Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.



Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.



Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)



Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:



soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.



Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.



link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2024. 03. 01. 18:56
Előzmény: #217638  FR73
#217640
Azért ezen a vonalon:
Kell angol mert nagyvilág. Matek mindenhez ami pénz. Marketing hogy tudjanak rólad. Műveltség hogy ne legyél égő a képernyőn. Manageer ismeretek mert kellenek majd segítők. Valami műszaki szakértelem, mert nyilván nem a sminkelésről akarsz beszélni fiam.
Stb.
Aztán ha félrecsúszik a karrierje és a bmw nemtudom űrhajós részlegének lesz a vezetője az se nagy baj :D
slash 2024. 03. 01. 18:45
Előzmény: #217633  N0MAD
#217639
Jó, megbeszéltük. :-) Amúgy nem vagyok ilyen negatív mindig. :-)  A tengerparton dolgozás engem is vonz pl nagyon foglalkoznék hajókkal. A Punat Marina itt nálunk annyira jó hangulatú hely. Sajnos az a baj hogy ez idénymunka. Télen a tenger halott. Sehol senki. 
FR73 2024. 03. 01. 18:42
Előzmény: #217637  Ecnedam
#217638
Gyerek mondja, hogy jutyuber szeretne lenni. Hogyne, mondom, jó ötlet, ha valamilyen csoda folytán bejön, akkor nem lenne jobb 9 millió magyar helyett pár milliárd angolul tudónak jutyuberkedni? Már csak a nagyobb forgalom miatt a több pénzért is?
Szóval legalább angolul rendesen tanul, és abban maradtunk, hogy a józan logikus gondolkodás miatt a matek is kötelező. A többi pedig csak azért, mert képes rá. Aztán majd elválik, tényleg mi is akar lenni.
Ecnedam
Ecnedam 2024. 03. 01. 18:25
Előzmény: #217636  N0MAD
#217637

Anno 16 éves koromban apám 2 mondatban elintézte a nevelés kérdést, már kollégista voltam ők frissen elváltak anyámtól. Tanulni akkortájt nem szerettem, épp a pubertás közepén, első szerelem, edzőterem de a gimi 4,5 átlag ment csupán abból, hogy órán figyeltem de semmi több energiát nem tettem bele.
Fater (látva a tanuláshoz való hozzáállásomat) egyik látogatásánál szokatlanul tárgyilagosan levezette, hogy van még pár könnyű évem az ő pénzén, kb 20-21 éves koromig. Eldönthetem, hogy amíg az összes barátom aki jelenleg fontos az életemben kocsmázni jár meg diszkóba én helyette keményen dolgozom (tanulok) és lemaradok sok olyan dologról amiben ők részt vesznek. De ha innentől keményen dolgozom és vért izzadok, elvégzek egy normális egyetemet, leteszem a nyelvvizsgát jó, relatíve kevés és tiszta munkával egy irodában sokat fogok keresni és könnyű életem lesz. Vagy nem foglalkozom az iskolával, eljárok a haverokkal minden kocsmába és diszkóba, könnyű életem lesz a 20as éveim elejéig majd utána kemény, sok munkával keveset fogok keresni küzdelemből fog állni az életem. Döntsem el mit akarok, melyiket választom.
Azthiszem ezeket a gondolatokat majd a fiamnak is átadom ha eljön az ideje mert nekem nagyon jót tettek akkor
N0MAD 2024. 03. 01. 18:07
Előzmény: #217635  Ecnedam
#217636
Régen, vagy tíz éve olvastam egy blogot, ember valami átmeneti otthonban vagy hol volt nevelő, ahova a csaladtól elvett, vagy betett de hivatalosan nem lemondott gyerekkel foglalkozott. Eljártak normál iskolába, ilyesmi, aztán intézménybe.
Kérdezte valamikor életcélokat:
“Elmegyek pestre drogot árulni, abban nagy pénz van.
És mit csinálsz hogy ne húzzanak le, nyírjanak ki, verjenek át?
Á, majd okosba csinálom!”
És azt mondja nevelőként nyilván nem kérdezhette meg higy valaha bármit csináltál már okosan az egész életedben?
Lányok nyilván futószalagon prostinak, srácok ilyen okosba más helyett lesittelődni meg bedobni a zűrös balhékba.
De közte van egy jó hónapjuk amikor kirúgják őket a gondozásból 18 évesen és kapnak nemtom egy millát életkezdésre, amikor ötszáznál többet egyszerre nemigen láttak.
Na akkor jelenik meg a család hogy de szeretjük egymást, majd mi vigyázunk a pénzre hozzánk költözöl, de szeretjük egymást.
És neki kellett megmagyarázni a tanároknak hogy a az épp menő aldis ingyen osztogatott gumilabdát miért nyül le egyet a hatéves, ha a többieknek van húsz, neki meg esélye se egyre.
De nem ide akartam kilukadni hanem hogy az életstratégia az valőban nem a mérnök, de még a németbe’ dolgozó köműves se. Meg mondjuk hogy mélyszegénységből a szakma se stratégia, mert a varosba kellene hozzá költözni, mert a sárga busz ha van is, nem fér bele időbe.
És a normál családban sem menő stratégia, mert a tanar meg az orvos az egyetlen tanult akit a gyerek ismer,  az meg khmm, a szülők vért izzadnak, az se jó, úgyhogy majd tiktokker leszek.
Megint elkalandozok: a második világháború utáni gazdasági fellendülést és tech forradalmat az okozta állítólag jelentős részben hogy a frontrol visszatért katonák hálából ingyen mehettek az oktatásba, és megjelent egy “éhes” réteg az old money családok gyerekei mellett. Akik nagyon akartak. Btw, megint becsontosodott a rendszer.
A bekerüléshez: tanulmányi eredmény, közösségi ingyenmunka, motivációs levél, illetve plusz pont az alacsony szociális státuszú  család. (Sportolókat hagyjuk)
Így bekerül az old money gyereke, aki jó helyen kapott alapképzést, profi írja a motivációs levelét, és elküldték a hurricán károsultjait segíteni szociális munkába szabadidejében.
Illetve pár csóró feka.
Aki nem kerül be az a dolgozó osztály gyereke, aki szar alapképzést kapott, szabadidejében nem szociális munkát végzett hanem hamburgert sütött hogy a középiskoláját tudja finanszírozni, és ő írja a levelét, és jobb ha a szülei nemmsegítenek benne.
Szóval nem csak itt szar, de ez zavar. Meg ez amúgy eu lenne, ami a bolygó leginkább szociálisan stabil helye.
Olajálla,okat hagyjuk.
Ecnedam
Ecnedam 2024. 03. 01. 17:41
Előzmény: #217631  N0MAD
#217635

