Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Gigatúlárazásos hirdetési árakkal óvatosan kedves lakhatási vásárlók. Befektetőknel minden mert azon az áron nem valószínű, hogy vásárolnak.
Törölt felhasználó2025. 02. 07. 06:49
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2025/02/lakaspiac-atlagos-lakas A negyedik negyedéves Duna House Barométer adatai szerint használt téglaépítésű lakásra Budán 1,2 millió forint feletti átlagos négyzetméteráron szerződtek az ingatlanközvetítő ügyfelei. A pesti oldalon a kedvezőbb, 838 ezer forintos átlagos négyzetméterár egy 20 négyzetméterrel nagyobb téglalakás vásárlását is lehetővé teszi, míg a belvárosi területeken körülbelül 44-45 négyzetméterre lehet elég az összeg.
az ingatlan.com már kihozta kerületi bontásban a 2025 januári adatokat, melyekből látszik, hogy 2024 december és 2025 január között papíron az árak stagnáltak vagy enyhén emelkedtek csak pl.: 13. ker.: https://ingatlan.com/xiii-ker
Igen. Erre elég jelentős esély látok. Jelenleg a 10%-ra se kötnék fogadásokat. De itt hozzátenném, hogy amikor ezeket a százalékokat megfogalmazom, akkor a 2026. január vs 2025. január árszintre gondolok és budapesti átlagban. Év közben elképzelhető olyan hónap, amikor előző év azonos hónapjához képest akár lehetséges a 15%, de elsősorban a bázishatás miatt. Azt egy jelentős problémának tartom a becslések megtételekor, hogy az emberek nem teszik hozzá, hogy milyen értelemben vett áremelkedésre gondolnak. Picit ugyanaz itt a helyzet, mint az éves infláció és az egy évre visszatekintő infláció kapcsán. Nagyon más tud lenni az érték, mégis van értelme mindkettőről beszélni.
1. Nem jelentettem ki hogy alkalmatlanok 2. Kimegy a ner jön egy közműves milliárdos 3. Miért nem Bidennel dedikáltat sapkát, ha már ilyen vicces fiú? 4. Milyen ellenzéket tartok soros és buzipártnak? 5. De a 4.-es pont mindegy is, mert Trump kinyirta a deviáns problémákat. Ha az ellenzék marad a deviáns vonalon, akkor nálam problem solved.
A NER-nek adtál 15 évet hogy bizonyitson. Budapest vezetésének ebben a témában meg már a 2 napot sem adsz? A 2.. napon kijelented, hogy alkalmatlanok a terület a város számára legoptimálisabb fejlesztésére? Nem tartod ezt extrémnek? Ráadásul itt még az sem fenyeget, hogy a sikert az általad is soros és buzipártinak tartott ellenzék kisajátitja majd. Ma lényeges döntéseket Budapesten nem lehet az Orbán unokaöccs Vitézi és a lángész fideszes Alexandra nélkül meghozni. A siker, de a kudarc is egy BER (budapesti egyetértés rendszere) eredmény lesz. Ha már kudarcot keresel, akkor a megválasztott Főpolgármester és ellenzéke közös kudarca a polgármester helyettesek meg nem választása már 4 hónapja.
Az a 2011-es telek vásárlás könyvbe illő történet, ilyen egyszer van az életben.. 2 évig néztünk telket gazdagrét felett Xi-Xii kerületben, mindent megnéztünk régi bontando ház stb de minden drága volt nekünk. Lemaradtunk egy ilyen bontandorol, párom sírt, hogy sose lesz házunk. Mondtam hagyjuk egy kicsit. Rá pár napra felkerült egy hirdetés de alig volt róla infó. Felcsorgetem a bankot mert egy bank hirdette, mondja a csaj hétfő délután, most költöznek új irodába a gépe szét van szedve de elárulja hol van kb a telek és kedden 8-tol van felfogadas az új helyen és akkor le is lehet foglalozni ott náluk. Hétfő este kimentem a környékre, mivel sokat jártunk ott a különböző szogu képekbol tudtam pontosan hol van. Kedd 8:15-kor utalással lefoglaltam, 9-re ment egy bróker srác aki most a szomszéd:)
picit sem vagy elfogult. Azt már 1 nap alatt sikerült elfelejteni, hogy a NER balfaszsága révén, de sikerült megakadályozni többszáz milliárd ft elsikkasztását. A kommentárod meg azt bizonyitja, hogy el sem olvastad azt amit belinkeltél.
