Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A legjobb story hogy amíg multis középvezetőként irodában dolgoztam, addig Apám macskajancsinak tartott mert az hogy az egér nyomkodod az nem is igazi munka. Amikor kibasztak 10 év után átszervezés címszóval már nem akartam másnak több pénzt keresni, vettem telkeket, fejlesztettem, pénz nem volt alválallkozókra így traktorral töltöttem a földet. Apám mit mondott, hát ezért tanítattunk hogy traktorozzál. Sokat gondolkozom ezen de szerintem azzal volt a baja hogy nem engedtem szivatni magamat soha, túl jól éltem, túl sokat utaztunk, túl jó befektetésekkel "könnyen" jött a pénz.
Ezért kell fideszes városvezetést választani... Ha jót akarsz a városodnak és pénzt.. Sokan ezt elfelejtik a választásokkor. De ez az ellenzéki uralom alatt is így volt csak sokan elfelejtik..!;-) Ilyen a politika, de nem hinném a nagy nyugat különb.
Nem ertitek hogy politikai topik lett a forum? Ertem en az ellenforradalmi hevuletet a hiveknek - ami vicces hatalombol-, de erre vannak megfelelo topikok... 3 napja csak a politeka, belefer, de sztem nem ennyi ideig
1. Zero esely van hogy a ner elengedte ezt a lopasi lehetoseget. 2. Sztem svajcbol ne aggodj kerlek azert a teruletert. 24 evet eltem arra, a kutyat sem zavarta, es a kityanwk nem hianyzik egy arabfeszek ott. A sok videki aki meg beleutne w nozikwjat soprogessen a sajat portajan... Bocsass meg, de 50mrdert 100 hektar fovarosi terulet megerte, ha mocskos sivatagi es felcsuti ciganynak megert volna, akkor barkinek...
Úgyis most költöttek 50 milliárdot 2 millió részvényre kemény 25 ezer forintért, már csak el kell juttatni valahogy a fővárosnak (fájdalomdíjért 30 évnyi OTP-s ügyintézésért a budapesti lakosoknak).
Igen, nekem is ezzel van bajom. De egyébként kár, mert tényleg egy pusztulat a környék. Másrészt viszont a Karácsonyék feje fölé került a kard, lehet, hogy ők tojtak be most a legjobban... Ez nem a biciklisáv kategória az Üllőin.
Nekem ezekkel semmi bajom nem lenne, ha nem arra menne ki az egész, hogy valamelyik NER oligarcha sokszorozza vagyonát. Csak nézd meg a vodafon megvásárlását, vagy a mártai erőművet. A vodafonnál már szépen pumpáják át az állami vagyont magánzsebbe, nem beszélve arról, hogy jászai állami garanciával, állami hitelből vette meg a saját többségi részét. Ennek semmi köze a magyarok jólétéhez.
Lasszóval kellet erre a területre úgy el van szennyezve vevőt találni. Majd 2026 áprilisában beszélünk erről kinek lett igaza lett e egy kapavágás is a területen vagy nem.. Rengeteg rozsda övezet van még bérlakásra , de ehhez megint pénz nincs most lehetett volna de nem kell a lóvé ( iparűzési adó) a városnak sem mert kampány üzemmódban vannak az úriemberek. Nekem csak jó ha oda még 30 évig semmi (nem lesz jelentősen bővülő ingatlan kínálat) sem épül csak az országnak nem biztos.
Nekem régebben sem volt sok barátom, de azt látom, kezdünk teljesen bezárkózni. Amiket itt leírtál, nagyon hasonlókat tudnék írni, csak van egy gond. Úgy érzem, már csak 1 igazi barátom van, de legutóbb, mikor együtt voltuk, a felesége tett egy fura utalást a vagyonomra....így könnyű. Ez annak kapcsán, hogy elég sokat jótékonykodok, viszont magammal szemben meg eléggé zsugori vagyok. Ezek alapján lehet, hogy már náluk is volt ez otthon téma, csak a barátom odafigyel, mit mond. Sokan nem látják a hátteret és szépen összerakosgatják, miért is vagy vagyonosabb. Itt nem is több százmilliókról van szó. Például, mikor felújítottam a házamat, azt beszélték, az apósom fizette, közben az volt az igazság, hogy én szálltam be apósom cégébe, ami pénz aztán szépen el is úszott. Mivel sokat dolgoztam és nem helyben, így senki nem tudta, mit csinálok, nem is nagyon ismertek a környéken. Apám mindig is vezető funkcióba volt, ezt is a fejemhez vágták. Azt senki nem gondolta, hogy ő egy igazi kommunista volt, hitt abban, hogy az embereknek jár a jólét és egyenlőség, így ő sem harácsolt. Büszke volt, hogy a cég jól működik és nem lopta ki belőle a pénzt. Csakhogy 20 éve megbetegedett és vége. Egyik napról a másikra kiesett a "baráti" körből, így gyakorlatilag egy gatyában lett "nyugdíjas". Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a neven nem hozott előnyöket, mert az apám helyileg közismert, becsületes, segítőkész ember , de anyagiakban ez nem hozott pluszt. Csak a szorgalmam, meg a sok munka. Ráadásul azt is tudnám bizonyítani, hogy az apám megbetegedése után kezdtünk el csak igazán gyarapodni, mikor én vettem át mindent. Persze senkinek sem tartozom magyarázattal, semmi közük hozzá. Csak egy kicsit rosszul esik, mikor nem tudják elképzelni, hogy én voltam (vagyok) erre képes. De hát mindenki magából indul ki. :-)
"De a Fidesznek is bele kellett volna írni azt a kötelező 2000 milliárdos fejlesztést nem csak a talaj rendezés -t a szerződésbe akkor talán nem mert volna bele ugrani Karácsony hogy ezt miért nem tudták bele írni az Arabbal nem tudom ( szerintem tényleg megcsinálták volna ) de amatőrök, hogy ilyen laza feltételeket tettek a szerződésben és szóban vagy más papíron állapodtak meg a kivitelezésben? nem tudom mindegy." --- Mert nem ez volt a lényeg, hogy kemény feltételekkel hozzák ide az arab beruházást, hanem az, hogy több száz milliárd forint NER-es zsebekbe vándoroljon.
De pont erről szól a Waterfront City is Belgrádban. Az ottani ellenzék szerint Vucic és bandája mossa tisztára az offshore vagyont az emírségekbeli szerződés mögé bújva...
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link