Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A nagy kérdés szerintem, hogy külföldön tud-e annyit dolgozni, hogy onnan is jöjjön valami nyugdíj? Mert ha onnan nem jön semmi, itthon meg van 10-20év munkaviszony, akkor erősen nagy lesz a gáz ... Ágnes, félre ne értsd amiket írtam, de a Te korodban már nem igazán hibázhatsz újra, mert nem lesz időd már korrigálni. Szívből kívánok Neked nyugodt, tartalmas időskort!
Elvileg a gyerekeivel, csak kérdés hogy a gyerekek 10év múlva is úgy gondolják hogy ott akarnak lakni ... vagy 20 év múlva....Mennyire fog tetszeni majd, amikor oviba meg suliba kell majd vinni a gyereket ... Bonyolultabb dolgot direkt nem akarok írni...
Abszolút igazad van! Én az összelapátolt nyugdíj megtakarításomból földszinti vagy 0-ról liftes panel/tégla kis lakást szeretnék majd. Rohadt sokan küzdenek azzal, hogy a fenti fontos paraméterű ingatlant nem tudják időre megvenni. Amíg aktív az ember addig kiadja, amikor meg jön a lejtmenet átköltözik a picibe és kiadja a korábbit.
Kíváncsiság képpen én szoktam nézegetni országosan tendenciákat a nagy átlagra. Január óta feltűnt, hogy Baranya (Pécs környéke is) kezd összecsuklani, az ország többi részéhez képest. Nem tudom a pontos okát, szerintem Pécs gyönyörű Város, személyes véleményem szerint van olyan színvonalú mint pl.: Veszprém. Veszprémben laktam / sűrűn vagyok, Pécsett viszont csak látogatóban, nyaralás alkalmával...
Itt arról van szerintem hogy van X összeg, amit ingatlanra költött Ágnes. Én mindvégig az ingatlantípussal nem értek egyet ... Bár nem tudom pontosan mennyi idősek, de feltételezem hogy 50+ os korosztály... Én ennyi idősen a visszavonulásomat és a nyugodt öregkoromat készíteném elő, és ebben benne van az is, hogy megfelelő ingatlant választok magamnak. Én a zártkerti megoldást nem tartom megfelelőnek egy idős embernek. Ha nincs elegendő anyagi forrása, ugyanúgy sztornó a családi ház és a nagyméretű nagypolgári ingatlan is. Rengeteg időst látok rengeteget szívni, és ennek 80%-a minimum onnan ered, hogy nem a számára/korának megfelelő ingatlanban lakik. A legtöbb dolog ennek a következménye. Romantikus dolog külterületen a kertben grillezgetni, de 70+osan hogy megy el bevásárolni? És 80+osan? És ha már nehezen közlekedik, magára marad, közel a 90-hez? Amikor a wc-re nehezen megy ki?
Én pár fórumozó kollégával ellentétben - elhiszem, hogy nagy melóval, de sikerült megalapozni egy amerikai mikrovállalkozást. Ami most már termőre fordulhatna. - Azt is helyeslem, hogy nem akartok tovább nyujtózkodni mint amekkora a takaró, azaz nem akarjátok a kint összespórolt pénzt egy drága házra forditani itthon, sőt, pont a legmagasabb kamatok idején hitelt felvenni. Amit nem értek: - miért nem vártok még 2-3 évet kint, miért nem kezditek az utódokat kinevelni, akik majd átveszik (megveszik) a kisvállalkozást. (Egy jó működő vállalkozásnak értéke van, azt nem illik eldobni.) Én például először meggondolnám a gyermetekre való átruházást. Ő is kibirna kint pár évet - miért nem tájékozódtok egy ingatlanvétel előtt, hogy mik a lehetőségek, MIELŐTT beruháztok?
Nos, volt szerencsém tavaly több országban időt tölteni. A forinttal kapcsolatban az volt tapasztalatom, hogy pld mexikóban is olcsóbb volt egy Európából importált csoki mint itthon. És ott minden élelmiszer 10-30%-kal olcsóbb volt, de volt eset (pld gyümölcsjoghurt) amikor az ottani ár az itthoni fele volt.
Ők már léptek amikor beütött a krach. Vélhetően ha hazajönnek és ne adj Isten ismételten beütne náluk a krach ugyan olyan lelkesedéssel fognak tudni tovább állni, ennyire egyszerű. Rugalmasak.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link