"Meg lehet csinálni? Még jobban is. Jobb lenne az országnak ha ez lenne a többség?"
Meg igen. Ez az egyik szélsőérték. A másik meg a prüsszelfóbiás nagymama vagy a rejtett tartalék által felülreprezentált lakónegyedek. Az átlagember valahol a kettő között van. De amíg nem a te példád a "menő" az iskolában szünetben, hanem az idióta "valóság"show-k, vagy macskás/délkoreai táncosfiúk/lányok tiktok videók nézegetése - meg aztán otthon is 3-4-5 órán át - addig nem valószínű, hogy az arány javulni fog. Na meg persze mivel az (rövidtávon) kényelmesebb mint munka mellett egyetemet végezni vagy nyelvet tanulni. Pedig hosszútávon sokkal kellemetlenebb minimálbéren eltengődni a nyugdíjig csak ezt senki nem mondja meg nekik.
N0MAD 2024. 03. 01. 17:38
Előzmény: #217632  berlini
#217634
“ ezzel a havi törlesztés nem haladja meg a havi 300-500 ezer ft-ot (budapesti jellemző bérleti dijak)”“ 
“ Javaslom a cikkirónak ezt a szaktudást addig is gyarapitani”
Hát ja, tények, a baloldali rémhírek ellenszere vagy higy is van.
Jellemző budapesti bérleti díj fél milla vagy kicsit alatta. Hat jó, nem vagyok ingatlanos.
N0MAD 2024. 03. 01. 17:35
Előzmény: #217629  slash
#217633
Hát nálam se fáj, se temetés, se orvos, se feszko, a fiatalok se annyira fiatalok, plusz én tanítottam be őket és én vagyok a főnökük, én fönökömnek meg van annyi esze hogy ne szöljon bele amíg működik.
Barátok nyűgösödnek az igaz. Unni unom, még úgy hogy bajom sincs. Terhelés se már elég sokat alibizek, ez van. Igazándiból semmi bajom, de én ís úgy elköltöznék a tengerpartra nem dolgozni mint a szél. De még van pár évem addíg. Meglátjuk meglépem e valaha. Mondjuk az eü komoly motiváció lesz hogy ne itt legyek,öreg. 
Legalább lesz kényszer nyelvet tanulni még ha kitaláltam hova :D
Ha lesz nálunk üresedés szólok, te meg majd megtanítasz deszkázni, deal? :D
berlini
berlini 2024. 03. 01. 17:32
Előzmény: #217626  tihamer
#217632
"A kedvezőbb gazdasági környezet és alacsonyabb kamatszintek ellenére sem várható reálisan az ingatlanárak közeljövőbeni jelentős emelkedése a jövedelmekhez viszonyított ingatlanár és bérleti árak miatt."
A bérleti dijak jelentős emelkedése éppen növeli a bérlők elszántságát, hogy inkább hitelt vesznek fel még 6%-os kamaton is, ha ezzel a havi törlesztés nem haladja meg a havi 300-500 ezer ft-ot (budapesti jellemző bérleti dijak)
"legvalószinűbb forgatókönyv a következő 2-3 évre a pár százalékos, inflációt alulról közelitő emelkedés"
Nem látom a bizonyitást.
Ha nem lesz jelentős gazdasági növekedés és komoly (évi 5-10%-os) reálbéremelkedés, akkor igen.
De ha az előrejelzések bejönnek?
"Lesznek jó befektetések az ingatlanpiacon a következő 2-3 évben is, de nem nagy számossággal, és jelentős szaktudást igényel ezek megtalálása, menedzselése."
Ezzel egyetértek.
Javaslom a cikkirónak ezt a szaktudást addig is gyarapitani
N0MAD 2024. 03. 01. 17:23
Előzmény: #217628  slash
#217631
Azzal sincs baj, izlés dolga. Széchenyibe én is eljárok, külföldiek is. (Illetve főleg külföldiek)
A bajom az az hogy két kiaszott évtizede vagyunk az unióban,  plusz még egy amióta tendálunk erre, és mintha még meglenne a vasfüggöny.
