Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
Nem kell félni most befejeztem rohannom kell az ügyeim intézni.. szép napot! ( de reagáltak rám ezért válaszolnom kellett kicsit a politika is bele szivárgott az egészbe , de tudjuk a politikán is sok múlik - a rally :)) - ez stimulálja a GDP az adó bevételeket stb stb ha már a külföldi környezet ilyen lanyha akkor probálják a belső fogyasztást pörgetni az ingatlan piac sokmindent megmozgat ne ecseteljem ha veszel egy ingatlant és újítasz milyen adó és fogyasztás vonzata van lásd lentebb )
Persze ezt csak az tudja megcsinálni aki "ADÓZIK" A LAKÁSRA Ha nem feketézel akkor mindez nincs nincs hitelképesség fejlődés semmi.! Ezért is jobb korrektnek lenni a piacon és adózni egyébként sem sok az a 15 %! Europában párját ritkítja mind a munkabérre mind a lakás kiadásra igazán alacsony..! És szerintem ez jól is van így ha több lenne sokan a feketézést választanák...! Kontra productív lenne de majd okos lesz a Magyar Péterünk..! és Kánaán lesz idehaza! ;-P
Az pedig hogy nem itt adózol mert úgyis ellopják mindent elárul! (Jó indok de ezzel csak magad lelkiismeretét nyugtatod meg - elárulom ez hülyeség máshol is van korrupció 3 éve alig jön EU pénz mit lopnának el gyakorlatilag csak a mezőgazdasági pénzek jöttek ..! Minden le van állva - ezt csak az ellenzék mantrázza az ilyeneknek mint amilyen te vagy..) Hogy lesz idehaza fejlődést ha sok magyar a külföldi adózást választja? Sehogy..
Elmondok én mindent(reklám jön) : Unicredit Bank fogadja el még akkor is ha hitel van az ingatlanon ( ilyen bank nincs még egy ) a lakás kiadást adózva .. 80 % ként fogadja el és nem 33 % ként jövedelemként a bérletiket.. CIB Bank például csak 33 % ban fogadja el ( mint a kafatériát) a lakás kiadást és ha 10 e ft hitel is van a lakáson már kihúzza az egészet ! Unicredit Bank 80 % ban veszi figyelembe még a kafatériád is nem pedig 33 % os jövedelemként. ( Unicredit ad most a piacon 6 % os hitelt és 0 % os 2 évig 0 % os számlát is! - bankmonitoron keresztül..!. DE volt itt önsegélyező pénztár lakáskassza kezdetben CSOK ( mikor még nem voltam gazdag ) szabad felhasználású jelzálog hitel ( állampapírra) lakás hitel stb stb..és sok spórlás.. (önerőm mostani része 2 lakásra egyébként pon e miatt a szabad felhasználásu jelzálog hitel következtében keletkezett PMAP kamat felár miatt lett ekkora !) Értek a pénzhez na közgazdász vagyok..! Ez tudom sokakat bánt ennyire nyers és magabisztosan (beképzelten ) írok , de azt hiszem van mire! Ne vezessem le mi miből jött és hogyan.. légyszi nem akarok kisregényt írni..
Klasszikus hitel multiplikátort csinál, azaz a hitelből reáleszközt, ami cash flow-t generál, ami csökkenti a hitelarányt az eszközön, amit újra full behitelez egy másikba, amit szintén önmagába is, és így tovább a végtelenségig mehet. Ha van bank, aki elfogadja a fedezeteket, és mindig pontosan fizeti a részleteket a bejövő cash flow-ból. És a tranzakciók költség vonzatai, adminisztrációs terhe se viszi el a nyereséget. Csak az ördög a részletekben lakozik, amit már nem képes vagy nem akar elmondani.
Budapest belvárosa a helyi lakhatás szempontjából elesett. Túrista és egyéb célú övezetté vált, annyi pénzt hoznak, hogy nem fogják betiltani. Ki kell menni a körúton kívülre lakni, akár sajátban, akár béreltben.
Én már elengedtem ,hogy a magyar kormányt bármivel is támogassam. Amit kell persze befizetek, de örülök, hogy a jövedelmem után nem ott vagyok adó alany. Mert a befizetett adó nagyrészét vagy ellopják vagy rosszul használják fel azrét meg minek. Akkor már inkább egy nyugis Sp500, de ez az én véleményem.
ebben a segíteni akarásban nem igazán lettél sikeres ehhez kéne neked egy személyi tréner mint amilyen a Brian volt a Beatlesnek https://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Epstein
Igen ez előfordulhat csak 2026 tavaszán veszem a következőt ha nyer a kormánypárt.. Ha nem akkor ennyi volt max a "kis hitelem" betörlesztem részben.. Igen lehet 30-40 % os adó is ha családi megmarad annyira nem lesz sok csak a fele ennek.. Ha az se marad meg na akkor szívás van..., de akkor is megélünk szerintem mivel dupla lóvé van havonta megélhetési kötlséghez képest erős ráhagyással tervezem a FIRE -t ... max nem lesz tengerpart minden nyáron... bár akkor lehet vissza is térnék a meló világába ( amiben még vagyok ) 2026 választás sok mindent el fog dönteni. Egy tojásra teszek egy nyerőre ez kockázat , de ebben van a pénz ehhez értek és itt tudom később ha már nem dolgozok a családi adókedvezményt érvényesíteni.! (ergó piaci előnyöm származik belőle ha ide öszpontosítok és nem S&P 500 at veszek ahol semmi társadalmi hasznossága nincs az egésznek - mert ide fizeted az illetéket ide fizeted ( ha dolgozol ) az SZJA a lakások után ide fizeted az áfát ha fel kell újítani , ide fizeted a közjegyzőt a bérleti papírra stb stb.. Itt fogasztod a rezsit stb stb amin adó van szintén.. ha kiviszed a pénzt külföldi cégbe akkor mi haszna az országnak? NAGY SEMMI ELÁRULOM! attól még az állampapír is hasznosabb itthon legalább hitelezel de szolgáltatást nem nyújtasz , hogy kiadsz valakinek valamit csak szeded a kamatot a sápot... de abból nem is lesz egyhamar FIRE..!)
A baj az, hogy időközben bp-i központú lett az ország, meg ezerszer annyi turista beáramlik, kinyílt a világ. Ha nyugaton probléma és szabályozni kell, akkor nálunk tízszeresen kéne. Spoiler: aligha lesz ilyen.
A 80-as években egy Dessewffy utcai Ibusz lakásban szálltunk meg, amikor néhány napra augusztus 20 környékén Pestre jöttünk. Apám évente néhányszor ugyanott szállt meg, amikor a munkahelye Pestre küldte, már jóban volt a háziakkal, régi ismerősök voltunk. A rövidtávúzás nem mai biznisz, csak igazodott a korhoz, újabban nem egy szobát, hanem egy lakást adnak ki.
Így van, csak a nagyobb baj az, hogy ez nemcsak a kisember/átlagot érinti, hanem a középosztályt is jócskán. Mindenesetre nyakam rá, hogy van jó pár politikailag izmosabb tag, akinek ez biznisz, xóval maximum vmi erőtlen szabályozás lesz.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link