Nezd meg akkor azt is melle, hogy az elozo 3 honapban az ev elozo szakaszahoz kepest mennyivel volt tobb tranzakcio. ;) Na jo, segitek: - 2024. oktober: + 36.7% - 2024. november: + 28% - 2024. december: + 30.9% - 2025. januar: + 11%. Hogy nez ki a trend? Nekem elsore ugy nez ki, mintha a grafikonod fejjel lefele lenne. Az arak azok nottek eves alapon, nem vitas! Szoval ha a grafikonod az arnovekedesre vonatkozik, akkor megis jo iranyba nez. De ha a forgalomnovekedes utemere, akkor bizony forditva van. Viszont a hirdetesi ara novekedese is nagyot fekezett a korabbi harom honapban tapasztalthoz kepest.
“ szerintem azzal volt a baja hogy nem engedtem szivatni magamat soha, túl jól éltem,” Szerintem a szokásrendszerből lógtál ki, a panaszkultúrából. Azt olvastam(nem tudom igaz e) ausztráliában sikk azt mondani hogy fegyőr volt az ős, pedighát inkább nem, de nem illik vitatkozni. (Mintahogy nálunk több ellenálló meg forradalmár volt mint párttag ugye) Angliában sülyos udvariatlanság a szép időnk van felütésre azt mondani hogy dehát esik, mert kurtára nem az időjárásról akar beszélni csak megszőlított, ügyhogy helyeselj. (Mintahogy a hogysmintre se kezdj mesélni mert nem érdekli, csak megszólított) ha megszeged kiestél a beszélgetésből. Nálunk ha valaki panaszkodik akkor ne kezd el hogy “mi bajod egészségesek a gyerekeid, jol keresel, szépen haladsz” mert veged. neked kétszerannyira fáj, két helyen is, kétszer olyan szar, még jobban nyomorogsz, és még jobban utálod az életet meg a történelmet. Szóval nem a sikered irigylik szerintem (pláne szűk család) hanem hogy “nem lehet veled beszélni”. Mert vigyorogsz, boldog vagy, jól érzed magad. Kb mintha elkezdenéd törni a magyart, kilógsz a kultúrából. Nem bizonyított teória, de vegyük munkahipotézisnek. Beülsz az orvosi várőba és többet tanulsz a viselkedés és kommunikációs kulturánkból mint életedben. A helyes válasz azzal kezdődik, hogy “az semmi, nekem még rosszabb mert” Ha valamit már nem lehet kimagyarázni, pl ötösöd van a lottón, akkor “á, ez semmi lőfasz, mások ennyiért vesznek autőt vagy házat…. Félek is hogy elbukom hamar…. Elcserélném az egészet egészségre, vagy fiatalabb lehetnék…” /sarkasm off
Újabb mélységesen demokratikus és felvilágosult hozzászólás, sajna a tényekkel némiképp hadilábon áll. A Fidesz pl. a 2006-os önkormányzati győzelmek után tudott jelentősen megerősödni helyi szinten, korántsem voltak kivéreztetve az ellenzéki vezetésű önkormányzatok (jól el is adósodtak, pl. Hódmezővásárhely Lázár alatt). Nyilván volt némi hátszele a kormánypárti vezetésűeknek de össze nem lehetett hasonlítani a mai helyzettel.
Ha nincs mit irigyelni, akkor nem is fognak irigykedni. :-) Meg amíg fiatal az ember, nem is veszi észre ezeket a jeleket, mert mással van elfoglalva, meg hasonló fiatalokkal van körülvéve.
Az egy dolog, hogy utálják egymás, de egymás szemébe meg teszik a szépet. Nekem is volt ilyen friss barátom, de hamar átláttam a szitán, miért dörgölődött annyira. Nálunk ez a "tejszín" újgazdag felső réteg onnan látszik, hogy a legdrágább kávézóban tengetik életüket. Csak úgy eldobálva a luxuskocsik a parkolóban. Szuper barátok, ülnek az asztalnál és nyomják a telefonjukat. Téma nincs, három összefüggő mondatot nehéz kinyögniük.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link