hu/global/20250412/vasarnap-kiderul-az-igazsag-trump-mentalis-es-fizikai-allapotarol-754577
Egy darabig meg homokozni fog a nagy jatszoteren a szalmahaju. Retteghetunk, hogy mi lesz. Csak haboru ne legyen, a tobbi nem szamit.
"Donald Trump, a 78 éves amerikai elnök pénteken átesett második elnöki ciklusa első orvosi vizsgálatán, amelynek eredményeit vasárnap hozzák nyilvánosságra. Az elnök szerint a vizsgálat jól sikerült, és a kognitív teszten minden kérdésre helyesen válaszolt – számolt be a Reuters."
Andy01 2025. 04. 12. 10:54
Előzmény: #244002  lacikonyha
Tudod, Laci, ez egy atkozottul nehez kerdes. A mi torzshelyunk a Hegyvideken van, majdnem 400 m magasan, fak, erdo, csodas itt elni nyaron. Telen hideg van, csuszos ut, buszmegallo eleg messze. Kocsival kell mennem. Regen szerettem szinhazba, klubba jarni, es szeretnek ma is. De ez nem megy olyan konnyen. Idegbaj a varosban kozlekedni, parkolot talalni, es sajnalom taxira a penzt. Tehat kivankozom a Belvarosba, igen is, meg nem is.  De mivel egyre tobbet vagyok mar spanyolhonban, ez a kerdes megoldodik. Nincs mar opera, szinhaz, eletem ezen szakasza a multe. Valtani kell tudni.
lacikonyha 2025. 04. 12. 10:51
Előzmény: #244001  Lizi

az átlagárak 5 év alatt estek össz 25%-t (2009-13)
de voltak amik 50%, vagy többet
és voltak olyanok is amik érdektelenné váltak,
és ismertem olyan tetőtér beépítéssel foglakozót az 5.-ben, aki nem ált le, és abban az 5 éves periódusban lépte át az 1 milliós nm árat a megvalósult eladásaiban
.
az Oszkó Péter szerint amit most az aranyhajú művel, annak a megítélése nem gazdasági elemzői feladat, hanem pszichológusi
lacikonyha 2025. 04. 12. 10:42
Előzmény: #243993  FR73

kicsit árnyalnám
kihagytál egy faktort: van akinek születésétől fogva természetes élőhelye a város közepe
pl a Bárándi Gergely 76-ban született, és a mai napig az Újlipótban él
a kedvenc ügyvédem 77-ben született, már a nagyszülei is Újlipótban éltek, ő sem biztos hogy valaha el fog onnan költözni
a Szt István krt 1-ben árultam egy ügyvédi irodát,aminek a tulaja ott született 1959-ben, a Szemerébe járt iskolába, és a mai napig ott él a Szt István 1-ben, a Dunára néző oldalon
.
az ügyvédnő akinek az irodájának kisszobájában tevékenykedtem, a keletpesti aglóban született, az akkor még vőlegénye Szeged mellett,és Szegeden végzett ügyvéd volt
az ügyvédnő imádta a belvárost, még a nyugati aluljárót a is a kurvákkal együtt is, aki olyan kivételes szép jelenség volt, hogy még a kurvák is megbámulták, és ő szívesen vett volna belvárosi lakást közös otthonuknak is, meg is nézett velem jó párat
az ügyvéd barátaik is mind vidékiek voltak, és egy összejövetel alkalmával megkérdeztem némi cukkolási szándékkal a vőlegénytől, hogyan is lesz ez a belvárosi lakásvétel, mire a mellette álló barátja válaszolt: belvárosba dolgozni járunk, élni pedig a város szélén vagy azon kívül élümk
Lizi
Lizi 2025. 04. 12. 10:36
Utobbi hetekben recesszios felelmek kezdtek kialakulni trump vamhaboruja miatt.
Ha valoban recesszioba lep a vilag, akkor mekkora eselyt tartotok realisnak arra, hogy egy 2010-2012 szintu ingatlan ar eses lesz? Akkor estek az arak kb 30%-ot 2 ev alatt. 

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek