Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Kis anekdota: ma láttam Bp I-ben, dd energetikai, belul felujitott kb 70 nm lakast 173m-es aron “megalkudni”, all cash. Nincs kulonleges adottsag (panorama, stb). Parkolas utcan. Ha valaki beleszeret valamibe, akkor annak altalaban egyeni felara van sajnos. Winners curse or cycle peak?
"MAJD ÍGY SZÓLT: ÚGY VAN ISTEN ORSZÁGÁVAL, MINT AMIKOR AZ EMBER BEVETI A MAGOT A FÖLDBE. AZUTÁN AKÁR ALSZIK, AKÁR FELKÉL, ÉJJEL, VAGY NAPPAL, A MAG KIHAJT ÉS FELNŐ, MAGA A GAZDA SEM TUDJA HOGYAN. MERT MAGÁTÓL TEREM A FÖLD ELŐSZÖR FÜVETAZUTÁN KALÁSZT, AZUTÁN TELJES SZEMET A KALÁSZBAN. MIHELYT PEDIG A TERMÉS ENGEDI, AZONNAL SARLÓT ERESZT RÁ, MERT AZ ARATÁS ELÉRKEZETT." ☝️ Az aratás minden hónap elején megvan, szedegetem a gyümölcsöket. A pénzfa pedig nő tovább egyre több gyümölcsöt teremtve. 📈
Hitel kamat sem vészes 6-7 % egyáltalán nem ami most lakáshitelre van.. 2000 es években ez volt és nagyon szépen ment az ingatlan piac. Persze lehet várni a zuttyot lehet lesz és? engem az sem érdekel egy életre vettem a pénztermelő gépezeteket, mert ezek azok generációkon át fogják a családom kiszolgálni. Brutális vagyont építettem fel és eszem ágában sincs leépíteni még egy politikai válság esetén sem . Ami megvan már megvan nem kér enni és a FIRE össze fog jönni egészen biztos vagyok benne teljesen kristálytisztán látom az elkövetkezendő 1-2 vagy 10 évemet mit fogok tudni elérni. Aki itt puffok az nem tudja mit beszél esélye se lenne egyiknek sem velem szemben ha versenyeznénk egy ingatlanért sansztalan biztos hogy én mint dörzsölt vevő beszélném le a lábáról az eladót ( itt vannak a piszkos trükkök ) de ezeket majd későbbre tartogatom.. . PL. hogy sikerült mostani piacon egy 30 millás lakást ami felújítandóként 40 et ér megszerezni stb. mert tényleg így történt..!
"Fatfire , Tihamér , vagy ncsend stb. Na ők letettek már valamit és látod ők nem is írígyek nem is szívoznak. Képzel akinek több van egyre több különben hogy a fenébe tudnék 20 misit össze tenni 1,5 év alatt?" ☝️ Hogy a bibliából idézzük: "AMILYEN MÉRTÉKKEL MÉRTEK, OLYANNAL MÉRNEK NEKTEK. SŐT, RÁADÁST IS ADNAK, MERT AKINEK VAN, ANNAK ADATIK, ÉS AKINEK NINCS, ATTÓL AZ IS ELVÉTETIK, AMIJE VAN."📈 👍
Hiszel a kapitalizmusban. Ok. A 'birodalmad' egy csökkent hitelkamaton nyugszik ami a szociban volt anno. Elengedik a hitelkamatot meg a távhő díjat puszi és pá.
"Érdemes irigykedés és handabandázás helyett okosnak lenni. 😊" 👍 A befektetés egyszerű, de nem könnyű (pl hosszútávú kitartás). Ezért kell a gondolkodás nagy részében frekvenciában, adott hullámhosszon maradni (pl. Ingatlan vételek📈), akkor nincs impulzusszerű fölösleges vásárlás baromságokra ( pl. 20 éves BMW📉). Így nyílik az olló Itt van most pl a 4 milliós munkás hitel. Van akinek méreg lesz, Van akinek gyógyszer.
Ha Ha Ha. persze nem értek hozzá ezért van ennyi... Tudod kinek a szavát érdemes itt nézni? Aki letett már valamit az asztalra igyen Fatfire , Tihamér , vagy ncsend stb. Na ők letettek már valamit és látod ők nem is írígyek nem is szívoznak. Képzel akinek több van egyre több különben hogy a fenébe tudnék 20 misit össze tenni 1,5 év alatt? egyre több és több lesz így müködik a kapitalizmus Ráadásul ez mind nem a véletlen műve , hogy ide jutottam ahova marhára nem aki alulról építkezik és ennyit elér már ne haragudj meg de ért kicsit a dolgokhoz. A ti véleményetek szemembe semmit sem ér annak ér a véleménye aki le is tett az asztalra valamit Na azt szívesen olvasom én is az ilyen anyázó írígykedő embereket meg már én is pörgetem át felesleges olvasni is a sok sületlenséget. Mondtam már sokszor mindenki poziból beszél a csóró is abból anyázik csipkelódik és szitkozódik ennyi jutott nekik. ( A csóró lehet 1 lakással is az semmi nem nagy kunszt egy hiteles lakást összehozni az életben szintén ez a kategória persze hogy anyázik és hitetlenkedik hisz kimarad a jóból ) Az amit elértem ennyi idő alatt ilyen vagyont egészen rendkívüli teljesítmény többszöröztem sokszoroztam--> hitellel is ( lásd előző hozzászólásomban 3 ingatlan példát de a többit is ide hozhatnám de nem fogom felesleges)
"Nekem meg minél több ingatlanom van, annál könnyebb ( időintervallumban rövidebb idő alatt) megvásárolnom a következő tejet, borjút adó tehenet ." Kétségtelen. 🙂 A tőke megszerzésének különböző módozatai vannak, ez is egy bizonyított, sikeres módszer. Ha megérted a gazdaság működését, akkor kaszálhatsz, ha nem, akkor kimaradsz. Érdemes irigykedés és handabandázás helyett okosnak lenni. 😊
Rendben, akkor az említett az egyforintos adásvetel is reális piaci ár a lakásra. Folyton új megközelítéseket olvasok, egy kicsit hagyom is magamban ülepedni.
Már nem akartam fokozni a feszültséget, de nem mi cáfoljuk hanem a saját számai. Még ha csak mi cáfolnánk. De a “x befektetés” “y% hozam” “havi n bevetel” nemigen köszönt össze. A havi 250(minusz ruhák) megélhetés öt főre már csak véleményes vlt.
Kisboffenet tolem: Jelentos geopolitikai kockazat alakulhat ki sztem lathato esellyel mar rovid tavon is, ami elegge hatranyosan erintheti eme panelbaroi foldet! Usa itthagyja EUt, a magallamoknak fel fog allni a repa, keletet megrepazzak, valutanknak zuggy, a multiaik hazarendelve mert otthon erosnek kell latszani es a kapacitasokat itt epitik inkabb le. Ez egy verzio, de olvasgatva Trumpot, van eselye.
"Sokan itt csak okoskodnak butának hülyének néznek és gúnyolódnak" nem értem. Ha valaki azt irná rólam, hogy nem értek a bridzshez, akkor nem tiltakoznék. Mert igaz. Miután itt már lassan többszáz hozzászólásoddal bizonyitottad, hogy nem értesz az ingatlanpiachoz , sorozatosan záfolnak, bármit is állitasz én nem tiltakoznék a helyedben a besoroláson a hülyék közé. Vedd tudomásul és lépj tovább. Próbálkzz pld. a bélyeggyüjtéssel.
“ Amikor árverésen negyed áron vett valaki ingatlant/ingatlanrészt azt se lehet támadni, pedig az rohadtul nem pijaci ár... de még a környéke sem.” Vs “ Amennyiért elmegy AZ a piaci ár. Magyarul minden árverés piaci árral végződik. Az, hogy te nem ezt érted piaci ár alatt attól még az az.” Saját magaddal vitatkozol, de én nem ertem mi az a piaci ar. Sebaj. Akkor ha mindenkeppen piaci áron megy el az árverésen negyedáron akkor a piaci ár az a piaci ár negyede. Ok, legyen.
Itt nem házat vesztek egy euróért hanem problémát vesztek. Megsúgom eléggé szar olyan nyelven beszélgetni pl egy áccsal amit nem értesz. Volt már benne részem.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link