Állambácsi gondoskodására építünk, ami szakmát megtanultunk (vagy papírt szereztünk) az van, nyelvet tanulni még diplomához is irreális elvárás, nemhogy középkorúak tanuljanak praktikussági vagy meló szempontból, vagy öregek hobbiból, vagy hogy legyen közös nyelv az unokákkal.
Utazás max idegenvezetős túrára, önállóság a falu határától négy km-re. És ez még a kiaszott európai unió, a bolygó legjobb és legbiztonságosabb helye. De hujhuj, megesznek a migráncsok prüsszeeebeee. Ismerős néni hívott, mondtam épp németországban ülók a frankfurti reptéren csatlakozásra várva, nem tudok segíteni.
Jaaaaj, aztán vigyázz abba a németországba!!!!! Ja, nézem a golyóálló ablakon a zombiapokalipszist épp.
Nyakig a langyos fekáliában, de hül is ráadásul.
Tanulni? Szakmát váltani? Ok, okj vicc, van ismerős aki gyűjtött párat ausztriába költözés előtt.
- á, ért hozzá? Kiváló, felvéve, itt a kocsikulcs, itt vannak a címek, lehet menni megjavítani.
- de ezt én nem tudom önállőan, csak a papír van…..
-???? Mit szeretne? Én tanítsam be? Van papírja, ért hozzá nem? Megcsinálja, kifizetik, én meg fizetést adok. Mi másra gondolt?
Merthogy ott aki vegez annak gyakorlati tudása is van. Lehet nem mindenről, de alap dolgokat megcsinálja, ha nagy a gáz kicseréli, szervízbe viszi. De hogy még sose látott olyat csak iskolapadot?
Soroljam? Nem is működik semmi, nem is fejlődünk egyénileg semmit. Az irszág meg ezek összessége.
Már emlegettem, annó szakmát végeztem. Aztán meló mellett infomérnök, felsőfok nyelv, specifikáció nemzetközi tudás. Elég jelentős megtakarítás, hold privát, dolgozzanak ők. És kurtára lusta tudok lenni, meg beleszarni is, meg nem is vagyok überzseni. Csak melózni szarabb lett volna. Ez volt a könnyebb.
Nem önfényezve, de van ilyenből 1%? Nem tudom.
Meg lehet csinálni? Még jobban is. Jobb lenne az országnak ha ez lenne a többség?
Dánia még máshonnan is odacsábítja a tanulni vágyókat, felnőttképzésre is. Nézzük meg aznországot.
Rant off.
berlini
berlini 2024. 03. 01. 17:22
Előzmény: #217625  tihamer
#217630
Ez van, amikor egy újságirói minimumhoz nem tartozik  a tények ismerete és az alapvető matematikai műveletek  biztos alkalmazási képessége.
Senki sem vitatja, hogy az állampapirokból a nagyobb megmozdulást (kiáramlást) 2025 tavaszára tehetjük.
de nézzük a számokat.
"7000 milliárd forintnyi állampapír befektetés"
Ez már tavaly ősszel is több mint 10 ezer milliárd ft volt.
"...a teljes lakossági állampapírállomány kb. 12%-a van olyan befektetőknél, akiknek az egy éves kamatbevétele elegendő lehet önálló ingatlanvásárlásra (250 millió Ft felett állampapírt tartók aránya a teljes állományból)."
Ez ezek szerint 1200 milliárd forint. 
Ezek tulajdonosai legalább 250 milliónyit birtokolnak.
De bennem felmerül a kérdés, hogy miért ne gondolkodhatna egy salgótarjáni állampapir tulajdonos, aki "csak" 100-200 milliós papiron ül és kap idén 15- 30 milliót, hogy vásárol egy salgótarjáni panelt 12-20 millióért a pénzből? (Merthogy ott nem a budai panelárak vannak.)
Tehát jogos a kérdés, hogy mi lesz azokkal akiknek csak 50-250 millió közötti az állománya?
Biztosan több mint 12%-ot tesz ki ez a csoport. (valószinűleg 30-40%) És ezek is kapják a kamatot amit már idén be akarnak fektetni.
Tehát kb a fele állampapir hoz a tulajdonosoknak idén kb. 5000 milliárd* 15%= 750 milliárd ft kamatot.
