Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
140-ért egy százéves házrész, ha jól emléxem 70nm2 jelenleg, amire még rá kell költeni vagy 20-at egész biztos nem a bombaüzlet kategória a XIX-ben. Beesett rá egy nagyobb balek, vagy kiszállt hasonló módon egy másik ingatlanból. Nincs itt látnivaló, egy percig sem bánnám. Hunball szív a lokációval, ha nincs kínálat, akkor ez van.
Meg lehet lepodni, de linkelj efy jo ujszeru hazat Bp normalisabb helyerol illetve egyet metro kozelebol. Gyakorlatilag metro kozeli csaladi hazas terulet mas nincs. Egyetlen kvazi belvarosi vagy inkabb szeli csaladi hazas lehetoseg csak a 13ban van a kertvarosi resz. En nem tudok tobbet. Egyszeruen ujszeru hazak nem nagyon vannak 180-200m alatt.
Jó hogy ezt leírtad, köszi. Úgy tudtam hogy a lakás karbantartása az én feladatom és a költségem. Nyilván emeléssel behajtom rajta de emelés amúgy is van minden év elején. Izomman is maga csinálja ezt. Mindegy.
Írtam már itt arról, mekkora a kereslet a belvárosi minilakásaink iránt (9 ezer forintos havi négyzetméterenkénti díjért). Sokan ragaszkodnak a belváros előnyeihez, de vagy csak kis alapterületű lakásokat képesek megfizetni (nem csak a bérleti díj, hanem a rezsi is alacsony), vagy amire nekik kell, elég egy kis lakás is. Ebben a kategóriában elég magas az alkalmi, vagy kevésbé intenzív lakáshasználók aránya, ami a tulajdonos szempontjából jó hír. De ugyanígy a rövid távra, turistáknak kiadott lakásoknál is alacsony szintű a lakások elhasználódása a kevésbé intenzív használat miatt (kevesen főznek, mosnak, magas a lakáson kívül eltöltött idő aránya). Van itt még néhány félreértés a lakások hosszú távú bérbeadásáról, ami a topicban is tartja magát. Szóval a csöpögő csap megjavítása, vagy a dugulás elhárítása a bérlő dolga, akkor is, ha a szerződésben ez kifejezetten nem szerepel. A karbantartás nem a lakás tulajdonosát, hanem a bérlőjét terheli, amibe akár a kazán/konvektor (náluk nincs), vagy a klíma karbantartása is benne van. Az ilyen dolgokat sokan csak azért veszik a nyakukba, mert tájékozatlanok. A gépészet 10 évenkénti felújításának szükségessége is csak városi legenda. Vajon milyen baja lenne a vezetékeknek a falban? Felszívódnak a téglában, vagy megunja a műanyag cső, hogy benne folyik a víz? Teljesen felesleges lenne cserélni.
Jol teszitek ha mást kerestek, nagyon túl van értékelve Wekerle. Tegnap voltam azon a környéken és keringtem az ottani utcákban.....talán ha láttam 10 normális ingatlant.
és még újra manifesztálódott, hogy az a rendkívül elterjedt népszokás, miszerint egy ingatlan esetében az ennyit meg annyit "ér" szó és a mellétett összeg olyan konstansként való használata mint ahogy pl egy műszaki paramétert helyes mondatba foglalni, lehet pl sajnálatos butaság, vagy előre megfontolt szándékú gonoszság, de kiválthatja pillanatnyi vagy állandó pszichés probléma is, stb .
a hunball esetével kapcsolatban rengeteg "én" kezdetű vélemény keletkezett, és még a "szerintem" volt a nagyon gyakran használt szó és ezekről most is az derült ki ami a leggyakrabban szokott: az ingatlanpiac ismerete mások gondolkodásának ismeretével egyenesen arányos . az "én" meg a "szerintem" hangsúlyú kifejtések értéke - Sulyok Tamásosan kifejezhető: egy szatyor fing
Ráadásul ha jól értettem egy fél ház! Még így se biztos hogy kicsengetik a 140-et. Odaadja ismerősnek aztán jól van. Nálatok meg bepróbálkozott. Nem jött neki össze.
Fel a fejjel! Szerintem az elmeséltek alapján jó helyzetből indultok, mert a meglévő tőke és a panel jó opciókat ad nektek (akár eladod, akár megtartod). Drukkolok!
Én is el vagyok képedve. 140M ft egy kicsi szűkös házért egy kispesti munkás/tisztviselő telepen. Ez már Budán is pénz. Ez is egy belterjes túlfeszített közeg mint az ország kicsiben. Nagyon durva. Hunball pakolhat , kérdés hova, merre
Akkor most jön a neheze. Két kisgyerekkel megfelelő albérletet találni nem egyszerű feladat. Hátha jön addig egy jó vételi lehetőség! Tényleg drukkolok!
De amúgy tényleg tompítanám mindezt, ez az őrült ár csak ez az ingatlan, csak ez az utca. A többi wekerlei szarabb lakás az messze nem ilyen négyzetméteráron megy. Hirdetési árak se, és még azok se kelnek el. Itt ebben az ingatlanban valamiért játszik az, hogy nagy a telek, relatíve szellős az utcakép, a sok iker egymás mellett. Szépen felújított minden ház, bent áll a két nyugati prémium autó mindenhol. Ez valami elit rész itt Wekerlén belül. Ide nettó kétmillió kell, hogy bekerülj, vagy nagyon komoly családi örökség. Ti se hittétek el, mi se hittük el a feleségemmel. Ez van, elszámoltuk magunkat. Keresünk mást.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link