Ez jóval kevesebb mint a 10 ezer milliárd, de elegendő befektetési célú kb 3000db 25 millió ft-os átlagárú panel vásárlásához.
De a fenti számitásban nem vesszük figyelembe se azokat a befektetőket, akiket a lassan 5%-os hitelkamat már bemozdithat, azaz ha a kifizetett kamatok még a 15-30 milliót sem érik el, de hitelképesek és családi helyzetük változása kikényszeriti a továbblépést, a szülőktől való kiköltözést.
Nem vesszük figyelembe azokat a lakhatási célú vásárláson gondolkodókat sem, akiknek van ingatlanjuk, igy akár az állampapir kamat nélkül is (hitelfelvétellel) fizetőképes keresletűek voltak eddig is. Sok esetben ezeknek akár 10 millió Ft-os kamat kifizetés is elég lehet a döntéshez, hogy meglépik a nagyobb lakás vételét.
A végén megy a spekuláció arról, hogy a magyar állam, aki a piacon már mérsékelődő kamatokkal tud hitelt felvenni, az továbbra is kemény felárral ajánlgatja az állampapirokat az uj megtakaritások felszivásához.
Nos itt a magyar állambácsi totális félreértéséről van szó.
Eddig sem azért fizettek a piacinál magasabb kamatokat, mert jót akartak az alatvalóknak.
A magyar állam az elmúlt 2 év folyamatos vitái miatt az EU-val egyre kevésbé volt hitelképes és a döntéshozóknak (akik alapvetően ugyancsak leragadtak az elemi matematika szintje alatt) megérte az állam belső finanszirozása. Szerintem ez egy kikényszeritett politikai döntés volt. Ennek folytatása évente súlyos 1000 milliárdos több kamatkiadás jelentene az államháztartásban. Most hogy beindultak a pénzek az EUból ennek fenntartása már szükségtelen.
Tehát egyre jobban súllyedő lakossági állampapir kamatokkal számolok.
slash 2024. 03. 01. 17:04
Előzmény: #217619  szieszta
#217629
50 felett már borzalom. Minden nap más fáj. Egyre több a temetés.Folyton orvosnál..  A munka idegesít,már nem bírsz semmi feszkót,  a fiatalok utálnak és fárasztod őket. Mindent unsz. Tűrni kell mert kell a lové hogy megtartsd amid van. Körülötted válások, balhék,   betegségek. Barátok is nyűgősek.  Kurva tenger. Csak az van. Feldobom a deszkám a vízre és bemegyek a közepére . Ott jó. 
slash 2024. 03. 01. 16:57
Előzmény: #217622  N0MAD
#217628
Egy NER hotelben dögleni milliókért a szomszéd faluban azért az már tényleg full lúzerség.. masszázs meg zabálás meg melegvíz tele öregasszonyokkal..
slash 2024. 03. 01. 16:53
Előzmény: #217621  Franky
#217627
Ne a keresőben keresd, a számot írd a per jel mögé a címsorban. pl:
https://ingatlan.com/34001015
tihamer
tihamer 2024. 03. 01. 15:48
Előzmény: #217623  tihamer
#217626
Konklúzió:
  • A kedvezőbb gazdasági környezet és alacsonyabb kamatszintek ellenére sem várható reálisan az ingatlanárak közeljövőbeni jelentős emelkedése a jövedelmekhez viszonyított ingatlanár és bérleti árak miatt.
  • A legvalószínűbb forgatókönyv a következő 2-3 évre a pár százalékos, inflációt alulról közelítő emelkedés.
  • Áremelkedés tehát lesz, de reálszinten az ingatlanok nem fognak felértékelődni.
  • A saját célra ingatlant vásárlóknak a kivárás mégsem reális alternatíva, hiszen (1) az ingatlanok nominálisan nem lesznek olcsóbbak, (2) rendkívül alacsony annak a valószínűsége, hogy a lakáshitelkamatok érdemben tovább csökkenjenek.
  • Az ingatlanpiac soha nem homogén, minden környezetben találhatók jó befektetési lehetőségek, melyek vagy egy adott lokáció fejlesztése, vagy az adott ingatlan különlegesen kedvező vételára/egyedi átalakítása miatt hordoznak jelentős felértékelési potenciált. Lesznek jó befektetések az ingatlanpiacon a következő 2-3 évben is, de nem nagy számossággal, és jelentős szaktudást igényel ezek megtalálása, menedzselése.
tihamer
tihamer 2024. 03. 01. 15:46
Előzmény: #217623  tihamer
#217625
8. Feleződő lakossági állampapír kamat:
- nem most fog átáramlani a pénz az ingatlanpiacra
Tavaly ősszel még jól előrejelezhetően 18,6%-os kamatszinttel lehetett lakossági, inflációkövető állampapírba fektetni (PMÁP). Ez a kamatszint pár hónap leforgása alatt 7,9%-ra csökkent (ma elérhető legmagasabb kamatszint friss pénz befektetésére, amennyiben a speciális Babakötvénytől eltekintünk). Attól hangos a sajtó, hogy az állam 100 milliárdokat fizet ki kamatként a lakosságnak idén tavasszal, és ezek a pénzek átáramolhatnak az ingatlanpiacra.
A kása azonban mégsem ennyire forró, hiszen a 2024. év után elérhető kamat (2025 tavaszán kifizetve) lesz a csúcsérték, 18,6%, azaz ezen kötvényekből ma biztosan nem éri meg kivenni a pénzt 2024-re várható 4-5%-os infláció mellett. Ma csupán az aktuális kamatfizetés újbóli befektetését illetően van a lakosság érdemi döntési helyzetben. A valós kérdés tehát az, hogy mekkora számossága lehet azon lakossági állampapír befektetőknek, akik pusztán egy évnyi kamatbevételből ingatlant tudnak vásárolni befektetési céllal?
Mindösszesen a teljes lakossági állampapírállomány kb. 12%-a van olyan befektetőknél, akiknek az egy éves kamatbevétele elegendő lehet önálló ingatlanvásárlásra (250 millió Ft felett állampapírt tartók aránya a teljes állományból).Összességében a nagy kérdés 2025 tavaszán fog felmerülni, amikor 7000 milliárd forintnyi állampapír befektetés várható kamata fog 18,6%-ról 4,5-6% közé lecsökkenni… 
Ezen gondolatmenethez kiegészítésként feltétlenül meg kell jegyezni, hogy az állam is pontosan látja az állampapírok vonzerejének csökkenését, és szinte biztosra vehetjük egy olyan ajánlat megjelenését, mely megpróbál valós alternatívát kínálni az állampapírban maradásra. "
tihamer
tihamer 2024. 03. 01. 15:24
#217623
N0MAD 2024. 03. 01. 15:20
Előzmény: #217619  szieszta
#217622
Közeledve ötven felé. 
De nem is a hatvanévesre volt kihegyezve a dolog hanem a fogalmatlan életképtelen létre, aminek a nyelv nem tudása csak hozadéka. 
Lehet hogy sokaknak ez bájos, megmosolyogtató, de nekem fáj, mert kedvesen bájosan brüsszelezve kefélik el az ország jövőjét két évtized után az unióban, európáról fogalmatlanul. 
És a hatvan az nem a sír széle amikor már mindenmindegy. 
Hetven évesen még nyugdíj elött állók leszünk majd ha nem előnyugdíjazzuk magunkat. 
Ötven évesen még tanulni kell, lehet hogy szakmát is váltani. 
Na így ténferegjenek hatvan évesen a luxi nerhotelben a falu határától négy kilométerre elmerészkedve. 
Franky 2024. 03. 01. 14:44
#217621
Egy kérdés. Az ingatlan.com lakásokra kirakott hirdetési tábláin szerepel a hirdetés sorszáma (azonosítója?). Arra hogyan keresek rá az oldal keresőjében?

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók